Norma e sheqerit tek gratë; tabela sipas moshës, shenjat e devijimeve

4 комментария

Rreziku i diabetit është i njohur për të gjithë. Shumë gra njohin normën e glukozës, disa kanë mësuar të përdorin glukometra të lëvizshëm. Sidoqoftë, një vlerësim i saktë i indeksit të sheqerit kërkon njohuri për moshën dhe normat ditore, si dhe rregullat e marrjes së gjakut për analiza.

 • Pra, shkalla e glicemisë prej 5,5 është vetëm një tregues i përgjithshëm që kërkon një përmbledhje të detajuar.

Tabelat e normës së sheqerit tek gratë sipas moshës

Në rastet standarde, norma e sheqerit sipas moshës tek gratë përcaktohet nga një tabelë që jep një tregues të përgjithësuar. Merr në konsideratë saktësisht faktorin e moshës, numrat janë të njëjtë si për burrat ashtu edhe për gratë. Gjithashtu, njësitë për llogaritjen e vlerës së glukozës duhet të merren parasysh.

Zakonisht sheqeri matet në mmol / l; kjo njësi përdoret gjithashtu në artikull. Sidoqoftë, një matje alternative nganjëherë përdoret – mg / dl. Në këtë rast, 1 mmol / L është i barabartë me 18,15 mg / dl dhe, anasjelltas, 1 mg / dl është 0,06 mmol / L.

moshëNivele të përgjithësuara të glukozës, mmol / l
max.minimum
Fëmijët dhe adoleshentët (nën 14 vjeç)5,62,8
Njerëz të rinj dhe të pjekur (deri në 60 vjet)5,94,1
Të moshuarit (deri në 90 vjeç)6,44,6
Të moshuarit (nga 90 vjet)6,74,2

Sheqeri i gjakut tek gratë pas 50 vitesh gradualisht po rritet. Sidoqoftë, është tek njerëzit e moshuar që diabeti diagnostikohet më shpesh. Rreziku i shtuar i sëmundjes në pleqëri është për shkak të shumë faktorëve. Këto përfshijnë një ulje të ndjeshmërisë së indeve ndaj insulinës dhe prodhimin më të vogël të tij në pankreas.

Gjithashtu, treguesi i sheqerit ndikohet nga mbipesha dhe një dietë e dobët e të moshuarve: mundësitë financiare nuk ju lejojnë të hani siç duhet, dhe yndyrnat dhe karbohidratet e thjeshta mbizotërojnë në ushqim (mungesa e proteinave dhe karbohidrateve komplekse). Një rol të rëndësishëm luajnë sëmundjet shoqëruese, si dhe marrja e medikamenteve, disa prej të cilave çojnë në hiperglicemi (sheqer të lartë). Në raste të tilla, për të vlerësuar sheqerin në gjak të një gruaje, mjekët i drejtohen një tryeze më të rafinuar.

moshëStandardet e rafinuara të sheqerit për gratë, mmol / l
maksimumi i lejueshëmminimumi i pranueshëm
Gratë e reja dhe të pjekura nën 50 vjeç5,53,3
Gratë deri në vitet 605,83,8
Gratë më të moshuara (deri në 90 vjeç)6,24,1
Të moshuarit (mbi 90 vjeç)6,94,5
Lexoni artikullin:  Standardet e kujdesit për diabetin tip 1 dhe tip 2

Sheqeri i gjakut nga një venë dhe nga një gisht: ndryshimet

Rezultati i analizës varet drejtpërdrejt nga metoda e marrjes së mostrës së gjakut. Pra, me përdorimin në shtëpi të njehsorit (gjaku nga një gisht i marrë në mëngjes me stomak bosh), vlerat normale variojnë nga 3,3, por nuk tejkalojnë 5,5. Në klinika, gjaku merret më shpesh për analiza nga një venë, në këtë rast norma do të jetë më e lartë se 3,5, por jo më shumë se 6,1. Pra, nëse shihni një figurë në formën e analizës së sheqerit, pak më shumë se 5,5 nuk duhet të shqetësohen.

