U zbulua diabeti i maceve.Pse u shfaq, si ta trajtoni dhe ushqeni kafshën

Një nga sëmundjet e zakonshme të sistemit endokrin që shoqërohet me prodhimin e hormoneve të dëmtuar është diabeti. Kjo sëmundje kohët e fundit është diagnostikuar gjithnjë e më shumë në macet shtëpiake. Ashtu si njerëzit, kafshët kanë disa forma të sëmundjes. Diagnostifikimi në kohë dhe trajtimi i hershëm është çelësi për kthimin e kafshës shtëpiake në ekzistencë normale dhe jetë të gjatë.

Shkaqet e diabetit te macet

Sëmundja zhvillohet për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të insulinës nga qelizat speciale të pankreasit ose gjatë një mosfunksionimi në trup, kur hormoni i prodhuar shkon pa u vënë re nga qelizat e synuara. Në të njëjtën kohë, niveli i glukozës në gjak rritet ndjeshëm në trup. Funksionet e jo vetëm sistemit tampon të trupit, por edhe pothuajse të gjithë organeve dhe indeve janë të dëmtuara.

Ekspertët e veterinarisë besojnë se faktorët e mëposhtëm mund t'i atribuohen shkaqeve që çojnë në këtë gjendje:

 • Gabimet në të ushqyerit. Një dietë e pabalancuar është e mbushur jo vetëm me një mungesë të ushqyesve, aminoacideve thelbësore, vitaminave dhe mineraleve, por edhe me faktin se ka një dështim në metabolizmin, duke çuar në një shkelje të prodhimit të insulinës.
 • Sëmundjet ndihmëse të tretjes (gastriti, ulçera e stomakut, enteriti, koliti) çojnë në rritjen e stresit nga ana e pankreasit, i cili shpesh është shkaktari në zhvillimin e diabetit. Sëmundjet kronike të mëlçisë, patologjia e fshikëzës së tëmthit gjithashtu çojnë në zhvillimin e sëmundjes.
 • Overfeeding. Shumë veterinerë e shohin arsyen kryesore për zhvillimin e patologjisë endokrine në mosrespektimin e standardeve të të ushqyerit. Overshtë mbipeshë dhe, si pasojë, mbipesha e kafshës shtëpiake, është një faktor predispozues që provokon një ulje të prodhimit të insulinës nga pankreasi.
 • Trashëgim. Duke qenë një sëmundje e ngjashme me patologjinë njerëzore, diabeti i maces del nga një predispozicion gjenetik. Blegtorët përgjegjës zbriten nga puna e mbarështimit të kafshëve në të cilën zbulohet një sëmundje metabolike.
 • Infeksione të një natyre virale, që çojnë në zhvillimin e pankreatitit infektiv dhe hepatitit.
 • Përdorimi i ilaçeve hormonale për të kontrolluar sjelljen seksuale të kafshës shtëpiake, trajtimi i zgjatur me glukokortikosteroide shpesh provokon zhvillimin e diabetit.

Një faktor kontribues në mekanizmin e patologjisë është stresi. Mbivlerësimi psiko-emocional i sistemit nervor të kafshës çon në keqfunksionim të gjëndrave endokrine, prodhim të dëmtuar të hormoneve dhe patologji të sistemit tretës.

Llojet e diabetit tek macet

Sëmundja metabolike karakterizohet nga patogjenezë e ndryshme dhe në këtë drejtim mund të vazhdojë sipas llojit të parë dhe të dytë. Zhvillimi i patologjisë së llojit të parë shoqërohet me një ndryshim funksional në pankreas, në të cilin vdesin të gjitha qelizat beta që prodhojnë insulinë. Ky lloj i sëmundjes diagnostikohet rrallë në macet shtëpiake.

Një patologji e varur nga insulina shoqërohet me pamundësinë e funksionimit normal të pankreasit dhe kërkon terapi për zëvendësimin e hormoneve. Pronarët e kafshëve shtëpiake me gëzof duhet të dinë se kjo është një nga llojet më të rrezikshme të sëmundjes. Shenjat klinike tashmë janë të dukshme në fazën e shkatërrimit të gjerë të qelizave sekretore të pankreasit, dhe prognoza shpesh është e pafavorshme ose e kujdesshme.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut tek burrat është norma sipas moshës

Zhvillimi i sëmundjes sipas llojit të dytë shoqërohet me prodhim të pamjaftueshëm të gjëndrës së insulinës nga qelizat specifike. Në këtë rast, indet gjëndra të organit nuk vdesin, por sasia e hormonit të prodhuar është e pamjaftueshme për funksionimin normal të trupit. Ky lloj i patologjisë, si rregull, nuk parashikon përdorimin e barnave hormonale.

