Sheqeri në gjak normal (2)

Një nga metodat kryesore laboratorike për diagnostikimin e gjendjes së trupit është një ekzaminim mikroskopik i gjakut. Ndër treguesit e tjerë, një analizë e nivelit të glicemisë zë një vend të rëndësishëm: një tregues dixhital i përqendrimit të glukozës në gjak. Vlerësimi i rezultateve bëhet duke krahasuar rezultatet e marra në studim, me vlerat e referencës – standardet mesatare të sheqerit në gjak të miratuara në mjekësinë laboratorike.

Rreth glukozës

Glukoza ushqen qelizat e trurit, fibrat nervore, aparatet e muskujve, epidermën (lëkurën), etj., Është burimi kryesor i energjisë për ruajtjen e funksioneve jetësore të trupit të njeriut. Ky është një monosakarid që formohet nga karbohidratet dhe aminoacidet gjatë ndarjes së ushqimit në lëndë ushqyese përbërëse dhe substanca të tjera dhe fermentimit (përpunimi nga enzimat).

Pas lëshimit të glukozës, shumica e saj thithet në gjak dhe i dorëzohet qelizave të trupit me ndihmën e insulinës (hormoni sekretues i pankreasit). Mëlçia e shndërron pjesën e mbetur të monosakaridit në glikagon me peshë të lartë molekulare – një rezervë karbohidrate. Me prodhimin e plotë të insulinës nga pankreasi dhe përdorimin racional të hormonit nga qelizat e trupit, mbahet një nivel normal i glukozës, i cili është i qëndrueshëm në raport me homeostazën (mjedisi i brendshëm i trupit është konstant).

Në mungesë të anomalive, sasia e glukozës së gjeneruar kompensohet plotësisht nga konsumi i energjisë. Devijimi i indekseve të sheqerit nga norma lart quhet hiperglicemia, nga poshtë – hipoglikemia. Një efekt i drejtpërdrejtë në nivelet e glukozës është:

 • Возраст.
 • Të energjisë.
 • Gjendja neuropsikologjike.
 • Pesha e trupit.
 • Aktiviteti fizik.
 • Mënyra e punës dhe pushimi.
 • Prania e varësive.
 • Sëmundjet kronike
 • Shtatzënia dhe menopauza tek gratë.
 • Barnat e aplikuara.
 • Disordersrregullime të përkohshme të shëndetit psikosomatik.

Sheqeri jonormal i gjakut tregon një shkelje në trupin e proceseve metabolike dhe sintezën hormonale.

Si dhe kur të kontrolloni treguesin

Mikroskopia rutinore e gjakut për gliceminë tek të rriturit kryhet si pjesë e një ekzaminimi klinik (çdo tre vjet). Me diabeti mellitus të diagnostikuar, pacientët dhurojnë rregullisht gjak për testimin laboratorik në një institucion mjekësor, ndërsa ata monitorojnë numrat e tyre të sheqerit në mënyrë të pavarur duke përdorur një glukometër të lëvizshëm.

Tek gratë, luhatjet e glukozës mund të shoqërohen me ndryshime në statusin hormonal. Në periudhën perinatale, sheqeri përcaktohet në secilin ekzaminim (një herë në tremujor) për të parandaluar zhvillimin e mundshëm të GDM (diabeti gestational mellitus). Gjatë menopauzës, glikemia duhet të kontrollohet çdo vit ose nga mirëqenia. Fëmijët me një predispozitë të trashëgueshme ndaj diabetit rekomandohet të bëjnë një analizë të paktën një herë në vit.

Tregues të tjerë për studimin:

 • Mbipeshë.
 • Ulje e performancës, përgjumje.
 • Etja e përhershme.
 • Përkeqësimi i shëndetit kur ndryshoni një dietë (dietë).

Metodat dhe rregullat për marrjen e mostrave të gjakut

Një test bazë i sheqerit në gjak në një laborator merret nga një gisht ose nga një venë. Tek të sapolindurit, mbledhja e lëngut biologjik (gjaku) mund të bëhet nga thembra. Numërimi i gjakut venoz mund të ndryshojë pak (rritur me 12%). Kjo nuk vlen për manifestimet patologjike dhe merret parasysh kur krahasohet me vlerat e referencës.

