Simptomat dhe trajtimi i neuropatisë diabetike

Neuropatia diabetike – dëmtim i nervave që i përkasin sistemit nervor periferik. Këto janë nerva me të cilët truri dhe palca kurrizore kontrollojnë muskujt dhe organet e brendshme. Neuropatia diabetike është një ndërlikim i zakonshëm dhe i rrezikshëm i diabetit. Shkakton një sërë simptomash.

Sistemi nervor periferik ndahet në somatike dhe autonome (autonome). Me ndihmën e sistemit nervor somatik, një person me vetëdije kontrollon lëvizjen e muskujve. Sistemi nervor autonom rregullon frymëmarrjen, rrahjet e zemrës, prodhimin e hormoneve, tretjen, etj.

Fatkeqësisht, neuropatia diabetike prek të dy. Mosfunksionimet e sistemit nervor somatik mund të shkaktojnë dhimbje ngacmuese ose të bëjnë paaftësi diabetike, për shembull, për shkak të problemeve të këmbëve. Neuropatia autonome rrit rrezikun e vdekjes së papritur – për shembull, për shkak të shqetësimeve të ritmit të zemrës.

Shkaku kryesor i neuropatisë diabetike është sheqeri në gjak i ngritur në mënyrë kronike. Kjo ndërlikim i diabetit nuk zhvillohet menjëherë, por me kalimin e shumë viteve. Lajmi i mirë është: nëse ulni sheqerin në gjak dhe mësoni ta mbani atë në mënyrë të qëndrueshme, atëherë nervat rivendosen gradualisht, dhe simptomat e neuropatisë diabetike zhduken plotësisht. Si të siguroheni që sheqeri në gjak është mjaft normal në diabetin – lexoni më poshtë.

Neuropatia diabetike: Simptomat

Neuropatia diabetike mund të ndikojë në nervat që kontrollojnë muskujt e ndryshëm dhe organet e brendshme. Prandaj, simptomat e saj janë shumë të ndryshme. Në rastin më të përgjithshëm, ato ndahen në "pozitive" dhe "negative".

Simptomat neuropatike

Simptoma "aktive" (pozitive)Simptoma "pasive" (negative)
 • djegia
 • Dhimbje e dobët
 • Dhimbje shpine, "goditje elektrike"
 • shpim
 • Hyperalgesia – një ndjeshmëri anormalisht e lartë ndaj stimujve të dhimbjes
 • Allodynia – një ndjesi e dhimbjes kur ekspozohet ndaj një stimuli jo të dhimbshëm, për shembull, nga një prekje e lehtë
 • i ngurtë
 • "Nekrozë"
 • mpirje
 • shpim
 • Paqëndrueshmëri kur ecni

Shumë pacientë i kanë të dy

Lista e simptomave që neuropatia diabetike mund të shkaktojë:

 • mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në gjymtyrë;
 • diarre (diarre);
 • mosfunksionim ngrerë tek burrat (për më shumë detaje, shihni "Impotenca në diabet – një trajtim efektiv");
 • humbja e kontrollit të fshikëzës – mosmbajtje urinare ose zbrazje jo e plotë;
 • muskujt sagging, sagging të fytyrës, gojës ose qepallat e syrit;
 • problemet e shikimit për shkak të lëvizjes së dëmtuar të gjoksit të syrit;
 • marramendje;
 • dobësi e muskujve;
 • vështirësi në gëlltitje;
 • ligjërimi i dëmtuar;
 • ngërçe muskulore;
 • anorgazmia tek gratë;
 • dhimbje në djegie të muskujve ose “goditje elektrike”.

Tani do të përshkruajmë në detaje simptomat e 2 llojeve të neuropatisë diabetike, për të cilat pacientët duhet të dinë për të, sepse ato janë veçanërisht të zakonshme.

Lexoni artikullin:  Parandalimi dhe trajtimi i ngërçeve të këmbëve në diabet

Acidi alfa lipoik për trajtimin e neuropatisë diabetike – lexoni këtu në detaje.

Neuropatia sensorimotor

Fijet nervore më të gjata shtrihen në ekstremet e poshtme, dhe ato janë më të prekshmet ndaj efekteve dëmtuese të diabeteve. Neuropatia sensomotore manifestohet nga fakti se pacienti gradualisht pushon të ndjejë sinjale nga këmbët e tij. Lista e këtyre sinjaleve përfshin dhimbjen, temperaturën, presionin, dridhjen, pozicionin në hapësirë.

Një diabetik i cili ka zhvilluar neuropati sensorimotor mund, për shembull, të hap një gozhdë, të lëndohet, por jo ta ndiejë atë dhe të vazhdojë me qetësi. Gjithashtu, ai nuk do të ndjejë nëse këmba është e dëmtuar nga këpucë shumë të ngushta ose të pakëndshme, ose nëse temperatura në banjë është shumë e lartë.

