Psikosomatikët e diabetit

Psikosomatika është një kurs i mjekësisë dhe psikologjisë që studion marrëdhëniet midis sëmundjeve fizike dhe faktorëve psikologjikë të shfaqjes së tyre, mendimeve dhe emocioneve njerëzore. Shkaku i saktë i zhvillimit të diabetit është ende i panjohur, por ka shumë supozime në lidhje me këtë. Një nga teoritë e shfaqjes së saj është psikosomatike, sipas së cilës stresi është një nga faktorët kryesorë që provokojnë një sëmundje.

shkaqet e

Nga pikëpamja e psikosomatikës, një nga arsyet e zhvillimit të sëmundjes është mungesa e mirëkuptimit, dashurisë dhe kujdesit në jetë. Për shkak të faktit se një person ndjehet i padobishëm për këdo, mirëqenia e tij fizike mund të përkeqësohet shumë. Njerëz të tillë përpiqen të zëvendësojnë mungesën e vëmendjes dhe kujdesit duke ngrënë një sasi të madhe të ushqimit (shpesh mjaft e padobishme). Si rezultat, kjo çon në mbipeshë apo edhe mbipesha, një rënie në përqindjen e masës së muskujve në trup dhe zhvillimin e problemeve në sistemin endokrin.

Ndonjëherë një person vetë nuk e kupton këtë, "programet" vetë të sëmuret, sepse në mendjen nënndërgjegjeshëm ka mendime se gjatë sëmundjes atij i kushtohet më shumë vëmendje dhe kujdes. Kjo është arsyeja pse psikosomatika e diabetit është një temë e vështirë që duhet të studiohet si nga mjekët ashtu edhe nga psikologët. Emocionet e vazhdueshme negative janë stresi për trupin, i cili si përgjigje ndaj tij lëshon hormonet adrenalin dhe norepinefrin. Për më tepër, ato bllokojnë funksionimin normal të pankreasit, dhe nëse kjo situatë përsëritet shpesh, kjo mund të çojë në zhvillimin e diabetit.

Stresi psiko-emocional shpesh bëhet një nga shkaqet kryesore të diabetit në fëmijëri. Nga pikëpamja e psikologjisë, një sëmundje mund të zhvillohet nëse fëmijës nuk i kushtohet vëmendje e mjaftueshme, nuk lejohet të shprehë emocionet e tij, dhe gjithashtu nëse nuk ndjen mjaft ngrohtësi dhe dashuri. Edhe pse shkaku kryesor i diabetit në fëmijëri është me shumë gjasë trashëgimia, gjendja emocionale gjithashtu luan një rol të rëndësishëm dhe mund të bëhet shkaktari i një sëmundjeje të përgjumur.

Ata fëmijë që rriten në një mjedis të pafavorshëm emocional që nga lindja dhe shpesh dëgjojnë grindje prindërore kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë diabet sesa moshatarët e tjerë. Stresi prek negativisht një person në çdo moshë, prandaj, duke filluar që nga lindja, është e rëndësishme që të afërmit të ofrojnë një mjedis të rehatshëm psikologjik për fëmijën. Kjo do të zvogëlojë rrezikun jo vetëm të diabetit, por edhe sëmundjeve të tjera serioze.

Lexoni artikullin:  Plagët e diabetit, trajtimi

Simptomat e para shqetësuese psikosomatike

Në fillim të diagnozës, pothuajse të gjithë pacientët me diabet janë depresion, dhe kjo është plotësisht normale dhe e shpjegueshme. Por me kalimin e kohës, duke komunikuar me mjekun dhe pacientët e tjerë, si dhe duke lexuar literaturë shtesë, shumë pacientë e kuptojnë se diabeti nuk është një fjali, por thjesht një arsye e mirë për të udhëhequr një mënyrë jetese të shëndetshme.

Por pacientët me një psikikë të paqëndrueshme mund të marrin një kohë të gjatë për të kuptuar faktin që ata kanë diabet, të përpiqen ta mohojnë atë, dhe në këtë mënyrë të përkeqësojnë mirëqenien e tyre.

