Sheqeri i gjakut pas një vakt

Gjatë gjithë ditës, niveli i glukozës në gjak ndryshon disa herë. Treguesit ndikohen nga përbërja cilësore e ushqimit, aktiviteti fizik, gjendja neuropsikologjike. Norma e sheqerit në gjak pas ngrënies varet nga karakteristikat individuale të metabolizmit të karbohidrateve. Tek njerëzit e moshuar, vlerat normative po zhvendosen lart për shkak të një ulje të ndjeshmërisë së qelizave ndaj insulinës në lidhje me moshën.

Disa çrregullime të përthithjes së karbohidrateve mund të vërehen tek gratë gjatë shtatëzanisë dhe gjatë menopauzës. Në një person të shëndetshëm, vlerat ideale të glukozës pas ngrënies nuk duhet të kalojnë kufirin prej 7,7 mmol / l (millimol për litër është një njësi sheqeri). Me vlera mjaft të larta, diagnostikohet diabeti ose prediabeti. Gjendja prediabetike karakterizohet nga paaftësia e indeve të trupit për të absorbuar në mënyrë të duhur sheqerin, toleranca e glukozës është e dëmtuar.

Rreth glukozës

Glukoza për trupin është burimi kryesor i energjisë dhe burimi i ushqimit për qelizat e trurit. Nën ndikimin e enzimave, ushqimi që hyn në zorrë është i ndarë në përbërës individualë. Molekulat e glukozës formohen nga sakaridet e izoluara dhe aminoacidet, shumica e të cilave, pas resorbimit (thithjes) në rrjedhën e gjakut, transportohen në inde dhe qeliza.

Roli i korrierit luhet nga hormoni endokrin i pankreasit – insulina. Mëlçia e kthen sheqerin e mbetur të papërdorur në glikogjen (rezervë karbohidrate). Farëdo produkti që trupi merr për përpunim, niveli i glukozës në gjak do të rritet. Shkalla e paragjykimit të treguesve të sheqerit varet nga kategoria e karbohidrateve (e thjeshtë ose komplekse) e pranishme në ushqimin e ngrënë dhe gjendja individuale e metabolizmit të njeriut.

Të dhënat objektive për përqendrimin e glukozës (glicemia) mund të merren vetëm me marrjen e mostrave të gjakut në stomak bosh. Në personat me metabolizëm normal të karbohidrateve, përqendrimi i sheqerit në gjak në raport me mjedisin e brendshëm të trupit (homeostaza) mbetet në një nivel të qëndrueshëm. Në rast të shkeljes së ndjeshmërisë ndaj insulinës ose mungesës së tij, glukoza grumbullohet në gjak, dhe qelizat dhe indet mbeten "të uritur".

Sheqeri i agjëruar

Për të përcaktuar vlerat e glikemisë, merret kapilar (nga gishti) ose gjaku venoz. Në rastin e dytë, treguesit mund të jenë pak më të larta (brenda 12%). Kjo nuk është një patologji. Para studimit, duhet të:

 • Përjashtoni adoptimin e alkoolit (për tre ditë).
 • Refuzoni ushqimin dhe higjenën e gojës në mëngjes (në ditën kur bëhet testi).

Vlerësimi i rezultateve bëhet duke krahasuar shifrat e marra me vlerat normative. Në varësi të kategorisë së moshës, klasifikohen standardet e mëposhtme të glukozës së agjërimit (në mmol / l):

Fëmijët e moshës parashkollore dhe shkolloreNga puberteti deri në 60 vjetTë moshuar deri në 90 vjeç / 90+
3,3-5,64,1-5,94,6-6,4 / 4,6-6,7
Lexoni artikullin:  Cilat ilaçe të diabetit janë më të mira dhe më efektive për trajtim

Për të sapolindurit dhe foshnjat deri në 3-4 javë, kufijtë normativë janë 2,7 – 4,4 mmol / l. Sipas gjinisë, rezultatet e ekzaminimit laboratorik nuk kanë dallime. Me përjashtim të periudhave të ndryshimeve në statusin hormonal në gratë (menopauza, lindja e një fëmije). Vlerat e glikemisë në stomak bosh nga 5,7 në 6,7 mmol / l tregojnë një gjendje prediabeti.