Në këtë situatë, zakonisht ndodhin plagë dhe ulçera në këmbë, mund të ndodhë dislokimi ose fraktura e kockave. E gjithë kjo quhet sindromë diabetike e këmbës. Neuropatia sensomotore mund të manifestohet jo vetëm me humbje të ndjesisë, por edhe me djegie ose dhimbje të qepur në këmbë, veçanërisht gjatë natës.

Shërimi i një pacienti me diabet tip 2, problemet e këmbëve të të cilit u zhdukën pasi niveli i sheqerit në gjak u përmirësua …

Neuropatia Autonome Diabetike

Sistemi nervor autonom përbëhet nga nerva që kontrollojnë zemrën, mushkëritë, enët e gjakut, indin kockor dhe dhjamor, sistemin tretës, sistemin gjenitourinar dhe gjëndrat e djersës. Anydo prej këtyre nervave mund të preket nga neuropatia autonome diabetike.

Më shpesh, ajo shkakton marramendje ose zbehje me një rritje të mprehtë. Rreziku i vdekjes së papritur për shkak të shqetësimit të ritmit të zemrës rritet për rreth 4 herë. Ngadalësimi i lëvizjes së ushqimit nga stomaku në zorrë quhet gastroparesis. Kjo ndërlikim çon në faktin se niveli i glukozës në gjak luhatet shumë, dhe bëhet shumë e vështirë të ruhet në mënyrë të qëndrueshme sheqeri në normë.

Neuropatia autonome mund të shkaktojë mosmbajtje urinare ose zbrazje jo të plotë të fshikëzës. Në rastin e fundit, një infeksion mund të zhvillohet në fshikëz, e cila përfundimisht rritet dhe dëmton veshkat. Nëse nervat që kontrollojnë furnizimin me gjak të penisit preken, atëherë burrat përjetojnë mosfunksionim ngrerë.

Shkaqet e Neuropatisë Diabetike

Arsyeja kryesore për të gjitha format e neuropatisë diabetike është një nivel i ngritur kronikisht i sheqerit në gjak në një pacient, nëse ai mban në mënyrë të qëndrueshme të lartë për disa vjet. Ekzistojnë disa mekanizma për zhvillimin e kësaj ndërlikimi të diabetit. Ne do të shqyrtojmë dy kryesore prej tyre.

Glukoza e ngritur në gjak dëmton enët e vogla të gjakut (kapilarët) që ushqejnë nervat. Përhapja e kapilarëve për rrjedhjen e gjakut është zvogëluar. Si rezultat, nervat fillojnë të "mbyten" për shkak të mungesës së oksigjenit, dhe përçueshmëria e impulseve nervore zvogëlohet ose zhduket plotësisht.

Lexoni artikullin:  Poliuria në diabet

Glikacioni është kombinimi i glukozës me proteinat. Sa më i lartë të jetë përqendrimi i glukozës në gjak, aq më shumë proteina i nënshtrohen këtij reagimi. Fatkeqësisht, glikacioni i shumë proteinave çon në prishje të funksionimit të tyre. Kjo vlen edhe për proteinat që formojnë sistemin nervor. Shumë nga produktet fundore të glikacionit janë helme për trupin e njeriut.

Si mjeku bën një diagnozë

Për të diagnostikuar neuropatinë diabetike, mjeku kontrollon nëse pacienti ndjen prekje, presion, injeksion dhimbjeje, ftohje dhe nxehtësi. Ndjeshmëria ndaj dridhjes kontrollohet duke përdorur një pirun të akordimit. Ndjeshmëria ndaj presionit – me një pajisje të quajtur monofilament. Mjeku gjithashtu do të zbulojë nëse pacienti ka një reagim të kërcit në gju.

Natyrisht, një diabetik vetë mund ta provojë lehtësisht veten për neuropati. Për një studim të pavarur të ndjeshmërisë ndaj prekjes, për shembull, sythat e pambukut janë të përshtatshme. Për të kontrolluar nëse këmbët tuaja e ndiejnë temperaturën, do të bëjnë ndonjë objekt të ngrohtë dhe të freskët.

Një mjek mund të përdorë pajisje të sofistikuara mjekësore për të bërë një diagnozë më të saktë. Ai do të përcaktojë llojin e neuropatisë diabetike dhe fazën e zhvillimit të saj, d.m.th, sa keq preken nervat. Por trajtimi në çdo rast do të jetë afërsisht i njëjtë. Ne do ta diskutojmë atë më vonë në këtë artikull.

