Trajtim kirurgjik efektiv për diabetin

Përmbledhje. Një analizë e rezultateve të trajtimit kirurgjikal të pacientëve me diabet tip 2 dhe mbipesha

Diabeti i tipit 2 shpesh shoqërohet me mbipesha dhe çrregullime të shumta metabolike, gjë që çon në rritje të sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë dhe është një ngarkesë e konsiderueshme financiare dhe sociale për shoqërinë. Përpjekjet për të ndryshuar stilin e jetës dhe ushqimin për të parandaluar zhvillimin e mbipeshes nuk janë gjithmonë efektive, veçanërisht në rastet kur mbipesha dhe diabeti shoqërues i shoqëruar tashmë janë fakt. Vetëm disa pacientë me diabet mellitus të vendosur tip 2 dhe mbipeshë patologjike mund të respektojnë në mënyrë efektive kufizimet e përcaktuara për korrigjimin afatgjatë të këtyre kushteve në sfondin e kontrollit të vazhdueshëm të glicemisë. Duke pasur parasysh që trakti gastrointestinal luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e metabolizmit, ai duhet të konsiderohet si pika e aplikimit të përpjekjeve terapeutike për normalizimin e homeostazës dhe metabolizmit të karbohidrateve në mbipesha e trazuar dhe diabeti i tipit 2. Përkundër të dhënave të disponueshme për efektivitetin e mjaftueshëm të ndërhyrjes bariatrike për parandalimin dhe trajtimin e mbipeshës morbide dhe diabetit, metoda nuk u përdor gjerësisht për arsye të ndryshme.

Ky rishikim sistematik dhe meta-analizë e 11 provave klinike të rastit, që krahasojnë trajtimin kirurgjikal dhe jo-kirurgjikal për trashje morbide, kanë për qëllim t'i përgjigjen pyetjes kryesore – fizibilitetit dhe sigurisë së operacioneve që synojnë uljen e peshës së trupit. Dhe gjithashtu për të diskutuar mekanizmat kryesorë patofiziologjikë që ndërmjetësojnë në humbjen e peshës dhe heqjen e diabeti mellitus tip 2 pas operacionit bariatrik, përmbledhin parashikuesit klinikë dhe biologjikë të remisionit të diabetit mellitus tip 2. Puna u krye në departamentin e parë të propaedeutikës së sëmundjeve të brendshme në shkollën mjekësore të Universitetit Kombëtar dhe Kapodist dhe qendrën e diabetit në spitalin e përgjithshëm "Laiko" (Koliaki Chrysi, Departamenti i Parë i Mjekësisë së Brendshme Propaedeutike, Qendra e Diabetit, Spitali i Përgjithshëm Laiko, Shkolla Mjekësore, Kombëtare dhe Kapodistrian Universiteti i Athinës), Athinë, Greqi. Rezultatet u publikuan në 10 gusht 2017. në revistën ocrrregullimet Endokrine.

Autorët theksojnë se operacioni i mbipeshës (kirurgjia bariatrike), e cila është bërë e përhapur vitet e fundit, konsiderohet si një trajtim i fuqishëm dhe efektiv për obezitetin patologjik dhe diabetin tip 2. Krijimi i një shtegu të ri për kalimin e përmbajtjes së stomakut përmes tubit të zorrëve, duke anashkaluar duodenumin e “fikur”, dëshmon bindshëm një efekt pozitiv në metabolizmin e glukozës duke zvogëluar rezistencën ndaj insulinës dhe duke rritur sekretimin e tij.

Lexoni artikullin:  Diabeti i dekompensuar - Cilat janë simptomat dhe komplikimet

Shumë prova janë grumbulluar që konfirmojnë faktin e faljes së zgjatur ose normalizimin e metabolizmit të dëmtuar të karbohidrateve në diabeti jo-insulino-varur nga diabeti pas operacioneve në traktin gastrointestinal. Një ndryshim në natyrën e tretjes në përgjigje të rindërtimit të traktit gastrointestinal ndihmon në përmirësimin e proceseve metabolike. Shprehja e përdorur gjerësisht "kirurgji metabolike" zbatohet për ato lloje të operacioneve që përfshijnë formimin e anashkalimit anatomik të traktit të sipërm gastrointestinal, duke krijuar kushte për rimodelim funksional të zorrëve, duke përmirësuar ndjeshëm kushtet për metabolizmin e glukozës.

