Simptomat dhe shkaqet e një rënie të sheqerit në gjak – pse bie ndjeshëm

Fenomeni i glukozës në gjak të ulët u zbulua në vitin 1924 nga studiuesi amerikan në fushën e mjekësisë Sali Harris.

Sipas të dhënave zhgënjyese të statistikave moderne, aktualisht është regjistruar një rritje e konsiderueshme e komplikimeve të shkaktuara nga një rënie e glukozës. Dhe në këtë drejtim, ekziston nevoja për të studiuar shkaqet dhe simptomat e këtij problemi në mënyrë që të sigurohet ndihmë në kohë dhe efektive.

Simptomat e hipoglikemisë

Një gjendje në të cilën sheqeri në gjak bie shumë më poshtë se normalja quhet hipoglicemia.

Menjëherë pas një rënie të glukozës, trupi pëson simptomat e mëposhtme: mungesë energjie, e ndjekur nga një gjendje dobësie e përgjithshme, një ndjenjë e urisë dhe gjithashtu një dhimbje koke. Pastaj simptoma të tilla si zemërimi dhe acarimi, dridhjet nervore dhe përgjumja rriten. Mendimet fillojnë të ngatërrohen, shikimi i dëmtuar, rrahjet e zemrës dhe rrahjet e zemrës rriten. Në mungesë të një ndihme të kualifikuar, mund të ndodhë një gjendje kome hipoglikemike, truri do të prishet dhe do të pasojë një rezultat fatal.

Shkaqet e një rënie të mprehtë të sheqerit në gjak

Ekzistojnë dy përgjigje në pyetjen pse niveli i sheqerit në gjak në njerëzit që nuk kanë diabet bie ndjeshëm. Para së gjithash, një rënie e glukozës rezulton nga një çrregullim siç është hipoglikemia e agjërimit. Ndodh për shkak të kequshqyerjes së zgjatur ose urisë, me një dietë jo të shëndetshme, dhe gjithashtu si rezultat i marrjes së ilaçeve që ndikojnë negativisht në mëlçi dhe pankreas. Përveç kësaj, një rënie e sheqerit mund të shkaktohet nga arsye të tilla si konsumimi i një numri të madh të pijeve alkoolike (birrë, pije alkoolike, verë) në stomak bosh, shfaqja e neoplazmave në pankreasit dhe mosfunksionimi i sistemit hormonal (hiperinsulizmi). Në këtë rast, ndodh varfërimi i glukozës, si rezultat i së cilës sheqeri në gjak bie ndjeshëm.

Lexoni artikullin:  Parandalimi i diabetit tek gratë

Hipoglikemia e reagimit tek njerëzit e shëndetshëm ndodh, si rregull, 2 deri në 4 orë pas ngrënies. Arsyeja për këtë gjendje mund të jetë operacioni në stomak, sëmundjet idiopatike (parësore), si dhe sëmundjet që shkaktojnë një konsum të rritur të glukozës.

Farmacitë edhe një herë dëshirojnë të fitojnë para për diabetikët. Ekziston një ilaç i ndjeshëm modern evropian, por ata heshtin për këtë. Kjo.

Në njerëzit me diabet, hipoglikemia mund të ndodhë për shkak të tronditjes së insulinës, në të cilën niveli i insulinës në trup është rritur ndjeshëm. Për më tepër, teprica e tij në gjak varfëron në mënyrë drastike rezervat. Ashtu si tek njerëzit e shëndetshëm, kjo mund të jetë për shkak të reagimit të trupit ndaj ilaçeve, marrjes së papërshtatshme të ushqimit ose kequshqyerjes, si dhe konsumimit të alkoolit dhe trajnimit të shtuar.

