Test i gjakut për sheqerin se si të merret, norma, deshifrimi

Një test i sheqerit në gjak është një metodë e rëndësishme diagnostike për zbulimin e diabetit dhe një sërë sëmundjesh të tjera të sistemit endokrin.

Sheqeri, i cili gjendet në gjakun e çdo personi, është burimi kryesor i energjisë për të gjitha qelizat e trupit. Sidoqoftë, përqendrimi i sheqerit në gjak në një person të shëndetshëm duhet të ruhet gjithmonë në një nivel të caktuar.

Si të bëni një test gjaku për sheqerin

Për të marrë një rezultat objektiv, është e nevojshme të vëzhgoni disa kushte para se të bëni një test gjaku:

 • një ditë para analizës nuk mund të pini alkool;
 • vakti i fundit duhet të jetë 8-12 orë para analizës, mund të pini, por vetëm ujë;
 • në mëngjes para analizës, nuk mund të lyeni dhëmbët, pasi pastat e dhëmbëve përmbajnë sheqer, i cili absorbohet përmes mukozës së zgavrës me gojë dhe mund të ndryshojë dëshminë. Po ashtu, mos përtypni çamçakëz.

Një test gjaku për sheqer është marrë nga gishti. Gjatë marrjes së gjakut nga një venë, studimi do të kryhet duke përdorur një analizues automatik, i cili kërkon një vëllim më të madh gjaku.

Gjithashtu tani ekziston mundësia për të bërë një test gjaku për sheqerin në shtëpi duke përdorur një glukometër – një pajisje portative për matjen e sheqerit në gjak. Sidoqoftë, kur përdorni matësin, gabimet janë të mundshme, zakonisht për shkak të mbylljes së lirshme të tubit me shirita provash ose ruajtjes së tij në gjendje të hapur. Kjo për faktin se kur bashkëveprojnë me ajrin në zonën e provës të shiritave, ndodh një reaksion kimik dhe ato dëmtohen.

Sheqeri i gjakut

Në gjakun e marrë me stomak bosh nga një i rritur, sheqeri (glukoza) normalisht duhet të jetë në intervalin nga 3,88 në 6,38 mmol / L, tek të sapolindurit nga 2,78 në 4,44 mmol / L, tek fëmijët nga 3,33 deri 5,55 mmol / L.

Lexoni artikullin:  Trajtimet e diabetit (2)

Sidoqoftë, standardet në secilën laborator mund të ndryshojnë pak në varësi të metodave, prandaj, nëse treguesit e tjerë të normës tregohen në formën e analizës, atëherë duhet të përqendroheni në to

Rritja e sheqerit në gjak

Një rritje e sheqerit në gjak, më shpesh, tregon praninë e diabetit mellitus, por kjo diagnozë bëhet jo vetëm nga rezultatet e një testi të sheqerit. Përveç kësaj, shkaqet e rritjes së sheqerit në gjak mund të jenë:

 • hahet pak para testit;
 • mbivlerësim domethënës, si fizik, ashtu edhe emocional;
 • sëmundjet e organeve endokrine (gjëndra tiroide, gjëndra mbiveshkore, gjëndra e hipofizës);
 • epilepsia;
 • sëmundja e pankreasit;
 • marrja e medikamenteve (adrenalina, estrogjenet, tiroksina, diuretikët, kortikosteroidet, indometacina, acidi nikotinik);
 • helmim nga monoksidi i karbonit.

Ulja e sheqerit në gjak

Një ulje e sheqerit në gjak mund të shkaktojë:

 • agjërimi i zgjatur;
 • dehje nga alkooli;
 • sëmundjet e organeve të tretjes (pankreatiti, enteriti, pasojat e operacioneve në stomak);
 • çrregullime metabolike në trup;
 • sëmundje të mëlçisë;
 • obeziteti;
 • tumori i pankreasit;
 • çrregullime vaskulare;
 • sëmundjet e sistemit nervor (goditje);
 • sarkoidosis;
 • helmimi i arsenikut, kloroform;
 • në diabet mellitus – duke anashkaluar ushqimin ose të vjella pas ngrënies, një mbidozë të insulinës ose ilaçeve hipoglikemike.

Si të përktheni lexime të ndryshme provash për sheqerin

Nëse ka nevojë për të krahasuar rezultatet e disa analizave të paraqitura në njësi të ndryshme të matjes, mund t'i përktheni ato si më poshtë: rezultati në mg / dl, mg / 100ml ose mg% duhet të ndahet me 18 – ju merrni vlerën në mmol / l.

Teste shtesë të sheqerit në gjak

Për të zbuluar diabetin mellitus latent, zakonisht përcaktohen studime shtesë – një test oral i tolerancës së glukozës (PTTG, kurba e sheqerit). Së pari, përcaktohet përqendrimi i sheqerit në stomak bosh, atëherë analiza përsëritet 60, 90 dhe 120 minuta pas gëlltitjes së një solucioni ujor të glukozës.

Ekziston një tjetër provë shtesë për sheqerin – një përcaktim i hemoglobinës së glikoziluar në gjak (HbA1c). Norma e tij është nga 4,8 në 5,9% të hemoglobinës totale. Ky test mund të tregojë nëse niveli i sheqerit është ngritur për një kohë të gjatë (rreth 3 muaj para analizës).

Diabetus Shqipëri