Sheqeri në gjak 2 orë pas një vakt

Normat e sheqerit – Norma e sheqerit në gjak 2 orë pas një vakt

Sheqeri në gjak 2 orë pas një vakt – Sheqeri

Një tregues i nivelit të sheqerit në gjak varet nga dieta, mosha dhe mënyra e jetës së tij. Mund të tregojë praninë e diabetit mellitus dhe sëmundjeve të tjera, prandaj rekomandohet të kontrolloni rregullisht sasinë e glukozës në gjak për përmbajtjen e saj. Njerëzit e shëndetshëm duhet të bëjnë një test gjaku një herë në vit, dhe pacientët me diabet duhet të përdorin një glukometër për matjen ditore, veçanërisht pas ngrënies.

Me çdo shërbim të ushqimit, glukoza kalon nga trakti gastrointestinal në gjakun e njeriut, i cili e transporton atë në të gjithë trupin. Niveli i sheqerit tregon përqendrimin e glukozës, mateni atë në një mol për litër gjaku. Shkalla më e ulët është në stomak bosh, aq më e lartë – pasi të keni ngrënë. Në një person të shëndetshëm, kjo ndryshim është e vogël dhe zhduket shpejt.

Cilat janë standardet e përcaktuara për sheqerin

Në shekullin XX, shkencëtarët kryen një eksperiment në të cilin përcaktuan normat e glukozës në gjak për njerëzit e shëndetshëm dhe të sëmurë. Duhet të theksohet se treguesit e tyre janë dukshëm të ndryshëm, dhe mjekët as nuk kërkojnë të ulin nivelin e glukozës së personave të sëmurë në të shëndetshëm normal.

Një dietë e ekuilibruar nuk i ndihmon diabetikët të kontrollojnë metabolizmin e tyre të karbohidrateve. Fakti është se tek njerëzit e sëmurë niveli i sheqerit varet plotësisht nga karbohidratet e konsumuara. Kohët e fundit, një dietë me karburant të ulët ka fituar popullaritetin e saj, e cila siguron gjendjen e mirë të pacientit deri në faktin se indeksi i sheqerit mund të jetë në nivelin e normës së një personi të shëndetshëm pa përdorimin e insulinës. Por më shpesh nuk mund të bësh pa ilaçe speciale. Kjo është veçanërisht e vërtetë për diabetikët e shkallës së parë, të cilët duhet të marrin rregullisht injeksione të insulinës. Për njerëzit e shëndetshëm, treguesit e mëposhtëm janë karakteristikë:

 • Shkalla e glukozës së shpejtë – në rangun prej 3,9-5 mmol / l;
 • norma e sheqerit në gjak pas ngrënies është nga 5 në 5,5 mmol / l.
Lexoni artikullin:  Komplikimet e diabetit mellitus tip 1 dhe tip 2, shkaqet dhe parandalimi

Njerëzit me diabet kanë shkallë të konsiderueshme më të larta:

 • në stomak bosh, ato mund të jenë nga 5 në 7,2 mmol / l;
 • disa orë pas një vakt – më shumë se 10 mmol / l.

Nëse keni përdorur karbohidrate të shpejtë para dhe para se të bëni provën, atëherë niveli i sheqerit mund të rritet për një kohë të shkurtër në 6 mmol / L në një person të shëndetshëm. Shtë gjithashtu e nevojshme të mbani mend se norma është e njëjtë për fëmijët, dhe për gratë dhe burrat.

Cili është ndryshimi midis ushqimit para dhe pas

Në mëngjes me stomak bosh, niveli i sheqerit në gjak do të jetë minimal. Kjo për faktin se vakti i fundit ishte në mbrëmje, gjatë 8-11 orëve të kaluara, asnjë substancë që mund të ndikojë në nivelin e sheqerit nuk është gëlltitur. Pasi të hani, lëndët ushqyese nga trakti tretës hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe sasia e glukozës bëhet më e lartë. Tek njerëzit e shëndetshëm, treguesi ngrihet pak, por mjaft shpejt kthehet në gjendjen e tij të zakonshme. Nga ana tjetër, diabetikët karakterizohen nga një rritje e konsiderueshme e glukozës pas ngrënies.