Lloji i dytë i diabetit ndodh në 70 – 80% të rasteve. Sidoqoftë, nëse masat nuk merren në kohën e duhur, patologjia mund të shndërrohet në një insulinë e varur – lloji i parë i sëmundjes.

Disa ekspertë priren të nxjerrin në pah llojin e tretë të sëmundjes, të kombinuar. Kjo formë e sëmundjes shoqërohet me shkatërrimin e qelizave beta, dhe me prodhimin e pamjaftueshëm të insulinës nga indet e shëndetshme të gjëndrës. Shkaku i dështimit endokrin janë më shpesh sëmundjet inflamatore të pankreasit. Diabeti i tillë quhet sekondar.

Statistikat e sëmundjeve

Veterinerët vendas dhe të huaj kanë vërejtur një rritje të diabetit tek macet shtëpiake në vitet e kaluara.

Kjo shoqërohet jo vetëm me përhapjen e sëmundjes, por edhe me zgjerimin e procedurave diagnostikuese në praktikën veterinare. Sipas studimeve statistikore, 2 nga 1000 mace preken nga një sëmundje endokrine.

Në të njëjtën kohë, veterinerët vëzhgojnë varësinë seksuale në formimin e patologjisë: macet, ndryshe nga macet, kanë më shumë të ngjarë të vuajnë nga diabeti. Wasshtë vërejtur gjithashtu se rreziku i zhvillimit të sëmundjes rritet tek meshkujt e neutruar. Ekspertët i atribuojnë këtij fenomeni mbipeshes. Patologjia që zhvillohet sipas llojit të dytë përbën afërsisht 2/3 e të gjitha rasteve.

Simptomat e diabetit te macet

Shenjat klinike kryesisht varen nga lloji i sëmundjes. Pra, me një formë të varur nga insulina, pronari mund të vëzhgojë simptomat e mëposhtme në një kafshë shtëpiake:

 • Etje e rritur. Shenja klinike është për shkak të përqendrimit të lartë të glukozës në gjak, prishja e së cilës i mungon insulina. Sistemi sekretues i trupit nuk mund të përballojë ngarkesën, sheqeri shfaqet në urinë, vëllimi i tij rritet. Procesi shoqërohet me dehidrim dhe rritje të etjes për një kafshë të sëmurë.
 • Poliuria. Urinimi i shpeshtë është pa dhimbje.
 • Ndryshimi i oreksit. Në të njëjtën kohë, ka edhe një rritje dhe një ulje të oreksit.
 • Shtimi i peshës.
 • Pallto është e shurdhër, manar vazhdimisht shkrihet, dhe duket i çrregullt.
 • Tretja: të vjella, diarre.
 • Takikardi. Ritmi i zemrës rritet ndjeshëm.
 • Dobësi, letargji e kafshës.
 • Një ecje e tronditur dhe e pasigurt.
 • Me zhvillimin e dehjes, pronari shënon shenjën më karakteristike të sëmundjes – një erë të mprehtë të acetonit nga macja. Mund të nuhasë nga goja e kafshës, si dhe nga urina dhe lëkura.
 • Në raste të përparuara, konvulsione, ligështime, humbje të vetëdijes te kafshët janë të mundshme.

A) Trashje. B) Neuropatia diabetike.

Me zhvillimin e një sëmundjeje të llojit të dytë në një kafshë të sëmurë, vërehen manifestimet klinike të mëposhtme:

 • Rritja e oreksit.
 • Shtimi i shpejtë në peshë, mbipesha.
 • Polydipsia. Kafsha vazhdimisht pi ujë.
 • Urinim i shpeshtë, pa dhimbje.
 • Gjendja e kafshës shtëpiake është zakonisht e kënaqshme.

Për dallim nga diabeti i tipit XNUMX, forma jo-insulinë e varur nuk shoqërohet me erën e acetonit nga kafsha.

Diagnoza e diabetit te macet

Shtë e pamundur të bësh një diagnozë të saktë bazuar vetëm në shenjat klinike me një sëmundje kaq komplekse. Metodat klinike dhe laboratorike për ekzaminimin e gjakut dhe urinës së një kafshë shtëpiake vijnë në shpëtim.

