Ulçera të këmbëve në diabet mellitus, tiparet e trajtimit

Ulçera trofike – dëmtim i lëkurës dhe strukturave më të thella në formën e plagëve shëruese afatgjata. Defektet e tilla ndodhin si rezultat i një shkelje të furnizimit të gjakut në një pjesë të caktuar të trupit. Lokalizimi i preferuar i ulcerave trofike – gishtërinjtë, thembrat, këmbët e ulëta. Një patologji e ngjashme është karakteristikë e diabetit mellitus, konsiderohet ndërlikimi i tij dhe manifestimi i sindromës diabetike të këmbës.

Trajtimi i një ulçere trofike në diabet konsiderohet një proces mjaft i gjatë që ndërthur disa metoda. Terapia për komplikime duhet të ndodhë në një gjendje intensive, pasi janë pikërisht defektet e tilla që provokojnë amputime të ekstremiteteve të poshtme.

Parimet e trajtimit

Në mënyrë që trajtimi i një ulçere trofike në diabet të jetë i suksesshëm, ju duhet të kaloni hapat e mëposhtëm:

 • trajtim i plotë i zonës së prekur;
 • shkarkimi i gjymtyrëve të poshtme;
 • eleminimi i mikroflora bakteriale;
 • kompensimin për sëmundjen themelore;
 • lehtësim i puffiness;
 • identifikimi dhe trajtimi i patologjive shoqëruese që nuk lejojnë që procesi i shërimit të ndodhë plotësisht (anemi, patologji e mëlçisë, dështim kronik i veshkave).

Përveç këtyre fazave, defektet ishemike trofike kërkojnë revaskularizim (rivendosjen e qarkullimit të gjakut në gjymtyrën e prekur), pasi është mbyllja e lumenit të anijeve që çon në zhvillimin e tyre.

Nëse plagët janë të komplikuara nga proceset domethënëse purulente, kërkohet trajtim kirurgjikal dhe detoksifikim i trupit të pacientit.

Trajtimi aktual i ulçerave

Trajtimi i ulcerave trofike të këmbëve në diabet përfshin ngjarje të përgjithshme dhe lokale. Terapia lokale bazohet në procedurat e mëposhtme:

 • nekrektomia (heqja e zonave të vdekura) me heqje të misrave;
 • larja e plagëve me zgjidhje medicinale;
 • përdorimi i rrobave.

necrosectomy

Indet e vdekura konsiderohen një mjedis i mirë për bakteret. Përveç kësaj, ata parandalojnë rrjedhjen normale të lëngut nga sipërfaqja e plagës dhe formimin e indeve të reja për shërim. Prandaj, është e nevojshme të hiqni zonën e nekrozës në maksimum.

Nxjerrja mund të ndodhë duke përdorur një bisturi dhe gërshërë, në mënyrë mekanike, duke përdorur një aparat të veçantë që jep avionë pulsues të ujit, duke përdorur metodën kimike, duke përdorur enzima proteolitike. Një mënyrë tjetër – mjeku aplikon veshjet e lagura për të ndihmuar të heqë indet e vdekura.

Largimi i zonave të nekrozës me një bisturi dhe gërshërë është opsioni më i zakonshëm, megjithatë, nuk përdoret nëse fundi i plagës përfaqësohet nga sipërfaqja artikulare ose nëse defekti trofik është ishemik. Gjatë trajtimit kirurgjik, përdoret një lugë Volkman – një mjet në formën e një luge me një sipërfaqe të vogël. Kjo ju lejon të hiqni me saktësi fragmentet e indeve të vdekura pa shkatërruar enët.

Lexoni artikullin:  Llojet e diabetit

E rëndësishme! Një ulçër trofik në këmbë duhet të ekzaminohet nga një sondë butoni, pasi një defekt vizualisht i cekët mund të ketë një kanal të plagës së thellë.

Në të njëjtën kohë, misrat që formohen përgjatë skajit të ulçerit gjithashtu hiqen. Kjo ju lejon të zvogëloni presionin mbi plagën vetë dhe të përmirësoni rrjedhën e përmbajtjes së saj. Ka raste që kërkojnë heqjen e pllakës së thonjve. Kjo ndodh nëse ulçera është e vendosur pjesërisht në shtratin e gozhdës ose pjesën e sipërme të gishtit.

Trajtimi i plagës

Kjo fazë e trajtimit të ulcerave trofike në diabet mellitus kryhet me qëllim të zvogëlimit të numrit të patogjenëve në sipërfaqen e zonës së prekur. Ekzistojnë një numër i pajisjeve të përdorura për larje, megjithatë, është vërtetuar se përdorimi i një shiringë me një gjilpërë nuk tregon rezultat më të keq.

