Diabeti mellitus i tipit 1

Farë është diabeti tip 1?

Diabeti i tipit 1 (diabeti i varur nga insulina, diabeti i të miturve, diabeti tip 1) është një sëmundje autoimune gjatë gjithë jetës që ndikon në atë se si trupi përpunon ushqimin dhe e kthen atë në energji. Kur hamë, ushqimi tretet dhe prishet në sheqer të thjeshtë të quajtur glukozë. Glukoza është e nevojshme për të gjitha funksionet e trupit, përfshirë mendimin. Por kur një person është i sëmurë me diabet tip 1, pankreasi ndalon prodhimin e insulinës, një hormon që lejon që qelizat e trupit të marrin glukozë dhe ta përpunojnë atë në energji.

Në shumicën e njerëzve me diabet tip 1, sistemi imunitar i trupit, i cili zakonisht lufton infeksionin, sulmet dhe shkatërron qelizat pankreatike që prodhojnë insulinë. Pa insulinë, glukoza nuk mund të hyjë në qeliza dhe niveli i glukozës në gjak rritet. Njerëzit me sëmundje duhet të marrin insulinë çdo ditë për të qëndruar gjallë.

Edhe pse dikush mund të sëmuret me diabet tip 1, fëmijët dhe adoleshentët shpesh diagnostikohen me këtë lloj diabeti. Vlerësohet se nga 100, rreth 200 njerëz në Rusi diagnostikohen me T1DM në vit.

Simptomat e diabetit tip 1

Meqenëse glukoza nuk mund të depërtojë në qelizat e trupit dhe në vend të kësaj ndërtohet në gjak, kjo e çon trupin në një krizë. Simptomat më të zakonshme që lidhen me sëmundjen:

 • lodhje ekstreme;
 • urinim të shpeshtë;
 • etja e vazhdueshme, përkundër marrjes së lëngjeve;
 • uri e fortë për urinë;
 • humbje e pashpjegueshme e peshës.

Simptomat e diabetit tip 1 tek fëmijët

Sëmundja quhej më parë si diabeti i të miturve, pasi sëmundja shpesh prek fëmijët dhe adoleshentët. Simptomat e sëmundjes tek fëmijët shpesh duken si më poshtë:

 • larje e shpeshtë e shtratit;
 • humbje peshe;
 • uri e rëndë;
 • etja e shpeshtë;
 • lodhja ose ndryshimi i humorit.

Këto shenja dhe simptoma mund të vërehen lehtësisht kur e kuptoni se trupit i mungon glukoza në trup. Uria, humbja e peshës dhe lodhja janë simptoma të paaftësisë së trupit për të përdorur glukozë për energji. Urinimi i shpeshtë dhe etja lindin sepse trupi bën gjithçka që është e mundur për të hequr qafe glukozën e tepërt duke e hedhur në fshikëz.

Diabeti tip 1 dhe ai tip 2: cili është ndryshimi?

Dallimi më i madh midis këtyre dy llojeve të diabetit (dhe ka më shumë) është gjetur në prodhimin e insulinës. Me tipin 1, prodhimi i insulinës zvogëlohet dhe mund të ndalet krejt. Në diabetin tip 2, pankreasi vazhdon të prodhojë insulinë, por kjo nuk është e mjaftueshme për të ruajtur ekuilibrin e glukozës. Shtë gjithashtu e mundur që pankreasi të prodhojë insulinë të mjaftueshme, por trupi e përdor atë dobët (të ashtuquajturën rezistencë ndaj insulinës), më shpesh sepse një person ka mbipeshë (ose i trashë). Pjesa më e madhe e atyre që diagnostikohen me diabet janë të tipit 2 (ai përbën 95% të rasteve të diabeteve tek të rriturit.).

Lexoni artikullin:  Shenjat e diabeteve, llojet, fazat dhe shkaqet e sheqerit

Shkaqet e diabetit tip 1

Diabeti i tipit 1 shkaktohet nga një reaksion autoimun (trupi sulmon vetë gabimisht), i cili shkatërron qelizat pankreatike që prodhojnë insulinë që quhen qelizat beta. Ky proces mund të vazhdojë me muaj ose vite para se të shfaqen ndonjë simptomë.

Disa njerëz kanë gjene të caktuara (tipare të kaluara nga prindi tek fëmija) që rrisin mundësinë e zhvillimit të diabetit tip 1, megjithëse shumë nuk do të vuajnë nga T1DM, edhe nëse kanë gjen. Besohet gjithashtu se efektet mjedisore të një shkas, siç janë viruset, luajnë një rol në zhvillimin e diabetit tip 1.