Në diabetikët, standardet e glukozës për një stomak bosh janë disi të ndryshme, dhe përcaktojnë fazën e sëmundjes. Kriteret normative për pacientët me diabet mund të rishikohen individualisht, në varësi të natyrës së rrjedhës së sëmundjes. Mos u përfshini në vetë-diagnostikim. Për diagnostikimin e diabetit mellitus, është i nevojshëm një ekzaminim i zgjatur. Një mospërputhje e vetme e vlerave të sheqerit nuk tregon një prani 100% të patologjisë.

Treguesit pas ngrënies

Diagnostifikimi laboratorik i gjakut për sheqerin menjëherë pas një vakt nuk është kryer. Për të marrë rezultate objektive, marrja e lëngut biologjik kryhet me një interval ore, dy orë dhe tre orë pas ngrënies. Kjo është për shkak të reagimeve biologjike të trupit. Prodhimi aktiv i insulinës fillon 10 minuta pas marrjes së ushqimit dhe pijeve në traktin tretës (traktin gastrointestinal). Glikemia arrin kufirin e saj maksimal një orë pas ngrënies.

Rezultatet deri në 8,9 mmol / L pas 1 ore i korrespondojnë metabolizmit normal të karbohidrateve tek një i rritur. Tek një fëmijë, vlerat mund të arrijnë në 8 mmol / L, që është gjithashtu normë. Tjetra, kurba e sheqerit gradualisht lëviz në drejtim të kundërt. Kur matet përsëri (pas 2 dy orësh), në një trup të shëndetshëm, vlerat e glukozës bien në 7,8 mmol / L ose më të ulëta. Duke anashkaluar periudhën tre-orëshe, vlerat e glukozës duhet të kthehen në normale.

Referenca kryesore kohore për diagnostikimin e "prediabetes" dhe "diabetit" është 2 orë. Shkelja e tolerancës së glukozës regjistrohet në vlerat nga 7,8 në 11 mmol / L. Shkalla më e lartë tregon diabetin tip XNUMX ose tip XNUMX. Treguesit krahasues të sheqerit (në mmol / l) tek njerëzit e shëndetshëm dhe diabetikët (pavarësisht nga gjinia) janë paraqitur në tabelë.

Mungesa e sëmundjes1 tip2 tip
në stomak bosh3,3-5,67,8-97,8-9
një orë pas ngrëniestë 8,9të 11të 9
dy orë më vonëtë 7të 10të 8,7
pas 3 orështë 5,7të 9të 7,5

Për të përcaktuar gjendjen kufitare të prediabetes dhe në kuadrin e diagnozës së sëmundjes së vërtetë, kryhet GTT (testi i tolerancës së glukozës). Testimi përfshin marrjen e mostrës së gjakut (në stomak bosh dhe pas "ngarkesës" së glukozës). Në kushte laboratorike, ngarkesa është një zgjidhje ujore e glukozës në raport 200 ml ujë dhe 75 ml glukozë.

Në diabetikët, norma e sheqerit pas ngrënies varet nga faza e përparimit të sëmundjes. Në gjendje kompensimi, treguesit janë afër vlerave të shëndetshme. Nënkompensimi i sëmundjes karakterizohet nga devijime të caktuara, pasi bëhet më e vështirë normalizimi i glicemisë. Në fazën e dekompensimit, është pothuajse e pamundur të sjellësh treguesit në normalitet.