Efektet kryesore të ndërmjetësuara nga humbja e peshës si rezultat i operacionit bariatrik përfshijnë: rritjen e ndjeshmërisë së indeve ndaj insulinës, përmirësimin e funksionit të qelizave β dhe rritjen e sekretimit të incretinës (peptid i ngjashëm me glukagon), ndryshimin e përbërjes dhe ndarjen e acideve biliare, normalizimin e mikroflora të zorrëve, rritjen e metabolizmit të glukozës dhe yndyrës në zorrët. Sipas autorëve, një histori e shkurtër e diabeti mellitus tip 2, kontrolli i mirë i glicemisë para operacionit, si dhe një ulje e ndjeshme e peshës trupore pas operacionit shoqërohet me një falje më të gjatë të diabetit mellitus dhe një rrezik më të ulët të përsëritjes së sëmundjes pas korrigjimit të bariatric.

Sipas rezultateve të menjëhershme dhe të menjëhershme, operacionet e kryera në traktin gastrointestinal për të ulur peshën e trupit, në rastet kur është arritur sukses i konsiderueshëm, mund të kontribuojnë plotësisht në regresionin e diabetit mellitus tip 2 dhe për të zvogëluar rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare dhe metabolike.

Në planin afatgjatë, operacioni metabolik mund të shkaktojë një ulje të vazhdueshme të peshës trupore, të parandalojë zhvillimin e diabetit mellitus tip 2 dhe të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të neoplazmave. Korrigjimi i peshës trupore me diabetin mellitus ekzistues të tipit 2 kontribuon në normalizimin e niveleve të glukozës në gjak, përmirëson efektivitetin e kontrollit të glicemisë, rrit ndjeshëm shpeshtësinë e remisionit të sëmundjes dhe zvogëlon vdekshmërinë e përgjithshme dhe shkakësore.

Aktualisht, operacionet e mëposhtme bariatrike që kryhen në trajtimin e mbipeshës morbide dhe që synojnë arritjen e faljes së diabetit mellitus, po merren parasysh në zvogëlimin e rendit të efektivitetit: shunting biliopankreatik, anastomozë sipas Ru me një loop U, reseksion vertikal gjatësor të stomakut (operacioni SLIM), banding laparoskopik i stomakut .

Dallimi midis operacioneve bariatrike është aftësia e tyre për të kufizuar marrjen e materialit energjetik në trup përmes ushqimit. Kjo arrihet duke zvogëluar kapacitetin e rezervuarit të stomakut, keqbërjen e dëmtuar në zorrë ose një kombinim të këtyre arsyeve kur krijoni mënyra për të anashkaluar pjesët e sipërme të traktit gastrointestinal. Fatkeqësisht, si me çdo ndërhyrje kirurgjikale, ekziston rreziku i komplikimeve karakteristike të kirurgjisë gastrointestinale: zhvillimi i sindromës së hedhjes, zvogëlimi, ulja e masës kockore për shkak të osteoporozës, formimi i gurëve në veshkat dhe fshikëzën e tëmthit, zhvillimi i sindromës së dhimbjes abdominale, etj. ngushtimi i vendit të anastomozës, e cila në një farë mase zvogëlon interesin për procedurën. Sidoqoftë, siç raportojnë autorët, "operacioni metabolik" është në gjendje të shkaktojë dhe ruajë një ulje të ndjeshme të peshës së trupit përmes mekanizmave të ndryshëm, përfshirë kufizimin e kalorive si rezultat i rimodelimit anatomik të traktit gastrointestinal, rritjes së termogjenezës së shkaktuar nga ushqimi, modulimit të rrugëve neuronale të hipotalamusit të përfshirë në ekuilibrin energjetik dhe rregullimin e oreksit, ndryshoni preferencat e shijes dhe karakteristikat e sjelljes kur hani. Sa për përmirësimin e mjedisit metabolik që shkakton falje të diabetit mellitus tip 2, efektet pozitive të operacionit metabolik ndërmjetësohen kryesisht nga dy faktorë të rëndësishëm: një ulje në marrjen e substratit energjetik të ushqimit të tretshëm për shkak të kufizimit të thellë të kalorive dhe një rënie të konsiderueshme në peshën e trupit.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit mellitus tip 1 dhe 2 mjetet juridike popullore

Sipas autorëve, efekti i operacionit metabolik ndodh pas një rënie në peshën e trupit me kg 10 kg, e cila kontribuon në një rritje të mprehtë të sekretimit të insulinës dhe rrit ndjeshmërinë e indeve ndaj tij. Kjo krijon kushte afatgjata për normalizimin e metabolizmit të karbohidrateve, i cili mund të konsiderohet si një pikë kyçe e trajtimit. Efekti i kirurgjisë bariatrike në faza të ndryshme të sekretimit të insulinës dhe rritjes së ndjeshmërisë së indeve ndaj tij kontribuon në një ulje të vazhdueshme të peshës së trupit.