Komplikime

Nëse një person nuk kontrollon simptomat e sëmundjes, një numër i ndërlikimeve të rrezikshme mund të zhvillohen.

 • Retinopatia diabetike: glukoza e tepërt dobëson muret e retinës, pjesa e syrit që zbulon dritën dhe ngjyrën. Ndërsa retinopatia përparon, enët e vogla të gjakut mund të formohen prapa syve, të cilat mund të zgjasin dhe këputen, duke shkaktuar probleme me shikimin. T1DM është një nga shkaqet kryesore të verbërisë tek të rriturit në moshë pune.
 • Neuropatia diabetike: sheqeri i lartë në gjak zvogëlon qarkullimin e gjakut, duke dëmtuar nervat në krah dhe këmbë dhe çon në humbje të ndjesisë ose ndjesi anormale, siç janë djegia, ndjesi shpimi gjilpërash dhe dhimbje. Meqenëse diabeti gjithashtu mund të zvogëlojë aftësinë e trupit për t'u shëruar, prerjet e vogla dhe dëmtimet mund të çojnë në dëme më të përhershme, veçanërisht sepse një person mund të mos e vërejë menjëherë.
 • Nefropatia diabetike ose sëmundja diabetike e veshkave: veshkat filtrojnë glukozën nga gjaku. Shumë glukozë mund t'i mbingarkojë ato dhe gradualisht të shkaktojë dështim të veshkave, e cila mund të shndërrohet në nevojë për dializë.
 • Sëmundje kardiovaskulare. Diabeti mund të çojë në një numër të çrregullimeve që ndërhyjnë në funksionimin e zemrës dhe arterieve, duke përfshirë sulmin në zemër, goditje në tru dhe sëmundjen vaskulare periferike. Si rezultat i qarkullimit të dobët, sëmundja gjithashtu mund të rrisë rrezikun e amputimeve.
 • Sëmundja e mishrave: T1DM mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve dhe humbjes së dhëmbëve, që do të thotë se një person me këtë lloj duhet të jetë shumë i kujdesshëm për të mbajtur dhëmbë të shëndetshëm.
 • Depresioni: diabeti ka një lidhje të fortë me depresionin.
 • Ketoacidoza diabetike është një ndërlikim akut i T1DM, i cili shfaqet kur një person nuk kënaq nevojën për insulinë, dhe trupi i nënshtrohet stresit të rëndë. Ketoacidoza diabetike çon në sheqer shumë të lartë në gjak. Trupi pëson një zhvendosje në metabolizmin dhe fillon të prish yndyrën në vend të sheqerit, duke prodhuar ketone si një produkt të panevojshëm. Ketonet mund të jenë të dëmshëm për trupin dhe të shkaktojnë acidozë. Ketoacidoza është një situatë urgjente mjekësore që kërkon shtrimin në spital dhe trajtimin me insulinë intravenoze.
Lexoni artikullin:  Shkalla e glukozës në gjak tek burrat - tregues, metoda diagnostikuese, simptoma të rrezikut të shtuar,

Menaxhimi i kujdesshëm i diabetit tip 1 mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e këtyre komplikimeve.

Diagnostics

Ekzistojnë tre teste standarde të gjakut që zakonisht përdoren për të diagnostikuar diabetin tip 1 dhe tip 2. Një person mund të diagnostikohet me diabet tip 1 nëse ai plotëson një nga kriteret e mëposhtme:

 • Glukoza e gjakut të agjërimit tejkalon 126 miligramë për deciliter (mg / dl) në dy prova të veçanta.
 • Analiza e rastësishme e glukozës prej më shumë se 200 miligramë për deciliter (mg / dl) me simptoma të diabetit.
 • Testi i hemoglobinës a1C tejkalon 6,5 përqind në dy teste të ndara.

Në diagnozën e T1DM, konsiderohen dy faktorë të tjerë: prania e antitrupave specifikë, siç është antitrupi anti-dekarbboxylase 65 (Anti-GAD65) i acidit glutamik dhe / ose të tjerë; dhe nivele të ulëta të C-peptidit, një substancë e prodhuar nga pankreasi së bashku me insulinën, e cila mund të tregojë se sa insulinë prodhon trupi.

