Standardet e glukozës në gjak duhet të rishikohen

Përmbledhje. Edhe rritjet e lehta të niveleve të glukozës brenda kufijve normal çojnë në atrofi të trurit.

Dihet që hiperglicemia në diabet përshpejton përparimin e ndryshimeve të lidhura me moshën në tru, megjithatë, sipas një studimi të ri nga ekspertët australianë, madje edhe luhatjet në glukozën e gjakut brenda intervalit të sipërm normal janë të besueshme të shoqëruara me ndryshime atrofike në substancën e disa pjesëve të trurit, në veçanti të hipokampusit dhe kompleksit amigdala .

Sipas studiuesve, kjo na bën të pyesim nëse standardet e glicemisë të pranuara aktualisht janë të vërteta apo nëse ato duhet të rishikohen. "Sigurisht, një studim nuk është i mjaftueshëm, sepse planifikojmë ta përsërisim atë me një madhësi të madhe të mostrës, por nëse përsëri arrijmë në të njëjtat rezultate, kjo do të thotë që normat e glikemisë duhet të mbivlerësohen," komentoi një nga autorët e studimit, Nicolas Cherbuin, Drejtori i Laboratorit Neuroimaging, Qendra për Studimin e Plakjes, Universiteti Kombëtar Australian në Canberra.

Kujtojmë se sipas rekomandimeve të Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), norma e glukozës në gjak agjërimi konsiderohet të jetë 6,1 mmol / L, dhe sipas rekomandimeve të Shoqatës Amerikane të Diabeteve – 5,6 mmol / L (që është më afër treguesve të miratuar në Ukrainë).

Studimi përfshiu 249 të moshuar (60-64 vjet). Të gjithë pjesëmarrësit në fillim të studimit përcaktuan normale (sipas kritereve të OBSH) agjërimin e nivelit të sheqerit në gjak (mesatarisht 4,93 mmol / l). Përveç kësaj, në fillim të studimit dhe më pas pas 4 vjetësh, ata iu nënshtruan rezonancës magnetike (MRI) të trurit. Asnjë nga të ekzaminuarit para fillimit të studimit nuk ishte diagnostikuar me sëmundje neurologjike, çmenduri ose dëmtim të vogël njohës, diabeti mellitus; gjithashtu nuk kishte nevojë për ilaçe kundër depresionit ose ilaçe të tjera psikotrope.

Pas shtrirjes me faktorë të tillë si gjinia, mosha, vëllimi i kraharorit, gjenotipi i apolipoproteinës E (ApoE) -4, prania e hipertensionit arterial, marrja e alkoolit, indeksi i masës trupore, pirja e duhanit dhe faktorët e tjerë të rrezikut, studiuesit përfunduan se (brenda kufijve normalë), glukoza e gjakut në agjërim është e lidhur anasjelltas me vëllimin e hipokampusit të djathtë dhe të majtë dhe kompleksit amigdala. Kujtojmë se hipokampusi si pjesë e sistemit limbik është i përfshirë në formimin e emocioneve, si dhe në konsolidimin e kujtesës nga afatshkurtër në afatgjatë me izolimin e përbërësve kryesorë të rëndësishëm. Atrofia hipokampale vërehet, veçanërisht, në sëmundjen e Alzheimerit. Amigdala është gjithashtu e përfshirë në zhvillimin e kujtesës emocionale, në formimin e reflekseve përkatëse të kushtëzuara.

Lexoni artikullin:  Wort e Shën Gjonit në trajtimin e diabetit

Sipas shkencëtarëve, shkalla e degradimit të hipokampusit në lidhje me moshën tek personat e moshuar të ekzaminuar ishte% 2% në vit, ndërsa glikemia në kufijtë e sipërm të normës shkaktoi këtë efekt me 6-10%. Një varësi e ngjashme u vërejt gjatë ekzaminimit të grupeve të tjera të pacientëve – në veçanti, pacientët me diabet të tipit 2 me hiperglicemi, si dhe kur izolojnë një nëngrup të individëve me një indeks të masës trupore> 25 kg / m2. Sipas autorëve të studimit, kjo konfirmon forcën e rëndësishme të marrëdhënies së vendosur.

N. Cherbuin beson se një mekanizëm i mundshëm për zbatimin e lidhjes së vendosur është nisja e një kaskade reaksionesh anti-inflamatore, nxitësi për të cilin është një rritje e glukozës, megjithëse brenda kufijve normal. Hipokampusi, si një rajon i trurit që është veçanërisht i ndjeshëm ndaj stimujve të jashtëm dhe të brendshëm, është padyshim i pari që i përgjigjet ndryshimeve të tilla.

Autorët e studimit supozojnë gjithashtu se arsyeja për këtë është një rritje e mpiksjes së gjakut me rritjen e niveleve të sheqerit në rangun e sipërm normal, duke rezultuar në trombozë, mikroembolizëm, mikrostroke iskemike subklinike me ndryshime përkatëse në vëllimin e trurit.

Për më tepër, nuk mund të përjashtohet që stresi psikologjik luan një rol të rëndësishëm, i cili, përmes aktivizimit të sistemit hipotalamik-hipofizë-veshkave, ka një efekt në glukozën në gjak; në këtë rast, hipokampusi vuan pikërisht për shkak të ndjeshmërisë së lartë ndaj ndikimeve stresuese të jashtme.

Një studim mbi marrëdhëniet e glukozës në gjak me një ndryshim në vëllimin e trurit është duke vazhduar: tani N. Cherbuin dhe kolegët e tij përpunojnë informacionin nga një vëzhgim 8-vjeçar, si dhe përcaktojnë vëllimin e pjesëve të tjera të trurit përgjegjës për zbatimin e funksioneve njohëse. Sipas rezultateve paraprake, një prirje e ngjashme është gjetur edhe në lidhje me zonat e tjera të trurit.

N. Cherbuin gjithashtu planifikon të studiojë se çfarë efekti dietë ka në regresionin e vëllimit të trurit – të dyja respektimi i parimeve të një diete të shëndetshme, dhe anasjelltas, konsumi i një sasie të madhe të sheqernave të rafinuara dhe yndyrna shtazore.

Lexoni artikullin:  Parandalimi i diabetit 7 këshilla të mira për çdo ditë
Diabetus Shqipëri