Diabeti i fshehtë te gratë

Ritmi i jetës moderne ndonjëherë ju bën të injoroni sëmundjen e butë dhe simptomat e buta ose kalimtare nuk shkaktojnë dyshime. Por me sëmundje të caktuara, një vëmendje e tillë ndaj shëndetit të një personi mund të ketë pasoja dhe komplikime të rrezikshme.

Diabeti mellitus latent është një gjendje e fshehtë që me vite mund të jetë asimptomatike ose me simptoma minimale, por pas disa vitesh mund të çojë në një sëmundje të rëndë.

Diabeti i fshehtë është i vështirë për tu zbuluar – duhet të dini faktorët kryesorë të rrezikut, të hani saktë dhe të monitoroni vazhdimisht glukozën në gjak

Pse lind patologjia

Diabeti mellitus latent konsiderohet një nga format e kësaj patologjie komplekse endokrine – gjendja kufitare e diabetit. Me diagnostikimin në kohë të kësaj sëmundje mund të shmanget.

Kjo gjendje patologjike zhvillohet për shkak të faktit se në trup ka një shkelje të metabolizmit të karbohidrateve dhe ndodhin në formën e ndryshimeve në përgjigjen e indeve ndaj insulinës (rezistencë ndaj insulinës) dhe / ose prodhim të pamjaftueshëm të këtij hormoni nga qelizat pankreatike.

Këto shkelje mund të lidhen me:

  • me çrregullime dishormonal – alokimi i hormoneve të tepërta të gjëndrës tiroide dhe organeve të tjera të sistemit endokrin të një gruaje çon në varfërimin e rezervave kompensuese të pankreasit;
  • me infeksione të rënda virale;
  • me sëmundje të pankreasit ose dëmtimet e tij.

Kombinimi i këtyre sëmundjeve dhe një predispozitë trashëgimore për zhvillimin e sëmundjes me një shkallë të lartë të probabilitetit nën kushte të pafavorshme (punë fizike dhe psiko-emocionale, stresi, ndryshime të lidhura me moshën në inde) çon në shfaqjen e diabetit latent dhe, në mungesë të taktikave të duhura të trajtimit, në zhvillimin e një sëmundjeje të rëndë.

Por në të njëjtën kohë, vetëm rritjet e vogla të sheqerit në gjak nuk janë një shenjë e mjaftueshme për diagnostikimin e patologjisë

Lexoni artikullin:  Norma e treguesve të sheqerit (glukozës) dhe kolesterolit në gjakun e njeriut

Diagnoza vendoset në bazë të një marrje të plotë të historisë, identifikimit të faktorëve me rrezik të lartë, ankesave, testeve të sheqerit në gjak dhe kur sqarohet luhatja e saj e vogël në stomak bosh, kryhet një test stresi.

Në endokrinologji, ekzistojnë kritere të caktuara për të diagnostikuar diabetin e fshehtë. Simptomat e sëmundjes gjatë kësaj periudhe janë jofinformuese dhe në shumicën e rasteve shfaqen vetëm me një rritje të vazhdueshme të glukozës në gjak, kjo fazë përfundimisht kalon në fazën e sëmundjes.

Faktorët predispozues për zhvillimin e diabetit latent në gratë

Funksionimi i duhur i organeve dhe sistemeve të grave është shumë më i varur nga mirëqenia e saj hormonale. Që nga puberteti, zhvillimi aktiv dhe formimi i trupit të vajzës, dhe më vonë shëndeti i gruas, lidhet drejtpërdrejt me prodhimin e saktë të hormoneve.

Disordersrregullimet dyshormonale shkaktojnë një "rreth të keq" të ndryshimeve metabolike, duke përkeqësuar dështimet funksionale dhe rrjedhën e patologjive kronike. Këta faktorë kanë një efekt të rëndësishëm në shfaqjen e çrregullimeve metabolike të karbohidrateve me zhvillimin e mëvonshëm të patologjisë.

Përkufizimi i kësaj patologjie në fazën e hershme paraklinike ndihmon për të shmangur komplikimet e rrezikshme në të ardhmen.

Prandaj, faktorët e rrezikut për diabetin e fshehtë tek vajzat, vajzat dhe gratë kanë një rëndësi të veçantë – të gjithë duhet t'i njohin ato.

К мен относятся:

  • predispozita trashëgimore – një sëmundje në të afërmit e afërt;
  • mbipesha, mbipesha shkaktojnë një shkelje të metabolizmit të yndyrave në trup, veçanërisht depozitimin e tyre në bel dhe vithe;
  • keqfunksionime johormale, përfshirë ndryshimet fiziologjike në sfondin hormonal (në pubertet, gjatë shtatëzënësisë, me menopauzë);
  • mosha pas 50 vjetësh – pas kësaj moshe ka një ulje graduale të ndjeshmërisë së qelizave ndaj substancave të ndryshme biologjikisht aktive, përfshirë insulinën;
  • çekuilibrimet në hormonet e seksit, veçanërisht në sfondin e vezores polikistike;
  • lindja e një fëmije që peshon më shumë se 4,1 kg.

