Poliuria në diabet

Poliuria – formimi i rritur i urinës. Mund të jetë jo vetëm një shenjë e diabetit, por edhe të jetë një ndërlikim i tij. Para se të filloni trajtimin e poliurisë, duhet të këshilloheni me endokrinologun tuaj për këshilla. Mjeku do të ndihmojë në identifikimin e simptomave të tjera të patologjisë, si dhe hartimin e planit të saktë terapeutik. Trajtimi gjithëpërfshirës eliminon mundësinë e komplikimeve dhe pasojave të rrezikshme për jetën.

Shkaku i poliuria është një shkelje e thithjes së kundërt të ujit në veshkat. I gjithë lëngu ekskretohet nga trupi, praktikisht nuk absorbohet. Ekskretimi i urinës bëhet i pasaktë, rreth 35 ml urinë do të ekskretohet për gram glukozë.

Simptomat e një gjendje patologjike

Manifestimet e poliurisë janë më të dukshme në diabet mellitus. Diabeti jo-diabetik zakonisht ka simptoma më të buta.

Simptomat e polururisë janë të njëjta për të gjithë. Ky është një urinim i shpeshtë. Pacienti mund të ndiejë dhimbje para dhe gjatë urinimit. Kur mosfunksionimi i veshkave arrin kulmin, formohen gurë të dendur në organet filtruese. Gjaku në urinë tregon gurët në veshka.

Forma të ndryshme të poliurisë zakonisht provokojnë rritje të prodhimit të urinës me densitet të ulët. Trupi po përpiqet të minimizojë dëmet e shkaktuara nga një shkelje e funksionit themelor të veshkave.

Ndonjëherë poluuria në diabet kombinohet me nocturia. Kjo është një patologji në të cilën sasia e urinës që ekskretohet gjatë natës është më e madhe se sasia e urinës që ekskretohet gjatë ditës. Normalisht, njerëzit kanë diuresë gjatë natës me 40% më pak se ditën.

Një nga karakteristikat kryesore të gjendjes patologjike është graviteti specifik i urinës. Zakonisht me poliuria pacienti shpesh mundohet nga etja e fortë.

Shkaqet e poliurisë

Zakonisht një gjendje patologjike shoqërohet me sëmundje të veshkave ose dështim të veshkave. Ka edhe arsye të tjera:

  • Një çekuilibër i elementëve gjurmë, elektroliteve, si dhe substancave të tjera të rëndësishme në trup.
  • Istrregullime në funksionimin e organeve të tjera. Ndonjëherë poliuria shfaqet për shkak të anomalive në pankreas.
  • Rraskapitje e përgjithshme. Zakonisht ajo provokon një formë nate të poluurisë.
  • Sëmundjet e gjëndrave endokrine. Hormonet e sekretuara nga trupi shkaktojnë urinim të shpeshtë.
  • Anomalitë mendore dhe fobitë. Për shkak të tyre, pacienti mund të zhvillojë një etje të fortë të pakontrolluar, për shkak të së cilës rritet vëllimi ditor i ekskretuar i urinës.
Lexoni artikullin:  Rreth diabetit me fjalë të thjeshta

Kjo gjendje mund të ketë arsye të tjera. Ato mund të identifikohen duke përdorur një ekzaminim dhe ekzaminim gjithëpërfshirës nga një mjek. Pacientët duhet të bëjnë vizitë te një endokrinolog dhe një urolog. Specialistët do të thonë se cilët faktorë shkaktuan poliurinë. Në mënyrë tipike, simptomat e poliurisë tregojnë fillimin e diabetit.

Poliuria në diabet

Kjo gjendje zakonisht mbetet tek pacienti derisa niveli i sheqerit të kthehet në normalitet. Për ta rikthyer përbërjen e gjakut në normale, veshkat punojnë shumë – hiqni sheqerin e tepërt dhe filtrohen më intensivisht. Së bashku me sheqerin e tepërt, substancat e dobishme të nevojshme për metabolizmin e duhur gjithashtu eliminohen nga trupi.

Nëse nuk përpiqeni të përmirësoni situatën, ekuilibri i përbërësve të gjakut është i shqetësuar. Uji i pamjaftueshëm dhe sheqeri i lartë kontribuojnë në përkeqësimin e veshkave, mëlçisë, sistemit nervor qendror.

Me çdo lloj diabeti mellitus, ndodh insuficienca renale. Mjekët përshkruajnë trajtim zëvendësues, hemodializë renale.

Poliuria shpesh ndodh në kombinim me presion të rritur në arteriet. Gjendja e pacientit përkeqësohet, pasi puna e anijeve që ushqejnë pankreasin dhe organet e tjera është e shqetësuar.

Me hipertension arterial, punë shtesë lind për të gjitha sistemet dhe organet e trupit.