Shenjat paralajmëruese fillestare të një çrregullimi psikosomatik përfshijnë:

 • depresion i vazhdueshëm në sfondin e shëndetit normal fizik;
 • refuzimi i trajtimit tradicional dhe një përpjekje për të gjetur mjete juridike popullore që do të shpëtojnë pacientin nga diabeti përgjithmonë (gjë që, për fat të keq, është e pamundur);
 • mosgatishmëria për të pranuar faktin se diabeti vendos kufizime të caktuara në mënyrën e zakonshme të jetës;
 • frika e panikut nga spitalet, mjekët dhe laboratorët;
 • marramendje dhe nervozizëm, të cilat zëvendësohen nga nervozizmi dhe agresiviteti.

Mbështetja e të afërmve në këtë moment është shumë e rëndësishme për pacientin, pasi vetëm ata, së bashku me mjekët, mund t’i shpjegojnë atij që diabeti mund të jetohet për një kohë të gjatë dhe plotësisht. Nëse, gjatë kësaj periudhe, njeriu nuk e arrin personin, atëherë në të ardhmen ai mund të zhvillojë sindroma serioze psikosomatike që ndikojnë në cilësinë e jetës dhe madje edhe në gjendjen fizike të shëndetit.

Karakteristikat e psikikës së diabetikëve

Një grup simptomash në mjekësi quhet sindromë, dhe shpesh ajo është e një natyre psikosomatike. Psikosomatikët e diabetit mund të manifestojnë sindroma të tilla patologjike:

 • asthenovegetative;
 • psihoastenichesky;
 • nevrastenik;
 • hysterical;
 • hypochondriac.

Sindroma Astheno-vegjetative manifestohet me lodhje të shtuar, letargji dhe humor të shpeshtë të dobët. Diabetikët, tek të cilët simptoma të tilla janë mjaft të theksuara, mund të bëhen të mbyllura dhe apatike. Një person pushon së interesuari për diçka që më parë e ka magjepsur, është e vështirë ta bindësh atë të bëjë diçka ose të shkojë diku. Përkundër sfondit të rritjes së dobësisë, pacienti mund të fillojë të ketë probleme me presionin e gjakut dhe zemrën. Kjo gjendje nuk mund të lihet rastësisht, pacienti duhet të vizitojë një psikolog, dhe nëse është e nevojshme, një psikoterapist.

Në sfondin e çrregullimeve të metabolizmit të karbohidrateve, sistemi nervor vuan, për shkak të të cilit simptomat e ankthit mund të jenë më të theksuara. Diabetikët e tillë janë shumë të dyshimtë, të prirur për shqetësime dhe shqetësime. Rreziqet nga të cilat ata kanë frikë mund të ndodhin, teorikisht, me të vërtetë, por pacientët, si rregull, e ekzagjerojnë shumë atë që po ndodh. Për shkak të karakteristikave të tilla mendore, është e vështirë për një person të planifikojë ose të organizojë një regjim ditor, dhe në diabet kjo mund të përfundojë në disavantazh, sepse administrimi i parakohshëm i insulinës ose ngrënies së ngrënies çon në probleme të konsiderueshme shëndetësore.

Lexoni artikullin:  Doesfarë bën një deshifrim i përgjithshëm i testit të gjakut, normë

Sindromat neurotike dhe histerike janë shumë të ngjashme me njëra-tjetrën. Humori i pacientit mund të ndryshojë në çast, nga lotët dhe lotët në agresion dhe zemërim. Ndryshimet në tru (encefalopatia), të cilat janë shumë pacientë me diabet, çojnë në nervozizëm dhe dyshim edhe më të madh të një personi. Shtë e rëndësishme që një person i tillë, nëse është e mundur, të mbështetet psikologjikisht nga njerëzit e familjes, megjithëse nganjëherë është shumë i vështirë. Duhet të kuptohet se emocionaliteti i tepërt është një manifestim i sëmundjes, dhe jo një tipar i karakterit të dëmshëm.

Sindroma hipokondriac është një gjendje në të cilën pacienti shqetësohet nga siklet imagjinare në trup, për shkak të së cilës vazhdimisht po kërkon sëmundje në vetvete. Ky sindrom mund të ndodhë edhe nëse një person nuk ka ndonjë simptomë fizike. Hipokondria në diabet është një dukuri mjaft e zakonshme. Nëse psikika e pacientit është e paqëndrueshme, atëherë njohja e tepërt në lidhje me komplikimet e mundshme serioze të diabetit mund ta dëmtojnë atë. Si rezultat i kësaj, pacienti viziton mjekët gjatë gjithë kohës, kërkon udhëzime për procedura të ndryshme diagnostikuese dhe kalon një numër testesh.

