Parandalimi i diabetit (5)

Parandalimi i diabetit

Diabeti është një sëmundje e sistemit endokrin e shoqëruar me çrregullime metabolike. Meqenëse etiologjia e diabetit tip 1 dhe tip 2 është e ndryshme, parandalimi dhe trajtimi i këtyre sëmundjeve gjithashtu do të ndryshojë.

Parandalimi i diabetit tip 1

Diabeti mellitus i tipit 1 është një sëmundje në të cilën qelizat beta të pankreasit nuk sekretojnë insulinë, e cila është e nevojshme për prishjen e glukozës në gjak. Sëmundja mund të katalizohet nga një agresor i jashtëm (infeksion, trauma), i cili shkakton inflamacion të indit pankreatik dhe vdekje të qelizave b.

Prandaj, parandalimi i diabetit tip XNUMX reduktohet në veprimet e mëposhtme.

• 1. Ushqyerja me gji.

Sipas studimit të OBSH-së, në mesin e fëmijëve me diabet ka më shumë fëmijë që kanë qenë duke ushqyer artificiale që nga lindja. Kjo është për shkak të faktit se përzierjet e qumështit përmbajnë proteinë të qumështit të lopës, e cila mund të ndikojë negativisht në funksionin sekretar të pankreasit. Përveç kësaj, ushqyerja me gji ndihmon në përmirësimin e ndjeshëm të imunitetit të foshnjës, dhe për këtë arsye ta mbroni atë nga sëmundjet virale dhe infektive. Prandaj, ushqyerja me gji konsiderohet parandalimi më i mirë i diabetit tip 1.

• 2. Parandalimi i sëmundjeve infektive.

Sëmundjet infektive janë jashtëzakonisht të rrezikshme për fëmijët në rrezik për diabetin tip 1, prandaj, imunomoduluesit si interferoni dhe mjetet e tjera të forcimit të imunitetit përdoren si ilaçe profilaktike.

Parandalimi i diabetit tip 2

Në mesin e të gjithë pacientëve me diabet, rreth 90% e njerëzve kanë diabet tip 2. Në këtë sëmundje, insulina e prodhuar nga pankreasi pushon të perceptohet nga trupi dhe nuk është i përfshirë në prishjen e glukozës. Arsyet e këtij shqetësimi metabolik mund të jenë:

• aktivitet i pamjaftueshëm fizik, duke rënduar obezitetin;

• dietë e pahijshme me shumë yndyrna dhe karbohidrate të thjeshta;

Parandalimi i sëmundjes është si më poshtë.

• Dieta, ushqimi i pjesshëm deri në 5 herë në ditë.

Futja e karbohidrateve të rafinuara (sheqer, mjaltë, bllokime, etj) dhe yndyrnat e ngopura duhet të reduktohet në minimum. Baza e të ushqyerit duhet të jetë karbohidratet komplekse dhe ushqimet e pasura me fibra të tretshme. Në terma përqindje, përmbajtja e karbohidrateve në ushqim duhet të jetë 60%, yndyra – rreth 20%, proteina – jo më shumë se 20%. Jepini përparësi pulave të bardha, peshqve me pak yndyrë, enëve me perime, zierjeve të bimëve, frutave të ziera pa sheqer të shtuar. Zëvendësoni ushqimet e skuqura me ziera, të ziera, të pjekura. Smbëlsirat, pijet e gazuara, ëmbëlsirat, pijet e menjëhershme me sheqer, ushqimin e shpejtë, të tymosur, të kripur, nëse është e mundur, përjashtojnë nga dieta. Vetëm në këtë rast, parandalimi i diabetit do të jetë me të vërtetë efektiv. Për më tepër, dieta diabetike quhet gjithashtu ilaçi kryesor për diabetin. Në fund të fundit, pa kufizime ushqimore, asnjë trajtim nuk do të japë efektin e dëshiruar.

Lexoni artikullin:  Parandalimi i diabetit tek gratë

• Aktivitet fizik i arsyeshëm.

Aktiviteti fizik përmirëson proceset metabolike dhe rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës.

Kur të mendoni për një diabet të mundshëm

Nëse kilogramët shtesë tuaj mbahen fort në bel, atëherë tashmë ekziston rreziku i diabetit. Ndani belin me vithe.

Nëse shifra e marrë

më shumë se 0,95 (për burra) dhe 0,85 (për gratë) – ju jeni në rrezik!

Grupi i rrezikut për shfaqjen e diabetit tip 2 përfshin gratë që gjatë shtatëzanisë fituan më shumë se 17 kg dhe lindi një fëmijë që peshonte më shumë se 4.5 kg. Edhe nëse pas shtatzënisë pesha u kthye në normale dhe metabolizmi i karbohidrateve u kthye në normale, diabeti tip 10 mund të zbulohet në 20-2 vjet.

Sidoqoftë, nëse rregulloni dietën tuaj në kohë, bëni stërvitje dhe humbni peshë, atëherë ka shumë të ngjarë të keni mundësi të rivendosni metabolizmin e duhur dhe të parandaloni zhvillimin e diabetit.

Me një zhvillim jo të favorshëm, hiperglicemia është përkeqësuar, domethënë, niveli i glukozës në gjak rritet ndjeshëm pas një vakt, duke provokuar kështu sulme të reja të urisë. Si rezultat, pesha e trupit rritet.

