A është sheqeri i lartë në gjak tek një fëmijë i rrezikshëm

Ndër të gjithë treguesit e tjerë, një nga më të rëndësishmit është niveli i glukozës (sheqerit) tek fëmijët. Ndryshimet në nivelet e glukozës mund të tregojnë procese serioze endokrine dhe metabolike në trup, të cilat kërkojnë kujdes dhe trajtim të menjëhershëm mjekësor, korrigjim të çrregullimeve dhe monitorim të vazhdueshëm të ushqimit, marrje të lëngjeve dhe gjendje.

Monitorimi i niveleve të glukozës kryhet nëse fëmija është i shëndetshëm, jo ​​më shumë se një herë në vit – nëse është e nevojshme, analiza kryhet më shpesh. Niveli i glukozës vlerëson gjendjen e metabolizmit të karbohidrateve, dhe gjithashtu monitoron indirekt të gjitha llojet e tjera të proceseve metabolike – nivelin e proteinave dhe yndyrnave.

Tejkalimi i nivelit të karbohidrateve në gjak mund të jetë një shenjë e një patologjie serioze – diabeti mellitus, zakonisht lloji i parë, dhe gjithashtu ka të ngjarë të rritet me lloje të ndryshme të shqetësimeve metabolike dhe me disa patologji endokrine (probleme të veshkave dhe tiroides). Një test gjaku për nivelin e glukozës kryhet si pjesë e një analize biokimike ose të marrë veçmas, gjithashtu mund të kontrolloni nivelin e glukozës në shtëpi, duke përdorur një matës të glukozës në gjak në shtëpi.

Normat e glukozës në gjak te fëmijët

Sheqeri i gjakut niveli i glukozës plazmatike – Ky është treguesi më i rëndësishëm që pasqyron gjendjen e proceseve metabolike, veçanërisht karbohidratet. Për shkak të glukozës, qelizat e trupit ushqehen, glukoza është veçanërisht e rëndësishme për indet e trurit, zemrën dhe veshkat, pa sheqer të mjaftueshëm në gjak këto organe do të mosfunksionojnë. Që nga lindja, fëmijët duhet të kenë një sasi të caktuar glukoze në plazmë, ajo duhet të ndryshojë vetëm brenda luhatjeve të caktuara (vlerat normale).

Nëse flasim për të sapolindurit – ata kanë një sasi glukozë prej 2,9-4,5 mml / l, në moshën parashkollore treguesit normalë do të jenë 3,3 – 5,0 mmol / l, në moshën shkollore treguesit do të jenë të njëjtë si tek të rriturit – 3,3 – 5,5 mmol / L

Sasia e glukozës në plazmën e gjakut tek fëmijët do të varet ndjeshëm nga gjendja shëndetësore dhe mosha e foshnjeve, prania e disa sëmundjeve dhe ushqimi. Në sfondin e patologjive serioze metabolike dhe endokrine, niveli i glukozës rritet ndjeshëm, gjë që është e rrezikshme për shëndetin dhe ndonjëherë për jetën e fëmijëve, megjithëse hipoglikemia – një nivel i ulur i glukozës, nuk është më pak e rrezikshme për foshnjat.

Pse më duhet sheqeri në gjak?

Glukoza është furnizuesi më i rëndësishëm energjetik për qelizat; për shkak të tij, molekulat ATP sintetizohen brenda tyre (kur "digjen", ato japin energji për jetë). Glukoza e tepërt në trup ruhet në një farë mase në indet e mëlçisë dhe muskujve në formën e një përbërjeje të veçantë – glukogjenit. Shtë kjo formë e karbohidrateve që i përket rezervës, në rast të urisë dhe mungesës së glukozës plazmatike. Glikogjeni konsumohet gjithashtu gjatë periudhave të aktivitetit fizik, kur trupit i duhen më shumë energji për aktivitet.

Përveç kësaj, glukoza është një pjesë integrale e disa prej komponimeve komplekse të trupit – proteina, yndyrë, dhe është gjithashtu e nevojshme në sintezën e molekulave më të rëndësishme të trupit – acide nukleike për bërthamën dhe molekulat ATP për mitokondri. Roli i glukozës nuk është i kufizuar në këto komponime, ai është i përfshirë në shumë procese metabolike – sintezën e komponimeve që neutralizojnë bilirubin në mëlçi, produkte të ndërmjetme metabolike dhe ilaçe. Prandaj, marrja e glukozës në inde duhet të jetë konstante për shkak të ushqimit.

