Angiopatia diabetike

 • Dhimbje në ekstremet e poshtme
 • lodhje
 • Hemorragjia e syve
 • marramendje
 • Djegia në këmbë
 • Këmbët e kruajtura
 • Shkëndija para syve
 • kollë
 • Gjaku në urinë
 • Sputum me gjak
 • nosebleeds
 • Skuqje petechial
 • Humbja e vizionit
 • Spote para syve
 • Këmbët e dobëta
 • Vizioni i reduktuar
 • konvulsione
 • Lëkura e thatë
 • Acksarje në këmbë
 • Thekon urina

Angiopatia diabetike është një proces patologjik që është një ndërlikim i diabetit mellitus dhe karakterizohet nga fakti se enët e vogla preken në të gjithë trupin. Kjo sëmundje nuk ka kufizime për moshën dhe gjininë.

Në thelb, një formë e rëndë e angiopatisë diabetike ndodh vetëm nëse nuk ka trajtim mjekësor. Sipas statistikave, kjo sindromë manifestohet në një shkallë ose në një tjetër në të gjithë njerëzit me diabet.

Natyra e figurës klinike do të varet nga vendi në të cilin lokalizohet procesi patologjik, deri në cilën shkallë të ashpërsisë vazhdon. Diagnostika përfshin metoda laboratorike dhe instrumentale të hulumtimit.

Sa i përket taktikës së masave terapeutike, nuk ka metoda uniforme. Trajtimi do të varet nga natyra e lezionit. Në përgjithësi, terapia themelore do të ketë për qëllim eliminimin e faktorit rrënjë të rrënjës, d.m.th. diabeti mellitus.

Shtë e vështirë të bësh parashikime për një qëllim afatgjatë, pasi gjithçka do të varet nga natyra e rrjedhës së faktorit rrënjë rrënjë dhe nga ashpërsia e vetë sindromës.

Sipas klasifikimit ndërkombëtar të sëmundjeve të rishikimit të dhjetë, ky proces patologjik ka një kuptim të veçantë. Kodi për ICD-10 është E10-14.

etiologji

Angiopatia diabetike zhvillohet përkundër sfondit të diabetit të përparuar. Në këtë rast, glukoza ka një efekt shkatërrues në rreshtimin e brendshëm të sistemit vaskular. Kjo është pikërisht ajo që çon në ristrukturimin strukturor dhe funksional.

Meqenëse në diabet mellitus, sasia e glukozës në gjak tejkalon ndjeshëm normat e lejueshme, teprica e tij depërton në muret e enëve të gjakut dhe sorbitoli dhe fruktoza grumbullohen. Këto substanca, si glukoza, transportohen dobët nëpër membranat qelizore, gjë që çon në akumulimin e tyre në qelizat endoteliale.

Lexoni artikullin:  Si të ulet (rrëzohet) niveli i sheqerit (glukozës) në gjak

Si rezultat i kësaj, ndodh e mëposhtme:

 • përshkueshmëria e murit vaskular rritet dhe ënjtja e saj fillon;
 • aktivizohen proceset e koagulimit, gjë që çon në një rrezik të shtuar të trombozës;
 • prodhimi i një faktori relaksues është zvogëluar, gjë që çon në një përkeqësim të muskujve të lëmuar të mureve të anijes.

Kështu, ndodh formimi i treshes së Virchow – përkeqësimi i rrjedhës së gjakut, dëmtimi i epitelit, rritja e koagulimit të gjakut.

Faktorët predispozues për zhvillimin e angiopatisë diabetike:

 • mungesa e trajtimit të diabetit;
 • mosrespektimi i dietës së përshkruar nga mjeku;
 • sëmundje vaskulare;
 • sistemi imunitar i dobët;
 • historia e sëmundjeve sistemike.

Përveç kësaj, duhet të kuptohet se një sindromë e tillë çon në dëmtimin e organeve të tjera, të cilat mund të çojnë në vdekje.

Klasifikimi

Në varësi të madhësisë së anijeve të prekura, dallohen dy lloje të këtij sindromi:

Bazuar në lokalizimin e procesit patologjik, patologjia ndahet në nënllojet e mëposhtme:

 • angiopatia retinale në të dy sytë ose në një organ të shikimit (retinopatia);
 • angiopatia diabetike e ekstremiteteve të poshtme;
 • angiopatia e zemrës;
 • nefropatia – angiopatia e enëve të veshkave;
 • encefalopati – dëmtim i enëve të trurit.

Duhet të theksohet se angiopatia e syve mund të çojë në humbje të plotë të shikimit, dhe në këtë rast procesi patologjik do të jetë i pakthyeshëm.

Simptomatologjia

Fotografia klinike e angiopatisë diabetike do të formohet bazuar në lokalizimin e sindromës.