Duke qenë të përfshirë në parandalimin e diabetit tip 2, ju veproni për të mirën e të gjithë trupit.

Një sistem i duhur ushqyes, aktivitet fizik i moderuar, kontrolli i peshës janë konceptet themelore për parandalimin e sëmundjeve serioze si goditje në tru, sulm në zemër, hipertension, osteokondrozë dhe shumë sëmundje të tjera!

Shenjat e para

Shtë e rëndësishme të vini re shenjat e para të diabetit sa më shpejt të jetë e mundur dhe të konsultoheni menjëherë me një mjek. Në lidhje me praninë e mundshme të sëmundjes do të tregojë gjendjen e përditshme të trupit, ndryshimet në mirëqenien.

– humbje e flokëve. Ndër simptomat e para të diabetit mund të quhen humbje e flokëve. Në një person të shëndetshëm, deri në 100 qime bien në ditë. Por me diabetin, cikli i rritjes së flokëve, i lidhur drejtpërdrejt me metabolizmin e përgjithshëm, është ndërprerë. Flokët bëhen të hollë, të dobët, rriten ngadalë.

Lexoni artikullin:  Liri për recetat e sheqerit në diabet

– përgjumje. Një simptomë alarmante duhet të konsiderohet përgjumje. Trupit i mungon energjia që duhet të gjenerohet në qelizat nga glukoza. Nëse ka kohë të mjaftueshme për gjumë, por gjatë ditës ju ndjeni dobësi të vazhdueshme, atëherë ka arsye për të bërë teste.

– Kruajtje e këmbëve dhe duarve. Ndër simptomat e para, vërehet kruajtje e këmbëve dhe pëllëmbëve. Ky simptomë vërehet në afro 80 përqind të pacientëve. Me të njëjtën frekuencë ka një shkelje të proceseve shëruese të plagëve. Edhe prerjet e vogla me diabet të shëruar me javë, mund të bëhen të përflakur.

Siç e dini, diabeti është i disa llojeve:

Specifik gestacional i tipit 1 tip 2.

Për secilin lloj, ekzistojnë simptoma karakteristike, megjithatë, ekzistojnë shenja të zakonshme. Efektiviteti i trajtimit të ardhshëm të diabetit do të varet nga sa shpejt vihen re simptomat e para dhe bëhet diagnoza e saktë.

Poliuria është një funksion i rritur i urinimit. Ajo manifestohet si një rritje e urinimit, përfshirë natën. Kjo ndodh sepse në një gjendje të shëndetshme trupi nuk lejon që glukoza të hyjë në urinë, dhe në diabet është glukoza që rrit presionin e lëngut urinar.

Polidipsia është një etje që ka pronën e ngulitjes. Nga njëra anë, kjo simptomë është shkaktuar nga një humbje e konsiderueshme e lëngut përmes urinës. Nga ana tjetër, nuk është e mundur thjesht të mbushni ekuilibrin e lëngshëm me pije, sepse etja shkaktohet edhe nga rritja e presionit osmotik të gjakut, d.m.th. ekuilibri i çrregulluar ujë-kripë.

Polifagia është një uri e vazhdueshme që nuk mund të mbytet nga ushqimi më shumë me kalori. Me mungesë të insulinës, metabolizmi është ndërprerë në nivelin qelizor. Qelizat nuk mund të thithin dhe prishin glukozën, kjo është arsyeja pse ata sinjalizojnë trurin për urinë. Kjo është e ashtuquajtura "uri në mes të shumë".

Edhe me rritjen e oreksit, pacientët humbin peshë për shkak të katabolizmit të përshpejtuar të proteinave dhe yndyrave në mungesë të glukozës. Shpesh kjo humbje spontane e peshës shkon madje në fazën e rraskapitjes. Aktiviteti i shtuar i procesit të djegies së dhjamit çon në faktin se niveli i acetonit në urinë rritet.

Lexoni artikullin:  Llojet e diabetit dhe nivelet e tij; metodat moderne të trajtimit

Përveç kësaj, pacienti përjeton lëkurë të kruar dhe madje edhe mukozë. Shumë shpesh inflamacioni shfaqet në lëkurë. Sëmundje të tilla janë të vështira për t'u trajtuar, më shpesh është e mundur vetëm të ndaloni simptomat.

Ky emër është deshifruar si "diabeti i pjekur në brezin e ri". Arsyeja për të është abuzimi me ushqimin e shpejtë, i cili shkel funksionin e pankreasit. Banorët e megaciteteve më shpesh goditen.

Simptomat shfaqen në fëmijëri ose adoleshencë. Gjatë kësaj periudhe, prindërit duhet të jenë veçanërisht të vëmendshëm për jetën e fëmijës. Nëse më shumë se një herë, megjithëse me boshllëqe kohore, një nivel i ngritur i sheqerit në gjak është vërejtur në stomak bosh, atëherë ka kuptim të mendoni për rregullimin e dietës.

Simptomat e mësipërme të diabetit, pacienti më shpesh nuk i ndjen. Por ndonjëherë ekziston një shikim i butë i paqartë, dhimbje koke e shpeshtë ose dobësi e muskujve. Sidoqoftë, me diabetin MODI, këto simptoma ka të ngjarë të kalojnë pa u vënë re për shkak të shfaqjes së tyre të butë.

2010-2020 © Qendra Rajonale e Onkologjisë Lipetsk "

Për shpërndarjen që tregon burimin pa bërë fitim.

Diabetus Shqipëri