Shkaqet e sheqerit në gjak të ulët, shenjat dhe trajtimi i hipoglikemisë

Shumica e njerëzve e kuptojnë pse sheqeri i lartë në gjak është i dëmshëm. Arsyeja për këtë është përhapja e lartë e diabetit – shumë njerëz janë të njohur me këtë sëmundje. Por pak njerëz e dinë që hipoglikemia mund të sjellë një rrezik shumë më të madh për jetën.

Pse trupi ka nevojë për glukozë

Glukoza është një nga lëndët ushqyese më të rëndësishme. Falë këtij monosakaridi, shumica e qelizave të trupit kryejnë frymëmarrje qelizore, gjatë së cilës qeliza, si një reaktor bërthamor, i siguron vetes energji.

Truri është organi më i ndjeshëm për uljen e sheqerit, sepse neuronet kërkojnë shumë substrat energjetik (ATP) për punën e tyre dhe praktikisht nuk janë në gjendje ta sintetizojnë atë nga lëndë ushqyese të tjera. Kjo për faktin se molekulat e mëdha nuk mund të kalojnë nëpër mekanizmin e veçantë mbrojtës të trurit – pengesën gjaku-tru – dhe të futen në neuron.

Qelizat e tjera të trupit janë më pak të ndjeshme ndaj hipoglikemisë. Përveç kësaj, ata nuk vuajnë shumë nëse prodhojnë energji nga burime të tjera. Por në mungesë të glukozës, ato madje mund të “marrin frymë” relativisht pak me lëndë ushqyese të tjera, pasi burimet alternative prodhojnë shumë më pak energji.

Isfarë është hipoglikemia?

Hipoglikemia konsiderohet një gjendje kur sheqeri në gjak bie nën 3,0 mmol / L, dhe ulja e saj e mprehtë mund të shkaktojë një gjendje kome hipoglikemie edhe me një sheqer në gjak prej 2,5 mmol. Fakti që një ulje madje edhe 1 njësi mund të jetë më e rrezikshme për jetën sesa një rritje e sheqerit nga 20-30 njësi, dhe rreziku i vërtetë i kësaj gjendje është i fshehur.

Sheqeri i ulët në gjak: shkaqet e gjendjes

Shkaqet e sheqerit në gjak të ulët mund të ndahen në dy grupe të mëdha: iatrogjenik dhe i vërtetë.

iatrogenic

Më shpesh, ato shkaktohen nga doza të pamjaftueshme të ilaçeve për uljen e sheqerit në trajtimin e diabetit mellitus të llojeve të parë dhe të dytë. Situata të tilla shkaktohen jo vetëm nga llogaritja e gabuar e dozës së ilaçeve, por edhe nga fakti se doza "korrekte" mund të bëhet e gabuar nën ndikimin e një numri faktorësh të jashtëm dhe të brendshëm. Shembuj të situatave të tilla janë si më poshtë.

 • Gabime në llogaritjen e dozës së insulinës. Insulina është një hormon shumë i fortë i prodhuar në trupin e njeriut nga pankreasi. Mungesa e saj për shkak të shkatërrimit të qelizave beta të pankreasit çon në zhvillimin e diabetit tip XNUMX. Prandaj, hormoni i mangët zëvendësohet me një analog sintetik që injektohet. Por kur zgjedh një dozë, pacientët shpesh bëjnë gabime, dhe një dozë shumë e madhe mund të çojë në një ulje të niveleve të glukozës në gjak nën normalen.
 • Shkeljet e dietës. Me diabetin, është e rëndësishme të hani në kohën e duhur dhe të ekuilibruar. Ndodh që pacienti pasi të marrë insulinë të harrojë të hajë. Me veprimin e tij, insulina shtyn glukozën në depo, dhe glukoza e re nuk u mor për shkak të mungesës së marrjes së ushqimit. Në këtë rast, vetëm disa minuta më vonë, shfaqen simptoma të sheqerit në gjak të ulët.
 • Aktiviteti fizik i shtuar. Edhe me një dozë adekuate të insulinës, hipoglikemia mund të ndodhë në sfondin e një ushtrimi shumë fizik, pasi trupi konsumonte më shumë glukozë sesa ishte llogaritur.
 • Dështimi i veshkave ose mëlçisë. Këto kushte kërkojnë gjithashtu një ulje të dozës së insulinës, sepse ato ndryshojnë metabolizmin e substancave, përfshirë glukozën dhe vetë insulinën.
 • Sëmundjet akute dhe stresi. Një mekanizëm tjetër i një reagimi jo adekuat ndaj ilaçeve për uljen e sheqerit është një ndryshim në ndjeshmërinë e receptorëve qelizorë ndaj tij në sfondin e sëmundjes ose stresit. Sëmundjet akute virale, infeksionet e zorrëve, pneumonia ose stresi i rëndë rritin nevojën e trupit për energji, si rezultat i së cilës doza normale e insulinës bëhet shumë e madhe, duke shkaktuar hipoglicemi. Prandaj, ia vlen të rregulloni dozën për secilën episod të sëmundjes akute.
 • Pilula për uljen e sheqerit. Personat me diabet tip XNUMX janë duke marrë tableta antidiabetikë. Shumë përqendrim i substancave të tilla gjithashtu mund të çojë në hipoglikemi.
Lexoni artikullin:  Diabeti tek të moshuarit - është e rëndësishme që të gjithë ta njohin