Lexoni artikullin:  Komplikimet e diabetit tip 2

Karakteristikat e marrjes së glukozës tek fëmijët

Gjatë periudhës neonatale dhe tek foshnjat në vitin e parë të jetës, përqendrimet e glukozës plazmatike janë më të ulëta se tek të rriturit, gjë që shoqërohet me tiparet e proceseve metabolike. Ndërsa fëmija rritet, ashtu edhe nevoja për nivele më të larta të glukozës; pas pesë vjetësh, standardet e sheqerit në gjak janë në përputhje me të rriturit.

Glukoza formohet në trup nga karbohidratet komplekse dhe sheqernat e thjeshtë që vijnë me ushqim dhe pije në zorrët, të gjitha ato prishen në molekula më të thjeshta – fruktoza, glukoza ose galaktoza. Këta metabolitë thithen në rrjedhën e gjakut dhe futen në mëlçi, ku gjithçka metabolizohet në glukozë, e cila më pas mbahet në një sasi të caktuar në plazmë, e shpenzuar për nevojat e trupit.

Në të parën rreth gjysmë ore pas thithjes së sheqernave të thjeshtë në zorrët, niveli i sheqerit në gjak rritet pak, duke tejkaluar treguesit standard – kjo quhet hiperglicemia fiziologjike. Për shkak të kësaj, mekanizmat neuro-hormonalë të stabilizimit të nivelit të glukozës aktivizohen në trup për shkak të aktivizimit të konsumit të tij nga indet – nëse preken këto mekanizma, formohen sëmundje të ndryshme dhe ndryshon niveli i glukozës në plazmë.

Si kontrollohet sheqeri në gjak

Tek fëmijët, mekanizmat e kontrollit të sheqerit në gjak janë të ngjashëm me ato tek të rriturit. Në zonën e mureve të enëve të gjakut ka receptorë të veçantë që i përgjigjen përqendrimeve të glukozës plazmatike. Pas ngrënies, niveli i sheqerit rritet, dhe me një metabolizëm aktiv të trupit, ai zvogëlohet, dhe të gjitha këto procese duhet të kontrollohen rreptësisht nga hormonet e veçanta.

Dështimet në ndonjë prej këtyre mekanizmave çojnë në një rritje ose një rënie të mprehtë të glukozës plazmatike dhe formimin e sëmundjeve të ndryshme dhe çrregullimeve metabolike. Hormonet më të rëndësishme për metabolizmin e karbohidrateve janë:

 • insulina, ajo prodhohet nga qelizat pankreatike, është një nga hormonet më të rëndësishme për uljen e sheqerit. Për shkak të veprimit të tij, qelizat mund të marrin glukozë për ushqim, është një lloj çelësi për dyert e qelizave. Përveç kësaj, ajo ndihmon në sintezën e molekulave të proteinave dhe yndyrës, dhe formon dyqane të glikogjenit në inde.
 • glukagoni formohet gjithashtu nga qelizat pankreatike, duke patur efektin e kundërt të insulinës. Ajo rrit përqendrimet e glukozës për shkak të prishjes së glikogjenit në muskuj dhe mëlçi, dhe ajo hyn në qarkullimin e gjakut.
 • adrenalina dhe norepinefrina sintetizohen nga gjëndrat mbiveshkore, duke rritur glukozën plazmatike për shkak të prishjes aktive të glikogjenit në mëlçi dhe muskuj.
 • kortizoli prodhohet gjithashtu nga gjëndrat mbiveshkore, ndihmon në sintetizimin e glukozës në kushte stresi për të ushqyer trupin nga pothuajse çdo material në dorë (yndyrna, proteina), dhe gjëndrat mbiveshkore sekretojnë këtë hormon nën kontrollin e gjëndrrës së hipofizës dhe hormonet e tij.

Të gjitha këto hormone dhe shumë të tjera indirekte ndihmojnë në ruajtjen, në kushte të ndryshueshme vazhdimisht, veprimtarinë e fëmijëve dhe nën ndikimin e faktorëve mjedisorë, përqendrime relativisht të vazhdueshme të glukozës në mënyrë që fëmija të mos ketë probleme metabolike.

Nëse ndonjë prej mekanizmave vuan ndjeshëm, kjo çon në një ndryshim në përqendrimin e glukozës dhe formimin e patologjive. Në këtë rast, fëmija ka nevojë për të paktën një ekzaminim të plotë, si dhe trajtim.

