Cili është sheqeri i lejueshëm i gjakut

Diabeti mellitus është një sëmundje shumë e zakonshme në mesin e banorëve të të gjitha vendeve të zhvilluara. Arsyet e shfaqjes së tij mund të jenë një sërë faktorësh: kequshqyerja, mbipesha, pirja e duhanit dhe abuzimi me alkoolin, sëmundje të ndryshme shoqëruese, etj. Më e rëndësishme për parandalimin dhe trajtimin në kohë të diabetit është kontrolli i nivelit të sheqerit në gjak.


Një tregues tipik i nivelit të sheqerit në gjak është për të gjithë dhe nuk varet nga mosha ose gjinia e personit. Shkon nga 3,5 në 5,5 m / mol për litër gjaku. Rishikimi duhet të bëhet në mëngjes me stomak bosh. Nëse niveli i sheqerit në gjak varion nga 5,5 në 6 m / mol për litër, kjo është një gjendje kufitare, ose një gjendje afër diabeteve. Kjo vlen për gjakun kapilar. Për venoz, lejohet një tregues deri në 6,1 m / mol për litër.Treguesit e nivelit të sheqerit në gjak mund të mbivlerësohen nëse keni bërë ndonjë shkelje gjatë procesit të rishikimit. Përveç kësaj, nëse kohët e fundit keni përjetuar një dëmtim të fortë, stres nervor, sëmundje – treguesit mund të shtrembërohen dhe kjo situatë duhet të diskutohet me mjekun tuaj. Rritja e glukozës në gjak ndodh si rezultat i mungesës ose prodhimit të pakënaqshëm të hormonit pankreatik nga qelizat beta të pankreasit dhe për shkak të se efekti i tij po dobësohet. Shenjat paralajmëruese të diabetit, për të cilat duhet të jeni vigjilent, janë: një ndjenjë dobësie, nauze, një etje e theksuar, urinim i shpeshtë, një ndjenjë e palpitacioneve të zemrës Unë, frymë e shpejtë dhe e madhe. Përveç kësaj, kjo është djersitje e tepruar, nervozizëm, një ndjenjë e vazhdueshme e urisë, përgjumje, mpirje e ekstremiteteve dhe ndjesi të tjera të pakëndshme në to.Nëse keni një nivel të rritur të glukozës në gjak, duhet ta merrni seriozisht këtë kërmillë. Drejtimi i diabetit mellitus surprizon sistemin nervor, enët e trurit, zemrën, enët e gjymtyrëve dhe syve, zemrën dhe veshkat. Si rezultat, mund të shfaqen komplikime të rëndësishme si infarkt miokardi dhe goditje në tru, dështimi kronik i veshkave, humbja e shikimit, gangrenë e ekstremiteteve, etj., Në rastin kur një person me diabet mellitus përputhet me të gjitha rekomandimet e endokrinologut, kontrollon nivelin e glukozës në gjak, ndjek një dietë, etj. drejton një mënyrë jetese të shëndetshme, shëndeti i tij nuk do të jetë i këputur se njerëzit që nuk e kanë këtë diagnozë.

Burimi kryesor i energjisë në trup është glukoza – një produkt i prishjes së molekulave të vështira të karbohidrateve dhe yndyrnave nga ushqimi. Ngopja e tepërt e tij në gjak është një lajmëtar i diabetit mellitus, ndërsa një mangësi pengon funksionimin e organeve dhe sistemeve të trupit. Lejohet të përcaktohet niveli i sheqerit në gjak në një laborator biokimik ose me ndihmën e një glukometri.

Udhëzim

1. Dhuroni gjak për sheqer me të gjitha mënyrat në mëngjes me stomak bosh, të paktën 8 orë duhet të kalojnë pas vaktit të fundit. Nëse uria është e padurueshme, pini ujë të lehtë pa aditivë, ngjyra ose ruajtës. Ushqimi, efekti energjik, stresi, sëmundjet e kaluara dhe marrja e një numri medikamentesh shtrembërojnë rezultatet e studimit, duke shkaktuar një rritje të justifikuar fiziologjikisht në nivelin e sheqerit në gjak.