Tabela ditore e glukozës

Norma e sheqerit në gjak në gratë ndryshon në bazë të moshës në varësi të kohës së ditës dhe marrjes së ushqimit: vlera e glukozës rritet pas ngrënies dhe është sa më e ulët që të jetë e mundur gjatë natës. Tabela e mëposhtme ju lejon të monitoroni nivelin e sheqerit gjatë ditës dhe të identifikoni ngritjet spazmatike. Kjo ndihmon për të vlerësuar tolerancën e glukozës dhe diagnostikuar me besueshmëri diabetin.

Koha e dhurimit të gjakutTreguesit e gjakut të plotë nga një gisht, mmol / lSheqeri në gjakun venoz (plazma), mmol / l
Në stomak bosh në mëngjes3,3-5,53,5-6,1
Gjatë ditëstë 6,1të 6,7
1 orë pas ngrëniesjo më shumë se 8,9jo më i lartë se 10
2 orë më vonëjo më i lartë se 6,7jo më i lartë se 8
Natënjo më i lartë se 3,9jo më i lartë se 6

E rëndësishme! Dallimi në vlerat e glukozës nga plazma venoze dhe gjaku i kapilarëve nuk duhet të jetë më shumë se 0,5.

Sheqeri gjatë shtatëzanisë

Rëndësia e monitorimit të niveleve të sheqerit gjatë shtatëzanisë. Isshtë në kohën e ristrukturimit të gjithë trupit të femrës që mund të ndodhë diabeti mellitus, i cili shpesh zhvillohet kundër diabetit gestacional. Shifrat e Kufirit që përcaktojnë nivelin e glukozës në gratë shtatzëna:

Koha e dorëzimit të analizaveNormat e glukozës për një shtatzënë të shëndetshme, mmol / lShkalla e glukozës për diabetin gestacional, mmol / l
Në stomak bosh në mëngjesderi në 5,8 (nga një venë – jo më shumë se 7,0)jo më shumë se 6,6
1 orë pas ngrëniesjo më shumë se 6,9jo më shumë se 7,7
2 orë më vonëjo më shumë se 6,2jo më i lartë se 6,7
Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit me sode

Faktorët që ndikojnë në sheqerin në gjak

Për të marrë rezultate të besueshme nga një test glukozë, duhet të merren parasysh faktet e mëposhtme:

 • Aktiviteti i ulët motorik mbivlerëson glukozën. Në të kundërt, aktiviteti fizik i fuqishëm (ushtrimi, vrapimi, etj.) Kontribuon në prishjen e të gjithë glikogjenit (rezervat e sheqerit në mëlçi) në 30 minuta, ndërsa zvogëlon sheqerin. Një grua para se të dhurojë gjak për glukozë nuk rekomandohet rritje e aktivitetit fizik dhe punë nate. Gjumi i papërshtatshëm dhe lodhja do të shtrembërojnë rezultatin e studimit.
 • Shtë e pamundur të kufizoni dietën e zakonshme (shmangni ëmbëlsirat) ose t'i përmbaheni një diete para analizës. Agjërimi çon në një ulje të glukozës: i gjithë glikogjeni prishet brenda 12 orëve pas vaktit të fundit, por fotografia e vërtetë e pankreasit do të shtrembërohet.
 • Alkooli, madje edhe në sasi të vogla, rrit sheqerin në gjak. Pirja e duhanit, duke ndikuar në të gjitha proceset metabolike në trup, gjithashtu çon në një devijim të sheqerit nga norma.
 • Tek njerëzit obez, norma e sheqerit në gjak pas 60 vjetësh, si dhe në çdo moshë, është rritur pak. Obeziteti shpesh shoqërohet me diabet.
 • Marrja e diuretikëve-tiazidëve dhe beta-bllokuesve të përshkruara për pacientë me hipertension, rrit sheqerin. Kortikosteroidet, disa kontraceptivë oralë dhe ilaçe psikotrope kanë të njëjtin efekt.

E rëndësishme! Nëse niveli i sheqerit është shumë i lartë, për të shmangur gabimet, analiza duhet të përsëritet në një ditë tjetër, dhe mundësisht në klinikë.

Sheqeri i lartë: prediabeti dhe diabeti

Simptomat e sheqerit në gjak të lartë

Në varësi të vlerave të sheqerit në gjak, mjekët bëjnë dallimin midis gjendjes prediabetike dhe vetë diabetit mellitus. Numërimi i gjakut, si dhe rekomandimet e endokrinologut, do të jenë plotësisht të ndryshme.