Lexoni artikullin:  Sheqeri në gjak normal (2)

HbA1C – nënkupton hemoglobinë të glikuar (të glikuar). Ky është rezultat i bashkëveprimit të glukozës dhe hemoglobinës (një përbërës proteinik i qelizave të kuqe të gjakut). Brenda qelizave të kuqe të gjakut (trupat e kuq), hemoglobina nuk ndryshon gjatë jetës së tyre, e cila është 120 ditë. Kështu, përqendrimi i glukozës në retrospektivë, që është, gjatë 4 muajve të fundit, përcaktohet nga treguesit e hemoglobinës së glikuar. Kjo analizë është jashtëzakonisht e rëndësishme për diabetikët dhe diagnozën parësore të sëmundjes. Sipas rezultateve të tij, vlerësohet gjendja e metabolizmit të karbohidrateve në trup.

normëtolerancati tepërt
para viteve 40
7.0
45 +
7.5
65 +
8.0

Sa herë niveli i glikemisë mund të ndryshojë në ditë varet nga dieta, aktiviteti fizik, qëndrueshmëria e gjendjes psiko-emocionale. Rritja ndodh pas çdo vakt, gjatë stërvitjes sportive të planifikuar në mënyrë të parregullt (ose stresit të tepërt gjatë punës fizike), gjatë stresit nervor. Shkalla më e ulët regjistrohet gjatë gjumit të natës.

Dallimet midis hiperglicemisë pas ngrënies dhe në stomak bosh

Hiperglicemia është një gjendje patologjike e trupit në të cilën niveli i glukozës tejkalon në mënyrë sistematike normën. Në rastin kur treguesit e sheqerit nuk kthehen në kornizën normative për intervalin e ndarë prej tre orësh, është e nevojshme që të nënshtrohet një diagnozë për diabet mellitus ose prediabetes. Zhvillimi i diabetit konsiderohet si shkaku kryesor i hiperglicemisë. Faktorë të tjerë që ndikojnë në nivelin anormal të sheqerit para dhe pas ngrënies përfshijnë:

 • pankreatiti kronik;
 • sëmundjet latente onkologjike;
 • sinteza e tepruar e hormoneve tiroide (hipertiroidizmi);
 • terapi e gabuar hormonale;
 • alkoolizmi kronik;
 • hipertensioni dhe ateroskleroza;
 • mangësi në trupin e makro- dhe mikroelementeve dhe vitaminave;
 • mbingarkesë fizike sistematike;
 • abuzimi me monosakaridet dhe disakaridet (karbohidratet e thjeshta);
 • stresi i vazhdueshëm psiko-emocional (shqetësimi).

Arsyeja kryesore për rritjen e qëndrueshme të sheqerit në gjak dhe zhvillimin e diabetit është mbipesha. Simptomat kryesore me të cilat mund të dyshohet hiperglicemia janë:

 • dobësi fizike, ulje e aftësisë për të punuar dhe ton, fillimi i shpejtë i lodhjes;
 • çrregullimi (çrregullimi i gjumit), nervozizmi;
 • polidipsia (ndjenja e përhershme e etjes);
 • polakiauria (urinim i shpeshtë);
 • dhimbje koke sistematike, tension i paqëndrueshëm i gjakut (presioni i gjakut);
 • polifagia (oreks i rritur);
 • hiperhidroza (djersitje e shtuar).

Hipoglikemia para dhe pas ngrënies

Hipoglikemia – një ulje e detyruar e treguesve të glukozës nën një nivel kritik prej 3,0 mmol / L. Me vlera prej 2,8 mmol / l, një person humbet vetëdijen. Shkaqet e reagimit jonormal të trupit pas ngrënies janë:

 • Refuzimi i gjatë i ushqimit (agjërimi).
 • Shoku i fortë emocional, shpesh negativ (stresi).
 • Prania e një tumori pankreatik me veprim aktiv hormon që sintetizon insulinën e tepërt (insulinomat).
 • Aktiviteti fizik në përpjesëtim me aftësitë e trupit.
 • Faza e dekompensuar e patologjive kronike të mëlçisë dhe veshkave.

Nivelet e sheqerit janë ulur për shkak të konsumit të tepruar të pakontrolluar të pijeve alkoolike. Etanoli ka pronë të frenojë (bllokojë) proceset e përpunimit të ushqimit, formimin e glukozës dhe thithjen e tij në qarkullimin sistemik. Në këtë rast, një person në gjendje intoksikimi mund të mos përjetojë simptoma akute.