Lexoni artikullin:  Norma e sheqerit në gjak në mbrëmje pas darkës

Rritja e glukozës tek fëmijët

Larg nga rritja e nivelit të sheqerit plazmatik gjithmonë është rezultat i patologjive të rrezikshme – këto mund të jenë fenomene të përkohshme që janë mjaft të pranueshme në procesin e jetës. Por tejkalimi i vazhdueshëm i qëndrueshëm i normave të moshës mund të jetë një nga manifestimet e para të një patologjie serioze metabolike – diabeti. Tek fëmijët, lloji i parë zakonisht varet nga insulina, megjithëse tek adoleshentët, tek fëmijët obez dhe që kanë një trashëgimi të pafavorshme, mund të ndodhin edhe variante të llojit të dytë të diabetit, të pavarur nga insulina.

Tepricat e vetme në glukozën e gjakut mund të jenë rezultat i gabimeve në marrjen e mostrave të gjakut – nuk merret me stomak bosh, me eksitim të fëmijës dhe ulërima, duke qarë (glukoza ngrihet për shkak të adrenalinës dhe kortizolit). Gjithashtu, rezultate të ngjashme mund të merren pas ushtrimit fizik ose përvojave emocionale, mbikëqyrja e thërrimeve – kjo është për shkak të aktivizimit të funksioneve të gjëndrës tiroide, gjëndrrës së hipofizës ose gjëndrave mbiveshkore.

Konsumimi i tepërt i ëmbëlsirave, ushqimeve me kalori të larta dhe të dendura gjithashtu mund të prodhojnë episode kalimtare (të përkohshme) të hiperglicemisë – sheqer të lartë në gjak.

Ato mund të çojnë në norma të mbivlerësuara të infeksioneve virale dhe një rritje të temperaturës kundër tyre, dhimbje të forta ose prani të djegies, përdorim të zgjatur në trajtimin e ilaçeve anti-inflamatore jo-steroide.

Shkaqet e sheqerit në gjak të lartë në një fëmijë

Shpesh, vlerat e tejkaluara vazhdimisht të glukozës në gjakun e fëmijëve mund të jenë simptomë e kushteve të veçanta – toleranca e dëmtuar e glukozës (referuar më parë si para-diabeti) ose prania e diabetit të shprehur tashmë. Probleme të ngjashme janë të mundshme edhe me patologjitë e gjëndrrës së hipofizës ose gjëndrave mbiveshkore (tumoret), me mbipesha, ose me lezione pankreatike.

Insshtë insulina që i përket të vetmit hormon aktiv që ul përqendrimet e glukozës në plazmë. Nëse sinteza e tij vuan ose fëmija ka shumë peshë dhe vëllimi i rritur i trupit të insulinës së prodhuar nuk është i mjaftueshëm, gjëndra funksionon me një tension të theksuar, i cili mund të varfërojë aftësitë e tij, dhe rezultati do të jetë një tepricë e glukozës në gjak që agjëron mbi 6,0 mmol / L.

Në këto raste, mjekët mund të dyshojnë në diabetin e një fëmije. Kjo patologji metabolike është e rrezikshme për fëmijët, ajo prish funksionimin e plotë të veshkave dhe zemrës, dëmton kapilarët e vegjël të syve, gjymtyrëve dhe çon në çrregullime të sistemit nervor.

Grupet e rrezikut të hiperglicemisë

Një rritje e niveleve të glukozës më së shpeshti ndodh tek ato foshnje që kanë një predispozitë trashëgimore ndaj diabeti dhe çrregullime metabolike. Nëse një fëmijë ka diabet, rreziqet rriten në 10%, dhe nëse këta janë dy prindër, më shumë se 50%. Shpesh, binjakët me trashëgimi të pafavorshme gjithashtu mund të zbulojnë tendencat e rritjes së nivelit të glukozës në të dy, gjë që tregon një faktor të rëndësishëm të gjeneve.

Për diabetin e llojit të dytë, pesha e tepërt dhe mbipesha do të jenë një faktor i rrezikshëm, shpesh ajo provokon probleme me metabolizmin e karbohidrateve.

Gjithashtu, një rritje e glukozës mund të formohet për shkak të dobësimit të mbrojtjes së imunitetit, mungesës në trupin e vitaminës D dhe peshës së tepërt të foshnjës gjatë lindjes, si dhe ushqyerjes së hershme nga ushqime të pa përshtatura dhe ushqim të tepërt me karbohidrate, sheqer në ushqim.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut pas ngrënies, niveli i tij normal (normal)

Mund të provokojë fillimin e diabetit të pankreasit nga viruset – citomegalia, gripi, enterovirus.

