Të dhëna reale se sa ju jetoni me diabet

Mesatarisht, diabeti mellitus zvogëlon jetëgjatësinë me 5-9,5 vjet në krahasim me pacientët e së njëjtës moshë, por pa diabet. Por pacientët e disiplinuar arrijnë të jetojnë më shumë bashkëmoshatarë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për diabetin tip 2.

Mesatarisht, pacientët me insulinë jetojnë rreth 55 vjet nga fillimi i administrimit të tij. Koha e vdekjes varet nga sa saktë sasia e karbohidrateve të ngrira kontrollohet me ushqim dhe përcaktohet doza e hormonit.

Me matjen e rregullt të sheqerit në gjak, një ulje të miellit, yndyrës së kafshëve, aktivitetit fizik të dozuar dhe braktisjes së zakoneve të këqija, është e mundur që të zgjasni jetën me 7-10 vjet. Shtë e rëndësishme që cilësia e tij të jetë plotësisht e krahasueshme me njerëzit e shëndetshëm.

Vdekshmëria në diabetin tip 1 në popullatën e rritur është shkaktuar kryesisht nga dy grupe shkaqesh – çrregullime akute të qarkullimit të gjakut (sulmi në zemër, goditje në tru), si dhe nga dështimi i veshkave. Të gjitha këto komplikime shoqërohen me dëmtimin e murit vaskular, një rënie të rrjedhës së gjakut. Sëmundja koronare e zemrës (angina pectoris) dhe pamjaftueshmëria e rrjedhës së gjakut cerebrale (encefalopatia) gjithashtu provokojnë aterosklerozën e hershme në diabet.

Në diabetin tip 2, dy të tretat e pacientëve vdesin nga sëmundjet e zemrës. Në radhë të parë është dështimi i zemrës, infarkti i miokardit. Statistikat kanë vërtetuar:

 • pacientët me llojin e dytë të diabetit vdesin më shpesh rreth 2 herë;
 • vdekshmëria është më e lartë te burrat;
 • niveli i vdekjeve rritet ndjeshëm pas 65 vjetësh.

Efektet anësore në jetëgjatësinë janë:

 • mbipesha, ushqimet yndyrore, kolesteroli i tepërt dhe trigliceridet në gjak;
 • shtypja e gjakut mbi 130/90 mm RT. rr .;
 • pirja e duhanit;
 • mungesë e aktivitetit të rregullt fizik;
 • përvoja e sëmundjes nga 10 vjet;
 • dëmtimi i veshkave (veçanërisht humbja e proteinave në urinë) dhe retinës;
 • glukozë në gjak që tejkalon 7,8 mmol / l para ngrënies;
 • rënie të shpeshta të sheqerit, hipoglicemisë (ulje të glukozës) dhe hipës gligulememike (rritje).

Prania e diabetit tip 2 rrit mundësinë e tumoreve fatale.

Diabeti mellitus, i cili filloi në moshë të re në një fëmijë, shpesh ka një kurs më të rëndë. Në mungesë të insulinës, trupat e ketonit formohen shpejt, rritet aciditeti i gjakut. Ketoacidoza, ketoacidotike dhe koma hipoglikemike janë shkaqet kryesore të vdekjes së një fëmije diabetik nën 15 vjeç.

Me një monitorim të ulët të trajtimit nga prindërit, adoleshentët shpesh humbasin injeksione ose vakte, nuk e matin sheqerin në gjak, fillojnë të marrin alkool, drogë, pinë duhan, hanë ushqime të paligjshme. Kjo provokon dekompensimin e diabetit.

Hormoni i rritjes, organet gjenitale, kortizoli adrenal gjithashtu kontribuojnë. Ata kanë veti që janë të kundërta me insulinën. Si rezultat, shfaqet koma, dëmtimi i veshkave përparon, që është shkaku kryesor i ndryshimeve të rënda, ndonjëherë të pakthyeshme në trup.

Me kompensim të mjaftueshëm për diabetin, gjendja e fëmijës, zhvillimi i saj dhe jetëgjatësia korrespondojnë me treguesit e moshës. Për të ruajtur shëndetin, është e nevojshme të shmangni infeksionet, kushtet stresuese, të ndiqni rekomandimet për ushqimin dhe trajtimin.

Në diabet të rëndë mellitus, gangrenë e gjymtyrëve të poshtme ose osteomieliti (pezmatimi i palcës së eshtrave dhe kockave) që është rezistent ndaj antibiotikëve është i mundur. Në këto raste, heqja e një pjese të këmbës është mundësia e vetme për të shpëtuar jetën.

