Diabeti mellitus i tipit 1 shkakton, simptoma dhe trajtim, komplikime

Sipas statistikave, diabeti është në vendin e dytë në botë në frekuencën e shfaqjes, pas patologjive kardiovaskulare.

Sëmundja ka tendencë të rinovohet: nëse më parë diabeti i varur nga insulina ishte shumica e njerëzve mbi 35 vjeç, atëherë sot kjo patologji diagnostikohet edhe tek fëmijët e vegjël.

Diabeti tip 1 – cila është kjo sëmundje?

Diabeti mellitus i tipit 1 (ose diabeti i varur nga insulina) është një sëmundje endokrine që karakterizohet nga prodhimi i pamjaftueshëm i insulinës hormonale nga pankreasi. Si rezultat, një person ka një nivel të rritur të sheqerit në plazmën e gjakut dhe simptomat kryesore shoqëruese – etjen e vazhdueshme, humbje peshe pa shkak.

Sëmundja është e pashërueshme, prandaj, në zbulimin e diabetit, pacientët duhet të marrin ilaçe që ulin nivelin e sheqerit në gjak për jetën dhe të monitorojnë me kujdes gjendjen e tyre.

Jetëgjatësia në diabetin mellitus tip 1, me trajtimin e duhur dhe zbatimin e rekomandimeve të mjekut, është mjaft e lartë – më shumë se 30-35 vjet.

Shkaqet e diabetit tip 1

Shkaqet e sakta të sëmundjes nuk janë vërtetuar. Faktori më predispozues në diabetin e varur nga insulina besohet se është predispozicion gjenetik.

Përveç trashëgimisë, faktorë të tjerë mund të çojnë në zhvillimin e sëmundjes:

 • Obeziteti ose mbipesha;
 • Disorderrregullim i të ngrënit – përdorimi i vazhdueshëm i kifinës, çokollatës, karbohidrateve të thjeshta, si rezultat i të cilave karbohidratet dhe metabolizmi i yndyrës janë ndërprerë në trupin e njeriut, i cili nga ana tjetër provokon keqfunksionime në pankreas;
 • Pankreatiti kronik ose nekroza e pankreasit;
 • theksoj;
 • alkoolizmi;
 • Përdorimi i ilaçeve që janë të dëmshëm për qelizat e pankreasit, përgjegjës për prodhimin e insulinës hormonale (të ashtuquajturat ishuj të Langerhans);
 • Sëmundjet infektive të kaluara dhe keqfunksionimet e gjëndrës tiroide.

Simptomat e diabetit tip 1

Simptomat e diabetit tip 1, foto 1

Shenjat e para të diabetit tip 1 janë:

 • Humbje e shpejtë e peshës;
 • Etje e rritur;
 • Oreks i rritur;
 • Urinimi i rritur (poluria);
 • Letargji, lodhje, përgjumje;
 • Ndjenja e urisë, e cila shoqërohet me zbehje të lëkurës, takikardi, shfaqjen e një djerse të ftohtë, ulje të presionit të gjakut;
 • Ndjesi shpimi gjilpërash në majat e gishtave dhe dobësia e muskujve.
Lexoni artikullin:  Karafil për diabet

Tek gratë, një nga shenjat e para të diabetit është kruajtje e rëndë e perineumit dhe organeve gjenitale të jashtme, e cila është shkaktuar nga prania e kristaleve të sheqerit në urinë.

Pas vizitës në tualet, pikat e urinës mbeten në lëkurë dhe mukozën, duke shkaktuar acarim të rëndë dhe kruajtje të patolerueshme, gjë që i detyron gratë të konsultohen me një mjek.

Tek burrat, manifestimi i parë klinik i diabetit tip 1 është mosfunksionimi seksual (mosfunksionim ngrerë) dhe mungesa e dëshirës seksuale.

Sëmundja mund të ndodhë kohët e fundit për një kohë ose pacienti thjesht nuk i kushton rëndësi pamjes klinike në zhvillim.

