Diabeti gestacional mellitus normal se dieta e rrezikshme, trajtimi

Diabeti gestacional është një lloj diabeti që vërehet së pari tek një grua shtatzënë që nuk e kishte këtë sëmundje para shtatëzanisë. Diabeti gestacional zakonisht manifestohet në mes të shtatëzanisë. Prandaj, testet për të shpesh përshkruhen për një periudhë 24-28 javë të shtatëzanisë.

Shpesh, sëmundja mund të kontrollohet duke ngrënë ushqime të shëndetshme dhe ushtrime të rregullta. Por ndonjëherë ju duhet të merrni insulinë. 1

Diabeti gestacional është mjaft i zakonshëm. Sipas një studimi gjerman të botuar në vitin 2017, përhapja e përgjithshme e kësaj sëmundje tek gratë shtatzëna ishte 13,2%. 2

Симптомы

Diabeti gjestikal shoqërohet rrallë me simptoma, por nëse ato janë të pranishme, ka të ngjarë të jenë të butë:

arsyet

Shkaku i saktë i sëmundjes është i panjohur, por hormonet ndoshta luajnë një rol. Gjatë periudhës së gestacionit, trupi prodhon më shumë hormone, duke përfshirë:

 • laktogjen placental;
 • hormonet që rrisin rezistencën ndaj insulinës.

Ato ndikojnë në placentën dhe ndihmojnë në mbështetjen e shtatzënisë. Me kalimin e kohës, sasia e këtyre hormoneve në trup rritet. Ata mund ta bëjnë trupin rezistent ndaj insulinës, i cili rregullon sheqerin në gjak.

Insulina ndihmon në largimin e glukozës nga gjaku në qeliza, ku përdoret për të prodhuar energji. Gjatë shtatëzënësisë, trupi bëhet pak rezistent ndaj insulinës (më pak i përgjegjshëm ndaj insulinës), në mënyrë që të shfaqet më shumë glukozë në gjak për transmetim tek fëmija. Nëse rezistenca ndaj insulinës bëhet shumë e fortë, niveli i glukozës në gjak mund të rritet në mënyrë anormale, gjë që mund të shkaktojë diabet gestacional.

Faktorët e rrezikut

 • Mosha mbi 25 vjeç.
 • Presioni i lartë i gjakut.
 • Histori familjare e diabetit.
 • Mbipesha para shtatzanise.
 • Shtim i tepërt i peshës gjatë shtatëzanisë.
 • Shtatzënia e shumëfishtë.
 • Fëmija i mëparshëm mbi 4 kg.
 • Diabeti gestacional në të kaluarën.
 • Vetëvrasje ose përtëritje pa një shkak të vendosur.
 • Përdorimi i glukokortikideve.
 • Sindromi i vezores polycistike (PCOS), acantokeratoderma, ose kushte të tjera që shoqërohen me rezistencën ndaj insulinës.
 • Afrikane, Amerikane e Vendeve, Aziatike, Paqësori ose Spanjisht.
Lexoni artikullin:  Të Gjitha Për Diabetin

normat

Shoqata Amerikane e Diabeteve (ADA) rekomandon që mjekët të kontrollojnë rregullisht gratë shtatzëna për shenja të diabetit gestacional.

Testi i tolerancës së glukozës

Së pari, ata marrin gjak për një analizë të niveleve të agjërimit të sheqerit. Atëherë duhet të pini një zgjidhje glukoze dhe të dhuroni përsëri gjak pas një ore, ndonjëherë ju duhet të dhuroni përsëri gjak pas dy orësh.

