Cili është rreziku i gëlbazës së këmbës, trajtimi i diabetit

Formimi purulent në kombinim me inflamacionin quhet flegmon. Infeksioni depërton përmes defekteve të lëkurës. Infeksioni i kërpudhave gjithashtu mund të shkaktojë sëmundjen. Në varësi të gjendjes së pacientit dhe rezistencës së trupit, infeksioni përhapet. Complicationsfarë ndërlikimesh mund të ketë një gëlbazë në këmbë, si ta trajtoni atë në mënyrë korrekte?

Përmbajtja:

Inflamacioni i indit dhjamor i shkaktuar nga mikroorganizmat dhe pa kufij quhet flegmon.

Një shkak i zakonshëm i shfaqjes së gëlbazës së këmbës janë plagët e birrës, misrat e acaruar, shpesh inflamacioni i indit nënlëkuror paraprihet nga gëlbazë shin. Për dallim nga një çiban, masat purulente nuk grumbullohen në një vend, por përhapen në inde të thella, nuk kanë një bosht.

Simptomat e sëmundjes mund të jenë ose të theksuara ose që kërkojnë diagnozë shtesë.

Në sfondin e kripës ekzistuese, gëlbazë e shputës shpesh zhvillohet. Pa masat e nevojshme, sëmundja përhapet në indet fqinje.

Shtë e rëndësishme. Pasi të keni vërejtur shenjat fillestare të inflamacionit, duhet menjëherë të konsultoheni me një kirurg për të përcaktuar faktorët kryesorë dhe të përshkruani trajtim të mëtutjeshëm.

Shkaqet e sëmundjes, diagnoza

Rreziku më i madh i inflamacionit të indeve është tek njerëzit me inflamacion të shpeshtë pustular. Këto janë, si rregull, pacientë me diabet mellitus, veçanërisht ata që vuajnë nga format e saj të rënda, duke marrë doza të mëdha insuline.

Forma më e rëndë e gëlbazës së këmbës, e formuar në pjesën e vetme. Fokusi i inflamacionit mund të jetë sipërfaqësor ose i thellë.

Bakteret që hyjnë në indin nënlëkuror fillojnë të shumohen, duke shkaktuar inflamacion. Patogjenët më të zakonshëm janë stafilokoku dhe streptokoku, më rrallë, bacili hemofil dhe bakteret e tjera.

Në një shënim. Meqenëse procesi inflamator zhvillohet në shtresat e thella të lëkurës, një gëlbazë e mbyllur nuk është ngjitëse.

Faktorët që predispozojnë për sëmundjen:

  • ulje e mbrojtjes së trupit (HIV, përdorimi i disa ilaçeve);
  • diabeti mellitus;
  • inflamacion kronik;
  • dëmtimi i shtresës epidermale dhe indeve të buta.
Lexoni artikullin:  Dieta për sheqer të lartë në gjak

Në personat që vuajnë nga një shkelje e metabolizmit të karbohidrateve, ndodh dëmtimi vaskular, ulet imuniteti dhe funksionet mbrojtëse të lëkurës. Si rezultat, gëlbazë këmbësh në diabet mellitus mund të çojë jo vetëm në humbjen e gjymtyrëve, por edhe në pasoja më serioze, madje edhe vdekjen.

Trajtimi i procesit inflamator në një diabetik është kompleks, pasi kërkon rivendosjen e furnizimit me gjak të indeve

Mos harroni. Në disa raste, shfaqja e gëlbazës provokon depërtimin nën lëkurë jo vetëm të mikroorganizmave, por edhe kimikateve (benzinë, terpentinë).

Fokusi i inflamacionit nuk është i rrethuar nga një kapsulë e dendur. Procesi nekrotik, duke depërtuar në hapësirat ndërfaziale, mbulon një zonë të konsiderueshme të këmbës. Shpesh, gangrena zhvillohet në vendin e zonës së prekur, veçanërisht me diabet. Trajtimi i suksesshëm i gëlbazës së këmbës ndalon përhapjen e infeksionit.

Ekzaminimi vizual i zonës së prekur lejon kirurgun që të diagnostikojë shpejt nëse simptomat janë të dukshme në sipërfaqe. Nëse gëlbazë është e thellë, kërkohet një ekzaminim me rreze X, ultratinguj, MRI, CT ose birë e fokusit patologjik.

Metodat e trajtimit

Metoda kryesore e trajtimit të gëlbazës së këmbës është operacioni.

Meqenëse mikroorganizmat që shkaktojnë sëmundje janë agresivë, vetëm të shkosh te mjeku do të ndihmojë të ndalosh përhapjen e infeksionit.