Kujdes dhe të bëhet arsyeja për një vizitë të menjëhershme te mjeku duhet të jenë gërvishtjet jo shëruese dhe plagët e vogla në sipërfaqen e lëkurës, formimi i zierjeve dhe absceseve, si dhe një përkeqësim i mprehtë i imunitetit, ftohjet e shpeshta dhe keqtrajtimi i përgjithshëm.

Diagnoza e diabetit tip 1

Diagnoza e diabetit të varur nga insulina zakonisht nuk është e vështirë, nëse dyshoni për një sëmundje, pacienti është i përshkruar të bëjë një test gjaku për të përcaktuar nivelin e glukozës.

Në mënyrë që rezultatet e studimit të jenë të besueshme, gjaku duhet të merret rreptësisht në stomak bosh, dhe 8 orë para procedurës, pacienti nuk duhet të hajë ëmbëlsira, të hajë ushqim, të pijë kafe, të pijë duhan ose të marrë ilaçe.

Treguesi optimal i sheqerit në gjak është 3-3,5 mmol / l, në gratë shtatzëna këta tregues mund të arrijnë në 4-5 mmol / l, gjë që nuk është një patologji. Në diabet, niveli i glukozës në gjak në stomak bosh do të jetë i barabartë me 7,0-7,8 mmol / L.

Për besueshmërinë e diagnozës, pacienti i nënshtrohet një testi të tolerancës ndaj glukozës: së pari, gjaku merret në stomak bosh, pastaj pacientit i jepet një zgjidhje glukoze për të pirë dhe rekomandohet që të rimarrë analizat pas 2 orësh. Nëse rezultati pas 2 orësh është më shumë se 9,0-11,0 mmol / l, atëherë kjo tregon diabetin e tipit 1.

Metoda më informuese për diagnostikimin e sëmundjes është një test për hemoglobinë glikated A1C, e cila ju lejon të diagnostikoni saktë dhe nuk kërkon përgatitje të gjatë të pacientit.

Lexoni artikullin:  A mund të shërohet diabeti

Trajtimi i diabetit mellitus tip 1

Kur konfirmon diagnozën e diabetit të varur nga insulina, mjeku i shkruan pacientit një regjim individual të trajtimit – këto janë ilaçe që zvogëlojnë nivelin e glukozës në gjak, të cilën pacienti duhet ta marrë për gjithë jetën.

Doza e barit mund të rregullohet në varësi të karakteristikave të trupit të pacientit, rrjedhës së sëmundjes, përdorimit paralel të barnave të tjera, pranisë së komplikimeve.

Në fazën fillestare të trajtimit, pacienti përshkruhet përgatitje për insulinë në formë tabletash, por nëse efekti është i pamjaftueshëm ose i dobët, dhe diabeti mellitus përparon, atëherë ata i drejtohen injeksioneve të insulinës.

Doza e hormonit llogaritet në mënyrë rigoroze individuale, ai duhet të administrohet tek pacienti nënlëkurësisht (në zonën e shpatullave, kofshës së jashtme, murin anterior të barkut).

Vendi i injektimit duhet të jetë i alternuar vazhdimisht, pasi që kur injektoni insulinë në të njëjtin vend, pacienti zhvillon shpejt lipodistrofinë.

Në varësi të aftësisë dhe sasisë së prodhimit të insulinës nga ishujt e Langerhans, pacienti përshkruhet barna të sfondit (duhet të futni disa herë në ditë) ose veprim të zgjatur (vetëm 1 injeksion në ditë është e mjaftueshme).

Patientdo pacient me diabet të diagnostikuar tip 1 duhet të ketë me vete një glukometër të veçantë – një pajisje xhepi që do të matë shpejt glukozën në gjak.

Pompë insuline

Pompë insuline Foto 3

Për pacientët, pankreasi i të cilëve praktikisht nuk funksionon dhe nuk prodhon insulinë hormonale, është instaluar një pompë insuline.

Pompë është një pajisje e vogël përmes së cilës pacienti injektohet vazhdimisht me insulinë në një dozë të paracaktuar përmes një tubi të veçantë me një gjilpërë. Gjilpëra futet në murin anterior të barkut dhe zëvendësohet çdo disa ditë.