Lexoni artikullin:  Si të ulni shpejt dhe në mënyrë efektive sheqerin në gjak në shtëpi brenda një dite

Kur diagnostikohet me diabet mellitus, terapive të pasakta të insulinës për llojin e parë të sëmundjes (rritja e paautorizuar e dozave të insulinës ose mungesa e konsumit të ushqimit pas injektimit), teprica e dozës së përcaktuar të ilaçeve për uljen e sheqerit (Maninil, Glimepiride, Glyrid, Diabeton) me llojin e dytë të patologjisë i shtohen arsyet e listuara. Një gjendje e hipoglikemisë reaktive është kërcënuese për jetën.

Shenjat e mungesës së sheqerit në gjak: polifagia, gjendje e paqëndrueshme psiko-emocionale (ankth i paarsyeshëm, reagime jo adekuate ndaj asaj që po ndodh), keqfunksionime autonome (memorie e zvogëluar, përqendrim i vëmendjes), termorregullim i dëmtuar (gjymtyrët e ngrirë përgjithmonë), kontraktime të shpejta, ritmike të fibrave të muskujve të këmbëve dhe duarve (dridhje) ose dridhje), rritje e rrahjeve të zemrës.

Parandalimi i glikemisë së paqëndrueshme në një person të shëndetshëm

Sheqeri në gjak normal tregon mungesën e metabolizmit të karbohidrateve në trup. Në rast të ndryshimit të glukozës në një drejtim ose tjetër, duhet të drejtoheni në një numër masash parandaluese. Kjo do të ndihmojë në parandalimin (në disa raste të ngadalësuar) zhvillimin e proceseve patologjike.

Masat parandaluese përfshijnë:

 • Ndryshimi në sjelljen e ngrënies. Shtë e nevojshme të rishikoni dietën dhe dietën. Përjashtoni nga menuja karbohidratet e thjeshta, ushqimet yndyrore, ushqimin e shpejtë, sodën me sheqer. Hani të paktën 5 herë në ditë me të njëjtat interval.
 • Korrigjimi i aktivitetit fizik. Ngarkesa duhet të korrespondojë me aftësitë fizike. Përveç kësaj, është e nevojshme të koordinoni me mjekun se çfarë lloj trajnimi sportiv është më i përshtatshëm në secilin rast individual (aerobik, interval, kardio, etj.).
 • Refuzimi për të pirë alkool. Pankreasi duhet të çlirohet nga alkooli.
 • Kontrolli i vazhdueshëm i peshës trupore (obeziteti çon në diabet mellitus, anoreksia mund të shkaktojë hipoglicemi).
 • Kontroll i rregullt i nivelit të sheqerit (në stomak bosh dhe pas ngrënies).
 • Forcimi i imunitetit. Ngurtësimi, shëtitjet sistematike në ajër të pastër, marrja e kursit të komplekseve me vitamina-minerale (para përdorimit, duhet të merrni këshilla dhe miratimin e një mjeku).
 • Normalizimi i gjumit. Pushimi i natës duhet të jetë së paku 7 orë (për një të rritur). Ju mund të eliminoni dysmania me zierje qetësuese dhe tinkturat. Nëse është e nevojshme, mjeku do të përshkruajë ilaçe.

Rezultatet e

Treguesit e paqëndrueshëm të glukozës në gjak janë një shenjë e një shkelje të metabolizmit të karbohidrateve. Norma e sheqerit dy orë pas ngrënies, për një të rritur, nuk duhet të kalojë 7,7 mmol / L. Vlerat e larta të qëndrueshme tregojnë zhvillimin e gjendjes së prediabetes, diabet mellitus, sëmundjet e pankreasit, ndryshimet patologjike në sistemin kardiovaskular. Neglizhimi i një ekzaminimi të rregullt do të thotë të rrezikoni shëndetin dhe jetën tuaj.

Diabetus Shqipëri