Diabeti i sheqerit; parandalimi, diagnostikimi dhe trajtimi

Lundrimi i faqeve:

Diabeti mellitus është një nga tre sëmundjet më të zakonshme pas onkologjisë dhe sëmundjeve të sistemit kardiovaskular të njeriut. Yeardo vit numri i personave që vuajnë nga diabeti rritet me 1.5-2 herë.

Shkaqet e sëmundjes shpesh janë të ndryshme. Dhe, pavarësisht nga lloji i diabetit dhe faktori që çoi në sëmundje, një person me diabet mund të ndihmohet!

Simboli i aprovuar i Diabetit të KB

Sëmundja "diabeti mellitus" (ose diabeti mellitus) u përshkrua nga mjeku i lashtë Grek Demetrios në Apamania në shekullin II. BC. e. Edhe atëherë, ai ishte në gjendje të përshkruaj me saktësi simptomat kryesore të sëmundjes: humbjen e lëngut të trupit, si dhe etjen e vazhdueshme të pakonkurueshme. Sot, çdo endokrinolog e di se kjo sëmundje është e lidhur drejtpërdrejt me nivelin e pamjaftueshëm të insulinës që prodhon pankreasi ynë. Insulina është një hormon i prodhuar nga pankreasi dhe është i domosdoshëm për përpunimin e glukozës nga trupi. Dhe nëse nuk është e mjaftueshme, atëherë niveli i sheqerit në gjak rritet shumë herë, gjë që shkakton shqetësime të ndryshme në funksionimin e të gjithë trupit të njeriut.

Diabeti i tipit 1 është një çrregullim metabolik që shfaqet për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të insulinës, dhe diabeti tip 2 është një shkelje e efekteve të insulinës në indet e njeriut.

Pacientët me diabet tip 1 quhen "të varur nga insulina" sepse kanë nevojë për injeksione të rregullta të insulinës. Shumë shpesh, diabeti është i lindur dhe manifestohet tashmë në fëmijëri ose adoleshencë. Përqindja e njerëzve me natyrën e lindur të sëmundjes është deri në 10-15% të të gjitha rasteve të sëmundjes.

Diabeti mellitus i tipit 2 zhvillohet më ngadalë dhe quhet "diabeti i moshuar" tek njerëzit e thjeshtë. Ky lloj praktikisht nuk gjendet në fëmijë dhe adoleshentë, por është më karakteristik për njerëzit e pjekur mbi moshën 40 vjeç. Zakonisht, me sëmundjen e tipit 2, njerëzit janë mbipeshë. Ky lloj diabeti ndodh në 80-90% të rasteve dhe pothuajse gjithmonë trashëgohet.

Diabeti në numër

Bazuar në statistika të ndryshme, ne mund të gjykojmë shtrirjen e sëmundjes. Në botën e sotme, numri i personave që vuajnë nga diabeti varion nga 180 milion deri në 000 milion. Rreth 000% e popullsisë së botës vuajnë nga kjo sëmundje e pakëndshme. Vetëm në Rusi sot ka më shumë se 230 milion diabetikë. Rreth tre milion kanë diabet tip 000, 000 mijë kanë diabet tip 6. Numrat aktual mund të ndryshojnë me statistikat, sepse jo të gjithë pacientët kërkojnë ndihmën e mjekëve, veçanërisht nëse sëmundja vazhdon pa shumë siklet.

Sipas statistikave, sëmundja mbështetet më shumë nga njerëzit e moshës 30 vjeç e më të vjetër. Numri aktual i pacientëve të moshës 30 deri në 70 vjeç është rreth 2 herë më shumë sesa numri i personave që shkuan te mjeku për të trajtuar sëmundjen.

Mos lejoni që diabeti të prish gëzimin tuaj të jetës!