Presioni i lartë i gjakut është shumë i rrezikshëm për të moshuarit, sepse shkakton një krizë hipertensioni. Puna e muskujve të zemrës është e shqetësuar, ndërprerjet në ritëm janë qartë të dukshme në kardiogram. Një person që ka pësuar një krizë është rehabilituar për gjashtë muaj ose më shumë.

Uniforma e fëmijëve

Në moshë të re, shfaqja e diabetit mellitus shumë shpesh ndodh. Prodhimi i shpejtë i urinës në një fëmijë është shenja më e dukshme, prindërit menjëherë e vërejnë atë. Poliuria infantile zakonisht shoqërohet me mosmbajtje urinare gjatë gjumit.

Nëse vërehet një simptomë e ngjashme, shëndeti i fëmijës duhet të monitorohet nga afër. Një shenjë tjetër paralajmëruese është etja e vazhdueshme dhe ndjenja e gojës së thatë. Fëmija duhet të dërgohet te një mjek dhe të kalojë të gjitha analizat. Një studim i tillë do të ndihmojë në parandalimin e një gjendje kome të papritur diabetike.

Lexoni artikullin:  Gjethi i gjirit për diabetin

Formimi i poliurisë në diabet është një shfaqje shumë e rrezikshme e sëmundjes. Patologjia ndonjëherë është një ndërlikim. Në mënyrë që kursi i rikuperimit të jetë efektiv, është e nevojshme të identifikoni saktë natyrën e gjendjes patologjike.

Diagnostics

Poliuria nuk është një sëmundje e pavarur. Shtë një shenjë e sëmundjes së veshkave dhe çrregullimeve në sistemin endokrin.

Analizat e bazuara në diurezën ditore zakonisht konsiderohen të kushtëzuara, pasi rezultatet e tyre mund të varen nga faktorët e jashtëm dhe të brendshëm.

Trajtimi dhe parandalimi i poliurisë

Trajtimi i kësaj gjendje patologjike gjithmonë duhet të arrihet gjithëpërfshirëse. Si rregull, kursi i trajtimit ka për qëllim sjelljen e sheqerit në gjak në normalitet, si dhe normalizimin e funksionit të veshkave.

Trajtimi për polururinë gjithmonë përfshin një dietë të ekuilibruar që ndihmon në rivendosjen e elementëve të rëndësishëm të gjurmëve – kalcium, magnez, klor, natrium. Ato janë elektrolite të domosdoshme në trup.

Përveç një diete të veçantë, pacienti përshkruhet përgatitje farmakologjike që i përkasin grupit të diuretikëve tiazidë. Ato zakonisht përshkruhen për diabet insipidus. Efektet kryesore të ilaçeve të tilla në poliuri janë një rënie e substancës së lëngshme ndërqelizore, rritje e përthithjes së kundërt në veshkat e kripërave dhe ujit.

Ilaçet e tilla zvogëlojnë prodhimin e urinës përgjysmë, tolerohen nga pacientët pa komplikime dhe praktikisht nuk japin efekte negative.

Diuretikët nuk mund të merren:

  • fëmijë të vegjël nën 12 vjeç;
  • gratë shtatzëna dhe lactating;
  • personat me aftësi të kufizuara mendore.

Ju mund të shpëtoni nga poluria në diabet mellitus duke kontrolluar sheqerin në gjak kur sëmundja është e varur nga insulina. Sasia e urinës së sekretuar duhet të kontrollohet me injeksione insulinë. Dozat duhet të zgjidhen individualisht nga mjeku.

Parandalimi i një gjendje patologjike është mjaft efektive, por rehabilitimi afatgjatë është i nevojshëm për zbatimin e tij. Me diabetin, pacienti ka shumë komplikime. Nëse ndiqni të gjitha rekomandimet e mjekut tuaj, ju mund të mbani një ritëm normal të jetës dhe të mos kufizoni veten.

Masat themelore parandaluese: një mënyrë jetese e shëndetshme, heqja dorë nga zakonet e këqija dhe kompensimi i sëmundjeve të veshkave.

Lexoni artikullin:  Cerefarë drithërash mund të ha me diabet

Do të duhet të qëndroni në një dietë gjatë gjithë jetës tuaj, të udhëheqni një mënyrë jetese aktive – të ecni përgjatë rrugës, të lëvizni më shumë dhe të përfshini ushtrime fizike. Nëse një fëmijë vuan nga poluria, atëherë duhet të merrni ilaçe për të luftuar diabetin që në fillimin e trajtimit. Shtë gjithashtu e rëndësishme për të kuruar mosfunksionimin e veshkave.

Trajtimi i duhur kompleks gjithmonë do të ndihmojë për të kapërcyer polururinë. Ju mund të rivendosni rrjedhën normale të jetës në kohën më të shkurtër të mundshme. Asnjëherë nuk duhet të vetë-mjekoni dhe të konsultoheni me një mjek në simptomat e para të dyshimta. Shkelja e urinës është një arsye serioze për të shkuar në spital.

Diabetus Shqipëri