Diabeti dhe sportet

Bërja e sporteve me diabet është një çështje që shqetëson të dy personat me diabet të diagnostikuar rishtazi dhe ata që kanë jetuar me këtë sëmundje për një kohë të gjatë. Për disa, sporti është një pjesë integrale e jetës, dhe dikush është i angazhuar në ushtrime fizike vetëm për të qenë në formë, për të humbur peshë, për të forcuar imunitetin ose për arsye mjekësore.

Aktiviteti fizik luan një rol të veçantë në jetën e diabetikëve dhe të gjithë ata që kërkojnë të udhëheqin një mënyrë jetese të shëndetshme. Nëse keni diabet të tipit 1, sporti do të ndihmojë në rritjen e ndjeshmërisë ndaj insulinës 1, që do të thotë se mund të zvogëloni dozën tuaj të insulinës sipas sasisë që hani. Në të njëjtën kohë, sipas Shërbimit Shëndetësor Kombëtar, ushtrimi fizik mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të diabetit tip 2 deri në 50% 2, si dhe rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të tjera të listuara më poshtë.

Sëmundje të zemrës dhe goditje në tru

Ushtrimi i rregullt zvogëlon rrezikun e goditjes nga zemra dhe sëmundjet e zemrës me 35% 3.

depresion

Jeta me diabet është shterruese, jo vetëm fizikisht, por edhe psikologjikisht. Gjatë sportit, trupi prodhon endorfina që përmirësojnë gjendjen shpirtërore dhe rrisin vetëvlerësimin. Si rezultat, rreziku i zhvillimit të depresionit zvogëlohet deri në 30% 4.

Cili duhet të jetë aktiviteti fizik?

Sipas përcaktimit të Shërbimit Kombëtar të Shëndetit, stërvitja e rregullt duhet të kuptohet si "150 minuta ushtrime aerobike me intensitet të moderuar në javë" 4. Të shpenzoni 30 minuta çdo ditë në ushtrime fizike do t'ju ndihmojë të përmirësoni shëndetin tuaj me diabet tip 1, dhe me diabet tip 2, të humbni peshë ose të mbani peshën tuaj në nivelin e dëshiruar. Për më tepër, stërvitja ul presionin e gjakut dhe kolesterolin 4 rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe ka një efekt të dobishëm në shëndetin mendor.

Lexoni artikullin:  Shenjat e diabetit tip XNUMX

A duhet të planifikoj mirë aktivitetin fizik paraprakisht?

Shumë njerëz nuk mund ta imagjinojnë jetën e tyre pa luajtur sport dhe ushtrime. Diabeti nuk është një arsye për të hequr dorë nga zakonet, është vetëm e rëndësishme të mbani mend se sportet zvogëlojnë nivelin e sheqerit (glukozës) në gjak. Nëse jeni gati për këtë, vazhdoni mësimet si më parë.

Nëse thjesht po mendoni të filloni të luani sporte ose të bëni ushtrime fizike rregullisht, sigurohuni që ta provoni! Në varësi të profesionit tuaj të zgjedhur dhe kohëzgjatjes së tyre, ju mund të duhet të shpenzoni më shumë kohë në kontrollin dhe planifikimin e diabetit, por rezultatet nuk do të jenë të gjata në ardhje. Aktiviteti fizik i lehtë (për shembull, ecja) nuk kërkon planifikim shtesë – kjo është një zgjedhje e shkëlqyeshme për ata që duan të ndryshojnë stilin e jetës së tyre. Përkundrazi, me sporte më intensive, rreziku i hipoglikemisë rritet, pasi niveli i sheqerit ka tendencë të ulet. Kështu që, para ushtrimit, është e nevojshme të matni sheqerin në gjak dhe, nëse është e nevojshme, të përcaktoni dozën e insulinës që administrohet paraprakisht.

Tofarë duhet të kërkoni para dhe pas stërvitjes

Në të dy diabetikët dhe njerëzit e shëndetshëm, niveli i sheqerit në gjak mund të ndryshojë disa herë në ditë. Para se të bëni ushtrime fizike, ndiqni disa nga rekomandimet tona:

