Parandalimi i diabetit (7)

Dihet që parandalimi i diabetit kryhet më shpejt dhe më mirë nga një person i cili e kupton sa e rëndësishme është të mos merrni këtë sëmundje. Kush është në rrezik dhe si parandalohet diabeti?

Përkundër faktit se shkaqet pa dyshim të kësaj sëmundje nuk janë identifikuar ende, ekzistojnë faktorë të veçantë rreziku që së bashku përbëjnë një predispozitë të përgjithshme për diabetin. Njerëzit që e kuptojnë se janë në këtë grup, jo vetëm që mund të vonojnë zhvillimin e sëmundjes, por edhe ta parandalojnë plotësisht atë.

Faktorët e rrezikut të diabeteve tip 1

Predispozita gjenetike është shkaku më i zakonshëm i diabetit të çdo lloji. Gjysma e faktorëve gjenetikë përbëjnë zhvillimin e sëmundjes tip 1. Në këtë situatë, do të jetë logjike të kujdeseni për shëndetin tuaj dhe të kryeni një seri studimesh diagnostikuese.

Kjo diagnozë kryhet në nivelin gjenetik. Kompleksiteti i veprimeve të tilla për të identifikuar faktorët gjenetikë të rrezikut në secilin rast qëndron në mungesën e një gjeni të përbashkët që tregon qartë zhvillimin e mundshëm të sëmundjes. Kjo do të thotë, diabeti mund të parandalohet duke diagnostikuar disa gjene, por nuk ekziston një shënues i vetëm gjenetik absolut për këtë sëmundje të tipit 1.

Jo gjithmonë një predispozicion i trashëguar zbaton zhvillimin e diabetit tip 1. Ndër të gjithë faktorët e rrezikut, ato veçohen veçanërisht:

 • shtatzënia e shumëfishtë monozigoze (deri në 50%);
 • sëmundja e dy prindërve (në 30% të fëmijëve lindin me një predispozicion gjenetik).

Vlen të përmendet se burrat i japin gjeneratës së tyre gjenetikë më të qëndrueshme sesa gratë. Kjo do të thotë që pasardhësit e grave zhvillojnë diabet në vetëm 1,1% të rasteve, dhe burrat në 6% ose më shumë. Rregullsia e dytë e kësaj sëmundje është se njerëzit e hershëm sëmuren, aq më i lartë është rreziku për të afërmit e tyre.

Faktorët e jashtëm të zhvillimit të sëmundjes

Sot, parandalimi parësor i diabetit kryhet nga njerëz që e kuptojnë se cilat faktorë të jashtëm mund të shkaktojnë zhvillimin e sëmundjes. Këto shkaktues përfshijnë:

 1. Shytat, rubeolat dhe viruset e tjera. Një fëmijë që ka rubeolën ose ndonjë infeksion tjetër viral ndërsa është ende në mitër, rrezikon të zhvillojë diabet tip 1. Besohet se zhvillimi i sëmundjes mund të shkaktojë vaksinim kundër këtyre Sëmundjeve. Kjo nuk është kështu. Asnjë ilaç i vetëm për parandalimin e infeksioneve virale në fëmijëri nuk ka çuar në zhvillimin e diabetit.
 2. Përdorimi i substancave toksike që janë të afta për një efekt shkatërrues në qelizat beta. Ju duhet të hani vetëm ushqime të shëndetshme që nuk përmbajnë nitrate.
 3. Hyrja shumë e hershme e ushqimeve për fëmijë, si qumështi i lopës dhe drithërat në ushqimin për fëmijë. Kohët e fundit, shkencëtarët kanë zbuluar se kur këto produkte futen në ushqimin për bebe, foshnjat nën moshën 3 muajsh janë në rrezik për të marrë këtë sëmundje.
Lexoni artikullin:  Komplikimet e diabetit mellitus tip 1 dhe tip 2, shkaqet dhe parandalimi

Kushtet e tilla çojnë në hipoglicemi, hiperglicemi. Të gjitha ndryshimet në glukozë mund të kontribuojnë në zhvillimin e tirotoksikozës në gjak. Shkencëtarët vërejnë se kjo sëmundje shpesh i paraprin diabetit mellitus. Prandaj, parandalimi i ndërlikimeve të tirotoksikozës është i domosdoshëm, pasi nevoja për insulinë në këta pacientë është gjithmonë shumë më e lartë se sa tek ato të shëndetshme.

Parandalimi dhe trajtimi i diabetit kanë një prognozë më të favorshme nëse një person nuk është i prirur për neurozë. Të gjithë endokrinologët u japin pacientëve të tyre një rekomandim siç është “shmangni stresin e vazhdueshëm”. Isshtë kundër sfondit të neurozës që ka një rritje të mprehtë të niveleve të glukozës në gjak.