Diabeti është një garë e vazhdueshme për insulinë, dhe më saktë për nivelin e tij të përmbajtjes së gjakut. Njerëzit me diabet duhet të kontrollojnë vazhdimisht nivelin e glukozës në gjak në mënyrë që të marrin insulinë në kohë. Fatkeqësisht, diabeti i bën pacientët të braktisin shumë ushqime të njohura. Shpesh një person duhet të mësojë të jetojë në një mënyrë të ndryshme, të veçantë dhe të monitorojë vazhdimisht llogaritjet e tij të gjakut. Kjo është arsyeja pse diabeti shpesh referohet më shumë si mënyrë jetese sesa sëmundje.

Mjekësia moderne nuk ka mësuar ende si ta trajtojë këtë sëmundje të pakëndshme, por të paktën ka mësuar se si ta kontrollojë me sukses atë! Kështu që një person mund të minimizojë pasojat e rrezikshme të sëmundjes, çdo diabetik është thjesht i detyruar të dijë nuancat dhe hollësitë e sëmundjes së tij, të kuptojë proceset që ndodhin në trup, të kujdeset për veten e tij, të jetë i vëmendshëm në dietën e tij dhe të dëgjojë rekomandimet e mjekëve.

Diabeti-Info – një portal i pavarur në lidhje me diabetin

Faqja jonë është krijuar në 2013 për të mbledhur dhe njohur familjarët e faqeve me informacionin më të rëndësishëm për diabetin sot. Një mendim i pavarur i përdoruesve na lejon të kontrollojmë rëndësinë e materialeve dhe vërtetësinë e informacionit. Nëse shihni se informacioni është i parëndësishëm ose është thjesht i pasaktë, gjithmonë mund të na shkruani për të në rishikimet nën secilin material.

Lexoni artikullin:  Një ilaç efektiv për trajtimin e mbipeshes

Të gjitha informacionet në faqen tonë të internetit janë të përshtatshme të ndara në seksione në menunë e sipërme:

A mund të shërohet diabeti?

Nëse keni diabet, duhet të kuptoni që diabeti sot është një sëmundje e pashërueshme, kështu që nuk duhet të besoni në ilaçet e mrekullueshme të diabetit që mund ta kurojnë plotësisht atë.

Droga të tilla thjesht nuk ekzistojnë, dhe risitë e shpallura nuk janë asgjë më shumë se produkte të suksesshme nga tregtarët.

Por mos u dëshpëroni – çdo diabetik është në gjendje të korrigjojë gjendjen e tij. Për ta bërë këtë, ju vetëm duhet të ndiqni disa rregulla të thjeshta të disiplinës:

  • Hani si duhet dhe hani vetëm ushqime natyrale dhe të shëndetshme
  • Në diabetin tip 1, injektoni insulinë çdo ditë dhe merrni ilaçe, nëse përshkruhen nga mjeku juaj
  • Vëzhgoni vazhdimisht glukozën në urinë dhe gjak
  • Në diabetin tip 2, duhet të keni kujdes për peshën e trupit dhe ta rregulloni atë

Gjithashtu një pikë shumë e rëndësishme është shëndeti fizik i pacientit, kështu që është e nevojshme që vazhdimisht ta forcojmë atë me aktivitet fizik dhe ushtrime. Sporti gjithashtu do të ndihmojë që sistemi kardiovaskular dhe pesha e trupit të jenë në gjendje të mirë, të cilat janë parakushte për diabetikët.

Aspekti më i rëndësishëm për të gjithë njerëzit me diabet është ushqimi për diabetin. Të gjithë pacientët e të dy llojeve të sëmundjes rekomandohet të hanë sa më shumë fibra dhe karbohidrate komplekse. Ushqimet që janë të pasura me yndyrë dhe sheqer duhet të shmangen. Nëse një dietë e tillë respektohet rreptësisht, atëherë sëmundja nuk mund të sjellë kurrë komplikime, dhe do të jetë shumë më e lehtë të kontrolloni rrjedhën e sëmundjes.

Diabetus Shqipëri