Dy vitet e para pas amputimit konsiderohen më të vështirat për tu rikuperuar. Gjatë kësaj periudhe, ndodhin shumica e sëmundjeve vaskulare (tromboza, bllokimi i arteries pulmonare, sulmi në zemër, goditja në tru), si dhe përhapja e infeksionit. Në rastin e fundit, depërtimi i mikrobeve në rrjedhën e gjakut është i mundur – sepsë. Me zhvillimin e komplikimeve të tilla, prognoza është e dobët.

Për shkak të shërimit të zgjatur të plagës pas operacionit, mund të kërkohet suprimimi i tij, rrjedhja e penguar e gjakut, brendësia e dobët, mund të kërkohet një operacion i dytë. Nëse pas trajtimit kirurgjikal nuk ka komplikime, dhe pacienti është i trajnuar për vetë-monitorim të diabetit, atëherë mundësia e mbijetesës është e lartë.

Në diabetin tip 1, pankreasi shkatërrohet si rezultat i inflamacionit autoimun. Insulina nuk prodhohet ose është shumë e vogël për thithjen e karbohidrateve. Në këtë rast, është e pamundur të bëhet pa injeksione të hormonit. Ketoacidoza zhvillohet, dhe pas 1-5 ditësh kalon në gjendje kome. Pacientit i mungon vetëdija, frymëmarrja e rëndë dhe e zhurmshme, era e acetonit nga goja. Në mungesë të kujdesit mjekësor urgjent, ndodh vdekja.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i ulët i gjakut shkakton, pasoja

Diabeti i tipit 2 ka insulinën e tij në gjak, por qelizat kanë humbur ndjeshmërinë. Për të kontrolluar sëmundjen, nevojiten tableta që lehtësojnë thithjen e glukozës. Me një rritje progresive të sheqerit në gjak, koma zhvillohet. Si rezultat i përmbajtjes së glukozës vazhdimisht të lartë, struktura e murit vaskular ndryshon.

Pa trajtim, ose nëse nuk kryhet si duhet, dëmtimi i retinës ndodh, duke kërcënuar verbimin, dëmtimin e muskujve të zemrës me dështim të qarkullimit të gjakut, vdekje.

Pa trajtim, nuk është e mundur të ruhen nivelet normale të sheqerit në gjak me diabet tip 1, dhe me një sekondë, ekziston një shans vetëm me një sëmundje të sapo diagnostikuar me një kurs shumë të butë. Me një dietë dhe nivelin e duhur të aktivitetit fizik, një numër i pacientëve mund të ulin ndjeshëm dozën e barnave. Kjo shihet si një sukses i madh në trajtimin e diabetit.

Rreziku i vdekjes së parakohshme zvogëlohet nga:

 • matjet e rregullta të glukozës në gjak dhe rregullimi i dozës së ilaçeve të marra;
 • përdorimi i agjentëve antiplomatikë (Aspirin, Plavix) për të zvogëluar viskozitetin e gjakut;
 • ruajtja e presionit të gjakut në një nivel prej 120-125 / 80-85 mm RT. rr .;
 • administrimi i intensifikuar i insulinës (gjatë – 1-2 herë në ditë dhe gjysmë e shkurtër gjysmë ore para ngrënies);
 • trajtimi i diabetit tip 2 me metformin;
 • humbje peshe në nivele normale.

Janë zbuluar gjithashtu disa fakte që janë klasifikuar deri më tani si të diskutueshme; ato kërkojnë hetime të mëtejshme. Për shembull, vdekshmëria tek ata që konsumonin 75 ml verë të kuqe të thatë në ditë dhe 2 filxhanë kafeje të pjekur ishte më e ulët sesa në grupin e kontrollit me mungesën e tyre të plotë në meny. Për më tepër, edhe një rritje e lehtë e dozave të këtyre pijeve pati efektin e kundërt.

Lexoni më shumë në artikullin tonë se sa ju jetoni me diabet.

Sa gra dhe burra jetojnë me diabet

Mesatarisht, diabeti mellitus zvogëlon jetëgjatësinë me 5-9,5 vjet në krahasim me pacientët e së njëjtës moshë, por pa diabet. Duhet të kihet parasysh se vetëm një e treta e pacientëve i përmbahen plotësisht rekomandimeve të mjekut. Pacientët e disiplinuar arrijnë të jetojnë më shumë bashkëmoshatarë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për diabetin tip 2.

