Sheqeri në gjak i një fëmije

Materialet publikohen për referencë, dhe nuk janë recetë për trajtim! Ne ju rekomandojmë që të kontaktoni një hematolog në spitalin tuaj!

Bashkautorë: Markovets Natalya Viktorovna, hematolog

Glukoza (ose sheqeri) është një nga treguesit kryesorë të metabolizmit të vazhdueshëm të trupit. Shtë e rëndësishme të njihet një patologji siç është diabeti mellitus në kohën e duhur. Një test i rregullt i glukozës do të ndihmojë në identifikimin e sëmundjes dhe parandalimin e ndërlikimeve të saj. Childdo fëmijë duhet të kontrollohet të paktën një herë në vit. Pediatër dhe mjekë të familjes e dinë këtë dhe përpiqen të respektojnë afatet e kërkimit.

Përmbajtja:

Interpretimi i treguesve të biokimisë tek fëmijët ka karakteristikat e veta. Kjo vlen edhe për glukozën. Secili prind duhet të jetë i vetëdijshëm se cilat ndryshime në sheqerin në gjak mund ta "ndjekin" fëmijën gjatë jetës.

Treguesit digjitalë të glukozës tek fëmijët

Shkalla e sheqerit në gjak, tek fëmijët, ndryshe nga të rriturit, është nënvlerësuar.

Treguesit, mesatarisht, janë si më poshtë:

 • nga 2,6 në 4,4 mmol / l – fëmijë deri në një vit;
 • nga 3,2 në 5 mmol / l – fëmijë parashkollorë;
 • nga 3,3 dhe jo më shumë se 5,5 mmol / l – nxënës shkollash dhe adoleshentë nën 17 vjeç.
moshëGlukoza mmol / l
2 ditë – 4,3 javë2.8 – 4,4
4,3 javë – 14 vjet3.3 – 5.8
Nga 14 vjet4.1 – 5.9

Tabela e përqendrimeve të glukozës tek fëmijët, në varësi të moshës

E rëndësishme! Sheqeri i ulët në një të porsalindur është normë. Mund të bjerë në 2,55 mmol / L.

Shtatzënia është një fazë vendimtare në jetën e një gruaje. Kjo është një gjendje e tillë e trupit kur sëmundja është zbuluar më parë ose vazhdon në një formë latente. Prandaj, është kaq e rëndësishme të monitorohet çdo ndryshim në performancën e trupit, përfshirë glukozën. Në të vërtetë, zbulimi i patologjisë në kohë është çelësi për parandalimin e suksesshëm të komplikimeve.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut tek burrat është norma sipas moshës

Mekanizmi i uljes së glukozës

Nivelet më të ulëta të glukozës sesa të rriturit kanë shkaqe natyrale.

Së pari, fëmija ka një metabolizëm dhe rritje shumë të fortë. Dhe për proceset metabolike "ndërtuese", glukoza është e nevojshme në sasi të mëdha. Konsumi i tij për proceset biokimike është kolosale. Prandaj, pak glukozë mbetet në gjak – gjithçka shkon në inde.

Së dyti, rrjedhja e gjakut në një fëmijë fillon të funksionojë në mënyrë të pavarur. Në mitër, të gjitha ushqyesit dhe elementët, përfshirë glukozën, u transmetuan përmes gjakut të saj. Pas lindjes, kjo nuk ndodh, sepse mekanizmat e konvertimit dhe formimit të glukozës fillojnë të formohen më vete, por nuk janë zhvilluar plotësisht. Duhet kohë. Kjo është arsyeja pse gjatë periudhës së adaptimit pas lindjes, sheqeri në gjak i foshnjës mund të ulet pak.

E rëndësishme! Rritja e sheqerit në gjak tek një fëmijë është një rast për të menduar rreth rrezikut të diabetit dhe kryerjes së një testi të tolerancës së glukozës.

Testi i tolerancës së glukozës

Studimi kryhet kur:

 • niveli i sheqerit pas ngrënies është më shumë se 8 mmol / l;
 • sheqer i agjëruar – më shumë se 5,6 mmol / l.

Thelbi i testit është që fëmija është marrë me stomak bosh (ose 8 orë pas vaktit të fundit), atëherë atyre iu jepet të pijë të paktën 80 gram glukozë të tretur në 250 ml (një gotë) ujë. Ata presin 2 orë, dhe pastaj matin përsëri sheqerin në gjak.

E rëndësishme! Nëse pas 2 orësh niveli i glukozës nuk bëhet më pak se 8 mmol / l, mund të flasim me siguri për dëmtimin e tolerancës së glukozës. Nëse sheqeri i lartë mbahet në një nivel dhe nuk bie nën 11 mmol / l – diabeti është i dukshëm.

Treguesit e testit të tolerancës së glukozës

Një nivel i glukozës midis 5,6 dhe 6 mmol / L është i dyshimtë për diabet mellitus latent dhe / ose një rënie të tolerancës së glukozës.