2. Shkoni në laboratorin biokimik sipas drejtimit të dhënë nga pediatri ose bëni një test në shtëpi duke përdorur një glukometër. Kampionimi i gjakut kryhet nga gishti. Një birë me një shall dhe një gjilpërë të pajisjes kryhet jo në jastëkun e vogël, por në anën. Mos e kryeni këtë procedurë në gishtin e madh apo gishtin tregues.

3. Krahasoni rezultatet e marra në mmol / l me normën fiziologjike të pranishëm: • për foshnjat 2,78-4,4; • për fëmijët e moshës 2 deri në 6 vjeç 3,3-5,0; • për nxënësit e shkollës 3,3- 5,5; • për të rriturit 3,21-6,12.

Lexoni artikullin:  Si të trajtohet diabeti i tipit 2 me mjetet juridike popullore në shtëpi

4. Devijimet e zbuluara nuk janë arsye për panik, por një rast për procedura shtesë diagnostike laboratorike nën mbikëqyrjen e një mjeku. Një nivel i lartë i sheqerit në gjak mund të nxitet nga imuniteti personal i trupit në një rritje të përqendrimit të glukozës ose nga proceset e zakonshme fiziologjike në trup – thonë stresi në ekzaminim.

5. Përveç studimit, mund të përshkruhet një test oral i tolerancës së glukozës, ai që kryhet në stomak bosh dhe që më vonë merret me një zgjidhje të përqendruar sheqeri pas çdo 30 minutash. Rezultatet lihen mënjanë në aeroplanin koordinativ “kohë të ngopjes” dhe merret një kurbë sipas formës së së cilës gjykohet prania ose mungesa e devijimeve. Nëse pas dy orësh treguesit i janë afruar vlerës fillestare, atëherë nuk ka asnjë arsye për shqetësim.

6. Bëni një provë për të përcaktuar hemoglobinë glikoziluar në gjak, në mënyrë që të përjashtoni fuqinë e faktorëve të rastit në shtresën e sheqerit. Ky test tregon shkallën mesatare të luhatjeve të nivelit të glukozës gjatë tre muajve të fundit. Normalisht, ngopja e këtyre molekulave nuk duhet të kalojë 5,9% të përqendrimit të përgjithshëm të hemoglobinës në gjak. Nëse rezultatet e marra nga ju janë të ndryshme, atëherë ju duhet të bëni një ekzaminim të plotë të plotë për të zbuluar faktorët që provokojnë një shkelje të metabolizmit të karbohidrateve në trup.

Kushtoj vëmendje!
Grupi i rrezikut për predispozimin ndaj diabetit përfshin fëmijët në të cilët të dy ose njëri nga prindërit vuajnë nga kjo sëmundje. Infeksionet virale të transferuara shërbejnë si një nxitës për fillimin e ndryshimeve patologjike. Një shenjë indirekte e përqendrimit të tepërt është etja, një rritje në numrin e urinës dhe një rënie në peshën e trupit.

Këshilla të dobishme
Para ekzaminimit është e pamundur të lahen dhëmbët, madje edhe sepse pasta e dhëmbëve përmban sheqer, atë që kalon përmes mukozës së zgavrës me gojë në rrjedhën e gjakut dhe ndikon në rezultatet e rishikimeve.

Shtresa e sheqerit në gjak quhet glicemia, ky është një nga treguesit më të rëndësishëm të shëndetit të njeriut. Tejkalimi i këtij niveli tregon zhvillimin e diabetit mellitus – një nga sëmundjet më të pakëndshme dhe të zakonshme. Një numër tipik i sheqerit është deri në 5,5 mmol për litër kur agjëroni gjak.