Manifestimet dhe shenjat e hiperglicemisë tek fëmijët

Shenjat e problemeve me sheqerin në gjak mund të tregojnë shenja të tilla si:

 • Gojë e thatë e rëndë dhe etja e tepruar mes temperaturës normale të ajrit
 • Ndjenjë e vazhdueshme e lodhjes dhe dobësisë
 • Urinimi i shpejtë, sekretimi i vëllimeve të mëdha të urinës së pastër
 • Dhimbje koke dhe vjellje, ndryshime në oreks dhe peshë, humbje peshe
 • Nuhatje në gjymtyrë
 • Agjitacion i vazhdueshëm dhe nervozizëm i fëmijëve, humoristik
 • Shërimi i plagëve të gjata, proceset e shpeshta purulente dhe ftohja
 • Ulur vizionin, problemet e njohjes së imazhit
 • Lëkura e kruar, skuqje dhe kruarje
 • Një ndryshim i mprehtë në peshë dhe mall për ëmbëlsirat, oreks i theksuar në sfondin e hollësisë.

Simptoma të tilla mund të mos tregojnë gjithmonë diabetin, ato janë jospecifike, dhe një diagnozë e hollësishme laboratorike është e nevojshme për të konfirmuar faktin e një rritje të glukozës në gjak.

Identifikimi i të paktën disa prej shenjave të përshkruara është një rast për të parë një mjek dhe për të kryer teste të glukozës dhe një ekzaminim të plotë klinik me një pediatër dhe endokrinolog.

Test i gjakut për glukozën tek fëmijët

Baza për diagnostikimin e diabetit dhe problemet me përqendrimin e glukozës në plazmë është një test gjaku. Por në mënyrë që rezultati të jetë objektiv, përgatitja e saktë për dhurimin e gjakut është e rëndësishme, në mënyrë që të mos ketë ndikim të ushqimit dhe faktorëve të tjerë. Shtë e rëndësishme të përgatisni thërrimet për analizë paraprakisht.

Herën e fundit kur mund ta ushqeni foshnjën (nëse nuk është bebe) jo më vonë se 8 orë para analizës, përpara se të ndalohet pirja e sodës së ëmbël ose ndonjë lëngje me sheqer, lani dhëmbët dhe hani çdo ushqim. Cheamçakëzi dhe ëmbëlsirat janë gjithashtu të ndaluara.

Analiza nuk heq dorë nga sfondi i stresit, ushtrimit fizik, sëmundjes së fëmijëve – me to rezultatet mund të shtrembërohen.

Për hulumtime, ata përdorin gjak nga gishti, nga foshnjat që mund ta marrin nga thembra. Në disa situata, gjaku venoz merret për ekzaminim. Në mënyrë që të kontrollohen nivelet e glukozës në prani të diabetit tashmë të vendosur, përdoren glukometra në shtëpi – pajisje elektronike të posaçme që matin përqendrimin e sheqerit me një pikë gjaku.

Nëse ka dyshime për rezultatet, testet e ngarkesës mund të aplikohen – një seri testesh të gjakut me një ngarkesë sheqeri dhe matje të treguesve para ngarkesës, pas një ore dhe dy orësh.

Farë duhet të bëni me sheqerin e lartë të gjakut tek fëmijët?

Nëse zbulohet një nivel i ngritur i glukozës dhe fëmija diagnostikohet me diabet, trajtimi do të planifikohet në faza:

 • Marrja e medikamenteve për normalizimin e proceseve metabolike, ose përdorimin e injeksioneve të insulinës
 • Monitorimi i niveleve të glukozës në gjak me sistemet e testit në shtëpi
 • Një dietë e qëndrueshme e kufizuar me karbohidrate.

Prania e diabetit çon në nevojën për monitorim të vazhdueshëm nga endokrinologu; sëmundja është një sëmundje e përjetshme që kërkon monitorim të vazhdueshëm të ushqyerjes dhe niveleve të sheqerit. Një shkollë speciale, e cila është në dispozicion në të gjitha qytetet, do të ndihmojë në mësimin e një fëmije dhe prindërve të tij që të jetojnë me diabet. Aty do të mësoni për të gjitha nuancat e ushqimit, përdorimin e insulinës dhe ilaçeve dhe veçoritë e jetesës.

Paretskaya Alena, pediatër, vëzhguese mjekësore

21,055 shikime gjithsej, 6 shikime sot

Diabetus Shqipëri