Edhe rezultatet normale të hulumtimit nuk sjellin qetësi tek hipokondriakët. Pas një sëmundjeje, ata përpiqen të diagnostikojnë një tjetër. Nëse nuk e ndërroni vëmendjen e një personi të tillë në kohë, kjo mund të rezultojë në zhvillimin e një çrregullimi të rëndë ankthi, për trajtimin e të cilit do të kërkohet jo vetëm psikoterapia, por edhe përdorimi i ilaçeve psikotrope.

Trajtim

Terapia e sindromave psikosomatike varet nga ashpërsia e ashpërsisë, si dhe nga shkalla e manifestimeve të tyre fizike. Trajtimi fillon, si rregull, me psikoterapi (d.m.th. biseda me psikiatër). Gjatë një bisede me një mjek, zakonisht është e mundur të zbuloni shkakun e problemeve dhe të gjeni metoda për të hequr qafe atë. Një psikiatër, përveç konsultimeve ballë për ballë, mund t’i rekomandojë një personi që të bëjë vetë-trainim në shtëpi, si dhe çdo lloj kreativiteti për të zhvendosur vëmendjen e tyre.

Lexoni artikullin:  Rritja e glukozës në gjak të ulët

Nëse efekti i psikoterapisë është i pamjaftueshëm, për të lehtësuar simptomat e diabetit, mund të përshkruhen barna të grupeve të mëposhtme:

Vështirësia për të ndihmuar një pacient me shfaqje psikosomatike qëndron në faktin se çdo pilulë sjell vetëm një efekt të përkohshëm. Për të hequr qafe problemin, një person duhet të ndryshojë në mënyrë të pavarur mendimin e tij dhe të mësojë se si të përballet me stresin. Kjo mund të jetë një detyrë e vështirë, veçanërisht nëse problemi është i rrënjosur në fëmijëri (një psikikë e paqëndrueshme është shpesh rezultat i dëmtimeve të fëmijëve). Por pas rekomandimeve të një mjeku të kualifikuar, ky është mjaft realist, thjesht, me shumë mundësi, një proces i tillë do të jetë i gjatë.

Si të parandaloni sëmundjet?

Nga pikëpamja e psikologjisë, shëndeti fizik është i pamundur pa rehati psikologjike. Kjo pikëpamje ndahet edhe nga adhuruesit e mjekësisë zyrtare, sepse dihet që stresi është një nga shkaqet e shumë sëmundjeve, dhe rezultati i trajtimit në masë të madhe varet nga disponimi i një personi. Për të parandaluar diabetin dhe çrregullimet e tjera endokrine, përveç një jetese të shëndetshme, është e rëndësishme të ndiqni një numër rekomandimesh:

 • të jetë në gjendje të pushojë pa alkool, cigare dhe substanca të tjera të dëmshme;
 • mos e kap stresin me ushqime të ëmbla dhe të yndyrshme;
 • përpiquni t'u përgjigjeni me qetësi faktorëve të bezdisshëm (praktikat e meditimit dhe trainimi automatik mund të ndihmojnë me këtë);
 • shkoni në shtrat para mesnatës dhe flini të paktën 7 orë rresht;
 • Këshillohet që të organizoni një rutinë të përafërt ditore dhe ta vëzhgoni atë.

Nëse një person është i prirur për hipokondri, këshillohet që ai të gjejë një hobi magjepsës, në mënyrë që ta largojë plotësisht atë nga mendimet për sëmundje të ndryshme. Kontrollet e rregullta me një mjek për parandalim sigurisht që janë të dobishëm, por gjithçka duhet të jetë në moderim. Në mungesë të simptomave të diabetit dhe faktorëve rëndues të rrezikut (për shembull, trashëgimia), mjafton të bëni teste gjaku dhe të vizitoni një mjek një herë në vit. Pjesa tjetër e kohës është më mirë t’i kushtohet vetë-zhvillimit, duke lexuar libra interesantë dhe duke folur me miqtë. Për të ruajtur shëndetin e trupit, është e rëndësishme të kujdeset për rehatinë e shpirtit, sepse gjendja psikologjike e një personi lidhet drejtpërdrejt me mirëqenien e tij fizike.

Diabetus Shqipëri