Ndryshimi i rrugës së gungës së ushqimit (chyme) përgjatë tubit të zorrëve në një mënyrë ose tjetër ndikon pozitivisht në metabolizmin e acideve biliare dhe gjendjen e pH intraluminal, përdorimin e glukozës në zorrë, normalizimin e mikroflora të zorrëve dhe përmirësimin e metabolizmit të lipideve, gjë që në fund të fundit rrit shkallën e faljes së diabetit mellitus dhe stabilizimin e masës trupi.

Arritja e faljes së sëmundjes është një nga treguesit kryesorë të efektivitetit të trajtimit. Në studime të shumta të cituara në punë, intervali mesatar pa diabeti mellitus tip 2 pas operacionit vlerësohet në 8,3 vjet. Të dhënat nga një studim kohort retrospektiv që përfshin një numër të madh të pacientëve me diabet mellitus tip 2 të cilët iu nënshtruan korrigjimit kirurgjik metabolik tregojnë se 70% e pacientëve arritën falje të plotë fillestare brenda 5 viteve të para. Vihet re se në mesin e këtyre pacientëve, 35% mund të presin një rikthim të sëmundjes gjatë 5 viteve të ardhshme. Duhet të theksohet se një falje e plotë e diabetit mellitus tip 2, që zgjat më shumë se 5 vjet, mund të konsiderohet si rezultat i një kurimi të plotë të arritur me operacion.

Në Samitin e Dytë të Kirurgjisë Diabeti (Samiti i 2-të i Kirurgjisë Diabeti), i mbajtur në vitin 2016, duke marrë parasysh rezultate të tilla optimiste të operacionit bariatrik për obezitetin dhe diabetin tip 2, u hartuan rekomandime për përdorimin e tij tek pacientët me diabet mellitus 2- lloji i tretë në situatat vijuese: Obeziteti i shkallës III me diabet, pavarësisht nga efektiviteti i kontrollit të glicemisë; Obeziteti i shkallës II dhe diabeti mellitus i tipit 2 me një profil glikemik të kontrolluar dobët, pavarësisht terapisë optimale të ilaçeve dhe pajtueshmërisë me rregullat e sjelljes. Korrigjimi kirurgjikal gjithashtu mund të konsiderohet në pacientët me obezitet të shkallës I me monitorim joadekuat të niveleve të glukozës në gjak, pavarësisht trajtimit optimal.

Lexoni artikullin:  Simptomat kryesore, parandalimi dhe trajtimi i diabetit te macet

Kështu, operacioni bariatrik, si më poshtë nga puna, kontribuon në një ulje më të madhe të peshës trupore, një falje më të gjatë dhe më të plotë të diabetit mellitus tip 2, një ulje të shpeshtësisë së formimit të sindromës metabolike dhe rrezikut të zhvillimit të komplikimeve kardiovaskulare. Në pacientët e operuar u arrit një përmirësim në profilin e lipideve, normalizimi i mikroflorës së zorrëve dhe një rritje e tolerancës ndaj glukozës, gjë që përmirëson ndjeshëm cilësinë e jetës dhe zvogëlon nevojën për ilaçe. Përveç kësaj, në pacientët me diabet mellitus tip 2 dhe peshë anormale të trupit (indeksi i masës trupore> 35 kg / m 2), rezultatet e korrigjimit kirurgjikal të metabolizmit janë shumë më efektive në uljen e peshës së trupit dhe normalizimin e glicemisë në krahasim me trajtimin e ilaçeve dhe efektin e modifikueshëm faktorët e rrezikut.

  • Koliaki C., Liatis S., le Roux CW et al. (2017) Roli i operacionit bariatrik për të trajtuar diabetin: sfidat dhe perspektivat aktuale. Endocr. Mosmarrëveshja., 17 (1): 50.

Alexander Osadchy

Diabetus Shqipëri