Pasojat e diabetit

Diabeti mellitus është një sëmundje kronike që prish metabolizmin në trupin e burrave dhe grave. Completelyshtë plotësisht e pamundur të shërohet nga diabeti, një person duhet të kontrollojë sheqerin në gjak gjatë gjithë jetës së tij dhe të ndjekë dietën e përshkruar nga mjeku. Sipas statistikave, me diabet tip 1, pacientët rrallë jetojnë deri në 50 vjet. Diabetesfarë sjell diabeti:

 • Ndryshimi i stilit të jetës.
 • aftësisë së kufizuar.
 • Kufizimet në aktivitetin fizik (turizëm, sport).
 • Gjendje e dobët psikologjike.
 • Mosfunksionim ngrerë.
 • Komplikimet e të gjithë organeve të njeriut (dëmtimi i enëve të gjakut, organeve të brendshme dhe indit nervor).
 • Rrezik i shtuar i sëmundjeve të pafavorshme.

Njerëzit me një qëndrim pozitiv gjithashtu vërejnë disa aspekte pozitive të kësaj sëmundje. Një person bëhet më i përgjegjshëm, i mbledhur, sepse kjo kërkohet nga sëmundja. Shumica e burrave ndryshojnë vlerat e tyre të jetës, shumë i kushtojnë më shumë kohë familjes dhe të dashurve. Por çrregullimet metabolike sjellin një karakter rreptësisht negativ.

Mjekët vendosën të ndajnë komplikimet në 3 lloje:

 • Komplikime akute.
 • Komplikimet e vonshme.
 • Komplikimet kronike

Komplikime akute

Ky grup është pasoja më e rrezikshme e diabetit, sepse paraqet një kërcënim si për shëndetin e njeriut ashtu edhe për jetën e tij. Komplikimet akute zhvillohen shumë shpejt dhe brenda disa ditëve ose orëve mund të shkaktojnë dëme serioze në trup. Ekzistojnë disa lloje të pasojave akute të diabetit, të cilat kërkojnë një qasje të ndryshme ndaj trajtimit.

ketoacidosis

Ketoacidoza është një gjendje në të cilën trupi nuk është në gjendje të prodhojë sasinë e kërkuar të insulinës, por niveli i sheqerit në trupin e gjakut dhe ketonit është vazhdimisht në rritje. Trupat e ketonit janë produktet e prishjes së yndyrnave të cilat, kur gëlltiten, shprehen me erën e vazhdueshme të acetonit. Kjo është për shkak të një shkelje të ekuilibrit acid-bazë në trup dhe dehidrimit të tij. Ketoacidoza zhvillohet shumë shpejt, dhe mund të shkaktojë dëme serioze sa më shpejt të jetë e mundur. Simptomat e ketoacidozës:

 • Humbje e pashpjegueshme e peshës.
 • Gojë e thatë, etje.
 • Nauze dhe të vjella.
 • Rritja e përqendrimit të glukozës dhe ketoneve në gjak.
 • Diarre.
 • Takikardia dhe palpitacionet.
 • Marramendje dhe dhimbje koke.
 • Rritja e nervozizmit.
 • Lëkundjet e mprehta të humorit.
 • Tharje dhe zhvishem e lëkurës.
 • Aftësia e zvogëluar për të punuar, letargji e vazhdueshme.
 • Urinim i shtuar.
 • Erë acetoni nga goja.
Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus; shenja pse shfaqet

Nëse nuk kërkoni kujdes mjekësor në kohën e duhur, ketoacidoza mund të çojë në edemë cerebrale. Sipas statistikave, në 70% të rasteve, kjo ndërlikim çon në vdekjen e pacientit.

Dështimi akut i veshkave

Dështimi akut i veshkave është një dëmtim i veshkave i shkaktuar nga dehidratimi (dehidrimi) i rëndë. Për këtë arsye, veshkat nuk mund të përballojnë detyrat e tyre dhe të ndalojnë punën. Substancat toksike mbeten në trup, duke e shkatërruar atë nga brenda. Kjo ndërlikim mund të njihet nga shenjat e mëposhtme të dehjes:

 • Konfuzion.
 • Ënjtje e ekstremiteteve.
 • Nauze dhe të vjella.
 • Dhimbje koke.
 • Lodhje.

