Sheqeri i gjakut (3)

11 minuta Postuar nga Lyubov Dobretsova 1251

Përqendrimi i glukozës plazmatike kontrollohet gjatë një analize biokimike, ose studimi caktohet veçmas. Cila duhet të jetë norma e sheqerit në gjak përcaktohet nga vlerat referente të hematologjisë klinike.

Duke krahasuar rezultatet e analizës me treguesit standarde, mjeku vlerëson gjendjen e nivelit të glukozës dhe fazën e ndryshimeve në metabolizmin e karbohidrateve. Nëse është e nevojshme, pacienti dërgohet për një ekzaminim shtesë.

Roli biologjik i glukozës

Glukoza (C6Н12О6) – karbohidrati kryesor, një monosakarid, i cili ka një rëndësi të madhe biologjike për funksionimin e plotë të trupit. Shtë burimi kryesor i energjisë dhe burimi i ushqimit për trurin, sistemin nervor qendror (sistemin nervor qendror).

Formimi i glukozës ndodh gjatë prishjes dhe fermentimit të produkteve të karbohidrateve dhe aminoacideve të izoluara nga ushqimet proteinike. Pjesa kryesore e monosakaridit thithet nga qarkullimi i gjakut, mbetjet përpunohen në mëlçi, duke formuar një rezervë polisaharide të trupit – glukogjen.

Hormoni endogjen i pankreasit (insulinë) “mbledh” molekulat e glukozës të lëshuara në gjak dhe i lëviz ato nëpër rrjedhën e gjakut në indet dhe qelizat e trupit. Theelësi për një nivel normal të sheqerit është sinteza e plotë e insulinës dhe një përgjigje adekuate ndërqelizore ndaj efektit të saj.

Me prodhimin e pamjaftueshëm të insulinës ose me një shkelje të perceptimit të tij nga qelizat, glukoza grumbullohet në gjakun e njeriut dhe trupi humbet furnizimin me energji. Si rezultat, aktiviteti i trurit dobësohet, aftësitë fizike zvogëlohen, fluksi i gjakut është i shqetësuar.

Faktorët që ndikojnë në nivelet e sheqerit

Disordersrregullimet patologjike të trupit dhe karakteristikat psikofizike ndikojnë në ndryshimin e përqendrimit të glukozës në serumin e gjakut ose plazmës. Devijimi i sheqerit nga norma mund të jetë për shkak të:

 • varësitë gastronomike ndaj ushqimeve me karburant të lartë;
 • ndryshimet në lidhje me moshën;
 • BMI i lartë (indeksi i masës trupore);
 • shkallë e ulët e aktivitetit motorik;
 • gjendje neuropsikologjike (shqetësime, çrregullime psikopatike);
 • sëmundjet kronike të sistemit të tretjes, sistemit kardiovaskular dhe endokrin;
 • varësia nga alkooli;
 • statusi hormonal (periudhat e menopauzës dhe shtatzënisë në gratë);
 • ilaçe të zgjatura ose të pasakta (beta-bllokues, diuretikë, ilaçe hormonale, etj.).

"Hedhje" në sheqerin në gjak vërehen te njerëzit me punë të parregullt dhe pushim.

Indikacionet për kontrollin e sheqerit në gjak

Një test rutinë i gjakut venoz me sheqer është përfshirë në listën e testeve laboratorike:

 • ekzaminim mjekësor;
 • shfaqja perinatale e grave shtatzëna;
 • VVK dhe VTEK;
 • ekzaminimi pasues i diabetikëve.

Indikacionet për një studim të paplanifikuar janë ankesa simptomatike të bëra nga pacienti. Këto kryesore përfshijnë:

 • polidipsia (etja e vazhdueshme);
 • polifagia (oreks i rritur);
 • polakiauria (urinim i shpeshtë);
 • CFS ose sindroma e lodhjes kronike (përgjumje, mungesë e forcës mendore dhe fizike, ulje e tonit, etj.).