Në insulinë

Terapia me insulinë përdoret kryesisht për diabetin tip 1. Isshtë përshkruar tek pacientët që nga dita e parë e zbulimit. Fillimi i sëmundjes mund të ndodhë në fëmijëri, adoleshencë, mund të gjendet edhe tek të rinjtë. Wasshtë vërtetuar se debutimi i hershëm i diabetit është më i rrezikshëm, pasi pengon zhvillimin e duhur të trupit.

Mesatarisht, pacientët me insulinë jetojnë rreth 55 vjet nga fillimi i administrimit të tij. Koha e vdekjes varet nga sa saktë pacienti kontrollon sasinë e karbohidrateve të ngrira me ushqim dhe përcakton dozën e hormonit.

Me matjen e rregullt të sheqerit në gjak, një ulje të miellit, yndyrën e kafshëve në dietë, aktivitetin fizik të dozuar dhe refuzimin e zakoneve të këqija, është e mundur që të zgjasë jetën me 7-10 vjet. Shtë e rëndësishme që cilësia e tij të jetë plotësisht e krahasueshme me njerëzit e shëndetshëm.

Vdekshmëria në diabetin tip 1 në popullatën e rritur është shkaktuar kryesisht nga dy grupe shkaqesh – çrregullime akute të qarkullimit të gjakut (sulmi në zemër, goditje në tru), si dhe nga dështimi i veshkave. Të gjitha këto komplikime shoqërohen me dëmtimin e murit vaskular, një rënie të rrjedhës së gjakut. Sëmundja koronare e zemrës (angina pectoris) dhe pamjaftueshmëria e rrjedhës së gjakut cerebrale (encefalopatia) gjithashtu provokojnë aterosklerozën e hershme në diabet.

Dhe këtu flitet më shumë për gangrenën në diabet.

Mbi ilaçet

Pilulat për uljen e sheqerit tregohen vetëm për diabetin e tipit 2. Dy të tretat e pacientëve vdesin nga sëmundjet e zemrës. Në radhë të parë është dështimi i zemrës, infarkti i miokardit. Statistikat kanë vërtetuar:

 • pacientët me llojin e dytë të diabetit vdesin më shpesh rreth 2 herë;
 • vdekshmëria është më e lartë te burrat;
 • niveli i vdekjeve rritet ndjeshëm pas 65 vjetësh.
Lexoni artikullin:  Sheqeri i ngritur i gjakut - Sinjalet e ankthit

Efektet anësore në jetëgjatësinë janë:

 • mbipesha, overeating, ushqime të yndyrshme, kolesterolit të tepërt dhe triglicerideve në gjak;
 • shtypja e gjakut mbi 130/90 mm RT. rr .;
 • pirja e duhanit;
 • mungesë e aktivitetit të rregullt fizik;
 • përvoja e sëmundjes nga 10 vjet;
 • dëmtimi i veshkave (veçanërisht humbja e proteinave në urinë) dhe retinës;
 • glukozë në gjak që tejkalon 7,8 mmol / l para ngrënies;
 • rënie të shpeshta të sheqerit, hipoglicemisë (ulje të glukozës) dhe hipës gligulememike (rritje).

Prania e diabetit tip 2 rrit mundësinë e tumoreve fatale.

Jetëgjatësia te fëmijët

Diabeti mellitus, i cili filloi në moshë të re në një fëmijë, shpesh ka një kurs më të rëndë. Kjo për faktin se sistemi tretës dhe nervor nuk është formuar ende sa duhet. Prandaj, shkalla e përshtatjes me mungesën e glukozës është e ulët.

Në mungesë të burimit kryesor të energjisë, trupat ketone formohen me shpejtësi, rritet aciditeti i gjakut. Ketoacidoza, ketoacidotike dhe koma hipoglikemike janë shkaqet kryesore të vdekjes së një fëmije diabetik nën 15 vjeç.

Me monitorim të ulët të trajtimit nga prindërit, adoleshentët shpesh humbasin injeksione ose vakte, mos e matni sheqerin në gjak, filloni të merrni alkool, drogë, pirni duhan, konsumoni ushqime të paligjshme. Të gjithë këta faktorë shkaktojnë dekompensimin e diabetit.

Hormoni i rritjes, organet gjenitale, kortizoli adrenal gjithashtu kontribuojnë. Ata kanë veti që janë të kundërta me insulinën. Si rezultat, shfaqet koma, dëmtimi i veshkave përparon, që është shkaku kryesor i ndryshimeve të rënda, ndonjëherë të pakthyeshme në trup.