Sheqeri i gjakut

Një nga pjesëmarrësit kryesorë në metabolizmin e karbohidrateve në trupin e njeriut është glukoza, e cila në gjuhën kolokiale shpesh quhet sheqer. Një pjesë e madhe e energjisë së prodhuar në trupin e njeriut për të kryer procese të ndryshme sigurohet nga oksidimi i glukozës. Me ndihmën e hormoneve speciale, sheqeri i tepërt i gjakut përpunohet në glikogjen për prodhimin e energjisë. Nëse pankreasi ndërpret prodhimin e insulinës – substanca kryesore që përpunon glukozën, niveli i sheqerit në gjak do të rritet. Kjo është një nga shenjat e para të diabetit. Mjekët rekomandojnë që, pa përjashtim, njerëzit të kontrollojnë nivelin e sheqerit në gjak çdo tre vjet. Nëse një person është në rrezik të lartë, të themi, ka mbipeshë, ose të afërmit e tij vuajnë nga diabeti, atëherë këshillohet që të kontrollohet të paktën një herë në vit. Për të zbuluar numrin e glukozës në gjak lejohet me mbështetjen e një testi ekspres ose një rishikim laboratorik. Metoda e 1 – primitive, e shpejtë dhe mjaft e efektshme. Ekzistojnë pajisje speciale për përcaktimin e përqendrimit të glukozës në gjak, ato përdoren si në spitalet mjekësore ashtu edhe në shtëpi. Nëse pajisja është e shërbimit dhe rishikimi bëhet pozitivisht, rezultati do të jetë i saktë. Por edhe rezultatet më të sakta do të tregohen nga hetimet laboratorike, të cilat lejohen të kryhen vetëm në një spital.

Tabela e përmbajtjes së sheqerit në gjak

Kur dhuroni gjak kapilar si me ndihmën e provës së shpejtë ashtu edhe në kushte laboratorike, norma e tabelës së sheqerit për njerëzit e të gjitha gjinive dhe moshave konsiderohet tregues nga 3,3 në 5,5 mmol për litër, nëse rishikimi është kryer në stomak bosh, d.m.th., nuk u paraprinë nga ushqim në të paktën 8 orë. Pas një vakt, numri i glukozës në gjak rritet, në këtë rast nga 3,3 në 7,8 mmol për litër konsiderohen tregues tipikë. Nëse gjaku venoz jepet në stomak bosh, atëherë norma është afërsisht e njëjtë – deri në 5,6 mmol për litër, dhe ushqim i mëvonshëm – deri në 6,7. Ata gjithashtu rishikojnë plazmën në tryezën e përmbajtjes së glukozës, në këtë rast jo më shumë se 12 mmol sheqer për litër duhet të jetë i pranishëm në plazmën e gjakut kapilar 6,1 orë më vonë se ushqimi, dhe jo më shumë se 8,9 pas ushqimit. Nëse dhurohet gjak venoz, atëherë plazma duhet të përmbajë deri në 6,1 mmol në stomak bosh dhe deri në 7,8 mmol pas ngrënies. Një tabelë e përmbajtjes së sheqerit në gjak më pak se 3,3 mmol quhet hipoglikemia, kjo gjendje shoqërohet me marramendje dhe shëndet të dobët: organet e secilit person, veçanërisht truri, duhet të marrin një sasi të kënaqshme të glukozës. Një nivel i rritur i sheqerit në gjak tregon zhvillimin e diabetit. Nëse sillet nga 5,6 në 6 mmol për litër, atëherë kjo është e ashtuquajtura gjendje e ndërmjetme ose prediabet. Nga 6,1 mmol, ata diagnostikohen me diabet mellitus.

Lexoni artikullin:  Ulçera të përsëritura të këmbëve në parandalimin dhe trajtimin e diabetit mellitus

Vetë-monitorimi për diabetin konsiderohet komponenti kryesor i trajtimit. Një glukometër përdoret për të matur sheqerin në gjak në shtëpi. Gabimi i mundshëm i kësaj pajisje është më i lartë se ai i analizuesve të glicemisë laboratorike.