i vërtetë

Ato lindin kundër një sfondi të sëmundjes ose një stili jetese jo normale të një personi që nuk ka vuajtur më parë nga diabeti. Shembuj të situatave të tilla janë renditur më poshtë.

 • Tumori (insulina). Tumë pankreatik që prodhon insulinë. Shpesh është beninje. Ndodh relativisht rrallë, më shpesh në moshën e mesme. Nga natyra, ajo vjen nga qelizat beta të pankreasit, prandaj është një adenoma – një tumor i gjëndrave. Në këtë rast, pankreasi prodhon një sasi të pakontrollueshme të insulinës, duke shkaktuar hipoglicemi kronike. Kjo onkologji i jep mirë operacionit kirurgjikal, i cili ju lejon të heqni qafe tumorin një herë e përgjithmonë. Por vlen të përmendet se pas heqjes së vëllimeve të mëdha të neoplazmës, terapia pasuese e vazhdueshme e insulinës është e nevojshme, sepse qelizat e mbetura nuk janë të mjaftueshme për të sintetizuar një sasi të përshtatshme të hormonit.
 • Ushqimi jo i duhur. Marrja e pamjaftueshme e ushqimit gjatë agjërimit çon në një ulje të sheqerit në gjak. Vlen të përmendet se kjo gjendje nuk zhvillohet shumë shpejt – brenda pesë deri gjashtë muajsh nga ushqimi i zvogëluar ose tre javë pas një refuzimi të plotë të ushqimit. Një kompensim i tillë afatgjatë është për shkak të faktit se mëlçia ka një depo të madhe të pararendësit të glukozës – glukogjenit, i cili në situata stresuese shndërrohet në glukozë të nevojshme nga trupi. Hipoglikemia mund të ndodhë edhe me një dietë të mjaftueshme, por të pabalancuar, kur ka shumë pak karboni në dietë.
 • Stresi i tepërt. Gjatë punës së vështirë, trupi konsumon disa herë më shumë glukozë sesa në gjendjen normale, gjë që mund të çojë në një ulje të sheqerit në gjak. Ky grup duhet të përfshijë edhe stresin mendor. Mjaft e çuditshme, leximi i vazhdueshëm, llogaritja ose krijimi i projekteve mund të çojë në hipoglicemi.
 • Periudha e gestacionit. Sheqeri i ulët i gjakut në gratë mund të jetë për shkak të shtatzënisë.
 • Doza të mëdha alkooli. Marrja e pijeve alkoolike vetëm rrit përqendrimin e glukozës për një kohë të shkurtër, pas së cilës zvogëlohet ndjeshëm. Prandaj, njerëzit me alkoolizëm kronik përjetojnë simptoma të hipoglikemisë.

Shfaqje klinike

Hipoglikemia dhe koma hipoglikemike janë faza të ndryshme të së njëjtës gjendje. Në të njëjtën kohë, hipoglikemia çon në mënyrë të pakthyeshme në gjendje kome nëse nivelet e glukozës nuk korrigjohen me kohë.

Shenjat fillestare të hipoglikemisë janë:

 • marramendje;
 • errësim në sy;
 • dobësi;
 • të përzier;
 • tinitus;
 • perceptimi jo adekuat i distancës / kohës;
 • agresiviteti i palëvizshëm dhe nervozizmi;
 • djersitje e shtuar.
Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus tek fëmijët

Simptomat e mëvonshme të glikemisë së ulët përfshijnë:

 • dridhje e vogël (dridhje) e gjymtyrëve;
 • konvulsionet;
 • frymëmarrje e cekët;
 • ngatërrim;
 • humbja e vetëdijes;
 • koma.