Do të diagnostikoheni me diabet gestacional nëse keni një nga rezultatet e mëposhtme:

 • sheqeri i agjërimit është më i madh se ose i barabartë me 92 miligram për decilitër (mg / dl).
 • niveli i sheqerit për një orë është më i madh se ose i barabartë me 180 mg / dl.
 • niveli i sheqerit pas dy orësh është më i madh se ose i barabartë me 153 mg / dl. 3

Komplikime të mundshme

Fëmijë shumë i madh

Diabeti i kontrolluar në mënyrë joadekuate çon në një rritje të nivelit të sheqerit në gjak të foshnjës në bark, gjë që e bën atë të rritet shumë e madhe. Përveç shkaktimit të shqetësimit te një grua gjatë muajve të fundit të shtatzënisë, kjo mund të çojë në probleme gjatë lindjes së fëmijës, si për të ashtu edhe për fëmijën. Një nënë mund të ketë nevojë për një prerje cezariane për të lindur, dhe një i porsalindur mund të lindë me dëmtim nervor për shkak të presionit mbi shpatull gjatë lindjes së fëmijës.

cesarean

Një grua me diabet gestacional, e cila nuk është e kontrolluar mirë, ka më shumë të ngjarë të ketë nevojë për një prerje cezariane. Kur fëmija lind me këtë operacion, nëna duhet më shumë kohë për tu rikuperuar nga lindja.

Presioni i lartë i gjakut dhe preeklampsia

Kur një grua shtatzënë ka presion të lartë të gjakut, proteina në urinë, dhe gishtat dhe gishtërinjtë shpesh fryhen, ajo mund të ketë preeklampsi. Ky është një problem serioz që duhet të monitorojë një mjek. Presioni i lartë i gjakut mund të dëmtojë si nënën në pritje ashtu edhe fetusin e saj.

Lexoni artikullin:  Shkalla e glukozës në gjak sipas tabelës së moshës, niveli normal i sheqerit në gjakun venoz dhe kapilar

Sheqeri i ulët i gjakut (hipoglikemia)

Në njerëzit me diabet që marrin insulinë ose ilaçe të tjera, niveli i sheqerit në gjak mund të bjerë shumë, gjë që mund të jetë shumë serioze dhe madje fatale nëse nuk merrni masa shpejt.

Nëse diabeti i një gruaje kontrollohet dobët gjatë shtatëzanisë, niveli i sheqerit në gjak i foshnjës mund të bjerë ndjeshëm pas lindjes. Sheqeri i gjakut duhet të vërehet brenda disa orësh pas lindjes së fëmijës. 1

Ushqim

Një dietë e ekuilibruar është çelësi për trajtimin e duhur të sëmundjes. Në veçanti, gratë me diabet gestacional duhet t'i kushtojnë vëmendje të veçantë karbohidrateve, proteinave dhe konsumit të yndyrës.

Ushqimi rregullisht – çdo dy orë – gjithashtu mund të ndihmojë kontrollin e sheqerit në gjak.

Karbohidratet duhet të përbëjnë vetëm 40 deri 50% të kalorive që merrni në ditë. Mundohuni të merrni nga 20-25% të kalorive nga proteina dhe nga 25 deri në 35% të kalorive nga yndyra.

karbohidratet

Gratë shtatzëna duhet të përpiqen të marrin nga 120 deri në 195 g karbohidrate çdo ditë, të cilat duhet të shpërndahen në rreth 3 vakte dhe 2 snack në ditë. Shpërndarja e duhur e ushqimeve të pasura me karbohidrate do të ndihmojë në parandalimin e rritjes së papritur të sheqerit në gjak.

Mjeku juaj do t'ju ndihmojë të përcaktoni saktësisht se sa karbohidrate duhet të hani çdo ditë.

Ju duhet të hani ushqime të pasura me karbohidrate:

 • kokrra të plota;
 • oriz ngjyrë kafe;
 • fasule, bizele, thjerrëza dhe bishtajore të tjera;
 • perimet niseshte;
 • fruta të ulëta sheqeri.

Proteinat

Gratë shtatzëna duhet të hanë të paktën 60 g proteina në ditë. Burime të mira të proteinave përfshijnë mish të ligët dhe shpendë, peshk dhe tofu.

Yndyrnat e shëndetshme përfshijnë arra të paster, farat, vajin e ullirit dhe avokadon. 3

Diabetus Shqipëri