Matja e sheqerit në gjak është e nevojshme për të vlerësuar efektivitetin e trajtimit të diabetit dhe për të rregulluar dozën e barnave. Numri i herë në muaj që ju duhet të matni sheqerin varet nga terapia e përshkruar. Herë pas here, marrja e mostrave të gjakut për rishikim kërkohet në mënyrë të përsëritur gjatë gjithë ditës, herë pas here mjaft 1-2 herë në javë. Vetë-monitorimi është i nevojshëm ekskluzivisht për shtatzëna dhe pacientë me diabet tip 1.

Gabim i lejueshëm me glukometrin sipas standardeve ndërkombëtare

Matësi nuk konsiderohet një pajisje me precizion të lartë. Përgatitet vetëm për një përcaktim të përafërt të përqendrimit të sheqerit në gjak. Gabimi i mundshëm në glukometër sipas standardeve botërore është 20% me glicemi më shumë se 4,2 mmol / L. Thuaj, nëse gjatë vetë-monitorimit një shtresë sheqeri prej 5 mmol / L është fikse, atëherë vlera e përqendrimit të vërtetë është në rangun nga 4 deri në 6 mmol / L. Gabimi i mundshëm i njehsorit në kushte standarde matet në përqindje, dhe jo në mmol / l. Sa më të larta të jenë treguesit, aq më i madh është gabimi në numrat pa kushte. Për shembull, nëse sheqeri në gjak arrin rreth 10 mmol / L, atëherë mbikëqyrja nuk tejkalon 2 mmol / L, dhe nëse sheqeri – rreth 20 mmol / L, atëherë ndryshimi me rezultatin e matjeve laboratorike mund të jetë deri në 4 mmol / L. Në shumicën e rasteve, glukometri mbivlerëson gliceminë. Standardet lejojnë që gabimi i deklaruar në matje të tejkalohet në 5% të rasteve. Kjo do të thotë që çdo studim i njëzetë mund të shtrembërojë ndjeshëm rezultatet.

Gabim i lejueshëm për glukometrat e ndërmarrjeve të ndryshme

Glukometrat i nënshtrohen vërtetimit të detyrueshëm. Dokumentet që shoqërojnë pajisjen zakonisht tregojnë numrat e gabimeve të mundshme të matjes. Nëse ky artikull nuk është në udhëzime, atëherë gabimi korrespondon me 20%. Disa prodhues të glukometrave i kushtojnë vëmendje të veçantë saktësisë së matjes. Ekzistojnë pajisje të kompanive evropiane që kanë një gabim të mundshëm më pak se 20%. Treguesi më i mirë deri më tani është 10-15%.

Gabim në njehsor me vetë-monitorimin

Gabimi i lejueshëm i matjes karakterizon funksionimin e pajisjes. Saktësia e sondazhit ndikohet nga disa faktorë të tjerë. Lëkura e përgatitur jonormale, vëllimi shumë i vogël ose i madh i pikës së marrë të gjakut, kushteve të papranueshme të temperaturës – e gjithë kjo mund të çojë në gabime. Vetëm nëse respektohen të gjitha rregullat e vetëkontrollit, a është e mundur të mbështeteni në gabimin e deklaruar të mundshëm të kërkimit. Mund të mësoni rregullat e vetë-monitorimit me ndihmën e një glukometri nga mjeku juaj. Saktësia e glukometrit mund të kontrollohet në një qendër shërbimi. Garancia e prodhuesve përfshin konsultime falas dhe zgjidhje të problemeve.

Lexoni artikullin:  Simptomat e diabetit dhe trajtimi i diabetit tek gratë

Shëndeti i njeriut në masë të madhe varet nga puna tipike e zemrës. Hetimi i pulsit të pacientit është një pjesë e rëndësishme e ekzaminimit mjekësor. Mjekët janë të vetëdijshëm për atë që është rrahja normale e zemrës dhe si ndryshon me sëmundje të ndryshme.