Monitorimi vjetor parandalues ​​i treguesve të glukozës në gjak konsiderohet i domosdoshëm:

 • Gratë premenopauzale dhe menopauza. Pesha e tepërt dhe çekuilibri hormonal (mungesa e progesteronit dhe estrogjenit për shkak të sintezës së rritur të insulinës) rrisin shanset e zhvillimit të rezistencës ndaj insulinës – duke zvogëluar reagimin qelizor ndaj prodhimit dhe veprimit të hormonit.
 • Fëmijët me gjenetikë jofunksionale. Në prani të diabetit tip XNUMX tek prindërit dhe të afërmit, fëmija trashëgohet një predispozitë për sëmundjen.
 • Në moshën 40+. Rreziqet e prediabetes dhe diabeti janë ndryshime të lidhura me moshën në ndjeshmërinë e indeve ndaj insulinës, BMI të lartë dhe konsumi i alkoolit.
 • Pacientët me trashje, aterosklerozë, sëmundje kronike të zemrës.
Lexoni artikullin:  Trajtimi i akupunkturës Njohja zyrtare e OBSH-së

Një analizë duhet të përshkruhet për një foshnjë të porsalindur nëse një grua është diagnostikuar me GDM (diabeti gestacional mellitus) gjatë shtatëzanisë.

Matja e sheqerit

Studimi i nënshtrohet plazmës së gjakut ose serumit të marrë përmes defibrinizimit. Informacion i besueshëm në lidhje me gjendjen e glikemisë mund të nxirret nga rezultatet e një analize biofluide të marrë në stomak bosh nga një venë ose gisht. Dallimi midis gjakut venoz dhe kapilar është 12% dhe merret parasysh gjatë vlerësimit të të dhënave përfundimtare.

Matja e indikatorëve të glukozës pas ngrënies (glikemia postprandiale) kryhet si pjesë e diagnozës së diabetit mellitus i varur nga insulina dhe jo-insulina, gjendja prediabetike, gratë shtatzëna me GDM të dyshuar. Diabetikët kontrollojnë sheqerin pasi hanë vetë.

Njësia e glukozës në Federatën Ruse miratoi millimole për litër. Sa mmol përmban në gjak, mund të matni veten duke përdorur një glukometër të lëvizshëm ose byzylyk të zgjuar shumëfunksional. Teknika laboratorike për përcaktimin e glicemisë është më komplekse dhe e saktë.

Kampionimi i gjakut për sheqerin kryhet në çdo klinikë në drejtim të mjekut ose në një qendër diagnostike klinike të paguar me kërkesë të pacientit. Në një person të shëndetshëm dhe një pacient me diabet, niveli i glukozës në gjak është i ndryshëm. Për diabetikët jepen standarde të ndara, sipas të cilave vlerësohet faza e kompensimit të sëmundjes.

Ashpërsia e diabetit përcaktohet si:

 • Faza fillestare ose e ngjeshur. Hiperglicemia mund të korrigjohet me ilaçe për uljen e sheqerit. Vlerat e sheqerit në gjak janë afër normales.
 • Subindemnification. Karakterizohet nga ashpërsia e moderuar e sëmundjes me zhvillimin e komplikimeve. Nuk është gjithmonë e mundur të ruhen vlerat normale të glukozës.
 • Dekompensimi. Faza e fundit e sëmundjes me hiperglicemi të vazhdueshme dhe sëmundje vaskulare shoqëruese.

Në fazën e dekompensuar, ekziston rreziku i zhvillimit të një gjendje kome diabetike.

Glikemia e agjërimit

Shkalla e sheqerit në gjak nga një gisht në stomak bosh ndryshon nga 3,3 në 5,5 mmol / L. Rezultatet ideale janë nga 4,2 në 4,6 mml / L. Me rezultate nga 5,7 në 6,7 mmol / l, diagnostikohet gjendja e prediabetes. Kufiri i poshtëm i vlerave të glukozës për gjakun venoz është 3,5 mmol / L, i sipërmi është 6,1 mmol / L.

