A mund të shërohet diabeti

Në këtë artikull do të mësoni:

Shpesh, kur mësojnë për diabetin vetë ose edhe më të trishtuar në fëmijën e tyre, njerëzit nuk i kuptojnë shkaqet e sëmundjes, por kërkojnë trajtimin e saj. Ata paraqesin me ankth pyetje në të gjithë motorët e kërkimit: "A mund të shërohet diabeti?", "Si të trajtohet diabeti?", "Si të shpëtojmë nga diabeti përgjithmonë?".

Dhe për fat të keq, ajo që nuk mund të gjendet në internet! Titujt janë plot emra me zë të lartë që premtojnë se do të shërojë përgjithmonë pacientin nga kjo sëmundje në vetëm 1 muaj apo edhe 1 ditë. Ajo që nuk ofrohet: barishte dhe tinkturë, shtesa dietale dhe tableta, trajtim me magnet dhe ujë të shenjtë, madje edhe qeliza burimore.

Diabeti mellitus është një sëmundje kronike. Duke u sëmurur me ta, duhet të kuptoni që vazhdimisht duhet të zbatoni të gjitha rekomandimet e mjekut dhe të mjekoheni mjekërisht. Qëllimi i trajtimit është të ruajë një nivel optimal të glukozës në gjak, në mënyrë që të minimizohet rreziku i zhvillimit të komplikimeve të diabetit.

Por, në mënyrë që t'i përgjigjeni pyetjes shqetësuese për të gjithë, nëse sëmundja është e shërueshme apo jo, duhet të kuptoni shkaqet e kësaj diagnoze. Sepse çdo sëmundje mund të shërohet vetëm duke eleminuar shkakun e saj.

Ekzistojnë 2 lloje kryesore të diabetit: tipi 1 (insulinë e varur, diabeti i ri) dhe tipi 2 (diabeti i moshuar jo nga insulina, i varur). Ato kanë arsye krejt të ndryshme, por të njëjtin rezultat – të dy llojet çojnë në hiperglicemi (një rritje e glukozës në gjak).

Diabeti tip 1, a është i shërueshëm apo jo?

Në shfaqjen e diabetit mellitus të këtij lloji, kryesisht përfshihen 2 faktorë – kjo është një predispozitë trashëgimore dhe një proces autoimun në trup (dështimi në sistemin imunitar).

Për shembull, pas një infeksioni viral ose stresi, një mosfunksionim ndodh në trup dhe sistemi imunitar sulmon organet dhe indet e tij. Në rastin tonë, qelizat B të pankreasit që prodhojnë insulinë preken. Në përputhje me rrethanat, ata ndalojnë prodhimin e këtij hormoni, i cili është përgjegjës për shpërndarjen e glukozës në inde dhe organe.

Dhe diabeti manifestohet si simptomat e para, zakonisht kur preken më shumë se 80% e të gjitha qelizave B dhe praktikisht nuk ka insulinë në trup. Kjo është mungesë absolute e insulinës. Pyetja është: "isfarë ka për t'u trajtuar?" Në fund të fundit, procesi autoimunitar është një proces i pakthyeshëm, qelizat B nuk mund të rikthehen më. Për fat të keq, përgjigjja e pyetjes sonë të parë është "A mund të shërohet diabeti tip 1 përherë?" Negative!

Dhe nuk ka përjashtime këtu, ky lloj trajtohet vetëm me administrimin ditor të insulinës LIFE.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit të yogës

Shërimi i rremë

Shpesh (sidomos tek fëmijët dhe adoleshentët), pasi të përcaktohet një diagnozë dhe të përcaktohet trajtimi me insulinë, niveli i glukozës kthehet në normale, dhe trupi gjithashtu pastrohet nga acetoni. Pacientët fillojnë të ndjehen mirë, dhe qelizat B që mbeten përmirësojnë aktivitetin e tyre në atë masë që doza shumë të vogla të insulinës janë të nevojshme për të ruajtur nivelin e glikemisë, ose insulina nuk kërkohet fare.

