Simptomat e diabetit të adoleshencës dhe mjete për trajtimin e tij

Në praktikën mjekësore, diagnoza e diabetit në adoleshencë është një rast i shpeshtë. Identifikimi i patologjisë së sistemit endokrin në fazat fillestare të zhvillimit të tij përcakton suksesin e trajtimit dhe eliminon rrezikun e komplikimeve, duke ulur cilësinë e jetës së djemve dhe vajzave gjatë pubertetit. Shenjat e diabetit që shihen rastësisht tek adoleshentët tregojnë nevojën për trajtim urgjent nga një specialist. Zbatimi i rekomandimeve të endokrinologut është çelësi për një zgjidhje të suksesshme të problemeve shëndetësore të të rinjve nga 12 deri në 17 vjeç.

etiologji

Diabeti mellitus zhvillohet tek adoleshentët nën ndikimin e një numri faktorësh të një natyre të lindur dhe të jashtme. Lista e shkaqeve që shkaktojnë diagnozën e patologjisë së sistemit endokrin përfshin:

 • Predispozicioni gjenetik, duke shkaktuar më shumë se 80% të rasteve të diabetit të adoleshencës.
 • Mungesa e organizimit të një diete të ekuilibruar dhe konsum të ushqimit.
 • Konsumi i pakontrolluar i ëmbëlsirave, pijeve të gazuara, produkteve që përmbajnë konservues, stabilizues, ngjyra që kanë një efekt të dëmshëm në trupin e brishtë, formues të fëmijës.
 • Indeksi i tepërt i masës trupore tek adoleshentët.
 • Frekuenca e lartë e situatave stresuese, tronditjet nervore, mbingarkesa emocionale, traumat psikologjike, ftohjet virale për shkak të mungesës së trajtimit të duhur.
 • Përdorimi i ilaçeve në listën e efekteve anësore të të cilave ka një efekt negativ në funksionimin e pankreasit.

Arsyet e tilla lidhen me faktorët që provokojnë shqetësime në procesin e marrjes së glukozës, mungesës së insulinës. Hormoni i prodhuar nga pankreasi është përgjegjës për rregullimin e metabolizmit të karbohidrateve, ka një efekt aktivizues të shumëanshëm në shumë enzima në trupin e djemve dhe vajzave të çdo kategorie moshe.

Manifestimet e sëmundjes

Prindërit marrin shenjat e diabetit si karakteristika të pubertetit tek fëmijët. Kjo situatë çon në humbjen e kohës së çmuar dhe fillimin e parakohshëm të trajtimit efektiv. Tek vajzat, patologjia e sistemit endokrin, për shkak të dëmtimit të prodhimit të insulinës, manifestohet në moshën 12-14 vjeç. Djemtë gjithashtu mund të përballen me diabet gjatë ristrukturimit të përgjithshëm të trupit dhe përgatitjes së tij për jetën seksuale të të rriturve. Mosha e këtyre pacientëve është 12-16 vjeç.

Lexoni artikullin:  Crarje në thembra të diabetit

Shfaqja e etjes së rëndë tek një i ri mund të jetë shenja e parë e diabetit

Simptomat e diabetit në to kanë tablonë e tyre klinike. Këto përfshijnë:

 • Shfaqja e një ndjenje të etjes, duke bërë që fëmija të dëshirojë të pijë një sasi të madhe të lëngshme.
 • Urinim i bollshëm gjatë natës, i cili mund të shkaktojë enurezë.
 • Paqëndrueshmëria emocionale e fëmijëve të sëmurë, gjatë së cilës ka një ndryshim të pakontrolluar të sulmeve të nervozizëm ndaj lotëve, letargjisë, apatisë.
 • Shfaqja e një ndjenje të rëndë, mpirje të gjymtyrëve të poshtme, të sipërme, konvulsione.
 • Zhvillimi i mikroflorës patogjene në lëkurë, duke shkaktuar një lezion pustular të epidermës.
 • Shërimi i zgjatur i gërvishtjeve të thjeshta, plagëve të vogla dhe zonave të dëmtuara të lëkurës, erë e acetonit në urinë dhe nga zgavra me gojë e fëmijës.

Fëmijët me diabet humbin peshë, përkundër oreksit të tyre të shkëlqyeshëm. Nuk përjashton shfaqjen e kruajtjes në zonën gjenitale, për shkak të një ndryshimi në vetitë e urinës dhe acarimin e lëkurës së perineumit, mukozës së organeve gjenitale.