Lloji i shkeljesKoha e dhurimit të gjakutGlukoza, mmol / L
kapilar i gishtitnga vena (plazma)
Prediabeti, glikemia e dëmtuarnë stomak bosh5,6-6,16,1-7,0
2 orëtë 7,8të 8,9
Prediabeti, ulur tolerancën e glukozësmëngjes para vaktit5,6-6,1jo më i lartë se 7,0
2 orë6,7-10,07,8-11,1
diabetmëngjesin e agjërimitmbi 6,1mbi 7,0
2 orëmë 10,0nga 11,1

E rëndësishme! Kur përdorni glukometra të prodhuar në SH.B.A., duhet të mbahet mend se ky vend ka një sistem të ndryshëm numërimi. Zakonisht, një tabelë është bashkangjitur udhëzimeve, sipas të cilave mund të rregulloni rezultatin.

Lexoni artikullin:  Parimet për parandalimin e diabeteve

prediabetes

Prediabeti është një gjendje kur glukoza e gjakut luhatet rreth 5,5-6, me kusht që gjaku të merret nga gishti në mëngjes para mëngjesit. Treguesi i gjakut venoz në një gjendje prediabetike është rritur, por jo më shumë se 7. Simptomat e sheqerit në gjak të lartë me prediabetet më shpesh mungojnë, devijimet zbulohen vetëm kur bëhet një analizë.

Kontriboni në gjendjen prediabetike:

 • stresi dhe aktiviteti i ulët fizik;
 • varësia ndaj alkoolit dhe cigareve;
 • sëmundjet kronike të traktit gastrointestinal, patologjia e sistemit nervor;
 • kolesteroli është më i lartë se normal;
 • hipertiroidizmi dhe hipotiroidizmi;
 • varësia ndaj ushqimit të shpejtë dhe pjekjes, tek njerëzit me mbipesha.

Aktiviteti fizik dhe korrigjimi ushqyes do të ndihmojnë në normalizimin e sheqerit. Dieta është e mbushur me fibra (perime, fruta), enët yndyrore dhe miell, sheqeri përjashtohet.

Diabeti mellitus

Një gjendje diabetike diagnostikohet kur niveli i glukozës në gjak tejkalohet nga gishti kufitar i 6,1 kur dorëzohet në stomak bosh në mëngjes (nga një venë – 7) dhe treguesit e 10 (gjaku venoz – 11,1) 2 orë pas mëngjesit. Sa më të rënda të jenë simptomat diabetike, aq më i lartë është niveli i glukozës. Sidoqoftë, disa gra kanë vërejtur shkelje tashmë në fazën e prediabetes. Shenjat e sheqerit në gjak:

 • Etja e vazhdueshme dhe një ndjenjë e vazhdueshme e urisë në një sfond të oreksit të shtuar;
 • Tharje e tepruar e lekures dhe kruajtje;
 • Dobësi, tregues të rritur të presionit të zakonshëm;
 • Plagët afatgjata jo shëruese në lëkurë, një tendencë për mbytje dhe furunculosis;
 • Urinimi i shpeshtë, kruajtja në zonën intime, gratë shpesh shqetësohen nga një fryrje e papërshtatshme;
 • Gjakderdhja e mishrave, humbja e dhëmbëve për shkak të sëmundjes parodontale;
 • Parregullsi menstruale (mungesa e menstruacioneve me hipotiroidizëm, gjakderdhje e shpeshtë ose e rëndë e mitrës me hipertiroidizëm);
 • Ulur shikimin;
 • Zhvillimi i aterosklerozës vaskulare manifestohet nga endarteriti, këmbët e ftohta dhe ngurtësia konvulsive.

Nëse gjeni dy ose më shumë nga simptomat e mësipërme, duhet të kontaktoni një institucion mjekësor dhe të kontrolloni nivelin e sheqerit. Vetëm një endokrinolog me përvojë mund të diagnostikojë diabetin me anë të gjakut dhe urinës, dhe pastaj të përshkruajë trajtimin e nevojshëm.

Nevoja për terapi me ilaçe, zgjedhja e ilaçeve – tableta antidiabetik ose insulinë – dhe doza e tyre, përcaktohen në varësi të shkallës së rritjes së glukozës. Sidoqoftë, edhe kur përshkruhen ilaçe, ushqimi dhe korrigjimi i mënyrës së jetesës luajnë një rol të rëndësishëm.

Diabetus Shqipëri