Barnat e reja të diabeteve

Barnat e gjeneratës së ardhshme do të ndihmojnë në uljen e peshës dhe zvogëlimin e rrezikut të sulmit në zemër

Viti 2016, i cili po afron në përfundimin e tij logjik, solli shumë gjëra interesante. Jo pa "gjetje" farmaceutike të lumtura që u japin shpresë pacientëve me sëmundje kronike të pashërueshme, në veçanti të diabetit mellitus.

Sëmundje e ëmbël

Fatkeqësisht, proceset e pakthyeshme ndodhin në trupin e pacientëve me diabet. Më shpesh (në 90% të rasteve), pankreasi nuk mund të prodhojë insulinë hormonale në sasi të mjaftueshme ose trupi nuk është në gjendje ta përdorë atë në mënyrë efektive, si rezultat i të cilit rritet niveli i glukozës në gjak dhe zhvillohet diabeti i tipit 2.

Më lejoni t'ju kujtoj se insulina është çelësi që hap rrugën për glukozën që vjen nga ushqimi në rrjedhën e gjakut. Diabeti i tipit 2 mund të ndodhë në çdo moshë, dhe shpesh ai vazhdon i fshehur për shumë vite. Sipas statistikave, çdo pacient i dytë nuk është i vetëdijshëm për ndryshime serioze që ndodhin në trupin e tij, gjë që përkeqëson ndjeshëm prognozën e sëmundjes.

Shumë më rrallë, raportohet diabeti tip 1, në të cilin qelizat pankreatike në përgjithësi pushojnë së sintetizimi i insulinës, dhe më pas pacienti ka nevojë për administrim të rregullt të hormonit nga jashtë.

Diabeti i tipit 1 dhe tipit 2, i lënë rastësisht, është jashtëzakonisht i rrezikshëm: çdo 6 sekonda kërkon një jetë. Dhe fatale, si rregull, nuk është vetë hiperglicemia, domethënë një rritje e sheqerit në gjak, por pasojat e saj afatgjata.

Komplikime të mëdha

Pra, diabeti nuk është aq i tmerrshëm sa sëmundjet që "lançon". Ne rendisim më të zakonshmet.

  • Sëmundjet kardiovaskulare, përfshirë sëmundjet koronare të zemrës, një pasojë natyrale e të cilave janë katastrofat – infarkti i miokardit dhe goditja në tru.
  • Sëmundja e veshkave, ose nefropatia diabetike, e cila zhvillohet për shkak të dëmtimit të enëve të gjakut të veshkave. Nga rruga, kontrolli i mirë i niveleve të glukozës në gjak zvogëlon shumë gjasat e këtij ndërlikimi.
  • Neuropatia diabetike – dëmtim i sistemit nervor, që çon në çrregullime të tretjes, mosfunksionim seksual, ulur apo edhe humbje të ndjesisë në gjymtyrët. Për shkak të ndjeshmërisë së zvogëluar, pacientët mund të mos vërejnë lëndime të vogla, e cila është e mbushur me zhvillimin e një infeksioni kronik dhe mund të rezultojë në amputim të gjymtyrëve.
  • Retinopatia diabetike – dëmtim i syve, duke çuar në ulje të shikimit deri në verbëri të plotë.
Lexoni artikullin:  Cilat mjete juridike popullore janë efektive për uljen e sheqerit në gjak

Secila prej këtyre sëmundjeve mund të shkaktojë paaftësi ose edhe vdekje, dhe prapë patologjitë kardiovaskulare konsiderohen më të fshehtat. Shtë kjo diagnozë që në shumicën e rasteve shkakton vdekjen e diabetikëve. Kontrolli i hipertensionit arterial, sëmundjes koronare të zemrës, niveleve të kolesterolit është i njëtrajtshëm me nevojën për kompensim adekuat të vetë glikemisë.

Edhe me rrjedhën ideale të ngjarjeve – trajtimin e duhur, dietë, etj – rreziku i vdekjes nga një sulm në zemër ose goditje në diabetikët është shumë më i lartë sesa te njerëzit që nuk vuajnë nga hiperglicemia. Sidoqoftë, ilaçet e reja hipoglikemike të destinuara për trajtimin e diabetit tip 2, më në fund mund ta kthejnë vektorin në një drejtim më të favorshëm dhe të përmirësojnë shumë prognozën e sëmundjes.

Injeksione në vend të pilulave

Në mënyrë tipike, ilaçet për trajtimin e diabetit jo-insulinë të varur jepen si tableta orale. Ky rregull i pashprehur ka kaluar në harresë me ardhjen e ilaçeve të injektueshme që stimulojnë sekretimin e insulinës, siç është liraglutide.

Një pronë pozitive e liraglutidit, e cila e dallon atë në mesin e shumë ilaçeve të tjera hipoglikemike, është aftësia për të ulur peshën e trupit – një cilësi jashtëzakonisht e rrallë për agjentët hipoglikemikë. Ilaçet për diabet shpesh kontribuojnë në shtimin e peshës, dhe ky trend është një problem serioz, sepse mbipesha është një faktor rreziku shtesë. Studimet kanë treguar: gjatë trajtimit me liraglutide, pesha e trupit të pacientëve me diabet u ul me më shumë se 9%, gjë që mund t'i atribuohet një lloji të regjistrave të ilaçeve që zvogëlojnë sheqerin në gjak. Megjithatë, një efekt i dobishëm në peshë nuk është avantazhi i vetëm i liraglutide.

Një studim i përfunduar në vitin 2016 me më shumë se 9000 pacientë që morën liraglutide për gati 4 vjet treguan se trajtimi me këtë ilaç jo vetëm që ndihmon në normalizimin e niveleve të glukozës në gjak, por gjithashtu zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Mezi pres

Ulja e gjasave për të zhvilluar fatkeqësi të tmerrshme kardiovaskulare, nën shpatën e Damokles nga të cilat jetojnë shumica e diabetikëve, me gati një çerek është një arritje e madhe që mund të shpëtojë mijëra jetë. Rezultate të tilla mbresëlënëse të punës kërkimore të shkencëtarëve lejojnë një vështrim më të guximshëm në të ardhmen për miliona pacientë, duke forcuar besimin e tyre: diabeti nuk është një fjali.

Diabetus Shqipëri