Diabeti mellitus (2)

Kompensimi i diabetit. Përvoja ime personale. Si të normalizohet sheqeri? Sheqeri normal për diabetin. Si të zgjidhni një dozë insuline? (10+)

Diabeti mellitus. Kompensimi, trajtimi, jeta me të. Sheqeri normal

Si të zgjidhni një dozë insuline? Kështu që pesha juaj të jetë e qëndrueshme dhe nuk ka ketoacidozë.

Sa shpesh duhet të matet sheqeri? Katër herë në ditë me tre vakte në ditë.

A kam nevojë për një meze të lehtë? Jo. Ju duhet të injektoni insulinë ultrashortale dhe të hani rreptësisht tre herë në ditë.

A ndihmojnë mjetet juridike popullore dhe trajtimet orientale të diabetit? Disa mund të përmirësojnë mirëqenien e përgjithshme. Insulina nuk do të zëvendësojë asgjë.

Ju pëlqeu pompa e insulinës? Jo.

Nuk jam mjek. Unë jam një matematikan dhe kam diabet. Në artikull, përvoja ime personale e fituar gjatë viteve të sëmundjes. Unë vazhdimisht këshillohem me endokrinologët, ndjek këshillat e tyre, vëzhgoj rezultatet. Unë vazhdoj të përdor këshilla të mira, nuk pranoj nga e keqja, jo prodhuese. Këtu janë disa vëzhgime që kam sot.

Metodat tradicionale të trajtimit të diabetit. Transplantimi i qelizave shtazore.

Aktualisht, nuk ka metoda për kurimin e plotë të diabetit. Transplantimi i ishujve donatorë të pankreasit tregon rezultatet më të mira, por edhe kjo metodë nuk jep një përmirësim të qëndrueshëm, pasi mbijetesa është e dobët. Përveç kësaj, pas një transplantimi, do të jeni të lidhur për tërë jetën me ilaçe që parandalojnë refuzimin e qelizave të huaja. Kjo nuk është shumë më mirë sesa terapia me insulinë. Të gjitha metodat e tjera të trajtimit janë edhe më pak efektive.

Asnjë metodë dhe teknikë popullore nuk mund të zëvendësojë insulinën. Shtojcat e ndryshme dietike mund të ndikojnë pozitivisht në gjendjen e përgjithshme të trupit, të zvogëlojnë efektet e dëmshme të diabetit në trup dhe të përmirësojnë mirëqenien. Por përdorimi i tyre mund të ndodhë vetëm përveç terapisë me insulinë, dhe jo në vendin e saj. Sidoqoftë, shumë shtesa dietike nuk ia vlen paratë që kërkojnë prej tyre. Shtë më mirë t'i shpenzoni këto para për ushqim të shëndetshëm, relaksim, ujë të mirë.

Si të zgjidhni një dozë të insulinës për diabetin tip XNUMX.

Kriter për zgjedhjen korrekte të dozës së insulinës është qëndrueshmëria në peshë dhe mungesa e ketoacidozës së theksuar, dhe aspak niveli normal i sheqerit në gjak, siç mendojnë shumë njerëz, përfshirë mjekët.

Lexoni artikullin:  Azhurnohen standardet amerikane për diagnostikimin dhe trajtimin e diabetit

Sasia e insulinës që administrohet çdo ditë është më e lehtë për tu përcaktuar bazuar në peshën tuaj. Ju duhet të presni sa më shumë njësi në ditë, pasi peshoni një kilogram. Në këtë rast, insulina me veprim të zgjatur duhet të administrohet sa më shumë njësi sesa ato me veprim të shkurtër. Kjo do të thotë, nëse peshoni 80 kilogramë, atëherë keni nevojë për 40 njësi insulinë të gjatë dhe 40 njësi të shkurtër në ditë. 50 deri 50 është kombinimi universal për insulinë të shkurtër dhe të gjatë.

Filloni me kaq shumë njësi. Monitoroni më tej peshën dhe acetonin në urinë. Nëse pesha rritet, atëherë numri i njësive të insulinës duhet të zvogëlohet (në proporcion me atë të gjatë dhe të shkurtër, duke ruajtur raportin). Nëse pesha është ulur, acetoni është i pranishëm, atëherë rritet.

Si të normalizoni sheqerin, merrni sheqerin normal.

Tani që gjithçka është e qartë me insulinë, ju duhet të rregulloni sheqerin. Rregulloni dietën e tij. Duhet të hani kaq shumë njësi bukë në ditë në mënyrë që sheqeri të jetë normal.