Lexoni artikullin:  Vshtë viburnum e dobishme për diabetin tip 2 - Trajtoni diabetin

Pavarësisht nga përbërja e tij, çdo ushqim që hyn në trup i jep një shtysë lëshimit të glukozës në gjak. Prandaj, treguesit objektivë të sheqerit regjistrohen vetëm në stomak bosh. Përveç kësaj, në prag të studimit, rekomandohet të përmbaheni udhëzimeve mjekësore:

 • Mos hani karbohidrate të shpejtë për darkë (ëmbëlsira dhe ëmbëlsirat e tjera).
 • Refuzoni të merrni ilaçe (përveç jetike).
 • Ulja e aktivitetit fizik, braktisja e stërvitjes sportive.

Tre ditë para analizës, nuk duhet të ketë pije alkoolike në dietë. Në mëngjes nuk mund të hani mëngjes, të bëni higjienë orale (pasta e dhëmbëve shpesh plotësohet me një përbërës sheqeri), përtypni çamçakëz.

Glikemia e agjërimit

Matjet laboratorike të sheqerit maten në milimole për litër (mmol / L). Në disa vende, vlera e miligramit për decilitër pranohet. Për sa i përket 1 mmol / l është i barabartë me 18 mg / dl. Sipas gjinisë, vlerat e glukozës janë të njëjta për burrat dhe gratë (menopauza dhe shtatzënia janë përjashtim).

Treguesit rriten pas 60 vjetësh. Kjo është për shkak të një ulje të ndjeshmërisë (ndjeshmërisë) së indeve të trupit, lidhur me insulinën endogjene të hormoneve, të lidhura me moshën. Në të rriturit e shëndetshëm, kufiri i sipërm normativ përfaqësohet nga numri 5,5 mmol / L, i ulti – 3,3 mmol / L. Opsionet ideale janë tregues që përshtaten në kornizë nga 4,2 në 4,6.

Në një të rritur, me vlera të sheqerit të agjëruar nga 5,7 deri në 6,7 mmol / L, diagnostikohet prediabeti. Kjo gjendje karakterizohet nga një rrezik i lartë i zhvillimit të diabetit mellitus, por me diagnozë në kohë dhe terapi adekuate është e kthyeshme. Njerëzit me diabet kanë hiperglicemi të qëndrueshme. Në këtë rast, vlerat e sheqerit janë kriteret që përcaktojnë fazën e sëmundjes:

 • Kompensuar (dritë ose fillestare).
 • Subkompensuar (e moderuar).
 • E pakompensuar (e rëndë ose terminal).

Pavarësisht se sa njësi rezultatet e analizës fillestare tejkalojnë normën, duhet të përshkruhet mikroskopia e përsëritur. Në rastin e një teprimi të vazhdueshëm të vlerave të glukozës, pacienti i nënshtrohet një numri testesh shtesë.

Numërimet e gjakut pas ngrënies dhe normat normale

Gjatë një dite, përbërja e gjakut shndërrohet disa herë në varësi të aktivitetit fizik, sasisë dhe cilësisë së ushqimit të ngrënë, stresit emocional, etj. Një test gjaku për sheqerin pas ngrënies ju lejon të vlerësoni qëndrueshmërinë e metabolizmit të karbohidrateve në trup. Për të marrë të dhëna të paanshme, marrja e mostrave biofluide (gjaku) kryhet katër herë: një herë në stomak bosh dhe tre herë pas ngrënies (me një interval orar midis trajtimeve). Niveli maksimal i glukozës vërehet pas 60 minutash. pasi të hahet

Vlera normale (tek të rriturit) është 8,9 mmol / l (për fëmijët, është rreth 8,0 mmol / l). Rezultatet optimale për vlerësimin e proceseve metabolike regjistrohen gjatë rivlerësimit (me një interval dy orësh). Vlerat e referimit të glicemisë janë 7,7 – 7,8 mmol / L. Pas 3 orësh, sheqeri duhet të kthehet në nivelin e tij origjinal (agjërimi normal).