Prediabeti është një rënie në aftësinë e duhur të trupit për të thithur karbohidrate, përndryshe, një shkelje e tolerancës së glukozës. Me prediabeten e diagnostikuar, përqendrimi i sheqerit është shumë i lartë, por nuk i arrin kufijtë e hiperglicemisë së rëndë.

Për dallim nga diabeti i vërtetë, gjendja është e kthyeshme; vlerat normale të glukozës në gjak mund të rikthehen duke rishikuar dietën. Pacientit i është caktuar një dietë "Tabela Nr.9", e destinuar për diabetikët.

Karakteristikat moshore të glikemisë

Për njerëzit që kanë kaluar piketë prej gjashtëdhjetë vjeçare, një zhvendosje në vlerat prej 0,6-0,8 mmol / L në drejtim të rritjes nuk është një patologji. Kjo është për shkak të një rënie të ndjeshme të indeve ndaj insulinës në lidhje me moshën.

Në moshën 14-40 vjeç40 – 60 vjet60 verë dhe të vjetër
3,3-5,53,5-5,73,5-6,3

Në moshën 90+, vlerat prej 6,7-6,9 mmol / L lejohen. Karakteristikat që lidhen me moshën e glikemisë dallohen tek fëmijët nën 14 vjeç, gjë që shoqërohet me formimin e sistemit imunitar dhe niveleve hormonale.

Në adoleshentët, duke filluar nga puberteti, indekset e sheqerit në gjak nuk ndryshojnë nga vlerat e të rriturve. Për një fëmijë të posalindur dhe fëmijët e vegjël nën moshën 3-4 javë, kufijtë e glicemisë nga 2,7 në 4,4 mmol / l konsiderohen normale.

Deri në një vitDeri në 3 vjetDeri në vitet 5Deri në vitet 77 – 14 vjet
2,8-4,4 mmol / L3,5-4,5 mmol / L3,5-5,0 mmol / L3,3-5,3 mmol / L3,5-5,4 mmol / L
Lexoni artikullin:  Doesfarë bën një deshifrim i përgjithshëm i testit të gjakut, normë

Tek foshnjat, marrja e mostrave të gjakut për ekzaminim bëhet nga thembra ose gishti.

Karakteristikat gjinore

Norma e glukozës plazmatike nuk ndryshon sipas gjinisë, me përjashtim të shtatëzënësisë, grave premenopauzale dhe menopauzës. Në moshën 40 vjeç dhe më të vjetër, statusi hormonal i femrës ndryshon rradhazi, kështu që lejohet një rritje e lehtë e treguesve (me 0,2 mmol / l).

Në periudhën perinatale, zhvendosja në nivelin e glicemisë shpjegohet me prodhimin aktiv të progesteronit të hormonit seksual steroide, i cili pjesërisht pengon sintezën e insulinës. Përveç kësaj, në gjysmën e dytë të shtatëzanisë, hormonet endokrine të placentës shfaqen në trupin e një gruaje.

Në një ekzaminim të planifikuar, nënat e ardhshme kalojnë jo vetëm një test bazë të gjakut për sheqerin, por gjithashtu i nënshtrohen një GTT (testi i tolerancës së glukozës). Kjo është e domosdoshme për zbulimin në kohë të GDM ose diagnozën e diabetit manifest (një sëmundje e zbuluar së pari gjatë gestacionit).