Mos përdorni për të larë defektet trofike:

 • zgjidhje permanganat kaliumi;
 • jod;
 • jeshile e shkëlqyeshme;
 • rivanol;
 • substanca medicinale të bazuara në alkool.

Një zgjidhje prej 3% e peroksidit të hidrogjenit përdoret gjatë periudhës së pastrimit të sipërfaqes së plagës nga qelbët dhe mpiksjet e gjakut. Lejohet të lahet ulçera me kripë fiziologjike të klorur natriumi, Miramistin, Chlorhexidine, Dioxidin. Në shtëpi, ju mund të përdorni llak Acerbin.

salcë

Materiali i përdorur për veshjet duhet të ketë këto veti:

 • atraumatic;
 • aftësia për të mbajtur një mjedis të lagësht (vërtetohet se në kushte të tilla procesi i shërimit të ulcerave trofike në këmbët me diabet është i përshpejtuar);
 • aftësia për të thithur përmbajtjen e plagëve;
 • vetitë e pengesave (për parandalimin e baktereve);
 • mungesa e pengesave për rrjedhën normale të ajrit në inde.

Garat për veshjen janë të padëshirueshme, pasi mund të thahen në sipërfaqen e plagës dhe të shkelin integritetin e kokrrizave kur hiqen. Mund të përdoret në rast fistulash, me nekroza të thata ose ulçera me lagështi të lartë.

Metodat moderne të trajtimit përdorin veshjet e rrjetës, alginatet, hidrogelët, sfungjerët poliuretani, fibrat hidrofile, etj.

Mjetet ndihmëse

Substancat e paraqitura tregojnë efektivitet në kombinim me veshjet moderne.

 • Droga antimikrobike – Argosulfan, Dermazan, Betadine.
 • Stimuluesit e rigjenerimit – Bekaplermin, Curiosin, Ebermin.
 • Enzimat proteolitike – Iruksol, Chymotrypsin.

Ointments janë përdorur në ujë të tretshëm (Levomekol, Dioxizol) dhe me bazë yndyre (Solcoseryl, Actovegin).

Lexoni artikullin:  Trajtimi për ilaçet e rezistencës ndaj insulinës, shtojcat dhe ruhen

Shkarkimi i gjymtyrëve të poshtme

Një tjetër hap i rëndësishëm në trajtimin e një defekti trofik. Sido që të jetë përdorur ilaçet, ulçera trofike nuk do të shërohet derisa pacienti të vendosë këmbën e lënduar. Shkarkimi i plotë adekuat është çelësi i një rezultati të favorshëm të patologjisë.

Nëse plaga është e lokalizuar në këmbën e poshtme ose në pjesën e prapme të këmbës, nuk kërkohen pajisje shtesë për shkarkim. E vetmja pikë është nevoja për mungesën e kontaktit të plagës me këpucë. Nëse ulçera është në thembra ose në planarin e këmbës, nevojiten pajisje speciale. Për momentin, përdoret një fustan shkarkues i bërë nga materiale polimerike. Vendoset në këmbë dhe këmbën e poshtme. Paraqitet në formën e një boot, i cili mund të jetë i lëvizshëm ose jo i lëvizshëm (siç rekomandohet nga një mjek). Kjo metodë është e mirë sepse ju lejon të ecni përgjatë rrugës, të punoni, duke eleminuar ngarkesën në zonën e prekur të gjymtyrëve.

Shkarkimi ndodh për shkak të disa mekanizmave:

 • rreth 35% e ngarkesës transferohet nga këmba në këmbën e poshtme;
 • ashpërsia e presionit shpërndahet në mënyrë të barabartë;
 • plaga mbrohet nga fërkimi horizontal;
 • ënjtja e gjymtyrëve të prekura zvogëlohet.

Kundërindikimet për përdorimin e një boot polimer:

 • Absolute – një proces aktiv purulent-nekrotik me zhvillimin e sepsës ose gangrenës.
 • Relative – një shkelje kritike e furnizimit me gjak, një plagë e thellë me një diametër të vogël, lagështi e konsiderueshme në lëkurë në vendin e aplikimit, nga frika e përdorimit të një pajisje polimer.

Përdorimi i patericave, këpucëve ortopedike, një kufizim i thjeshtë i ecjes në shtëpi, formimi i një "dritare" për ulçer në shtrojë janë metoda të papranueshme në trajtimin e ulcerave trofike.