Rreziku i marrjes së diabetit 2 dhe llojeve gestacionale

Ndodhja e diabetit tip 2 shpesh vërehet në rastin e një faktori trashëgues dhe pranisë së sëmundjes në të afërmit më të afërt. Nëse prindërit janë të sëmurë nga kjo sëmundje, rreziku i zhvillimit të një sëmundjeje tek fëmija i tyre mund të jetë 40%.

Shkaqe të tjera të mundshme të sëmundjes përfshijnë:

 • mosha e avancuar;
 • niveli i dëmtuar i glukozës ose toleranca e dobët e glukozës;
 • hipertension;
 • obeziteti;
 • një sasi e madhe e triglicerideve në gjak;
 • mungesa e lipoproteinave;
 • diabeti gjatë shtatzanisë;
 • lindja e një fëmije me një masë të madhe;
 • pasiviteti fizik;
 • vezoret polikistike;
 • sëmundjet e sistemit kardiovaskular.

Parandalimi i diabetit tip 2 ka një prognozë të favorshme nëse një person është më aktiv fizikisht dhe e bën rregull që të nënshtrohet një seri procedurash diagnostike çdo vit.

Gjatë shtatëzanisë, një grua rrezikon të zhvillojë diabetin gestacional. Mundësia e zhvillimit të kësaj sëmundjeje është e lartë me:

 • obeziteti;
 • predispozita gjenetike;
 • metabolizëm i dobët i karbohidrateve;
 • përmbajtja e urinës së glukozës shtatzënë.

Më rrallë, zhvillimi i një lloji të sëmundjes gestacional lehtësohet nga:

 • mosha mbi 30 vite;
 • lindje ose lindje me defekte të rënda në të kaluarën;
 • lindja e një fëmije të madh;
 • aborti i fetusit;
 • shtimi i shpejtë i peshës ose polihidramnios gjatë shtatëzanisë aktuale.

Masat parandaluese

Në prani të një numri të konsiderueshëm faktorësh të zhvillimit të mundshëm të sëmundjes, njerëzit mendojnë se si të shmangin diabetin. Duhet të them që të rriturit dhe fëmijët duhet të monitorojnë aktivitetin fizik dhe ushqimin. Nëse një person trajtohet me ndonjë ilaç të fortë që mund të kontribuojë në zhvillimin e diabetit, atij i duhet një ilaç për të parandaluar sëmundjen. Metformina ose ndonjë ilaç i ngjashëm mund të përmirësojë tolerancën e glukozës dhe të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjes me 32%.

Lexoni artikullin:  Format e fshehura të tipareve të diabeteve, shkaqeve, shenjave dhe trajtimit të patologjisë

Shtë e pamundur të heqësh qafe plotësisht rrezikun e një patologjie, prandaj është më mirë të marrësh disa masa parandaluese në zakon.

Pra, një person jo vetëm që duhet të hajë në mënyrë racionale, por edhe të ruajë ekuilibrin e duhur të ujit në trup. Kur dehidrohet, bikarbonati nuk neutralizohet, kështu që insulina nuk prodhohet në mënyrë aktive.

Uji është i nevojshëm për depërtimin e glukozës në qelizat e trupit. Gjatë dehidrimit, një pjesë e ujit harxhohet në prodhimin e bikarbonatit, gjë që gjithashtu zvogëlon prodhimin e insulinës.

Si të parandaloni një sëmundje për një person fizikisht aktiv? Refuzoni konsumimin e konsiderueshëm të pijeve të rafinuara, pijeve të gazuara, kafesë, çajit dhe produkteve të alkoolit. Dieta nuk duhet të përbëhet nga proteina dhe karbohidrate të shpejta, ushqime tepër të yndyrshme, të tymosura dhe pikante. Në vend të kësaj, është mirë që në menunë e përditshme të përfshini zarzavate, arra, domate, agrume dhe fasule.

Një person duhet t'i kushtojë të paktën gjysmë ore çdo ditë aktivitetit fizik. Nuk është e nevojshme në këtë moment të kryeni ndonjë ushtrim, mjafton të luani në mënyrë aktive me fëmijët, të bëni një shëtitje në park, të ngjiteni në dyshemenë tuaj në këmbë, dhe jo me ashensor, të shkoni në punë nga publiku, sesa nga transporti personal.

Ju gjithashtu duhet të shmangni situatat stresuese dhe të kujdeseni për veten tuaj. Isshtë vërtetuar se ata që preferojnë të pinë cigare në rast neurozash janë gjithashtu më të rrezikuar nga zhvillimi i diabetit.

Diabetus Shqipëri