Lexoni artikullin:  Sheqer i dëmshëm për trupin e njeriut, pasojat, shkalla ditore dhe si të zvogëlohet konsumi

Kur analizoni lëngjet biologjike, një nga treguesit e sëmundjes është një tepricë e glukozës në gjak dhe prania e sheqerit në urinë.

Përveç përcaktimit të përqendrimit të glukozës, bëhet një test i përgjithshëm i gjakut, përcaktimi i insulinës, ekuilibri acid-bazë. Shtë e rëndësishme që pronari të dijë se të gjitha testet duhet të bëhen vetëm me stomak bosh.

Edhe veterineri do të udhëzojë kafshën shtëpiake që të përdor sasinë e ujit të konsumuar. Për të vendosur patologjinë e pankreasit, bëhet një ekzaminim me ultratinguj. Për një diagnozë të diferencuar, bëhet një ekzaminim i zemrës, mëlçisë dhe organeve të tretjes.

Shikoni se si të përdorni saktësisht njehsorin në mace në këtë video:

Trajtimi për diabetin tek macet

Strategjia e terapisë për sëmundjen endokrine varet kryesisht nga lloji i sëmundjes. Pra, me diabetin tip XNUMX, përgatitjet e insulinës me veprim të shkurtër janë të detyrueshme. Në rastin e zhvillimit të sëmundjes sipas llojit të dytë, hormonet mund të zëvendësohen me ilaçe për uljen e sheqerit, ose është përshkruar insulinë me veprim të mesëm ose të gjatë.

Tableta hipoglikemike

Barnat që ulin nivelin e glukozës në gjak janë të përshkruara për sëmundjen e llojit të dytë dhe të tretë. Mjetet në mënyrë efektive zvogëlojnë përqendrimin e sheqerit në trup, zvogëlojnë efektin e tij negativ në organe dhe sisteme, përmirësojnë gjendjen e trupit në tërësi. Macet u jepen ilaçe, të tilla si Metformin, Glipizid, Glykvidon, Miglitol.

Barnat për uljen e sheqerit

Droga duhet të merret vetëm me këshillën e një mjeku dhe nën mbikëqyrjen e tij. Fakti është se ilaçet për uljen e sheqerit kanë një numër efektesh anësore: ato çojnë në amyloidosis, ndikojnë negativisht në pankreas.

Injeksion në insulinë

Përdorimi i hormoneve shoqërohet me vështirësi në përcaktimin e dozës optimale. Për ta bërë këtë, në klinikë për 18 deri në 24 orë, matet glukoza në gjak pasi të jetë administruar një dozë e caktuar e insulinës. Zbulohet koha, kohëzgjatja dhe forca e barit hormonal. Bazuar në këto të dhëna, një veteriner do të hartojë një skemë për përdorimin e insulinës në një rast të veçantë.

Në lidhje me simptomat, diagnozën dhe trajtimin e diabetit te macet, shihni këtë video:

Komplikimet e diabetit te macet

Insidiousness e një sëmundje endokrine qëndron jo vetëm në padukshmërinë e shenjave klinike, por edhe në ashpërsinë e komplikimeve që patologjia çon në. Një përqendrim i lartë i glukozës në lëngjet e trupit ka një efekt shkatërrues në pothuajse të gjitha sistemet e një kafshe të sëmurë.

ketoacidosis

Me një përqendrim të lartë të glukozës, kafsha zhvillon ketoacidozë diabetike. Gjendja karakterizohet nga një nivel i lartë i trupave të ketonit në gjak, të cilat janë produktet e kalbjes së yndyrnave.

Klinikisht, fenomeni manifestohet me erën e mprehtë të acetonit nga një kafshë e sëmurë, etje e papërmbajtshme, gulçim, aktivitet kardiak i dëmtuar.

Pa kujdes urgjent veterinar, gjendja e rëndë e trupit me ketoacidozë diabetike shpesh çon në vdekjen e kafshës. Ju mund ta rivendosni kafshën tuaj përsëri në jetë vetëm me insulinë dhe terapi infuzive.