Farë duhet të bëni apo trajtoni hipoglikeminë

Në fazën fillestare të zhvillimit të sëmundjes, kur sheqeri në gjak ka rënë pak, mjafton të konsumoni 10 – 20 gram karbohidrate të përthithura shpejt, me simptoma paksa intensifikuese – 25 – 30 gram glukozë (por jo fruktozë!). Për ta bërë këtë, ju mund të përdorni tableta glukozë, ose thjesht mund të bëni me 2 – 3 lugë sheqer, duke e vendosur atë nën gjuhë.

Nëse përqendrimi i gjakut bie nën 3,5 mmol / l, çaji i ëmbël, kafeja, lëngu (veçanërisht rrushi), një pije e bërë nga mjalti ose reçeli, dhe madje edhe një gotë birrë mund të normalizojë shpejt nivelin e glukozës dhe të eliminojë simptomat e hipoglikemisë. Për të kompensuar valën e dytë të hipoglikemisë, rekomandohen ushqime niseshte (drithëra, bukë, biskota). Në rast të rritjes së vazhdueshme të simptomave, përshkruhet administrimi intramuskular i glukagonit. Në këtë rast, ndodh ndarja e glikogjenit të mëlçisë, e ndjekur nga shndërrimi i saj në glukozë. Pasi pacienti ka nevojë për injeksion shtesë intramuskular të karbohidrateve (zgjidhje sheqeri). Me fillimin e komës hipoglikemike (një gjendje në të cilën indeksi i sheqerit ka rënë në nivelet më të ulëta), kërkohet shtrimi urgjent në spital dhe vëmendja mjekësore. Glukoza normale e gjakut është 3,3 – 5,5 mmol / litër. Në një përqendrim më të vogël se 2,7 mmol / litër, ekziston një kërcënim i manifestimeve të rënda hipoglikemike.

Lexoni artikullin:  Terapia për zëvendësimin e insulinës është trajtimi kryesor për diabetin.

Komentet dhe komentet

Kam diabet të tipit 2 – i varur nga insulina. Një mik këshilloi uljen e sheqerit në gjak me DiabeNot. Kam porositur përmes Internetit. Filloi pritja. Unë ndjek një dietë jo të rreptë, fillova të ecja 2-3 kilometra çdo mëngjes. Gjatë dy javëve të fundit, vërej një ulje të qetë të sheqerit në njehsor në mëngjes para mëngjesit nga 9.3 në 7.1, dhe dje madje në 6.1! Vazhdoj kursin parandalues. Unë do të abonoj në lidhje me sukseset.

Margarita Pavlovna, edhe unë jam ulur tani në Diabenot. SD 2. Në të vërtetë nuk kam kohë për një dietë dhe shëtitje, por nuk abuzoj me ëmbëlsirat dhe karbohidratet, mendoj XE, por për shkak të moshës, sheqeri është akoma i lartë. Rezultatet nuk janë aq të mira sa tuajat, por për 7.0 sheqeri nuk del për një javë. Me cilin glukometër matni sheqerin? A ju tregon plazma apo gjak të tërë? Dua të krahasoj rezultatet nga marrja e drogës.

Tofarë të bëni nëse sheqeri bie ?!

Sheqeri im shpesh bie ndjeshëm. Jo në numra shumë të ulët. Nivelin më të ulët e kam regjistruar 3,7. Dhe më shpesh rreth 4,5. Por shteti është i tmerrshëm në këto momente. Duket sikur po vdes. Duhet të hani shpesh. Kam fituar kile shtesë. SD, për fat të mirë, jo. Ultratingulli i pankreasit është normal. Tofarë të bëj, nuk e di. Me kalimin e viteve, kjo është gjithnjë e më shumë

Djali im bie sheqer. Edhe pse nuk ka diabeti, pankreasi normal. Cila është arsyeja për këtë, nuk e di.

Isolda, sheqeri 3,9 nuk është i mjaftueshëm për një diabetik. Doesfarë ju thotë mjeku?

Mary. Motra ime ka diabet tip 1 që kur ishte e re. Tani ajo është mbi 60 vjeç. Familje, fëmijë, nipër e mbesa, punë. Gjithçka është mirë.

Diabetus Shqipëri