Prindërit vërejnë rritjen e lodhjes së fëmijëve të sëmurë, si dhe një ulje të performancës së tyre mendore, fizike, në sfondin e relapsave të shpeshta të infeksioneve akute të frymëmarrjes, ftohjet, diagnostikimin e patologjive të sistemit të frymëmarrjes, bronkitit, trakezit, pneumonisë. Vajzat mund të kenë mëllenjë. Infeksioni i kërpudhave ndodh në formën e vulvovaginitis, e cila prek mukozën e vaginës dhe organet gjenitale të jashtme. Simptomat e diabetit në pacientët adoleshentë tregojnë një problem serioz shëndetësor dhe nevojën për vëmendje urgjente mjekësore. Lënia pas dore e prindërve çon në zhvillimin e komplikimeve, përkeqësimin e mirëqenies dhe uljen e cilësisë së jetës së fëmijëve nga 12 deri në 17 vjeç.

Insulina është mënyra e vetme për të trajtuar diabetin e tipit 1

terapi

Pas marrjes së rezultateve diagnostike që konfirmojnë nivelin e lartë të glukozës në gjak në trupin e adoleshencës, dhe manifestimin e simptomave të sëmundjes, endokrinologu përshkruan trajtim. Skema e saj konsiston në një seri të thjeshtë, të arritshme për të gjithë segmentet e masave të popullatës që synojnë normalizimin e përqendrimit të glukozës në gjak. Këto përfshijnë:

 1. Terapia e ilaçeve, e përcaktuar nga lloji i zhvillimit të patologjisë së sistemit endokrin, përfshin përdorimin e ilaçeve, veprimi i të cilit ka për qëllim uljen e nivelit të sheqerit në gjak, ose injektimin e insulinës. Doza mesatare për injeksion është 8-10 njësi. Regjimi i trajtimit, mjekimi ose injeksioni për secilin adoleshent diabetik është individual, merr parasysh karakteristikat e trupit të tij, treguesit e niveleve të glukozës, kohëzgjatjen e sëmundjes.
 2. Korrigjimi i dietës ushqyese dhe regjimi i marrjes së ushqimit parashikon një ulje të proporcionit të karbohidrateve lehtësisht të tretshëm në sasi të pranueshme dhe eliminimin e plotë të produkteve ushqimore të dëmshme. Këto përfshijnë ushqim të shpejtë, peshk yndyror, enë të skuqura, të kripura, pikante, si dhe produkte të industrisë ushqimore, që përmbajnë konservues, stabilizues, substanca të dëmshme dhe të rrezikshme me origjinë artificiale për trupin adoleshent. Futja në dietën e drithërave nga hikërror, tërshëra, misri, gruri, një numër i madh i frutave të freskëta, manaferrat, perimet, si dhe ushqime të pasura me fibra, vitamina, minerale, elementë gjurmë, synon të stabilizojë pankreasin dhe traktin gastrointestinal.
 3. Zhvillimi i një programi të veçantë për zhvillimin fizik të adoleshentëve diabetikë, sportet do të forcojnë sistemin nervor të një fëmije të sëmurë, si dhe do të rregullojë gjendjen e tij të paqëndrueshme emocionale. Një mënyrë jetese e shëndetshme është çelësi për të përmirësuar mirëqenien dhe cilësinë e jetës së fëmijëve që janë nga 12 deri në 17 vjeç me diabet.
 4. Kryerja e terapisë me vitamina dhe marrja e enzimave ofrojnë një mundësi për të forcuar trupin, për të përmirësuar proceset metabolike, për të normalizuar sistemin endokrin të adoleshentëve.

Simptomat e diabetit në adoleshentët mund të kenë një kurs të fshehur, trajtimi i tij i suksesshëm varet nga zbatimi rigoroz i rekomandimeve të mjekut që merr pjesë.

Një fëmijë me një patologji të sistemit endokrin duhet të monitorojë vazhdimisht sheqerin në gjak. Familja e tij duhet të ketë një glukometër që ofron mundësinë për të diagnostikuar gjendjen e metabolizmit të karbohidrateve në shtëpi.

Lexoni artikullin:  Barna të reja për trajtimin e diabetit tip 2

Zbulimi në kohë dhe trajtimi i duhur i çrregullimeve në mekanizmin e marrjes së glukozës, mungesa e insulinës është çelësi për të eliminuar rrezikun e komplikimeve. Adoleshentëve u garantohet një cilësi e lartë e jetës dhe një jetë e gjatë, aktive.

Diabetus Shqipëri