Kjo periudhë quhet "muaji i mjaltit". Shumë pacientë heqin dorë nga trajtimi, duke besuar se janë rikuperuar. Kjo nuk mund të bëhet kurrë. Nëse përdorni insulinë për të ruajtur nivelet normale të glukozës (në të njëjtën kohë duhet të ketë dozën maksimale të mundshme, por që nuk do të shkaktojë hipoglicemia), atëherë do të zgjasni recensionin (këtë "periudhë mjalti") deri në një vit ose më shumë, dhe dozat e insulinës do të jenë të vogla.

Kini kujdes! Pritja e zakonshme e mashtruesve, të cilët janë shumë në tregun e shërbimeve jo-mjekësore, është të japin "muajin e mjaltit" të diabetit tip 1 për suksesin e trajtimit të tyre!

Si të kurohet dhe të shpëtoj nga diabeti i tipit 2 përgjithmonë?

Përgjigjet në këto pyetje nuk janë aq të thjeshta.

Shkaku i këtij lloji të diabetit është rezistenca ndaj insulinës. Kjo do të thotë që receptorët ulin ndjeshmërinë e tyre ndaj insulinës, ato janë "thyer", por insulina prodhohet në sasinë e duhur dhe madje edhe më të lartë. Po flasim për mungesë relative të insulinës.

Faktorët kryesorë që çojnë në rezistencën ndaj insulinës

 • Mbipeshë.
 • Lloji abdominal i mbipeshes.
 • Mbushje, kequshqyerje.
 • Jetese e ulur.
 • Trashëgim.
 • Mosha (sa më e vjetër, aq më i lartë është rreziku).
 • Pesha e të porsalindurit është më pak se 2,3 kg dhe më shumë se 4,5 kg.

Një person do të trashëgojë diabetin e tipit 2 nga të afërmit e gjakut (nëse të dy prindërit janë të sëmurë, atëherë 100%), dhe ky mekanizëm më shpesh shkaktohet nga mbipesha (pothuajse të gjithë pacientët e tipit 2 janë mbipesha).

Arsyet e trajtimit të diabetit

Ekzistojnë nuanca të vogla në lidhje me shërimin e diabetit tip 2.

Së pari, kur u diagnostikua diabeti.

Së dyti, nëse ka komplikime, ato janë të kthyeshme apo jo.

Nëse sëmundja zbulohet në një fazë shumë të hershme, kur nuk ka komplikime ose ato janë të kthyeshme, atëherë gjithçka fillon të varet nga vetë pacienti. Duke rregulluar dietën tuaj dhe duke bërë aktivitet fizik, duke humbur peshë, ju mund të normalizoni sheqerin në gjak dhe të shpëtoni nga rezistenca ndaj insulinës, dhe kështu edhe diabeti mellitus.

Vetëm kjo ndodh shumë rrallë, pasi që tipi 2 pothuajse kurrë nuk manifestohet herët, ai zhvillohet ngadalë gjatë shumë viteve dhe zbulohet kryesisht në fazën e komplikimeve të zhvilluara. Përveç kësaj, me kalimin e viteve, qelizat B që punuan në modalitetin e përmirësuar janë varfëruar dhe pak insulinë fillon të prodhohet.

Këto procese bëhen të pakthyeshme. Dhe, atëherë nuk mund të vihet në dyshim të heqësh qafe diabetin përgjithmonë. Vetëm terapia për uljen e sheqerit ose trajtimi i insulinës do të ndihmojë.

Nëse keni ndonjë faktor rreziku, ju duhet të kontrolloni nivelin e glukozës në gjak të paktën një herë në vit. Këshillohet që të keni një test oral të tolerancës së glukozës (PTTG), veçanërisht nëse keni një “çrregullim të tolerancës së glukozës”. Ju kujtojmë se cilat duhet të jenë treguesit e glukozës në gjak.

