Trajtimi i diabetit jashtë vendit me metoda moderne

Pacientët me diabet kanë nevojë për kujdes mjekësor cilësor bazuar në praktikat më të mira. Në varësi të llojit të sëmundjes, përcaktohen metoda të ndryshme të trajtimit të saj, të cilat përshkruhen në detaje nga mjekët izraelitë.

Diabeti i tipit I

Diabeti i tillë është një sëmundje autoimune. Për një arsye të pasigurt, sistemi imunitar i njeriut sulmon dhe shkatërron qelizat pankreatike që prodhojnë insulinë. Si rezultat, niveli i insulinës në trup bie, kjo është arsyeja pse pacientët me sëmundje të tipit I kanë nevojë për terapinë e tij zëvendësuese.

Shkaqet e diabetit tip I mund të jenë:

 • ekspozimi ndaj faktorëve të pafavorshëm mjedisor;
 • predispozita gjenetike;
 • infeksione virale të transferuara.

Diabeti i tipit I zakonisht gjendet tek fëmijët ose adoleshentët.

Sëmundja karakterizohet nga një fillim akut me simptoma të ketoacidozës:

 • uria,
 • etje e fortë
 • humbje peshe
 • polyuria,
 • dobësi
 • dëmtimi i shikimit.

Në mungesë të një trajtimi kompetent, përfshirë terapinë me insulinë, pacientët zhvillojnë një gjendje kome diabetike ketoacidotike, një gjendje patologjike që paraqet një kërcënim për jetën e njeriut.

Rreth 5-10% të numrit të përgjithshëm të pacientëve të diagnostikuar me diabet mellitus vuajnë nga sëmundja e tipit I.

Diabeti i tipit II

Ky lloj diabeti është një sëmundje më e zakonshme. Zhvillimi i saj ndikohet nga mbipesha. Në 80% të pacientëve, vërehet pesha e tepërt e trupit. Gjithashtu, sëmundja mund të zhvillohet për shkak të:

 • ushqimi i pabalancuar
 • mungesa e aktivitetit fizik
 • mosha e përparuar

Në fillim të zhvillimit të diabetit tip II, pankreasi prodhon insulinë në sasinë e nevojshme për trupin. Në këtë rast, qelizat e trupit të njeriut zhvillojnë rezistencë ndaj efekteve të tij dhe humbin aftësinë për të përthithur glukozën. Si rezultat, me një sasi të mjaftueshme të insulinës formohet hiperglicemia, dhe qelizat e synuara humbasin rrjedhën e glukozës – burimi kryesor i energjisë. Në procesin e përkeqësimit të sëmundjes, pronat endokrine të pankreasit përkeqësohen, dhe ka një mungesë të insulinës, si në diabetin tip I.

Lexoni artikullin:  Diarre kronike tek të rriturit Rekomandime të përgjithshme diagnostikuese 2018

Manifestimet klinike të diabetit tip I dhe tipit II janë të ngjashme me njëra-tjetrën, por me diabet tip II, vërehen simptoma më pak të rënda. Në fazat e hershme të sëmundjes, shenjat e saj të jashtme mund të mungojnë plotësisht.

Pse shfaqet diabeti?

Glukoza është produkti i fundit i metabolizmit dhe burimi kryesor i energjisë. Hyrja e tij në qelizat e trupit të njeriut rregullohet nga një hormon i caktuar – insulina, e cila prodhohet nga pankreasi.

Diabeti mellitus është një sëmundje kronike e sistemit endokrin, simptoma kryesore e së cilës është hiperglicemia – një rritje në nivelin e glukozës në gjakun e njeriut.

Më shpesh, shkaku i diabetit është ose mungesa e insulinës (prodhimi i pamjaftueshëm i tij nga qelizat e pankreasit), ose prania e imunitetit të qelizave të synuara që kanë humbur aftësinë për të përthithur glukozën nga gjaku i periferisë edhe me insulinë të mjaftueshme.

Si diagnostikohet diabeti jashtë vendit?

Trajtimi i diabetit mellitus jashtë vendit kryhet në përputhje me llojin e sëmundjes dhe duke marrë parasysh rezultatet e një diagnoze gjithëpërfshirëse të trupit të pacientit.

Gjithashtu merren parasysh:

 • mosha e pacientit
 • shendeti i pergjithshem
 • ashpërsia e hiperglicemisë.

Diagnoza e diabetit bazohet në testet e gjakut dhe sasinë e glukozës në të. Në varësi të rezultateve të testeve, përcaktohet lloji i sëmundjes dhe programi i trajtimit.

Trajtim i ri për diabetin tip I në klinikat izraelite

Trajtimi i diabetit në Izrael është një proces kompleks i kryer nga mjekët e familjes, endokrinologët, si dhe përfaqësuesit e zonave të tjera të mjekësisë, pasi diabeti mund të ndikojë në organe dhe sisteme të ndryshme të një personi.

Pacientët me diabet tip I kanë nevojë për terapi të përhershme të zëvendësimit të insulinës. Dozat e insulinës llogariten në secilin rast individualisht. Së bashku me terapinë me insulinë, duhet të respektohet ushqimi dietik, si dhe monitorimi i rregullt i niveleve të glukozës në gjak.

Trajtimi efektiv i diabetit tip II në klinikat në Izrael

Pacientët me diabet tip II janë të përshkruara ilaçe, por mund të mos përfshijnë gjithmonë injeksione me insulinë. Ato janë të domosdoshme në fazat e mëvonshme të zhvillimit të sëmundjes, kur ka një shkelje të funksionit sekretor të pankreasit. Gjithashtu, në trajtimin e diabetit tip II, është e rëndësishme të rregulloni stilin e jetës së pacientit: të zvogëloni peshën e trupit, të mbani aktivitetin fizik, të hani ekuilibruar.

Lexoni artikullin:  Mjetet juridike popullore të diabetit trajtimin e gjetheve të gjirit

Si trajtohet diabeti në Klinikën Meir?

Ju duhet të kuptoni se diabeti është një proces kronik i pakthyeshëm, megjithatë, metodat e reja të trajtimit bëjnë të mundur kontrollimin e zhvillimit të tij dhe parandalimin e shfaqjes së komplikimeve.

Në Qendrën Mjekësore Meir ekziston një njësi e specializuar në të cilën diabeti trajtohet me sukses. Këtu, pacientët marrin këshilla nga një endokrinolog, ushqyes, kardiolog dhe specialistë të tjerë.

Në pacientët me diabet, rreziku i shfaqjes së aterosklerozës dhe sëmundjeve të sistemit kardiovaskular, goditje në tru është rritur. Për parandalimin e këtyre sëmundjeve, mjekët e Klinikës Meir rekomandojnë të vizitoni rregullisht një kardiolog, duke monitoruar tensionin dhe nivelin e kolesterolit në gjak.

Për më tepër, pacientët me këtë sëmundje duhet të respektohen nga specialistë të tillë:

 • a diete;
 • okulist;
 • podiatrist – një specialist që trajton patologjitë e këmbëve, duke përfshirë ulcerat diabetike;
 • endokrinolog.

Praktika tregon se me normalizimin e niveleve të glukozës në gjak, parandalohet zhvillimi i komplikimeve të diabetit dhe pasojave të tij afatgjata. Për të vlerësuar ashpërsinë e hiperglicemisë, pacientët testohen jo vetëm për glukozën, por edhe për hemoglobinën e glikoziluar.

Diabetus Shqipëri