Lexoni artikullin:  Fotografia e onikomikozës, trajtimi i thonjve në këmbë dhe krahë
Koha e pacientitPara vaktitNë një orëOrë 23 orë më vonë
Trup i shëndetshëm3,3-5,5të 8,97,7-7,8Nga 5,7
Lloji i diabetit 17,8-9të 11,0të 10,0Jo më shumë se 9,0
2 lloj sëmundjesh7,8-9të 9,08,5-8,9Jo më i lartë se 7,5

Për referencë: Në trupin femëror, proceset e formimit, thithjes dhe konsumimit të glukozës janë më të shpejta sesa te burrat. Prandaj, varësia ndaj ëmbëlsirave është më karakteristike për gratë.

Normat dhe devijimet

Me hiperglicemi të vazhdueshme, është e nevojshme të zbuloni shkakun e devijimit të rezultateve. Më e zakonshme është diabeti mellitus (prediabetes). Ndonjëherë, ka edhe shkaqe të tjera të niveleve të paqëndrueshme të sheqerit. Për diagnostifikimin e avancuar, testet laboratorike shtesë janë të përshkruara për pacientin: GTT (testi i tolerancës së glukozës), analiza HbA1C (vlerësimi sasior i hemoglobinës së glikoziluar).

Testi i tolerancës së glukozës

Testimi është një test gjaku me dy hapa. Fillimisht, marrja e biofluidit kryhet në stomak bosh. Merrni në mënyrë të përsëritur gjak 2 orë pas "ngarkesës së glukozës". Glukoza (në sasinë prej 75 g.) E tretur në ujë (200 ml) vepron si një komponent i ngarkesës. Pacienti pi lëng pas analizës së parë.

Përdorimi i testit të tolerancës së glukozës përcakton aftësinë e qelizave të trupit për të thithur glukozën. Testimi është i detyrueshëm për gratë në periudhën perinatale dhe për pacientët e moshës 30+ që kanë diabet jo-insulinë të varur. Toleranca e dëmtuar e glukozës është një gjendje e prediabetes.

Të dhëna Diagnostikenormalisht,prediabetesSD
Para se të hahet6,2
Pas ngarkimit7,8-11,0> 11,1

Në raste të vështira, marrja e mostrave të gjakut kryhet çdo 30 minuta. Sipas të dhënave të marra, një kurbë sheqeri është përpiluar dhe analizuar.

Sasia e hemoglobinës së glikoziluar (HbA1C) në gjak

Hemoglobina e glikoziluar (e glikozuar) është një kombinim i vazhdueshëm i glukozës dhe hemoglobinës (përbërësi proteinik i qelizave të kuqe të gjakut). Ajo formohet në gjak gjatë ngjitjes së një monosakaride në një proteinë, dhe vazhdon pa pjesëmarrjen e enzimave (glikozilimi jo-enzimatik). Hemoglobina nuk e ndryshon strukturën e saj brenda qelizave të kuqe të gjakut për 4 muaj. Analiza e HbA1C përcakton përmbajtjen retrospektive të glukozës, domethënë është analizuar cilësia e metabolizmit të karbohidrateve gjatë 120 ditëve të kaluara.

Hemoglobina e glikuar matet si përqindje. Në fëmijët e shëndetshëm nën moshën 14 vjeç, norma e HbA1C nuk kalon 6%. Devijimi me më shumë se një (7%) nënkupton një probabilitet të lartë të zhvillimit të diabetit. Norma e moshës për të rriturit:

 • Deri në 40 vjet – më pak se 6,5%, përcaktohet toleranca 6.5-7.0, me vlera> 7.0% diabet.
 • Më të vjetër se 40 – më pak se 7,0%, vlerat e kufirit janë 7.0-7.5, tejkalimi i papranueshëm i normës – 7,5%.
 • Grupmosha 65+ – më pak se 7,5%, treguesit margjinalë 7.5-8.0, diabeti diagnostikohet me rezultate> 8.0%.

Për diabetikët, analiza e HbA1C është një mënyrë për të kontrolluar sëmundjen, për të vlerësuar rrezikun e shfaqjes së komplikimeve dhe kontrollimin e efektivitetit të terapisë. Treguesit normal dhe jonormal për pacientët me diabet janë paraqitur në tabelë.