 • Kontrolloni sheqerin në gjak
  Sigurohuni që të kontrolloni sheqerin në gjak përpara çdo seance stërvitore. Nëse është mbi 13,8 mmol / L (248 mg / dl) ose nën 5,6 mmol / L (109 mg / dl), mund të ia vlen të presësh derisa sheqeri në gjak të kthehet në një gamë më të sigurt.
 • Shmangni pirjen e alkoolit.
  Përkundër faktit që e keni dëgjuar këtë rekomandim më shumë se një herë, nuk do të jetë në vend të kujtoni edhe një herë se edhe një sasi e vogël alkooli që hyn në qarkullimin e gjakut mund të rrisë rrezikun e hipoglikemisë.
 • Pini sa më shumë të lëngshme
 • Hani një rostiçeri të vogël me karbohidrate
  Nëse ndjekja e kësaj rekomandimi varet nga sheqeri në gjak. Nëse është relativisht e ulët dhe do të ju duhet të paktën 30 minuta për të ushtruar, një rostiçeri karbohidrate do t'ju ndihmojë të rregulloni sheqerin në gjak.
 • Kini kujdes nëse përdorni ilaçe (bllokues beta)
  Disa ilaçe kanë një efekt të ngjashëm me alkoolin. Ata mund të ulin sheqerin në gjak dhe të rrisin rrezikun e hipoglikemisë.
 • Lërini të tjerët të dinë për sëmundjen tuaj
  Nëse jeni të përfshirë në sportet në ekip, informoni pjesën tjetër të ekipit për sëmundjen tuaj. Të kuptuarit nga të tjerët se çfarë veprimesh për të ndërmarrë në rast të komplikimeve serioze do t'ju lejojë t'ju sigurojnë sigurinë dhe paqen e nevojshme.
Lexoni artikullin:  A është e mundur parandalimi i diabetit tip 2 dhe si

Diabeti i tipit 2 dhe sportet

Pavarësisht nga lloji i diabetit, sportet dhe një mënyrë jetese e shëndetshme duhet të jenë pjesë integrale e rutinës suaj javore. Ushtrimi ka një rëndësi të veçantë për pacientët me diabet tip 2, pasi një nga problemet kryesore të personave me diabet të sapo diagnostikuar tip 2 është mbipesha.

Nuk është sekret se një nga arsyet kryesore për shfaqjen e peshës së tepërt është mungesa e kohës ose nevoja për të përmbushur detyrime të tjera. Nëse jeni diagnostikuar me diabet tip 2, para së gjithash, duhet t'i kushtoni vëmendje aktivitetit fizik dhe çështjeve shëndetësore. Kjo do të shmangë si ndërlikimet afatshkurtra ashtu edhe ato afatgjata të diabetit.

Nëse sportet tashmë janë në planet tuaja të menjëhershme, filloni të vogël. Ngarkesa intensive në javët e para jo vetëm që mund të ketë efektin e kundërt, dhe ju hiqni dorë nga ajo që filluat për shkak të pakënaqësisë së përgjithshme ose mungesës së besimit në pikat tuaja të forta, por gjithashtu mund të çojë në dëmtime. Mënyra ideale për tu rikthyer në formë është rritja graduale e ushtrimeve aerobike në jetën e përditshme. Për shembull, ju mund të refuzoni të përdorni transportin dhe të ecni në punë ose në dyqan në këmbë.

1 Endokrinweb. (2014). Diabeti i tipit 1 dhe stërvitja. Marrë 12 Prill, 2016, nga citimi: (Endocrineweb, 2014)

2 NHS MB. (Qershor 2015). Përfitimet e stërvitjes. Marrë 1 shkurt 2016, nga

3 NHS MB. (Qershor 2015). Përfitimet e stërvitjes. Marrë 1 shkurt 2016, nga

4 NHS MB. (Qershor 2015). Përfitimet e stërvitjes. Marrë 1 shkurt 2016, nga

Përmbajtja e kësaj faqe është vetëm për qëllime informative dhe nuk mund të zëvendësojë këshilla, diagnostikim dhe trajtim profesional mjekësor në çfarëdo shkalle. Të gjitha historitë e pacientëve të postuar në këtë faqe janë një përvojë individuale e secilit prej tyre. Trajtimi mund të ndryshojë nga rasti në rast. Gjithmonë këshillohuni me mjekun tuaj për diagnozën dhe trajtimin dhe sigurohuni që t'i kuptoni saktë udhëzimet e tij dhe t'i ndiqni ato.

Lexoni artikullin:  Glukoza e gjakut

© 2017 Sarl Tregtimi Ndërkombëtar Medtronic. Të gjitha të drejtat e rezervuara. Përmbajtja e faqes në internet nuk mund të përdoret pa lejen e Medtronic. MiniMed, Bolus Wizard, SMART GUARD, Enlite dhe Carelink janë marka të regjistruara të Medtronic, Inc.

Diabetus Shqipëri