Normat e glukozës në gjak dhe GTT për gratë shtatzëna paraqiten në tabelë (në mmol / l):

Treguesi dhe diagnozaGlikemia e agjërimitNjë orë pas stërvitjes2 orë më vonë
niveli normal7,0
HSD10,0
manifestohet diabeti11,1

Testimi i tolerancës së glukozës është një test hap pas hapi i sheqerit në gjak. Analiza fillestare merret në stomak bosh, atëherë pacientit i jepet një ngarkesë glukoze në formën e një zgjidhje ujore të glukozës (75 substanca për 200 ml ujë). Mostrimi i mëtutjeshëm i gjakut kryhet dy herë me një interval prej 60 minutash. GTT është përshkruar jo vetëm gjatë shtatzënisë, por edhe për diagnostikimin e diabetit tip 1 dhe tip 2.

Përveç kësaj

Nëse rezultatet e testit janë të pakënaqshme, duhet të përsëritet një test themelor i gjakut. Për një shkelje të vetme të nivelit të glicemisë, diabeti nuk diagnostikohet. Devijimet e treguesve mund të shkaktohen nga:

 • përgatitje jo korrekte për marrjen e mostrave të gjakut;
 • mbingarkesa psikologjike para se të shkoni në laborator;
 • infeksione virale akute;
 • marrja e ilaçeve.

Tek gratë, glikemia mund të reflektojë PMS (sindromi premenstrual). Nëse rezultatet e mikroskopisë së përsëritur janë shumë të larta, pacienti është i përshkruar një test i tolerancës së glukozës, një test për hemoglobinë glikoziluar (HbA1C), një test urina për sheqerin (glikozurinë), një test gjaku për insulinë dhe C-peptid, etj.

Glikemia pas ngrënies në njerëz të shëndetshëm

Përqendrimi i glukozës në gjak gjatë ditës nuk ndryshon në qëndrueshmëri të qartë dhe ndryshon në mënyrë të përsëritur. Në varësi të dietës dhe ritmit të punës, niveli i sheqerit në gjak në mbrëmje mund të rritet ose ulet.

Glikemia preket nga:

 • sasinë dhe përbërjen e ushqimeve dhe pijeve të konsumuara;
 • niveli i aktivitetit motorik;
 • marrja e medikamenteve;
 • gjendje psiko-emocionale.

Duke pasur parasysh që një vakt mbrëmje nuk duhet të jetë më vonë se 3 orë para pushimit të natës, sheqeri i lejueshëm i gjakut para gjumit varion nga 3,3-5,7 mmol / L. Në mungesë të mosfunksionimeve të organeve endokrine, normat më të ulëta regjistrohen gjatë natës. Në intervalin nga 2 deri në 4 të mëngjesit, sasia e sheqerit në gjak nuk tejkalon 3,9–4,0 mmol / L.

Menjëherë pas ngrënies, glicemia nuk matet për shkak të karakteristikave biokimike të metabolizmit të karbohidrateve. Para fillimit të sintezës aktive të insulinës, një çerek ore kalon pasi ushqimi të futet në trup. Niveli më i lartë i glikemisë postprandiale vërehet pas 60 minutave. pasi të hahet

Për një person që nuk vuan nga patologjia endokrine, vlera e glukozës korrespondon me 8,9 mmol / l për stomakun e plotë. Standardet e fëmijëve variojnë nga 8,0–8,3 mmol / L. Pas një ore, vlerat e glukozës fillojnë të bien gradualisht. 2 orë pas një vakt, sheqeri në gjak normal nuk shkon përtej 7,8 mmol / L.

Lexoni artikullin:  Gjemba e qumështit për recetat e diabetit tip 2

Në mënyrë që të kthehet glikemia në treguesit fillestarë, të cilët janë 3,5-5,5 mmol / l, është i nevojshëm një interval tre orësh i abstenencës nga ushqimi. Sistemi tretës femëror përpunon ushqimin më shpejt sesa mashkulli. Prandaj, formimi i glukozës dhe thithja e tij nga qarkullimi i gjakut ndodh në një mënyrë të përshpejtuar. Energjia e gjeneruar nga glukoza gjithashtu konsumohet shpejt.