Diabeti tip 1

Qëllimi i trajtimit të diabetit tip 1 është zgjatja e prodhimit të insulinës për aq kohë sa të jetë e mundur përpara se prodhimi të ndalojë plotësisht, gjë që zakonisht është e pashmangshme. Kjo sëmundje është për jetën, por ka shumë procedura dhe ilaçe që do të ndihmojnë në kontrollin e saj.

Fillimisht, ndryshimet në dietë dhe stilin e jetës mund të ndihmojnë me një ekuilibër të sheqerit në gjak, por injeksioni i insulinës mund të kërkohet pasi prodhimi i insulinës ngadalësohet. Secili person ka periudha të ndryshme të terapisë me insulinë.

Nëse keni diabet tip 1, përfundimisht do të duhet të injektoni insulinë (ose të vishni një pompë insuline) çdo ditë për të kontrolluar sheqerin në gjak dhe për të marrë energjinë që i nevojitet trupit tuaj. Insulina nuk mund të merret si pilula sepse acidi në stomak e shkatërron atë përpara se të hynte në qarkullimin e gjakut. Mjeku juaj do t'ju ndihmojë të përcaktoni llojin dhe dozën më të efektshme të insulinës për ju.

Disa njerëz që kanë vështirësi në arritjen e niveleve normale të glukozës në gjak me një insulinë, gjithashtu mund të kenë nevojë për të marrë lloje të tjera të ilaçeve për diabet që funksionojnë me insulinë, siç është pramlintide (Simlin). Pramlintide, e administruar me injeksion, ndihmon në normalizimin e nivelit të glukozës në gjak kur rritet pas një vakt.

Lexoni artikullin:  Nivele normale dhe të ngritura të glukozës urinare gjatë shtatëzanisë

Rekomandime shtesë për terapi dhe parandalim

Aktualisht nuk ka shërime për diabetin. Trajtimi më i afërt me diabetin tip 1 është transplantimi (transplantimi i pankreasit). Sidoqoftë, ky është një operacion i rrezikshëm, dhe ata që kalojnë transplantim duhet të marrin imunosupresantë të fuqishëm për pjesën tjetër të jetës së tyre, në mënyrë që trupi të mos e refuzojë organin e ri. Përtej këtyre rreziqeve, ekziston gjithashtu një mungesë e donatorëve në dispozicion për të përmbushur kërkesën.

Derisa të gjendet një ilaç më i sigurt dhe më i përballueshëm, qëllimi është që të menaxhohet mirë diabeti. Studimet klinike kanë treguar që diabeti i menaxhuar mirë mund të vonojë apo edhe të parandalojë shumë nga komplikimet që mund të vijnë nga një sëmundje.

Në fakt, një person me diabet tip 1 mund të bëjë shumë nëse dëshirohet. Për të kontrolluar sëmundjen, ju rekomandojmë:

 • planifikoni me kujdes ushqimet;
 • Ushtroni rregullisht
 • merrni insulinë dhe ilaçe të tjera siç ka përcaktuar mjeku juaj;
 • ul stresin.

Stresi është pjesë e jetës, por mund të komplikojë menaxhimin e diabetit, përfshirë kontrollin e sheqerit në gjak. Aktiviteti fizik i rregullt, gjumi i duhur dhe ushtrimet relaksuese mund të ndihmojnë.

Parashikimi i jetës

Njerëzit me diabet tip 1 zakonisht përshtaten shpejt me kohën dhe vëmendjen që nevojitet për të monitoruar sheqerin në gjak, për të trajtuar sëmundjen dhe për të mbajtur një mënyrë jetese të shëndetshme.

Me kalimin e kohës, rreziku i komplikimeve rritet. Sidoqoftë, rreziqet mund të reduktohen në mënyrë të konsiderueshme duke kontrolluar rreptësisht glukozën në gjak.

Jetëgjatësia mesatare e pacientëve me diabet tip 1 sot është rreth 60 vjet.

Pacientët me diabet mellitus tip 1 (DM) kanë nevojë për terapi gjatë gjithë jetës me insulinë. Shumica kërkojnë 2 ose më shumë injeksione të insulinës në ditë, me doza të rregulluara bazuar në vetë-monitorimin e niveleve të glukozës në gjak. Menaxhimi afatgjatë kërkon një qasje ndërdisiplinore që përfshin mjekë, infermierë, nutricionistë dhe specialistë individualë.

Diabetus Shqipëri