Simptomat e mësipërme nuk do të shkojnë domosdoshmërisht radhazi, duke plotësuar njëra-tjetrën. Me një rënie të mprehtë të glukozës, gjithçka ndodh me shpejtësinë e rrufesë – mund të zgjasë vetëm disa minuta nga një gjendje e kënaqshme deri në fillimin e komës. Kjo është një gjendje e rëndë në të cilën një person nuk i përgjigjet stimujve të jashtëm. Por në krahasim me presje të tjera, është më e favorshme dhe e përshtatshme për terapi adekuate.

Fëmijët janë më të ndjeshëm ndaj luhatjeve të sheqerit. Simptomat e tyre të hipoglikemisë janë më të theksuara dhe zhvillohen shumë më shpejt sesa tek të rriturit. Hipoglikemia mund të ndodhë edhe në një fëmijë të lindur nga një nënë diabetike. Kjo për faktin se në trupin e nënës fetusi është në kushte të hiperglicemisë kronike. Pankreasi i fëmijës fillon të prodhojë shumë insulinë për të kompensuar. Menjëherë pas lindjes, efekti i gjakut të nënës zhduket, dhe vetë insulina e tij mbetet. Gjatë kësaj periudhe, përqendrimet e larta të hormonit hipoglikemik mund ta çojnë fëmijën në hipoglicemi dhe madje edhe në gjendje kome. Prandaj, në periudhën pas lindjes, fëmijë të tillë kërkojnë vëmendjen e ngushtë të mjekëve.

diagnozë

Metodat e mëposhtme ju lejojnë të bëni diagnozën e saktë dhe të zbuloni shkaqet e hipoglikemisë.

 • Marrja e historisë. Kjo metodë ju lejon të përcaktoni provokuesit e hipoglikemisë. Për diabetikët, ia vlen të përsëritni testet e gjakut dhe të rregulloni dozën e ilaçeve për uljen e sheqerit. Pasi të keni mësuar nga pacienti dhe të afërmit e tij, pas së cilës ndodhi episodi, është e mundur të identifikohen shkaqe të tilla si kequshqyerja, stresi i tepërt. Në mungesë të arsyeve të dukshme, ia vlen të merret parasysh natyra organike e asaj që po ndodh (tumori) dhe të kryeni hulumtime shtesë.
 • Diagnostifikimi laboratorik. Një test gjaku për sheqer do t'ju lejojë të përcaktoni me saktësi nivelin e glukozës në kohën e studimit. Dido diabetik ka glukometrin e tij individual, me të cilin mund të monitoroni çdo ditë rrjedhën e glicemisë dhe në disa minuta të bëni një test gjaku për glukozën. Një pajisje e tillë është e përshtatshme dhe e lehtë për t’u përdorur. Treguesit më të saktë të glicemisë mund të përcaktohen vetëm në laborator kur analizohen plazma e gjakut.
 • Studimi i G-peptideve. Kjo metodë është e përsosur për diagnostikimin e saktë të hipoglikemisë dhe përdoret gjerësisht nga mjekësia moderne. Studimi dallon natyrën jatrogjenike të hipoglikemisë nga ajo e vërtetë. G-peptidi është një nënprodukt i sintezës së insulinës. Me zhvillimin e një tumori në sfondin e rritjes së sintezës së hormoneve, do të rritet edhe sinteza e këtij peptidi, i cili mund të përcaktohet duke përdorur analiza laboratorike. Ndërsa me një dozë shumë të madhe të insulinës që administrohet, hormoni i vetë tij pushon së prodhuari, pra, përqendrimi i G peptidit gjithashtu zvogëlohet.
 • Metodat e vizualizimit. Imazhet e rezonancës magnetike ose tomografia e llogaritur spirale do të përcaktojnë ose hedhin poshtë praninë e neoplazmave dhe do ta lokalizojnë atë për operacionin pasues. Për më tepër, një biopsi e neoplazmës mund të kryhet me studime të mëvonshme citologjike dhe histologjike.

Si të ndihmojmë një pacient

Pavarësisht nga shkaku kryesor i hipoglikemisë, ndihma e parë për pacientin duhet të ketë për qëllim rritjen e sheqerit në gjak. Tekstet shkollore moderne për ilaçin e urgjencës thonë se nuk duhet të përpiqeni të përcaktoni nëse koma është shkaktuar nga hipoglicemia ose hiperglicemia – thjesht duhet të ngrini sheqer. Kjo për faktin se hipoglikemia është më e rrezikshme për jetën dhe kërkon korrigjim të menjëhershëm, në kontrast me hipergliceminë.