Me kompensim të mjaftueshëm për diabetin, gjendja e fëmijës, zhvillimi i saj dhe jetëgjatësia e përgjithshme korrespondojnë me treguesit e moshës. Për të ruajtur shëndetin, është e nevojshme të shmangni infeksionet, kushtet stresuese, të ndiqni rekomandimet për ushqimin dhe trajtimin.

Sa vjet jetojnë me diabet pas amputimit të këmbëve

Në diabet të rëndë mellitus, gangrenë e gjymtyrëve të poshtme ose osteomieliti (pezmatimi i palcës së eshtrave dhe kockave) që është rezistent ndaj antibiotikëve është i mundur. Në këto raste, heqja e një pjese të këmbës është mundësia e vetme për të shpëtuar jetën. Meqenëse deri në kohën kur zhvillohen komplikime të tilla, trupi zakonisht ka një shqetësim të gjerë të qarkullimit të gjakut, parashikimet janë mjaft serioze.

Dy vitet e para pas amputimit konsiderohen më të vështirat për tu rikuperuar. Gjatë kësaj periudhe, ndodhin shumica e sëmundjeve vaskulare (tromboza, bllokimi i arteries pulmonare, sulmi në zemër, goditja në tru), si dhe përhapja e infeksionit. Në rastin e fundit, depërtimi i mikrobeve në rrjedhën e gjakut është i mundur – sepsë. Me zhvillimin e komplikimeve të tilla, prognoza është e dobët.

Gjithashtu, për shkak të shërimit të gjatë të plagës pas operacionit, mund të kërkohet suprimimi i tij, rrjedhja e gjakut e penguar, depërtimi i dobët, mund të kërkohet një operacion i dytë. Në rrjedhën e saj, kryhet një amputim më i lartë i gjymtyrëve. Nëse pas trajtimit kirurgjikal nuk ka komplikime, dhe pacienti është i trajnuar për vetë-monitorim të diabetit, atëherë mundësia e mbijetesës është e lartë.

A është e mundur të jetosh pa trajtim

Në diabetin tip 1, pankreasi shkatërrohet si rezultat i inflamacionit autoimun. Insulina nuk prodhohet ose është shumë e vogël për thithjen e karbohidrateve. Në këtë rast, është e pamundur të bëhet pa injeksione të hormonit. Ketoacidoza zhvillohet, dhe pas 1-5 ditësh kalon në gjendje kome. Pacientit i mungon vetëdija, frymëmarrja e rëndë dhe e zhurmshme, era e acetonit nga goja. Në mungesë të kujdesit mjekësor urgjent, ndodh vdekja.

Diabeti i tipit 2 ka insulinën e tij në gjak, por qelizat kanë humbur ndjeshmërinë. Për të kontrolluar sëmundjen, nevojiten tableta që lehtësojnë thithjen e glukozës. Komplikimet nuk ndodhin aq shpejt sa në diabetikët e tipit 1. Me një rritje progresive të sheqerit në gjak, koma zhvillohet. Si rezultat i përmbajtjes së glukozës vazhdimisht të lartë, struktura e murit vaskular ndryshon.

Kjo çon në:

 • goditje në tru, sulm në zemër;
 • gangrenë e ekstremiteteve të poshtme me sepsë;
 • nefropatia diabetike me insuficiencë renale.

Këto kushte mund të çojnë në vdekje të parakohshme të pacientit. Pa trajtim, ose nëse nuk kryhet si duhet, dëmtimi i retinës ndodh, duke kërcënuar verbimin, dëmtimin e muskujve të zemrës me dështim të qarkullimit të gjakut.

Lexoni artikullin:  Vitaminat për diabetin

Shikoni videon se si të jetoni me diabet:

Prania e diabetit është një tregues për terapinë gjatë gjithë jetës me ilaçe. Për të verifikuar vlefshmërinë e këtij mendimi të absolutisht të gjithë diabetologëve, mjafton që pacienti të masë sheqerin në agjërim, dy orë pas ngrënies, përpara se të shkoni në shtrat, të bëjë një analizë për hemoglobinë të glikuar.

Pa trajtim, ato nuk mund të mirëmbahen normalisht me diabet tip 1, dhe me të dytën ekziston mundësia vetëm me një sëmundje të sapohapur, me një kurs shumë të butë. Me një dietë dhe nivelin e duhur të aktivitetit fizik, një numër i pacientëve mund të ulin ndjeshëm dozën e barnave. Kjo shihet si një sukses i madh në trajtimin e diabetit.