Duke përdorur metodën e përshkruar (unë u rekomandova nga një endokrinolog me shumë përvojë), unë kam qenë në gjendje të rregulloj pak a shumë nivelin e sheqerit në gjak dhe të arrij kompensim. Qasjet e tjera nuk funksionuan, megjithëse ato gjithashtu ishin rekomanduar nga mjekët.

Dieta për diabetin.

Deklarata që me diabet me zgjedhjen e duhur të dozave të insulinës nuk mund të ndjekë një dietë, kjo është e pakuptimtë. Thjesht duhet të kuptoni se ndjekja e një diete nuk do të thotë të hani ëmbëlsirat. Me diabetin, mund të hani ëmbëlsirat nëse vendosni dozën e duhur të insulinës. Me anë të dietës thjesht duhet të kuptoni përputhshmërinë e njësive të bukës të konsumuara në ushqim, aktivitet fizik dhe nevoja të tjera të trupit. Një dietë e tillë duhet të ndiqet nga të gjithë, jo vetëm ata që janë tashmë të sëmurë. Përndryshe, emacacioni ose mbipesha, si dhe diabeti, sigurohen herët a vonë.

Nëse përdorni insulinë ultrashort, domethënë, duhet të rreptësisht tre herë në ditë. Asnjë snack i ndërmjetëm, lëngje, fruta. Kjo është mënyra më e lehtë për të mbajtur gjurmët e sheqerit. Në intervalet midis vakteve në gojë marrim vetëm që nuk përmban XE, për shembull, mund të pini ujë ose çaj.

Zgjedhja dhe skema e administrimit të insulinës

Kompensimi i pranueshëm është më i lehtë për tu marrë duke përdorur insulinë me veprim të shkurtër. Unë ju këshilloj që të përqendroheni tek ai. Vepron për dy orë, me një kulm veprimi një orë pas injektimit. Kompensimi i diabetit duke përdorur insulinë me veprim të shkurtër të rregullt është shumë më i vështirë, pasi kjo insulinë zgjat më shumë.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit me recetë tibetase

Insulina e lëshuar e qëndrueshme është e zakonshme, këtu nuk ka hollësi.

Ne administrojmë insulinë të zgjatur dy herë në ditë, për shembull, në mëngjes dhe në mbrëmje. Ne prezantojmë insulinë të shkurtër para ngrënies (bazuar në sasinë e XE në vaktin tuaj të ardhshëm) dhe bazuar në rezultatet e kontrollit (për cilat më poshtë). Pra, rezulton më së miri 5 injeksione në ditë, në rastin më të keq – 8. Sa njësi të insulinës së shkurtër injektojnë në 1 XE? Kjo gjë varet nga niveli i aktivitetit fizik menjëherë para dhe pas një vakt. Në një mënyrë jetese normale, joaktive, nevojiten 1 njësi insulinë për 1.5 XE. Nëse punoni fizikisht ose luani sport, atëherë kjo mund të jetë 1 njësi për 1 XE.

Edhe një herë, sasia e përgjithshme e XE e ngrënë në ditë duhet të jetë afërsisht e njëjtë dhe të korrespondojë (duke marrë parasysh koeficientin tuaj të aktivitetit fizik) me numrin optimal të njësive të insulinës së shkurtër / ultra të shkurtër që keni caktuar vetë.

Kontrolluar

Në përgjithësi, niveli i sheqerit në gjak dhe, veçanërisht, ndryshimi i tij pas ngrënies së njësive të bukës, varet nga një numër faktorësh, të cilët janë shumë të vështirë për t'u marrë parasysh. Pra, thithja e sheqerit përmes traktit gastrointestinal ndikon në thithjen e sheqerit. Me kapsllëk, sheqeri në gjak rritet me shpejtësi. Aktiviteti fizik çon në përdorimin e sheqerit, prishjen e tij dhe shndërrimin në energji, ul sheqerin.

Prandaj, sheqeri duhet të matet rregullisht. Sa shpesh Dy orë pas çdo vakti dhe pas një pushimi të gjatë në ushqim, siç është gjumi i natës. Gjithsej 4 herë në ditë.

Nëse sheqeri, 2 orë pas ngrënies, është më i madh se niveli që keni vendosur për veten tuaj, atëherë duhet të injektoni insulinë, nëse më pak, hani diçka. Nëse sheqeri është më shumë se një njësi, atëherë duhet të pinni 1 njësi insulinë, nëse është më pak, atëherë hani 0.8 XE.