Lexoni artikullin:  Pse këmbët fryhen me diabet dhe çfarë të bëjmë

Në shtëpi dhe në rrugë

Në kushtet e shtëpisë ose të rrugës, edhe njerëzit me përvojë mund të shpëtojnë jetën e një personi në një gjendje hipoglikemike. Për këtë, nëse një person është ende i vetëdijshëm, ia vlen t'i jepni atij diçka të ëmbël:

Nëse personi është akoma i vetëdijshëm, duhet të zbuloni nëse ai ka ndonjë kundërindikacion ndaj produkteve – në formën e një alergjie ndaj mjaltit ose ëmbëlsirave. Në të vërtetë, në këtë gjendje, një organizëm mbindjesiv mund t'i përgjigjet një alergeni me shok anafilaktik.

Në shtëpi, ju mund të ngrohni shpejt një gotë ujë në një temperaturë të ngrohtë dhe të shpërndani tre lugë sheqer në të. Një shurup i tillë sheqeri duhet t'i jepet një pacienti për të pirë përmes një tubi – zgjidhja shpejt futet në zorrët e vogla, dhe prej andej në gjak. Mjete juridike të tilla popullore si infuzion i rrushit dhe krunde nuk janë të përshtatshme për një episod të hipoglikemisë, pasi ka pak glukozë në to. Shtë më mirë t'i jepni sheqer pacientit.

Në spital

Koma hipoglikemike trajtohet në njësinë e kujdesit intensiv, pasi në fazat terminale mund të ndodhë arrestimi i frymëmarrjes dhe palpitacionet, gjë që kërkon ringjallje. Për të rritur sheqerin në gjak të ulët, mjekët administrojnë zgjidhje të glukozës dhe glukagonit në mënyrë intravenoze dhe plotësisht ndërpresin insulinën.

Trajtimi kirurgjikal për insulinë kryhet me metoda të mbyllura ose të hapura. Metoda laparoskopike (e mbyllur) ka rezultate të mira, një periudhë më të shkurtër pas operacionit dhe më pak komplikime. Por përdorimi i tij është i kufizuar. Prandaj, mjekët shpesh përdorin metodën e hapur të operacionit. Insulinoma rrallë ka një natyrë malinje, prandaj, kimioterapia kryhet vetëm në raste individuale.

parandalim

Parandalimi i episodeve të hipoglikemisë në diabetikët ka për qëllim zgjedhjen e një doze të përshtatshme të një medikamenti hipoglikemik. Për më tepër, secili person që merr ilaçe të tilla duhet të kuptojë se ndryshimet në ushqim, aktivitet fizik ose një sëmundje virale mund të shkaktojnë hipoglicemi. Në këto raste, menjëherë duhet të këshilloheni me mjekun tuaj për këshilla. Diabetikët duhet të përmbahen në një menu të rreptë dhe stilin e jetës së rekomanduar në mënyrë që ata të mos duhet të ndryshojnë dozën e barit. Glukometri dhe glukagoni injeksion duhet të barten vazhdimisht me ju.

Hipoglikemia në sfondin e një diete të pabalancuar ose me ngarkesa të tepërt kërkon korrigjim të mënyrës së jetesës. Pas uljes së ngarkesës dhe ngrënies së një diete të ekuilibruar, simptomat e hipoglikemisë zhduken dhe nuk kërkojnë ndonjë korrigjim mjekësor. Hipoglikemia në alkoolistët kronikë korrigjohet duke hequr dorë nga alkooli dhe duke filluar një mënyrë jetese të shëndetshme.

Njerëzit me një predispozitë ndaj hipoglikemisë duhet të shmangin stresin dhe stresin, të hanë plotësisht dhe ekuilibruar. Dieta duhet të ketë të gjitha substancat e nevojshme: proteina, yndyrna, karbohidrate, vitamina dhe elementë gjurmë. Ushqimi duhet të përsëritet (katër deri në gjashtë herë në ditë), në pjesë të vogla.

Mos e nënvlerësoni sheqerin e ulët në gjak. Shtë e rrezikshme jo vetëm për shëndetin, por edhe për jetën. Edhe nëse ndodh një episod i vetëm, duhet të konsultoheni me një mjek.

Diabetus Shqipëri