Pra, angiopatia diabetike retinale do të karakterizohet nga simptomat e mëposhtme:

 • ulur vrazhdësinë vizuale;
 • njolla, "fluturon" para syve;
 • shkëndija, ndez para syve;
 • hemorragji në qafën e syrit.

Në këtë rast, simptomat do të përparojnë me shpejtësi, dhe në fund të fundit kjo do të çojë në humbje të plotë të shikimit.

Një sindromë në të cilën shfaqet një lezion i enëve të ekstremiteteve të poshtme, simptomat do të kenë si:

 • lëkura e thatë në zonën e këmbës;
 • dhimbje në këmbë, ndoshta venat e holluara;
 • petechiae (pika të vogla të kuqe) formojnë në lëkurë;
 • kruajtje dhe djegie në këmbë;
 • me kohën, çarje formohen në zonën e këmbës;
 • lodhje, dobësi në këmbë edhe pas një ushtrimi të shkurtër fizik.
Lexoni artikullin:  Ulçera trofike të ekstremiteteve të poshtme

Gradualisht, ulcerat trofike fillojnë të shfaqen në zonën e këmbës. Nëse nuk filloni trajtimin, kjo do të çojë në mënyrë të pashmangshme në nekrozë indesh, dhe më pas në gangrenë.

Përveç kësaj, mund të shfaqen simptoma të natyrës së mëposhtme:

 • kollitja e gjakut;
 • në urinë ka gjak, thekon të bardha;
 • dobësi e përgjithshme, sëmundje;
 • humbje peshe;
 • lajthi të shpeshta dhe të rënda të hundës;
 • marramendje;
 • të qenët i përgjumur;
 • konvulsionet;
 • dhimbje në zemër;
 • shqetësim i ritmit të zemrës;
 • presioni i paqëndrueshëm i gjakut.

Përveç kësaj, panorama e përgjithshme klinike mund të shoqërohet me shenja specifike që do të jenë karakteristike për ndërlikimin që u shfaq në sfondin e një sindromi të tillë.

Shtë e nevojshme të konsultoheni me një mjek menjëherë pasi të fillojnë të shfaqen simptomat e para: qasja në kohë e ndihmës mjekësore rrit ndjeshëm shanset për një shërim të plotë.

Diagnostics

Diagnostifikimi përfshin si metoda laboratorike ashtu edhe instrumentale.

Pjesa laboratorike e hulumtimit përfshin:

 • test i përgjithshëm klinik dhe i hollësishëm biokimik i gjakut;
 • testi i tolerancës së glukozës;
 • përcaktimi i nivelit të glukozës në gjak;
 • përcaktimi i niveleve të mbetura të ure;
 • testi i shkallës së infiltrimit glomerular;
 • Përcaktimi i shpejtësisë GFR.

Studimet instrumentale përfshijnë:

 • ekzaminimi i fundusit;
 • ultratinguj;
 • EKG;
 • Studim dokpler i anijeve të ekstremiteteve të poshtme;
 • angiografiyu;
 • CT ose MRI e trurit.

Kërkohet konsultim me një okulist, kardiolog, kirurg vaskular, neurolog.

Bazuar në rezultatet e masave diagnostikuese, do të përcaktohet forma dhe ashpërsia e sindromës, në bazë të së cilës do të zgjidhet taktika e veprimeve terapeutike.

Trajtim

Trajtimi i çdo forme të angiopatisë diabetike duhet të bëhet vetëm me rekomandimin e një mjeku dhe me respektimin e kujdesshëm të kërkesave të tij. Në përgjithësi, kursi i terapisë themelore duhet të ketë për qëllim eliminimin e faktorit rrënjësor të shkakut, domethënë trajtimin e diabetit.

Pjesa farmakologjike e trajtimit përfshin marrjen e ilaçeve të mëposhtëm:

 • antispasmodics;
 • angioprotektorы;
 • ilaçe për të përmirësuar mikrocirkulacionin;
 • agjentë antiplomatikë;
 • nootropic;
 • stimuluesit metabolikë;
 • ilaçe për uljen e lipideve;
 • frenuesit e reduktazës së aldozës.

Përveç kësaj, diuretikët, ilaçet për të stabilizuar presionin e gjakut, antihipertensivë mund të përshkruhen.

Lexoni artikullin:  Si të kontrolloni sheqerin në gjak normal

Ndërhyrja kirurgjikale nuk përjashtohet, nëse ka ulcera trofike, nekroza indesh. Trajtimi me mjete juridike popullore në këtë rast është i paefektshëm, pasi nuk jep efektin e duhur terapeutik.

Komplikime të mundshme

Nëse trajtimi nuk fillohet në kohën e duhur, atëherë mund të zhvillohen komplikimet e mëposhtme:

Sa për parandalimin, në këtë rast, e vetmja metodë e përshtatshme do të ishte trajtimi adekuat për diabetin. Në manifestimet e para të figurës klinike, e cila është përshkruar më sipër, duhet të kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore.

Diabetus Shqipëri