Si të dhuroni gjak për glukozën tek fëmijët?

 • Vendet nga të cilat merren janë nga gishti (80% të rasteve), nga vena (tek fëmijët më të vjetër), nga thembra (tek të porsalindurit).
 • Analiza bëhet në mënyrë rigoroze në stomak bosh në mënyrë që të mos shtrembërohen treguesit.
 • Për thjeshtësinë dhe lehtësinë e përdorimit, një glukometër mund të përdoret në fillim. Por është e rëndësishme të mbani mend se nuk zëvendëson një përcaktim të plotë laboratorik të glukozës.
Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus - shenja, simptoma dhe trajtim

Kampionimi i gjakut për përcaktimin e glukozës në një foshnjë

Arsyet e rritjes

Arsyeja e parë që duhet të mendojë një mjek është diabeti. Kjo sëmundje mund të ndodhë gjatë periudhës së rritjes aktive të fëmijës – nga 3 deri në 6 vjet, si dhe nga 13 në 15 vjet.

Një fëmijë është diagnostikuar me diabet mellitus bazuar në të dhënat e mëposhtme të gjakut:

 • glukozë agjërimi – më shumë se 6,1 mmol / l;
 • niveli i glukozës 2 orë pas ngarkimit me saharozë – më shumë se 11 mmol / l;
 • niveli i hemoglobinës së glikoziluar (i lidhur me glukozë) – nga 6% ose më shumë.

Shënim. 11 mmol / L është i ashtuquajturi pragu i veshkave, d.m.th. përqendrimi i sheqerit në gjak që veshkat "i rezistojnë" pa hequr nga trupi. Më tej, për shkak të hiperglicemisë dhe glikozilimit të proteinave, glomerulat renale fillojnë të dëmtohen dhe kalojnë glukozë, megjithëse ato nuk duhet normalisht.

Dëmtimi i veshkave në diabet

Në mjekësi, diagnoza e "hematurisë" bëhet nëse, pas analizimit të urinës, qelizat e kuqe të gjakut – qelizat e kuqe të gjakut – zbulohen në të. Hematuria tek fëmijët nuk është një sëmundje serioze, është një simptomë që tregon se fëmija ka sëmundje të tjera.

Simptomat e para të diabetit në një fëmijë

Sëmundja mund të dyshohet me simptomat e mëposhtme:

 • etje e vazhdueshme. Një fëmijë pi jo vetëm kur është nxehtë, por edhe kur është ftohtë. Shpesh zgjohet në mes të natës për të pirë;
 • urinim i shpejtë dhe i përhapur. Urina është e lehtë, pothuajse transparente. Trupi është duke u përpjekur në çdo mënyrë të mundshme për të hequr glukozën e tepërt, përfshirë përmes veshkave. Glukoza është e tretshme në ujë, sepse rruga e ekskretimit të veshkave është më e lehtë;
 • lekure e thate. Për shkak të rritjes së sekretimit të lëngjeve, lëkura nuk është e lagur sa duhet. Prandaj, turtura e saj është e humbur;

Shënim. Kremi nuk do të shpëtohet nga lëkura e thatë në diabet nëse shkaku rrënjësor nuk eliminohet.

 • humbje peshe Për shkak të mungesës së insulinës, glukoza nuk mund të përthithet plotësisht. Prandaj, ushqimi i pamjaftueshëm i indeve dhe hollësia;
 • dobësi dhe lodhje. Meqenëse marrja e glukozës është e dëmtuar, do të thotë që nuk ka energji të mjaftueshme për veprime aktive. Dobësisë i shtohet edhe përgjumja e vazhdueshme.
Lexoni artikullin:  Rreth diabetit me fjalë të thjeshta

Me diabet, fëmija ka etje gjatë gjithë kohës.

Devijimi i treguesve të glukozës – cili është rreziku?

Një faktor predispozues për zhvillimin e diabetit tek një fëmijë është trashëgimia.

E rëndësishme! Nëse njëri nga të afërmit kishte diabet ose prindërit kanë mbipesha, mund të thuhet me shumë mundësi që fëmija të vuajë së paku tolerancën e glukozës së dëmtuar dhe hipergliceminë periodike.

Ndodh që glukoza, përkundrazi, është shumë e ulët. Kjo gjendje quhet hipoglikemia. Ndonjëherë është edhe më e rrezikshme sesa hiperglicemia.

Hipoglikemia shpesh ndodh në kushtet e mëposhtme (sëmundjet):

 • uria dhe keqpërdorimi i rëndë në zorrë;
 • sëmundjet e mëlçisë (hepatiti aktiv, hepatozat e lindura, etj.);
 • insulinoma (një tumor nga zona ishullore e pankreasit).

Do devijim i treguesit të glukozës nga norma kërkon konsultim të menjëhershëm të një specialisti kompetent me një ekzaminim të hollësishëm.

Diabetus Shqipëri