Fshihni trupin e shenjave të dehidrimit – një mënyrë e sigurt për të trajtuar dështimin akut të veshkave. Pacienti i nënshtrohet dializës, duke çliruar gjakun nga toksinat. Kur arrihen nivelet normale të sheqerit në gjak, veshkat rifillojnë punën e tyre.

hypoglycemia

Hipoglikemia është gjendja e pacientit kur sheqeri në gjak arrin nivelin e 2,8 mmol / l ose më të ulët. Ky ndërlikim është i rrezikshëm sepse parandalon një person të jetojë normalisht në shoqëri dhe e kufizon atë në shumë veprime. Nëse glukoza arrin një pikë kritike, ligështimet diabetike. Ndihma e menjëhershme rezulton në vdekje ose paaftësi. Shpesh, hipoglikemia shkakton dëme serioze në membranat e trurit. Ndër komplikimet kryesore në diabetikët janë:

 • Sëmundjet e syrit (katarakti, retinopatia diabetike, glaukoma).
 • Funksioni i dëmtuar i veshkave.
 • Neuropatia (autonome ose periferike).
 • Dëmtimi i sistemit kardiovaskular.
 • Sëmundja vaskulare.
 • Sulmi në zemër, goditje në tru.

Pasoja më e rrezikshme e hipoglikemisë është një gjendje kome diabetike (hipoglikemike). Kjo është një humbje e vetëdijes nga një diabetik për shkak të glukozës së ulët në gjak. Para vetë komës, pacienti pëson konfiskime epileptike. Ka pasur raste që kur bien, një person mund të thyejë kockat ose të dëmtojë indet. Në rastin më të keq, shfaqet edema cerebrale, e cila çon në vdekje.

Koma hiposmolare

Koma hiposmolare ndodh në rrjedhën e moderuar të diabetit, e cila ndalet nga medikamentet dhe dieta e përshkruar nga mjeku. Statistikat tregojnë se në 60% të rasteve një person vdes, në 40% të mbetur, pacienti përballet me komplikime serioze. Ky lloj kome dallohet me anime gjigande në sheqerin në gjak, në të cilat përqendrimi i glukozës arrin 55 mmol / l. Për shkak të komës hipososmolare në diabetikët, ndodh një lezion i trurit, që më pas humbasin dëgjimin, shikimin. Sëmundjet neurologjike dhe sindroma e Alzheimerit zhvillohen.

Lexoni artikullin:  Poliuria në diabet

Koma laktike e acidozës

Ky lloj komë ndodh tek njerëzit me diabet të shoqëruar nga hipoksemia. Në këtë rast, një diabetik ka çrregullime serioze të organeve të frymëmarrjes, sistemit kardiovaskular. Për shkak të mungesës së oksigjenit në trup, përqendrimi i glikogjenit rritet, gjë që çon në një rritje të nivelit të acidit laktik. Koma laktocidotike është shumë e rrallë dhe paraqitet për shkak të funksionit të dëmtuar të veshkave. Sipas statistikave, në 80% të rasteve, ajo çon në vdekjen e pacientit.

Efektet e vonshme të diabetit

Si rregull, komplikimet e vonshme të diabetit shfaqen disa vjet pas zbulimit të tyre të parë. Ato janë të rrezikshme sepse ngadalë por vazhdimisht përkeqësojnë mirëqenien e një diabetiku. Edhe trajtimi i përshkruar saktë nuk i garanton një personi rezultate pozitive. Komplikimet e vonshme përfshijnë:

 • Mikroangiopati.
 • Infarkti cerebral.
 • Hemorragji.
 • Retinopatia diabetike.
 • Hipertensionit.
 • Infarkt miokardi.
 • Atherosclerosis.
 • Humbje peshe.
 • Nefroskleroza.
 • Atherosclerosis, gangrenë.
 • Infeksioni.
 • Neuropatia (autonome dhe periferike).

Retinopatia diabetike

Kjo është një lezion i enëve të syrit, që nënkupton një shkelje të qarkullimit të gjakut. Për shkak të qarkullimit të dobët të gjakut në një diabetik, ndodh atrofia dhe distrofia e nervit optik, retina zgjat, që mund të çojë në verbëri. Rreziku i këtij ndërlikimi është që ai largohet pa simptoma. Pacientët në raste të rralla vërejnë një përkeqësim të mprehtë të shikimit dhe shfaqjen e njollave lundruese në sy. Extremelyshtë jashtëzakonisht e vështirë për të diagnostikuar, sepse është e nevojshme të ekzaminohet nga disa specialistë dhe t'i nënshtrohet shumë metodave të ekzaminimit laboratorik.