Trajtimi i neuropatisë diabetike

Mënyra kryesore për të trajtuar neuropatinë diabetike është ulja e sheqerit në gjak dhe mësimi të ruajë nivelin e tij në mënyrë të qëndrueshme, si tek njerëzit e shëndetshëm pa diabet. Të gjitha masat e tjera terapeutike nuk kanë një pjesë të vogël të efektit të kontrollit të glukozës në gjak. Kjo vlen jo vetëm për neuropatinë, por edhe për të gjitha ndërlikimet e tjera të diabetit. Ne ju rekomandojmë artikujt tuaj të vëmendjes:

Nëse neuropatia diabetike shkakton dhimbje të forta, mjeku mund të përshkruajë ilaçe për të lehtësuar vuajtjet.

Barnat që përdoren për trajtimin simptomatik të dhimbjes në polneuropatinë diabetike

Klasa e barnaveEmërDoza ditore, mgAshpërsia e efekteve anësore
Antidepresantë triciklikëamitriptyline25-150+ + + +
imipramine25-150+ + + +
Frenuesit e kthimit të serotoninës / norepinefrinësduloksetina30-60+
paroxetine40+ + +
citalopram40+ + +
Anticonvulsantsgabapentin900-1800+
lamotrigine200-400+
carbamazepinetë 800+ + +
pregabalin300-600
antiaritmikevemexiletinetë 450+ + +
Opioidstramadol50-400+ + +

Warning! Të gjitha këto ilaçe kanë efekte anësore të konsiderueshme. Ato mund të përdoren vetëm siç përshkruhet nga mjeku nëse dhimbja bëhet plotësisht e padurueshme. Shumë pacientë janë të bindur se durimi i efekteve anësore të këtyre ilaçeve është edhe më keq sesa durimi i dhimbjes për shkak të dëmtimit të nervit. Gjithashtu, këto ilaçe mund të rrisin sheqerin në gjak.

Lexoni artikullin:  Si të hani selino në diabet

Antioksidantët dhe vitaminat B, veçanërisht B12 në formën e metilkobolaminës, përdoren për të trajtuar neuropatinë diabetike. Provat mbi efektivitetin e kësaj janë konfliktuale. Në çdo rast, ju rekomandojmë që të provoni acidin alfa-lipoik dhe një kompleks të vitaminave të grupit B. Lexoni gjithashtu artikullin "Cilat vitamina për diabetin mund të sjellin përfitime të vërteta".

Neuropatia diabetike është plotësisht e shërueshme!

Në fund, ne kemi kursyer disa lajme të mira për ju. Neuropatia është një nga komplikimet e kthyeshme të diabetit. Kjo do të thotë që nëse keni arritur të ulni sheqerin në gjak dhe ta mbani atë normalisht, atëherë mund të prisni që simptomat e dëmtimit nervor do të zhduken plotësisht.

Mund të zgjasë nga disa muaj deri në disa vjet derisa nervat të fillojnë të shërohen, por kjo me të vërtetë ndodh. Në veçanti, ndjeshmëria e këmbëve është rikthyer dhe kërcënimi i "këmbës diabetike" zhduket. Ky duhet të jetë një nxitje për ju që të bëni çdo përpjekje për kontrollin intensiv të sheqerit në gjak.

Mosfunksionimi ngrerë tek burrat mund të shkaktohet nga dëmtimi i nervave që kontrollojnë penisin, ose nga bllokimi i enëve që ushqejnë gjakun në trupin shpellor. Në rastin e parë, fuqia është rikthyer plotësisht së bashku me zhdukjen e simptomave të tjera të neuropatisë diabetike. Por nëse diabeti arriti të shkaktojë probleme me anijet, atëherë prognoza është më e keqe.

Shpresojmë që artikulli ynë sot të ketë qenë i dobishëm për pacientët. Mos harroni se, deri më tani, nuk ka ilaçe që vërtet ndihmojnë mirë në trajtimin e neuropatisë diabetike. Të dhënat mbi efektivitetin e acidit alfa-lipoik dhe vitaminave B janë konfliktuale. Sapo të shfaqen ilaçet e reja të fuqishme, ne do t'ju njoftojmë. Dëshironi të dini menjëherë? Regjistrohu për buletinin tonë.

Mënyra më e mirë për të trajtuar neuropatinë diabetike është ta mbani sheqerin në gjak normal. Pasi të keni lexuar faqen tonë, ju tashmë e dini se çfarë mënyrë e vërtetë për ta arritur këtë. Përveç një diete me karbohidrate të ulët, ju rekomandojmë të provoni acid alfa lipoik me dozë të lartë dhe vitamina B. Kjo me siguri nuk do të sjellë dëm për trupin, dhe përfitimet mund të jenë të rëndësishme. Suplementet mund të shpejtojnë lëshimin tuaj të simptomave të çrregullimeve të përcjelljes nervore.

Diabetus Shqipëri