Kuptimi i përditshëm i fjalës "rrahje zemre" ndryshon nga kuptimi i tij shkencor. Njerëzit e quajnë një rrahje zemre një vepër të tillë të zemrës, që një person vetë mund ta dëgjojë si një goditje të fortë në gjoks, duke u rritur në kokë. Mjekët e quajnë një rrahje zemre një cikël të zemrës, e cila përbëhet nga tkurrje dhe relaksim (sistol dhe diastole).

Funksioni normal i zemrës

Ajo që quhet rrahje zemre në jetën e përditshme ka më shumë të ngjarë të konsiderohet shkelje. Normalisht, një person nuk duhet të dëgjojë punën e zemrës. Sidoqoftë, nëse një dukuri e tillë shfaqet shkurtimisht gjatë ushtrimeve të rënda fizike – kjo është gjithashtu tipike. Një alarm duhet të konsiderohet një rrahje zemre paqësore. Nëse funksioni tipik i zemrës nuk mund të rikthehet brenda një ore ose dy pushimi të plotë, kjo është një arsye më e afërt për të shkuar te mjeku.Për një rrahje pozitive të zemrës, një person duhet të jetë në një gjendje paqësore. Frekuenca e kontraktimeve mendore përcaktohet nga shumë faktorë: gjendja e shëndetit të njeriut, shkalla e fitnesit, mosha.Për një të rritur midis moshës 15 dhe 50 vjeç, norma konsiderohet të jetë nga 60 deri në 80 kontraksione në minutë. Sa më i ri të jetë personi, aq më intensiv do të jetë puna e zemrës. Rrahjet më të shpejta të zemrës vërehen në fetus në javën e 10 të shtatëzanisë – deri në 190 rrahje në minutë.Në të porsalindurit nën moshën një vit, norma është 110-170 rrahje, në një fëmijë nga një deri në 2 vjeç – 94-154, nga 2 deri në 4 – 90-140, deri në 6 vjeç – 86-126, 6-8 vjeç – 78-118, 8-10 vjeç – 68-108, 10-12 vjeç – 60-100, dhe 12-15- Në adoleshentët e verës, norma është nga 55 deri në 95 goditje.Ka norma moshe për të moshuarit. Nga 50 deri në 60 vjet, norma qëndron midis 64 dhe 84 rrahje në minutë, dhe për njerëzit më të vjetër se 60 vjeç – 69-89 rrahje. Ekziston një formulë e veçantë për llogaritjen e një rrahje tipike të zemrës gjatë aktivitetit fizik: Zbrit moshën e personit nga 220. Thuaj, nëse një person është 30 vjeç, pulsi i tij tipik gjatë ushtrimeve fizike nuk duhet të kalojë 190 rrahje në minutë. Kjo formulë përdoret nga atletët.

Disrregullime të zemrës

Një rrahje e ngadaltë e zemrës quhet bradycardia. Kjo gjendje është normë tek njerëzit e stërvitur, të themi, atletët, por nëse një person nuk u përket atyre, kjo është një shkelje. Gjendja e bradikardisë mund të shoqërohet me dhimbje në zemër, marramendje dhe madje edhe humbje të vetëdijes. Bradycardia e rëndë (numri i kontraktimeve të zemrës në minutë është më pak se 40) çon në dështim mendor.Tahikardia është një rrahje e shpejtë e zemrës. Ashtu si bradycardia, ajo çon në një shkelje të qarkullimit të gjakut, si rezultat i të cilit organet, përfshirë vetë zemrën, marrin oksigjen të pakënaqshëm. Furnizimi me djathë i gjakut në zemër mund të çojë përfundimisht në një sulm në zemër.Një shkelje tjetër e ritmit mendor është ekstrasystole, shfaqja e kontraktimeve të jashtëzakonshme. Në të njëjtën kohë, një person ndjen një shtytje në rajonin e zemrës ose, përkundrazi, ngrin, i mungon ajri. Kjo gjendje mund të shoqërohet me një ndjenjë tmerri dhe ankthi. Anydo shkelje e ritmit mendor është një shenjë e një sëmundjeje serioze dhe kërkon vizitë te një kardiolog.

Diabetus Shqipëri