Norma e sheqerit në një person të shëndetshëm pas ngrënies

Cila është mënyra më efektive për të diagnostikuar diabetin

Siç e dini, një test gjaku për një stomak bosh është shumë i popullarizuar në CIS, por, megjithatë, nuk tregon të gjitha fotot. Për shembull, njerëzit me një sëmundje të tillë si diabeti karakterizohen nga një rritje pas marrjes së ushqyesve dhe një analizë në stomak bosh nuk do të jetë përfaqësuese për ta. Gjatë viteve të fundit, një test gjaku që mbart ngarkesë është bërë shumë i popullarizuar. Ai zhvillohet në dy faza:

 1. Në fazën e parë, është e nevojshme të bëni testin e gjakut të një pacienti në stomak bosh.
 2. Në fazën e dytë, pacientit duhet t’i jepet ujë për të pirë, e cila përmban glukozë në sasinë 75 gram.
 3. Në fazën e tretë, pas dy orësh, bëhet një mbledhje e përsëritur e gjakut për të përcaktuar nivelin e glukozës.
Lexoni artikullin:  Norma e sheqerit në gjak në gratë shtatzëna sipas standardeve të reja, devijimeve dhe pasojave

Duke gjykuar nga madhësia e ndryshimit midis treguesve të parë dhe të dytë, mund të konkludojmë në lidhje me gjendjen reale të metabolizmit të karbohidrateve të pacientit. Më shpesh, kjo qasje konsiderohet më moderne. Prandaj, nëse është e mundur është më mirë ta bëni.

Kur mund të flasim për praninë e prediabetes dhe, në fakt, diabetin?

Një test gjaku për të përcaktuar nivelin e sheqerit është i nevojshëm një herë në vit. Duhet mbajtur mend se hiperglicemia nuk është treguesi i vetëm i diabetit mellitus, ka shumë simptoma të tjera. Për shembull, nëse filluat të rriteni me shpejtësi në peshë, ekziston një ndjenjë e vazhdueshme e urisë dhe etjes, atëherë menjëherë duhet të kaloni një analizë të tillë.

Shpesh ndodh që njerëzit të mos monitorojnë sasinë e sheqerit në gjak. Ndërsa konsumojnë ëmbëlsira dhe ëmbëlsira, ata fillojnë të zhvillojnë prediabet. Isshtë i shërueshëm dhe zgjat për disa vjet. Prania e një sëmundjeje të tillë tregohet nga indikatorë të tillë:

 • sheqeri i gjakut në stomak bosh është në intervalin 5,5-7 mmol / l;
 • glukozë në një orë ose dy pas një vakt është 7-11 mmol / l.

Përkundër faktit se prediabeti nuk është ende diabeti i plotë, ai konsiderohet gjithashtu një sëmundje shumë serioze, që tregon një dështim të fortë metabolik. Nëse nuk ndërmerrni masa në kohë, mos shkoni në një dietë të ulët karboni dhe në këtë rast ekziston një rrezik i madh për të marrë diabet, për të marrë komplikime serioze në veshkat, sytë dhe organet e tjera të rëndësishme.

Cilat janë shenjat e një rritje të sheqerit

Arsyet e rritjes së nivelit të sheqerit mund të jenë jo vetëm diabeti, por edhe situatat stresuese, sëmundjet infektive ose kronike. Glikemia mund të ndodhë pa simptoma, dhe me shenja shumë të dukshme. Simptomat më të zakonshme dhe të dukshme:

 • etje dhe gojë të thatë;
 • nxit për të urinuar;
 • vizioni po përkeqësohet;
 • shfaqen përgjumje dhe lodhje;
 • kërcime të mprehta në peshë;
 • gjaku nuk mpikset mirë dhe plagët shërohen ngadalë;
 • gjendja emocionale është e paqëndrueshme;
 • shfaqet gulçim, frymëmarrje e thellë dhe e shpeshtë.
Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus tek një fëmijë simptomat, diagnoza, trajtimi

Një tepricë e sheqerit në gjakun e njeriut çon në pasoja shumë negative që ndikojnë jo vetëm zhvillimin e diabetit, por edhe gjendjen e organeve të tjera. Shtë e nevojshme të monitoroni vazhdimisht nivelin e sheqerit dhe të merrni masat e nevojshme për të kursyer shëndetin tuaj.

Diabetus Shqipëri