Kombinimi i disa faktorëve rrit ndjeshëm rrezikun e sëmundjes

Simptomat e para të diabetit latent

Kjo formë e sëmundjes mund të manifestohet me simptoma të përgjithshme të fshira, të cilat shpesh nuk bëjnë të mundur dyshimin e sëmundjes në kohën e duhur. Kjo është veçanërisht e vështirë nëse pacienti tashmë ka sëmundje shoqëruese që manifestohen në të njëjtën mënyrë si diabeti. Sidoqoftë, sqarimi i historisë mjekësore të një gruaje dhe një kombinim i shenjave të caktuara, megjithëse jo informuese, shpesh bëjnë të mundur përcaktimin e diabetit në fazën e tij paraklinike (diabeti latent).

Lexoni artikullin:  Shkalla e sheqerit në gjak në tabelën e fëmijëve

Shpesh kjo patologji fillon me dobësi, edhe pas një gjumë të mirë, rehati psikologjike dhe pushim të mirë. Lodhja e vazhdueshme shoqërohet me marramendje dhe ulje të performancës. Me rëndësi të veçantë është forcimi i dobësisë pas ngrënies – në mënyrë periodike, dhe pastaj vazhdimisht.

Ndodhja periodike e etjes në diabetin mellitus të kombinuar me gojë të thatë, një aromë të pakëndshme metalike në zgavrën me gojë dhe urinim të shpejtë. Ndodhja e shpeshtë e këtyre shenjave tregon një rrezik të lartë të zhvillimit të diabetit.

Një çekuilibër i hormoneve seksuale në trupin e një vajze apo gruaje provokon një shkelje të metabolizmit të dhjamit. Kjo shpesh shkakton depozitimin e yndyrës në bel, mbipesha ose peshën e tepërt, puçrrat e vazhdueshme në qafë, në fytyrë, duar. Përveç kësaj, me diabetin e fshehtë, vërehen dhimbje koke të ngjashme me migrenën, shqetësime në gjumë dhe një rritje e shpeshtë e presionit të gjakut.

Kombinimi i mbipeshes dhe nje rritje e vazhdueshme e presionit te gjakut me nje predispozite te trashegueshme ndaj patologjise jane shenja te diabeteve latente

Nëse ka një shkelje të metabolizmit të karbohidrateve tek gratë, vërehet një ulje e çlirimit të lubrifikimit vaginal, një ulje e dëshirës seksuale, e cila shoqërohet me parehati gjatë marrëdhënies seksuale. Gjithashtu, mjaft shpesh tek pacientët ekziston një fryrje kronike, rezistente ndaj ilaçeve antifungale.

Diabeti i fshehtë ka një efekt të rëndësishëm në sistemin riprodhues dhe shpesh çon në mosfunksionim menstrual dhe infertilitet tek gratë e reja.

Diagnoza e patologjisë

Forma latente e diabetit zbulohet duke mbledhur ankesa, një analizë anamneze dhe një test të veçantë të tolerancës së glukozës. Nivelet e sheqerit në gjak maten 2 herë – në stomak bosh dhe pas një ngarkese sheqeri me analiza të përsëritura pas 3 orësh.

Diagnoza e diabetit latent specifikohet me një rritje të glukozës në gjak nga 7,8 në 11,1 mmol / L – në endokrinologji, kjo gjendje quhet tolerancë e dëmtuar e glukozës.

Identifikimi i hershëm i diabetit latent shmang zhvillimin dhe përparimin e diabetit

Një rritje e sheqerit në gjak prej më shumë se 11,1 mmol / L është diagnoza e pretenduar e diabetit, e cila konfirmohet ose përjashtohet me ekzaminim të mëtejshëm.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit folk

Diabeti i fshehtë është një dështim serioz në metabolizmin e karbohidrateve, i cili, nëse ndryshoni dietën tuaj, stilin e jetës dhe përjashtoni faktorët provokues, do të ndihmojnë në parandalimin e shfaqjes së diabeteve në të ardhmen. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në vajzat adoleshente me mbipesha, keqfunksionime johormale dhe një rritje të vazhdueshme të presionit të gjakut.

Prindërit duhet të jenë jashtëzakonisht të vëmendshëm për shëndetin e fëmijës me një rrezik të lartë të zhvillimit të diabetit, veçanërisht me një predispozitë familjare për këtë patologji. Për më tepër, diabeti mjaft shpesh i fshehtë është shkaku i infeksioneve të përsëritura të kërpudhave dhe madje edhe infertilitetit tek gratë e reja.

Prandaj, me shfaqjen e shenjave të hershme parësore ose dytësore të diabetit, duhet të kontaktoni një specialist dhe të eliminoni plotësisht mundësinë e një sëmundjeje.

Diabetus Shqipëri