Kontrolli i infeksionit

Përdorimi lokal i antiseptikëve për shkatërrimin e patogjenëve nuk ka vërtetuar efektivitetin e tij, që do të thotë se metoda e vetme është përdorimi i ilaçeve antibakteriale. Këta agjentë tregohen jo vetëm kur defekti është infektuar tashmë, por edhe kur ekziston një rrezik i lartë i rritjes bakteriale (nekroza e indit ishemik, madhësia e madhe e ulçerit, plaga që ekziston prej kohësh).

Agjentët shkaktarë të zakonshëm të infeksionit të plagës:

 • staphylococci;
 • streptokoket;
 • Proteus;
 • E. coli;
 • enterobakterie;
 • Klebsiella;
 • Pseudomonas.

Emërimi i antibiotikëve ndodh pas përmbajtjes bakseva të plagës me përcaktimin e ndjeshmërisë individuale të patogjenit. Më të efektshmet janë penicilinat, fluoroquinolones, cefalosporinat, lincosamides, carbapenems.

Format e rënda të patologjisë kërkojnë administrim intravenoz të antibiotikëve në kushte stacionare. Paralelisht, kryhet kullimi kirurgjik i plagëve, terapia e detoksifikimit dhe korrigjimi i diabetit mellitus. Kursi i trajtimit është 2 javë. Fazat më të buta të infeksionit lejojnë që antibiotikët të merren gojarisht në formën e tabletave në shtëpi. Kursi zgjat deri në 30 ditë.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus; simptoma, trajtim, parandalim

Kompensimi i diabetit

Një fazë tjetër e rëndësishme, pa të cilën mjekët nuk mund të trajtojnë ulcerat trofike. Endokrinologu është i angazhuar në korrigjimin e terapisë për sëmundjen themelore. Shtë e rëndësishme të mbani nivelet e sheqerit në gjak jo më të larta se 6 mmol / L. Në shtëpi, kontrolli mbi treguesit ndodh me ndihmën e një glukometri. Me sëmundjen e tipit 1, rezultatet regjistrohen çdo 3-4 orë, me tipin 2 – 1-2 herë në ditë.

Për të arritur kompensimin, përdoret terapi me insulinë ose ilaçe për uljen e sheqerit. Janë përshkruar insulina të shkurtra – për të ulur shpejt nivelin e sheqerit dhe ilaçet e zgjatura (administrohen 1-2 herë në ditë, duke ruajtur nivele normale gjatë gjithë ditës)

Restaurimi i rrjedhës së gjakut

Ekzistojnë metoda mjekësore dhe kirurgjike që synojnë rinovimin e furnizimit me gjak në zonën e prekur. Të gjitha ilaçet e përdorura ndahen në dy grupe të mëdha:

Grupi i parë përfshin Pentoxifylline, ekstrakt Ginkgo biloba, përgatitje të acidit nikotinik, hollues të gjakut, Heparin, Reopoliglyukin. Grupi i dytë është më efektiv. Përfaqësuesit e saj janë Vazaprostan, Alprostan.

Nga metodat kirurgjikale për rikthimin e rrjedhës së gjakut, angioplastia e tullumbaceve përdoret gjerësisht. Kjo është një metodë e "fryrjes" së anijes së prekur në mënyrë që të rritet zhdoganimi i saj. Për të zgjatur efektin e ndërhyrjes kirurgjikale, në këtë enë është instaluar një stent – një pajisje që mban arteriet nga ngushtimi i përsëritur.

Një metodë tjetër është operacioni i anashkalimit. Angiosurgeons formojnë rrugë për të marrë gjak nga materiali sintetik ose enët e vetë pacientit. Kjo metodë tregon një rezultat përfundimtar më të gjatë.

Në rast të nekrozës së indeve të përhapur pas revaskularizimit, operacioni në këmbë mund të kryhet:

 • amputim i pjesshëm i vogël;
 • necrectomy;
 • sutura e plagës ose plastikës së saj.

Luftoni me dhimbje

Eleminimi i dhimbjes nuk është më pak i rëndësishëm se sa më sipër. Ilaçet e mëposhtme njihen si agjentë efektivë:

Përdorimi i zgjatur i NSAID është i ndaluar për shkak të rrezikut të lartë të gjakderdhjes gastrointestinale. Derivatet e metamizolit (Baralgin, Tempalgin) mund të provokojnë agranulocytosis.

Terapia e komplikimeve diabetike me mjete juridike popullore gjithashtu përdoret gjerësisht, megjithatë, duhet të mbahet mend se vetë-mjekimi është i ndaluar. Kjo mund të përkeqësojë problemin. Pajtueshmëria me këshillat e specialistëve të trajtimit është çelësi i një rezultati të favorshëm të patologjisë.

Diabetus Shqipëri