Neuropatia diabetike

Përqendrimet e larta të glukozës në gjak çojnë në dëmtimin e mbaresave nervore periferike. Ky fenomen manifestohet klinikisht në formën e dobësisë së gjymtyrëve të pasme. Kafsha ka një ecje të pasigurt, të lëkundshme. Një mace e sëmurë fillon të ecë në të gjithë këmbën e saj, pa u rritur në gishta.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i ngritur i gjakut - Sinjalet e ankthit

Hipoglicemia dhe hipokalemia

Një rënie në nivelin e glukozës më pak se 3,3 mmol / L quhet hipoglicemia dhe është pasojë e nivelit të lartë të insulinës në trupin e kafshës. Simptomat e hipoglikemisë janë si më poshtë:

 • gjendje e shqetësuar, e ngazëllyer e kafshës;
 • dridhje të muskujve, dridhje e muskujve individualë;
 • koordinimi i dëmtuar i lëvizjes, ecja e paqëndrueshme;
 • letargji, përgjumje;
 • ligështimi, humbja e vetëdijes.

Për një kafshë, rreziku i fenomenit qëndron në zhvillimin e një gjendje kome hipoklikemike dhe vdekjes. Në shtëpi, është e nevojshme që urgjentisht të rritet sheqeri në gjak. Për këtë qëllim, një zgjidhje e koncentruar e sheqerit derdhet në gojën e maceve ose 10 ml glukozë prej 5% injektohen nënlëkurë. Kafsha duhet të dërgohet me urgjencë në një strukturë të specializuar.

Hipokalemia, e karakterizuar nga një ulje e përqendrimit të kaliumit, është për shkak të disa arsye. Së pari, urinimi i shpeshtë kontribuon në eliminimin e një elementi nga trupi. Së dyti, injeksionet e insulinës çojnë në konsum intensiv të kaliumit nga qelizat e trupit.

Si rezultat, një gjendje e rëndë zhvillohet në një kafshë të sëmurë. Të vjella, diarre është vërejtur, zhvillohet dështimi akut i zemrës. Mosarritja e ndihmës së kualifikuar emergjente rezulton në vdekje.

Si të kontrolloni nivelin e sheqerit të maceve tuaj

Pas vendosjes së një diagnoze dhe përshkrimit të trajtimit, pronari i një kafshe të sëmurë përballet me një detyrë të rëndësishme – monitorimin e nivelit të sheqerit në lëngjet biologjike. Metoda më e zakonshme e kontrollit në shtëpi është shirita për provën e sheqerit në urinë. Me ndihmën e tyre, pronari ka një ide për gjendjen e kafshës dhe mund të rregullojë dietën ose të zbatojë masa të përshtatshme.

Një metodë më e saktë kontrolli është glukometrat veterinarë. Ato përdoren në raste të rënda të diabetit, kur ju duhet të keni një ide të qartë për nivelin e sheqerit në trup.

Rregullat e të ushqyerit dhe zgjedhja e ushqimit për një mace me diabet

Përveç trajtimit të ilaçeve të një mace të sëmurë, ushqimi dietik, i cili përshkruhet nga mjeku që merr pjesë, duke marrë parasysh treguesit individualë të sheqerit në një kafshë shtëpiake, nuk ka asnjë rëndësi të vogël. Dieta duhet të jetë e pasur me ushqime proteinike. Me rëndësi të veçantë ka fibra. Fibra dietike ngadalëson lirimin dhe thithjen e glukozës në gjak. Karbohidratet i jepen kafshës në minimum.

Ushqeni kafshën e sëmurë duhet të jetë në pjesë të vogla, 5-6 herë në ditë. Kjo mënyrë ju lejon të hiqni ngarkesën nga pankreasi dhe ndihmon për të mbajtur përqendrimin e glukozës në gjak në një nivel konstant gjatë ditës.

Një veteriner mund të përshkruajë ushqim të mjekuar profesional. Si rregull, ushqimi i përshkruar nga dieta është për jetën.

Ushqim për mace për Diabet

Diabeti mellitus në një mace shtëpiake është një nga sëmundjet komplekse të shoqëruara me çrregullime metabolike. Dështimi endokrin çon në zhvillimin e proceseve patologjike në pothuajse të gjitha organet dhe sistemet e trupit. Në rast të diagnostikimit dhe trajtimit të parakohshëm, komplikimet mund të jenë fatale. Pronari duhet të kuptojë rrezikun e sëmundjes dhe t'i sigurojë kafshës shtëpiake asistencë eksperte dhe kujdes kompetent.

Diabetus Shqipëri