Changesfarë ndryshimesh në lëkurë ndodhin në diabet

Diabeti mellitus është sot një nga sëmundjet më të zakonshme që mund të ketë komplikime të rrezikshme. Pacientët me diabet duhet të jenë të vetëdijshëm për problemet e mundshme të lëkurës që lidhen me sëmundjen, dhe është e rëndësishme që të konsultoheni me një mjek përpara se këto probleme të dalin jashtë. Në shumicën e rasteve, ndryshimet e lëkurës në diabet mellitus, subjekt i diagnozës së hershme dhe trajtimit në kohë, janë të kthyeshme, ose ato mund të shmangen plotësisht. Gjeni në estet-portal.com. ndryshimet më të zakonshme të lëkurës në diabet.

Patologjitë më të zakonshme të lëkurës në diabet

Skleroderma diabetike është e zakonshme te njerëzit me diabet tip II. Ndodh rrallë dhe manifestohet me trashje të lëkurës në pjesën e prapme të qafës dhe / ose në pjesën e pasme të sipërme. Trajtimi konsiston në një kontroll të rreptë të niveleve normale të sheqerit në gjak. Për të zbutur lëkurën, duhet të përdorni locione ure dhe hidratues.

Vitiligo është më e zakonshme në lëkurë me diabet tip I dhe manifestohet nga një ndryshim në ngjyrën e lëkurës. Cilat patologji të tjera çojnë në një ndryshim në shfaqjen e lëkurës në diabet mellitus? Lexoni më shumë në estet-portal.com. Patogjeneza e vitiligos është shkatërrimi i melanozomeve – qelizave që prodhojnë melaninën e pigmentit (një substancë që përcakton ngjyrën e lëkurës), e cila çon në shfaqjen e njollave të bardha, të zbardhura në lëkurë. Lokalizimi i shpeshtë: gjoksi dhe barku, në fytyrë rreth gojës, hundës dhe syve.

Disordersrregullime të qarkullimit të gjakut në lëkurën me diabet

Mikro dhe makroangiopatia janë komplikime serioze të diabetit mellitus si të tipit I ashtu edhe të tipit II. Angiopatia manifestohet me ngushtimin e enëve të gjakut, pezmatimin e murit të tyre të brendshëm dhe depozitimin e pllakave aterosklerotike mbi to. Vaskulat e kalibrit të madh dhe të vogël janë të ndjeshëm ndaj angiopatisë, domethënë në të gjithë trupin, përfshirë ato anije që formojnë një rrjet furnizimi me gjak në nivelin e lëkurës.

Lexoni artikullin:  Dieta e Parandalimit të Diabeteve

Këto ndryshime ndodhin gradualisht, dhe lëkura me diabet po vuan kronikisht nga mungesa e oksigjenit.

Angiopatia vaskulare e lëkurës në diabet mund të rezultojë në rrallim dhe shkëlqim jo të shëndetshëm të lëkurës, veçanërisht në këmbë, trashje dhe zbardhje të thonjve, ndjesi të pakëndshme ndjesi shpimi gjilpërash, ndjeshmëri të dëmtuar dhe termorregullim, humbje të flokëve.

Nëse dëmtimi i lëkurës ndodh në vendet ku përparon arterioskleroza, procesi i shërimit zgjat shumë më tepër sesa në lëkurën e shëndetshme, e cila shoqërohet me shqetësime trofike.

Patologjitë e lëkurës me diabet përfshijnë ndryshimet e saj:

  • lipodistrofia diabetike;
  • dermopatia diabetike;
  • acroscleroderma;
  • xanthomatosis e skuqjes;
  • pemfigus diabetik;
  • granuloma unazore e shpërndarë.

Kushtet patologjike të lëkurës në diabet

Lipodistrofia diabetike ndodh në vendet e administrimit të vazhdueshëm të insulinës, prandaj është e rëndësishme të njiheni zonat e mundshme dhe shpeshtësinë e ndryshimeve në lokalizimin e injeksioneve. Ndonjëherë vendi i lipodistrofisë së lëkurës në diabet mund të kruhet ose të dëmtojë, ulçerimi sipërfaqësor është i mundur.

Dermopatia diabetike është një ndryshim në enët e gjakut që furnizojnë gjak në lëkurë. Dermopatia manifestohet nga lezione të rrumbullakosura ose ovale me lëkurë të holluar, të cilat lokalizohen në sipërfaqet e përparme të këmbëve. Pikat janë pa dhimbje, mund të shoqërohen me kruajtje ose ndjesi djegieje.

Sklerodaktilizmi është një ndërlikim i diabetit mellitus, në të cilin lëkura në gishtërinj dhe gishtërinj të dendur, bëhet e holluar dhe e shtrënguar, lëvizshmëria e nyjeve ndërfalangale është e dëmtuar, dhe bëhet e vështirë për të rregulluar gishtat. Ndryshimet janë të pakthyeshme.

Xanthomatosis e skuqjes shfaqet në formën e një pllake të verdhë të dendur, dylli, në formë bizele në sipërfaqen e lëkurës në diabet mellitus, e cila është shkaktuar nga një rritje e nivelit të triglicerideve në gjak. Pllaka kruar, shpesh e rrethuar nga një halë e kuqe, lokalizim tipik është fytyra ose mollaqe, si dhe sipërfaqja e pasme e krahëve dhe këmbëve, veçanërisht në kthesat e gjymtyrëve.

Pemphigus diabetik ose bulla diabetike manifestohet me ndryshime të ngjashme me blisters nga djegiet. Blisters mund të ndodhin në gishta, duar, këmbë, këmbë, këmbë dhe parakrah. Pemfigusi diabetik nuk shoqërohet me dhimbje dhe kalon vetë.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i ulët në gjak shkakton simptoma

Granuloma unazore e diseminuar përfaqësohet nga një zonë e përcaktuar qartë anulare ose e harkuar e lëkurës. Elementet e një skuqje të granulomës në lëkurë në diabet mellitus shpesh shfaqen në gishtërinj dhe veshë, dhe gjithashtu mund të ndodhin në gjoks dhe në bark. Skuqjet janë të kuqe, të kuqe-kafe ose me ngjyrë mishi.

Lezione diabetike të lëkurës të shkaktuara nga rezistenca ndaj insulinës

Acanthokeratoderma manifestohet nga errësimi dhe shtrëngimi i lëkurës në zona të caktuara të trupit, veçanërisht në zonën e palosjeve të lëkurës. Lëkura me diabet bëhet e vështirë, e ashpër, përvetëson një ngjyrë kafe, dhe nganjëherë ngritjet, të përshkruara si velveteen, shfaqen në të.

Më shpesh, ndryshimet në acantoderma, të cilat gabimisht perceptohen si papilloma në lëkurë, ndodhin në anën ose pjesën e pasme të qafës, në sqetullat, nën gjoks dhe ijë. Ndonjëherë ndodhin ndryshime në lëkurën e majave të gishtave.

Acantokeratoderma zakonisht i paraprin diabetit mellitus, dhe për këtë arsye konsiderohet shënuesi i tij. Shtë e rëndësishme të mbani mend se disa sëmundje të tjera gjithashtu mund të shoqërohen ose të shkaktojnë akanthozë të lëkurës (akromegalia, sindroma Itsenko-Cushing). Besohet se acantokeratoderma është shfaqja e lëkurës së rezistencës ndaj insulinës.

Kështu, kur zbuloni ndryshimet e lëkurës në diabet mellitus, duhet të kontaktoni një endokrinolog për të korrigjuar trajtimin ose kontrollin shtesë të sëmundjes themelore.

Diabetus Shqipëri