Lexoni artikullin:  Azhurnohen standardet amerikane për diagnostikimin dhe trajtimin e diabetit

Nuk ka asnjë normë sheqeri sipas moshës. Për çdo person ata janë standarde. (E vetmja gjë është që niveli i sheqerit ndryshon në të sapolindurit).

Tabela – Normat e glukozës në gjak te njerëzit

Koha e përcaktimitNiveli i glukozës, mmol / l
Në stomak bosh3,3-5,5 (nga vena në 6,1)
1 orë pas një vakt≤9,4
2 orë pas ngrënies≤7,8
2 orë pas PTTG≤7,8

Kurat e mrekullive për diabetin

Në shumë libra në lidhje me trajtimin e sëmundjes me mjete juridike popullore, diabeti duket se është një sëmundje e shërueshme. Ju mund të gjeni një mijë receta që janë përgatitur nga barishte të ndryshme, perime, infuzione dhe shumë më tepër. Disa prej tyre do të jenë thjesht bosh dhe të padëmshme, disa do të kontribuojnë në trajtim, ndërsa të tjerët mund të bëjnë vetëm dëm. Konsideroni rekomandimet më të zakonshme.

 1. Tinkturat që përmbajnë pije alkoolike.
  Alkooli është helm për mëlçinë dhe nuk ka vend në trajtimin e diabetit. Mund të shkaktojë hipoglicemi të rëndë, duke penguar lëshimin e sheqerit nga mëlçia.
 2. Produkte "që përmbajnë insulinë."
  Ky është një mit! Nuk ka produkte të tilla! Për shembull, në të lashtat e rekomanduara të artichokes, luleradhiqe përmban INULIN (kjo është një molekulë niseshte që përmban fruktozë). Dhe ai nuk ka asnjë lidhje me insulinën.
 3. Ditët e "Shkarkimit". Ditë të dobishme, për shembull, për shkarkimin e tërshërës. Ato përmirësojnë veprimin e insulinës dhe largojnë acetonin nga trupi. POR! Për diabetin tip 1 pa injeksione insulinë, ditët e agjërimit vetëm përkeqësojnë metabolizmin. Megjithatë për tipin 2, kjo mund të kontribuojë në humbjen e peshës dhe të kontribuojë në trajtim.
 4. Acupuncture.
  Kjo metodë nuk mund të zëvendësojë të gjitha masat e trajtimit të diabetit mellitus. Por akupunktura mund të ketë një efekt të dobishëm në uljen e oreksit dhe humbjen e peshës, e cila është veçanërisht e rëndësishme për diabetin e tipit 2. Përdoret gjithashtu për të zvogëluar dhimbjen në komplikime të tilla si neuropatia diabetike.

Ka shumë më shumë metoda të ndryshme, por para përdorimit të tyre, studioni mirë dhe për të mirat dhe të këqijat.

Lloje të tjera të diabetit. A mund të shërohet?

Diabet gestacioni

Ky përfundim është i ekspozuar kur një rritje e glukozës në gjak tek një grua zbulohet së pari gjatë shtatëzanisë. Më shpesh pas lindjes së fëmijëve, niveli i sheqerit kthehet në normale dhe me të vetë sëmundja zhduket. Por ndodh që vetë shtatzënia të bëhet shtytëse në zhvillimin e diabetit. Pastaj, gestacioni shkon në tipin 1 ose 2, dhe ne folëm më sipër.

Diabeti gjenetik

Këto përfshijnë shumë specie. Ekspozoni atë kur në nivelin e ADN-së ka mutacione të kromozomeve të caktuara përgjegjës për qelizat B dhe prodhimin e insulinës ose efektin biologjik të tij.

Ne nuk mund të ndikojmë në gjenetikë, dhe rezulton se është e pamundur të kurosh këto lloj diabeti.