Avantazhi i kësaj metode të trajtimit është eleminimi i nevojës për injeksion të vazhdueshëm të insulinës dhe kontroll më të mirë të sëmundjes, por pengesë e pompës është kostoja e saj e lartë, si rezultat, jo të gjithë diabetikët mund të përballojnë ta instalojnë atë.

Komplikimet e diabetit tip 1

Diabeti i varur nga insulina është i fshehtë në atë që sëmundja përparon me shpejtësi dhe gjendja e pacientit mund të përkeqësohet shpejt.

Lexoni artikullin:  Fazat e diabetit

Me zbulimin e parakohshëm të patologjisë dhe me ndryshime të papritura të nivelit të glukozës në serumin e gjakut, pacienti mund të zhvillojë komplikime:

 1. Angiopatia diabetike – preken enët e gjakut të syve, gjymtyrëve, zemrës, veshkave dhe organeve të tjera jetësore, si rezultat i të cilave puna e tyre ndërpritet;
 2. Furnizimi i pamjaftueshëm i gjakut dhe ushqimi i muskujve të zemrës, sulmi në zemër;
 3. Gangrene – zhvillohet si rezultat i shfaqjes në sipërfaqen e lëkurës së plagëve dhe plagëve të vogla që nuk shërohen dhe që vazhdimisht mund të acarohen;
 4. Këmba diabetike – ndryshimi i formës së këmbës, zvogëlimi i ndjeshmërisë së lëkurës, lezioneve të kërpudhave dhe formimi i çarjeve mikroskopike;
 5. hepatitis;
 6. osteoporosis;
 7. Mëlçia yndyrore.

Komplikimi më i rrezikshëm i diabetit tip 1 është koma:

 • Hipoglikemik – shkaktuar nga një mbidozë e insulinës;
 • Ketoacidotik – shkaktuar nga glukoza e lartë e gjakut dhe akumulimi i trupave të ketonit.

Të dyja kushtet paraqesin një kërcënim për jetën e pacientit, dhe në mungesë të një kujdesi të kualifikuar në kohë çojnë në vdekje.

Sa njerëz me diabet të tipit 1 jetojnë varet kryesisht nga tabloja klinike e sëmundjes dhe aftësia për të kontrolluar nivelin e glukozës në gjak.

Kur plotësojnë të gjitha rekomandimet mjekësore, duke ndjekur një dietë dhe duke mbajtur një mënyrë jetese të shëndetshme, pacientët jetojnë në pleqëri pa komplikime.

Ushqyerja për diabetin tip 1

Përveç trajtimit mjekësor, pacienti duhet të ndjekë gjithmonë një dietë me një kufizim të mprehtë në sasinë e karbohidrateve dhe yndyrnave (patate, yndyrna shtazore, ëmbëlsira, çokollatë, kafe, fasule, ëmbëlsira dhe pasta, gjizë me yndyrë, pije alkoolike, makarona, bukë të bardhë të freskët).

Baza e dietës është drithërat, krundet, frutat dhe perimet e freskëta, mishi me pak yndyrë, produktet e qumështit.

Diabeti mellitus i tipit 1 ICD 10

Në klasifikuesin ndërkombëtar të sëmundjeve të diabetit mellitus tip 1 është:

Klasa IV – Sëmundjet endokrine, ushqyese dhe metabolike (E00 – E90)

Diabeti mellitus (E10-E14)

 • E10 Diabeti i varur nga insulina.

Përjashtuar nga ky paragraf: diabeti mellitus i shoqëruar me kequshqyerjen (E12.-), të porsalindurit (P70.2), gjatë shtatëzanisë, gjatë lindjes së fëmijëve dhe në periudhën pas lindjes (O24.-), glikozuria: NOS (R81), renale (E74.8 .73.0), toleranca e dëmtuar e glukozës (R89.1), hipoksulinemia postoperative (EXNUMX)

Diabetus Shqipëri