Shtë e rëndësishme. Meqenëse amputimi i gjymtyrëve kryhet në fazat e mëvonshme, kërkohet të kërkoni këshilla nga një institucion mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur përpara se procesi purulent-inflamator të prek indet e thella.

Në fazën fillestare të zhvillimit të sëmundjes, derisa të formohet një infiltrate, ju mund të përballeni me sëmundjen pa u drejtuar në një autopsi. Pacienti është i përshkruar procedurat fizioterapeutike dhe terapia e ilaçeve që normalizon metabolizmin e lipideve dhe ndihmon në uljen e përshkueshmërisë vaskulare.

Analgjezikët nuk duhet të përdoren para se të vizitoni një mjek, pasi mungesa e dhimbjes do ta vështirësojë përcaktimin e gëlbazës

Sfida është trajtimi i gëlbazës diabetike të këmbës. Mjeku zbulon të gjitha foci purulente në dispozicion dhe nxjerr indin e vdekur. Antibiotikë të fuqishëm i përshkruhen pacientit. Në rast të një rezultati të suksesshëm, procedurat e mëtutjeshme janë realizuar që synojnë përmirësimin e qarkullimit të gjakut. Pas operacionit vaskular kryhen manipulime plastike rindërtuese për të formuar këmbën.

Në një shënim. Operacionet kirurgjikale, gjatë së cilës kryhet një rrjedhje e përmbajtjes purulente, kryhen nën anestezi të përgjithshme.

Një autopsi i gëlbazës së këmbës kryhet në atë mënyrë që të mos dëmtojë enët dhe mbaresat nervore, si dhe të fitojë qasje në lokalizimin e procesit purulent.

Lexoni artikullin:  Parandalimi i Diabeteve te te Rriturit

Pas pastrimit dhe kullimit të zgavrës, kompresat që përmbajnë antibiotikë aplikohen në plagë. Trajtimi lokal shoqërohet me forcimin e imunitetit dhe një luftë të përgjithshme kundër një agjenti infektiv. Injeksione intramuskulare kundër qetësuesve, antibiotikëve, vitaminave dhe agjentëve riparues. Për të qetësuar ethet dhe dhimbjet, rekomandohen ilaçe antipiretikë dhe analgjezikë. Shërimi pas operacionit zgjat disa muaj.

Për të përshpejtuar refuzimin e indeve të vdekura, përdoren vajra Iruxol ose produkte të ngjashme që përmbajnë enzima. Pomadë metiluracil ose Troxevasin ka një efekt pozitiv në procesin e shërimit.

Për të parandaluar përhapjen e infeksionit, përdorimi i kompresave të ngrohjes është i ndaluar

Në rastin e trajtimit dhe ruajtjes së suksesshme të gjymtyrëve, pacienti pas shërimit duhet të vesh këpucë ortopedike, të cilat mund të zvogëlojnë ngarkesën në gjymtyrën e prekur, si dhe të parandalojnë formimin e chafing, të cilat shpesh zhvillohen në një proces inflamator dhe ri-zhvillim të gëlbazës.

Shtë e rëndësishme. Për të shmangur komplikimet dhe kalimin e sëmundjes në një formë kronike, pacienti duhet të ndjekë të gjitha rekomandimet e një specialisti gjatë gjithë periudhës së rimëkëmbjes.

Komplikime të mundshme

Infeksioni, duke u përhapur me një rrjedhje gjaku dhe limfatike, kërcënon një numër komplikimesh serioze:

  • procesi infektiv që ndodh në pjesën e poshtme të gjymtyrëve, me kalimin e kohës, mbulon sistemin vaskular dhe çon në zhvillimin e phlebitis dhe trombophlebitis;
  • në rast të një procesi purulent të kalimit në indet e eshtrave, zhvillohet osteomieliti;
  • një infeksion i zakonshëm në trup çon në sepsë dhe tronditje toksike toksike;
  • proceset purulent-inflamatore dhe nekrotike, të ngritura lart, mund të çojnë në amputim të këmbës ose të gjithë këmbës.

Një nga ndërlikimet më të rrezikshme të një këmbë diabetike është gëlbazë. Kontakti me kohë me specialistë do të ndihmojë për të mbajtur këmbën.

Shtë e rëndësishme. Një parashikim i suksesshëm i sëmundjes varet nga trajtimi i saktë dhe në kohë.

Masat parandaluese

Për të zvogëluar rrezikun e formimit të gëlbazës së këmbës, rekomandohet forcimi i sistemit imunitar, trajtimi i lezioneve të lëkurës (vlon, karbuncles) në kohën e duhur, zhdukja e fytyrave kronike bakteriale dhe vendosja në rregull e metabolizmit. Në rast dëmtimi ose abrazioni të vogël, është e nevojshme që të trajtohet me kujdes zona e prekur me agjentë antiseptikë.

Diabetus Shqipëri