Lexoni artikullin:  Trajtimet për diabet insipidus

Diabeti me endokrinopati

Ky është diabeti mellitus i tillë që u zhvillua në sfondin e një sëmundje tjetër endokrine, për shembull akromegalia ose tirotoksikoza. Pasi ka eleminuar shkakun e sëmundjes themelore, diabeti gjithashtu kalon.

Sëmundjet pankreatike

Këto përfshijnë pankreatitin, tumoret, traumën dhe të tjerët. Shpesh kjo çon në dëmtimin e qelizave B ose indit pankreatik zëvendësohet në fibroze. Dhe këto janë të gjitha proceset e pakthyeshme që çojnë në mungesë të insulinës. Shtë e pamundur të kurohet përgjithmonë, prandaj, trajtimi i përjetshëm është i nevojshëm.

Perspektivat për trajtimin e diabetit

Terapia imunosupresive për diabetin tip 1

Shkencëtarët po punojnë në mënyrë aktive në këtë metodë, por deri më tani nuk ka qenë e mundur të zhvillohet një ilaç që shtyp vetëm formimin e antitrupave ndaj qelizave B dhe nuk dëmton tërë sistemin imunitar. Gjithashtu një minus është që deri në kohën e diagnostikimit më shumë se 80% e qelizave B janë shkatërruar. Rezulton se nuk mund të bësh pa insulinë sidoqoftë. Por mbase në të ardhmen e afërt do të zbulohen ato ilaçe që mund të mbajnë prodhimin e insulinës së tyre.

Pankreasi artificial

Duhet të matë vazhdimisht nivelin e glukozës në gjak, të llogarisë dozën e insulinës automatikisht dhe gjithashtu ta furnizojë automatikisht atë në gjak. Derisa doli të krijonte një të tillë të lëvizshëm, të lirë, që plotëson të gjitha kërkesat e pajisjes. Problemet lindin me nevojën e përcaktimit të shpeshtë të besueshëm të niveleve të glukozës (e cila nuk është aq e thjeshtë) dhe bllokimi i pajisjes së furnizimit me insulinë. Deri më tani, shumë pajisje nuk funksionojnë.

Transplantimi i pankreasit

Numri i operacioneve të tilla po rritet çdo vit. Shkalla e suksesit është rreth 70%. Në thelb, një transplant është kryer tek pacienti i cili njëkohësisht është transplantuar dhe një veshkë. Operacioni është teknikisht shumë i komplikuar për shkak të pozicionit anatomik të gjëndrës. Për më tepër, sistemi imunitar i trupit parandalon ndërtimin e organeve të huaja dhe për këtë arsye ata vazhdimisht duhet të marrin ilaçe që shtypin këtë proces.

Le këto metoda deri më tani kanë qenë të dobishme për një numër të vogël të njerëzve. Vetëm ilaçi nuk qëndron ende, por vazhdon zhvillimet e reja në trajtimin e diabetit. Dhe shpresojmë që do të ketë një mundësi të tillë për të kuruar diabetin mellitus përgjithmonë. Por, për fat të keq, kjo nuk është akoma.

Mos lejoni që të gjithë skamerët tuaj ta ngrenë mendjen dhe të dallojnë realitetin nga fantazitë. Shtë e nevojshme të pranohet diabeti jo si një sëmundje, por si një mënyrë e jetës.

Friedrich Dürrenmat (shkrimtar zviceran) u sëmur nga diabeti në moshën 25 vjeç. Para kësaj, ai nuk udhëhoqi një mënyrë jetese të shëndetshme. Për shembull, ishte e zakonshme që ai të pinte 2 shishe verë në mbrëmje. Shkrimtari duhej të rimendonte zakonet e tij. Frederiku jetoi për 70 vjet. Dhe në fund të jetës së tij prodhuese, ai tha për sëmundjen e tij si kjo:

"Nëse nuk do të kisha diabet, do të vdisja për shëndetin tim." ©

Diabetus Shqipëri