Pompë insuline

Aksioni u dha për të përdorur një pompë insuline. Unë do t'ju them, për mua nuk ia vlen. Së pari, pompa në vetvete është plumb i shtrenjtë. Së dyti, nuk gjeta ndonjë avantazh të veçantë në krahasim me skemën e zakonshme të prezantimit. Së treti, është e pakëndshme për mua të tërheq vazhdimisht një gjilpërë dhe një kuti brenda meje që është e lidhur me këtë gjilpërë.

Ju lutemi vini re, pompa e insulinës nuk rregullon vetë nivelin e sheqerit. Ajo mund të kontrollojë sheqerin me një sensor, por nuk do të rregullojë dozën. Kështu që nuk imiton pankreasin. Fakti është se nuk ka një algoritëm të besueshëm për llogaritjen e dozës së insulinës në varësi të nivelit të sheqerit dhe dinamikës së tij. Unë vetë jam marrë me disa kohë me këtë problem. Jo shumë produktive deri më tani.

Lexoni artikullin:  Llojet, simptomat, trajtimi dhe parandalimi i diabetit një udhëzues i hollësishëm i sëmundjes

Sheqer në mëngjes

Shpesh, diabetikët ankohen se kanë sheqer të lartë në mëngjes. Kjo pasi natën nuk kontrolloni sheqerin në gjak, mos ngjiteni me insulinë. Shtë shumë e vështirë për të ngrënë dhe pjekur siç duhet, në mënyrë që sheqeri të jetë normal për 10 ose më shumë orë.

Për të pasur sheqer normal në mëngjes, unë përdor një rregull të thjeshtë. Për darkë, unë shkruaj me një sasi minimale XE (perime, proteina), një injeksion të shkurtër, gjithashtu, për të bërë një minimum. Pas darkës, nuk ka asgjë për të ngrënë. Kjo qasje ju lejon të minimizoni luhatjet e sheqerit në gjak gjatë natës, për të mbrojtur kundër hipoglicemisë dhe rritjes së sheqerit në mëngjes. Pasi të keni ngrënë në 20-00, do të kontrolloni nivelin e sheqerit në 22-00, nëse është e nevojshme, bëni një injeksion korrigjues, shkoni në shtrat dhe në mëngjes zgjoheni me sheqer dhe mirëqenie të shkëlqyeshme. Por mos harroni të kontrolloni sheqerin në mëngjes para ngrënies dhe rregulloni dozën në varësi të vlerës së saj.

Fatkeqësisht, gabimet gjenden periodikisht në artikuj, ato korrigjohen, artikujt plotësohen, zhvillohen, përgatiten të reja. Regjistrohu në lajmet për të qëndruar i informuar.

Përshëndetje Kam tre vjet që jam sëmurë nga diabeti tip 37. Unë jam XNUMX vjeç. Vazhdimisht i shqetësuar për hipoglikeminë në një ëndërr. A mendoni se një person në ëndërr do të ndjejë sheqer të ulët dhe do të zgjohet? Lexoni përgjigjen.

Kontrolli, matja e sheqerit në gjak. Glukometra, shirita provë. Matni g
Si të matni sheqerin në gjak. Zgjedhja e një glukometri. Subtleties dhe op praktike.

Ketoacidosis. Aceton. Ketone. Urina, gjaku. Helmimi nga acetoni, ketoni.
Shfaqja e ketoacidozës. Helmim endogjen i acetonit. Arsyet dhe trajtimi.

Hipoglikemia, gipa, sheqeri i ulët në gjak. Simptomat, shenjat, trajtimi. S.
Hipoglikemia, pasi ndodh tek unë, ndjesitë e mia, masat. Përshkrimi. Fund i mprehtë

Insulinë, terapi me insulinë, trajtim të insulinës për diabetin, diabetikët.
Injekoj insulinë, vuaj nga diabeti i varur nga insulina. Përshtypjet e mia, rishikim.

Si t’i lyeni dhëmbët? Pastë e mirë dhe e shëndetshme e dhëmbëve. Si të kujdeseni për një dhëmb.
Si të kujdeseni për dhëmbët tuaj është përvoja e stërgjyshit tim, i cili vdiq në 82 vjeç me të gjitha të vetat.

Diabetus Shqipëri