Me një metabolizëm të shëndetshëm, kurba e sheqerit femër mund të rritet dhe ulet pak më shpejt sesa treguesit meshkuj. Sipas shpejtësisë së reaksioneve biokimike në trup, koha optimale për të kontrolluar gliceminë postprandiale konsiderohet të jetë një interval dy orësh.

Glikemia në Diabetikë

Për njerëzit me diabet, kontrolli i glicemisë është dhënë për analiza fillestare, GTT dhe hemoglobinë glikoziluar (HbA1C). Substanca formohet nga shtimi jo i fermentuar i molekulave të glukozës në hemoglobinë. Analiza e HbA1C jep një vlerësim objektiv të gjendjes së glicemisë për 4 muaj. Ky studim është gjithashtu pjesë e diagnozës parësore të diabetit.

Kategoria e moshësnormëVlerat kufitare
дети6%6,5%
adoleshencë dhe të rritur6,5%7%
mosha 40+7%7,5%
në 60 vjeç e më të vjetër7,5%8%

Për diabetikët, një nivel glicemik në stomak bosh deri në 6,1 mmol / L konsiderohet si një kompensim i mirë për sëmundjen. Niveli i hemoglobinës së glikoziluar duhet të plotësojë standardet e një personi të moshuar i cili nuk vuan nga diabeti. Vlerat e HbA1C dhe glukozës në gjak (në stomak të plotë dhe të zbrazët) shndërrohen në varësi të fazave të diabetit.

Në stomak bosh (në mmol / l)HbA1C (në%)Pas gllabërimit (në mmol / L)
компенсация4,4-6,17,8> 9,5> 10,0
Mungesa e patologjisëLloji i parë i sëmundjesLloji i dytë
një orë pas ngrënies≤ 8,9të 11,0≤ 9,0
2 ч.jo më shumë se 7,8≤ 10,0të 8,7
3 ч.≤ 5,7të 9,0≤ 7,5

Vetëm një endokrinolog mund të diagnostikojë saktë patologjinë e sistemit endokrin bazuar në testet laboratorike dhe ekzaminimin e pajisjeve (ultratinguj). Ju nuk mund të bëni vetë-diagnostikim bazuar në matjen e glukozës në shtëpi.

Për kushtet e përgatitjes për studimin

Për të marrë rezultate objektive të një analize themelore në prag të marrjes së mostrës së gjakut, pacienti duhet:

 • refuzojnë të përdorin drogë;
 • Mos hani vakte të ëmbla për darkë dhe mos pini pije alkoolike;
 • kufizojnë sportet dhe aktivitetet e tjera fizike.

Kushti kryesor është përputhja me regjimin e agjërimit për 8-12 orë. Në ditën e analizës, nuk rekomandohet higjiena orale dhe përdorimi i çamçakëzit.

Rezultatet e

Normat e glikemisë (sheqeri në gjak) rregullohen me ilaç diagnostikues klinik. Niveli i glukozës në rrjedhën e gjakut të pacientit pasqyron aftësinë e pankreasit për të prodhuar insulinë hormonale dhe gjendjen e metabolizmit të karbohidrateve.

Sheqeri në gjak që agjëron normal është brenda intervalit prej 3,3 deri 5,5 mmol / L. Norma maksimale e glikemisë postprandiale (niveli i glukozës pas dy orësh ngrënie) është 7,8 mmol / L. Lejohet një kompensim i lehtë i treguesit:

 • te gratë gjatë shtatëzanisë, në periudhën para-menopauzës dhe gjatë menopauzës;
 • te personat e moshuar mbi 60 vjeç.

Vlerat diabetike varen nga faza e zhvillimit të sëmundjes. Një rritje e vetme e vlerave nuk është një kriter diagnostik për diabetin. Rezultatet e pakënaqshme të testit të sheqerit në gjak janë baza për testimin gjithëpërfshirës laboratorik dhe ekzaminimin me ultratinguj të pankreasit. Vetëm endokrinologu mund të deshifrojë saktë të dhënat e marra.

Diabetus Shqipëri