Reducesfarë zvogëlon vdekshmërinë e diabetit

Si rezultat i studimeve mbi ndikimin e faktorëve në rrjedhën e sëmundjes dhe rezultatin e saj, ishte e mundur të zbulohej rëndësia e tyre e ndryshme.

Shtë vërtetuar se rreziku i vdekjes së parakohshme zvogëlohet nga:

 • matjet e rregullta të glukozës në gjak dhe rregullimi i dozës së ilaçeve të marra;
 • përdorimi i agjentëve antiplomatikë (Aspirin, Plavix) për të zvogëluar viskozitetin e gjakut;
 • ruajtja e presionit të gjakut në një nivel prej 120-125 / 80-85 mm RT. Art. me përdorimin e rregullt të frenuesit;
 • përdorimi i enzimës konvertuese të angiotenzinës (lisinopril, prestarium) ose bllokuesve të receptorëve të angiotenzinës 2 (Teveten, Lorista, Mikardis);
 • administrimi i intensifikuar i insulinës (i gjatë 1-2 herë në ditë dhe i shkurtër deri në gjysmë ore para ngrënies);
 • trajtimi i diabetit tip 2 me metformin;
 • humbje peshe në normale.

Janë zbuluar gjithashtu disa fakte që janë klasifikuar deri më tani si të diskutueshme; ato kërkojnë hetime të mëtejshme. Për shembull, vdekshmëria tek ata që konsumonin 75 ml verë të kuqe të thatë në ditë dhe 2 filxhanë kafeje të pjekur ishte më e ulët sesa në grupin e kontrollit me mungesën e tyre të plotë në meny. Për më tepër, edhe një rritje e lehtë e dozave të këtyre pijeve pati efektin e kundërt.

Dhe këtu flitet më shumë për paaftësinë në diabet.

Diabeti zvogëlon jetëgjatësinë. Në radhë të parë ndër shkaqet e vdekshmërisë janë sëmundjet vaskulare (sulmi në zemër, goditje në tru, gangrene e ekstremiteteve), dështimi i veshkave për shkak të nefropatisë. Tek fëmijët e vegjël, një rezultat i pafavorshëm ndodh me koma ketoacidotike dhe hipoglikemike. Me amputimin e gjymtyrëve, dy vitet e para konsiderohen një periudhë kritike. Pasojat më të këqija janë neglizhimi i trajtimit të diabetit.

Një patologji e tillë si diabeti mellitus në gratë mund të diagnostikohet në sfondin e stresit, ndërprerjeve hormonale. Shenjat e para janë etja, urinimi i tepërt, shkarkimi. Por diabeti, edhe pas 50 vjetësh, mund të fshihet. Prandaj, është e rëndësishme të njohim normën në gjak, si ta shmangni atë. Sa jetojnë me diabet?

Edhe pse jo shpesh, në rreth 1% të pacientëve bëhet një diagnozë e tmerrshme – gangrenë në diabet. Ajo përparon në faza, më e sigurta është ajo fillestare, ndryshimet në gishtërinjtë janë të kthyeshëm. Mund të jetë e thatë dhe e lagësht. Kërkohet trajtim urgjent i ekstremiteteve të poshtme. Në disa raste, vetëm amputimi do të kursejë. Sa jetojnë me diabet me gangrenë? Cila është parashikimi për pacientët?

Aftësia e kufizuar me diabet nuk është formuar për të gjithë pacientët. Jepini asaj, nëse ka një problem me vetë-shërbimin, mund ta merrni me lëvizshmëri të kufizuar. Tërheqja nga fëmijët, madje edhe nga diabeti i varur nga insulina, është e mundur në moshën 14 vjeç. Whatfarë grupi dhe kur regjistrohen?

Për të kuptuar se cilat lloje të diabetit ekzistojnë, për të përcaktuar ndryshimet e tyre mund të jenë në bazë të asaj që merr një person – ai është i varur nga insulina ose në tableta. Cili lloj është më i rrezikshëm?

Nëse pacienti ka kolecistit dhe diabet në të njëjtën kohë, atëherë ai do të duhet të rishqyrtojë dietën, nëse sëmundja e parë vetëm është zhvilluar. Arsyet e shfaqjes së saj qëndrojnë në insulinë në rritje, alkoolizmin dhe të tjerët. Nëse kolecistiti akut calculs është zhvilluar me diabet mellitus, mund të kërkohet kirurgji.

Diabetus Shqipëri