Lexoni artikullin:  Hikërror të trajtimit të diabetit me kefir

Diferencimi i tipit të diabeteve

Rezultatet e mbivlerësuara të qëndrueshme të të gjitha studimeve janë një tregues për testimin e gjakut për numrin e antitrupave ndaj decarboxylase glutamate (antitrupa GAD). Analiza kryhet për të dalluar llojin e diabetit. Një person i shëndetshëm mban një nivel të caktuar të antitrupave GAD. Norma e tyre e lejueshme është 1,0 u / ml. Kur tejkalohet përmbajtja, testi konsiderohet pozitiv, domethënë përcaktohet diabeti tip XNUMX.

Shkaqet kryesore të glikemisë së paqëndrueshme

Kur rezultatet e testit nuk përshtaten me standardet, diagnostikohet:

 • Hiperglicemia (më shumë se 5,5 mmol / L në stomak bosh).
 • Hipoglikemia (më pak se 3,3 mmol / L para ngrënies).

Arsyeja kryesore për rritjen e përqendrimit të glukozës është diabeti. Një rënie në nivelin e sheqerit nën nivelin e vendosur në diabetikët është për shkak të një shkelje të regjimit të trajtimit ose një tepricë të dozës së përshkruar të insulinës (ilaçe për uljen e sheqerit). Faktorët e mëposhtëm janë identifikuar që ndikojnë në ndryshimin e përmbajtjes së glukozës:

hiperglicemiahypoglycemia
Sëmundjet e pankreasit të një natyre kronike, rrjedhë latente të kancerit, hipertiroidizmit (rritje të prodhimit të hormoneve tiroide), trajtim të pahijshëm me ilaçe që përmbajnë hormon, aterosklerozë vaskulare, faza hipertensioni 2 dhe 3, alkoolizëm kronik, mbingarkesë të rregullt fizike, një bollëk ëmbëlsirash në dietë, mungesë vitaminash dhe minerale substancat, shqetësimi (shqetësim i vazhdueshëm psiko-emocional), mbipesha.Uria e zgjatur, shoku i papritur nervor, insulinoma latente ose e diagnostikuar (një hormon aktiv aktiv i pankreasit që prodhon sasi të tepërt të insulinës), aktivitet fizik që tejkalon mundësitë, dekompensimin e aparatit renal, patologjinë e mëlçisë në fazën e dekompensuar, dehje të rëndë të alkoolit ose ilaçeve, mbivlerësim mendor.

Për të përcaktuar se cila arsye ndikoi në ndryshimin e përbërjes së gjakut, është e nevojshme t'i nënshtrohet një ekzaminimi të plotë mjekësor.

Rezultatet e

Një test i sheqerit në gjak është një tregues i metabolizmit dhe prodhimit të insulinës pankreatike endogjene. Në shkelje të ekuilibrit të karbohidrateve dhe sintezës së hormoneve, zhvillohet hipoglikemia (një ulje e treguesve të sheqerit) ose hiperglicemia (sheqeri i lartë në gjak). Për të përcaktuar nivelin e glukozës, kryhen diagnostifikime themelore dhe të avancuara.

Opsioni i dytë përfshin: testin e tolerancës së glukozës dhe analizën e nivelit të hemoglobinës së glikuar. Për studimin, merret gjaku venoz ose kapilar. Kushti kryesor për të marrë rezultate objektive është dhënia e një analize në stomak bosh. Shkalla e glukozës në gjak është 3,3-5,5 millimole për litër. Tek njerëzit e moshuar, standardet e vlerësimit nuk janë dukshëm më të larta.

Një tepricë e lehtë por e qëndrueshme e nivelit të glukozës përcaktohet si prediabet – një ndryshim i kthyeshëm në proceset biologjike në trup. Për pacientët me diabet, ekzistojnë vlera të veçanta referimi të sheqerit që përcaktojnë fazën e sëmundjes. Një nivel i paqëndrueshëm i glukozës është një tregues i dështimit të proceseve metabolike dhe hormonale. Për të diagnostikuar shkakun e saktë të glicemisë së paqëndrueshme, ekzaminimi shtesë laboratorik dhe pajisjes është i nevojshëm.

Diabetus Shqipëri