Angiopatia diabetike

Angiopatia shfaqet për shkak të dëmtimit të enëve të gjakut dhe sistemit nervor. Kjo sëmundje është e rrezikshme sepse çon në verbëri të plotë. Angiopatia ndodh si në një të rritur ashtu edhe në një fëmijë. Për shkak të përqendrimit të lartë të glukozës në gjak, muret e enëve janë shkatërruar, gjë që shkel përçueshmërinë e kapilarëve. Kjo çon në bllokimin e enëve të gjakut dhe çrregullime metabolike.

Komplikimet kronike

Komplikimet kronike të diabetit tip 1 dhe tipit 2 shfaqen 10-15 vjet pas diagnozës. Sheqeri i rritur i gjakut ndikon negativisht në të gjithë trupin.

Këmbë diabetik

Këmba diabetike është një nga komplikimet serioze të diabetit mellitus, i cili shprehet me dëmtim të indeve të ekstremiteteve të poshtme. Plagët dhe ulçera që formohen në këmbë shërohen për një kohë shumë të gjatë, madje edhe me kujdes të kujdesshëm, gjë që rrit rrezikun e infeksionit. Nëse nuk filloni trajtimin me kohë të dëmtimit më të vogël të këmbës, gangreni mund të zhvillohet me kalimin e kohës. Faza e fundit e kësaj sëmundje çon në amputim të këmbëve.

Lexoni artikullin:  Qasje moderne në trajtimin e kombinimit të diabetit të tipit 2 kombinim të agonistit të parë të receptorëve të hpp-1

Diabeti gestacional

Ky lloj i sëmundjes përfshin zhvillimin e diabetit gjatë shtatëzanisë. Kjo shpjegohet me faktin se trupi i nënës së ardhshme punon për dy, dhe shpesh ka probleme metabolike, kjo është arsyeja pse niveli i përqendrimit të glukozës në gjak ka një tregues anormal. Sëmundja është e rrezikshme si për gruan ashtu edhe për fetusin. Ekzistojnë raste të zhvillimit të diabetit tek fëmijët që nga lindja, me shfaqjen e diabetit gestacional në një grua gjatë shtatëzanisë, edhe nëse problemet me sheqerin në gjak para ngjizjes nuk kanë ndodhur kurrë.

anije

Diabetikët shpesh kanë probleme serioze me enët e gjakut. Presioni i lartë i gjakut përkeqëson ndjeshëm rrjedhën e sëmundjes vaskulare. Proceset shkatërruese mund të përshpejtojnë faktorët e mëposhtëm:

 • Pirja e duhanit.
 • Përdorimi i pijeve alkoolike.
 • Mosarritja në dietë.
 • Mungesa e aktivitetit fizik.

Enët e gjakut shkatërrohen për shkak të daljes jo të duhur të glukozës. Një përmbajtje e lartë e sheqerit në trup rrit përshkueshmërinë vaskulare. Kjo përfshin një çrregullim metabolik, i cili ndikon në funksionimin e të gjitha sistemeve. Sistemi kardiovaskular është në rrezik më të madh.

Почки

Në diabet, veshkat shpesh dëmtohen seriozisht. Një përqendrim i lartë i sheqerit në gjak çon në dështim të veshkave, kjo është arsyeja pse diabeti detyrohet të drejtohet në dializë – për të pastruar gjakun e toksinave, sepse veshkat nuk mund të përballojnë këtë detyrë. Në një fazë të përparuar të dështimit të veshkave, mund të kërkohet një transplant organesh. Një rezultat fatal nuk mund të shmanget nëse nuk filloni trajtimin me kohë të sëmundjes.

Për ta përmbledhur. Diabeti mellitus është një sëmundje shumë e rrezikshme dhe tinëzare që mund të prek pothuajse çdo pjesë të trupit. Nëse vëreni ndonjë simptomë që ju shqetëson, mos lejoni që gjithçka të shkojë rastësisht dhe këshillohuni me mjekun tuaj. Përndryshe, mund të jetë tepër vonë, dhe diabeti diagnostikohet më së miri në fazën fillestare.

Diabetus Shqipëri