Diabeti mellitus i tipit 2 shkakton, simptoma dhe trajtim

Rreth 90% e të gjitha rasteve të diabetit janë diabeti tip 2. Për dallim nga diabeti tip 1, i cili karakterizohet nga një ndërprerje e plotë e prodhimit të insulinës, në diabetin tip 2, hormoni pankreatik prodhohet, por përdoret gabimisht nga trupi. Sëmundja ndikon në aftësinë për të përpunuar glukozën, çon në hiperglicemi dhe shkakton një numër komplikimesh. Ne ju tregojmë se çfarë tjetër duhet të dini për diabetin, shkaqet e tij, trajtimin dhe parandalimin.

Diabeti mellitus i tipit XNUMX (DM) është një sëmundje metabolike që karakterizohet nga një rritje e vazhdueshme e sheqerit në gjak (hiperglicemia).

Mekanizmi kryesor për zhvillimin e diabetit tip 2 është rezistenca ndaj insulinës së qelizave. Dmth, muskujt dhe qelizat e tjera të trupit lidhen dobët me insulinë hormonale, e cila shërben si një lloj "çelësi" që hap qelizën që glukoza të hyjë në të. Kështu, glukoza që nuk hyn në qeliza grumbullohet në gjak. Një rritje e vazhdueshme e glukozës deri në 7 dhe më e lartë mmol / l klasifikohet si diabeti.

Kush është në rrezik?

Konsideroni faktorët kryesorë të rrezikut për diabetin tip 2:

 • Mbipesha dhe mbipesha. Ky është një nga faktorët kryesorë të sëmundjes. Për më tepër, sa më shumë inde dhjamore të ketë një person, aq më i madh është niveli i rezistencës së qelizave ndaj insulinës. Në këtë rast, rreziku më i madh është mbipesha e barkut, në të cilën pjesa më e madhe e yndyrës është e vendosur në stomak.
 • Aktiviteti fizik i pamjaftueshëm (mungesa e stërvitjes).
 • Prishja e trashëguar.
 • Age. Më parë besohej se diabeti tip 2 është një sëmundje e personave të pjekur që janë mbi 45 vjeç. Në të vërtetë, shumica e pacientëve me diabet tip 2 janë në këtë kategori moshe. Sidoqoftë, analiza e të dhënave të reja sugjeron që diabeti i tipit 2 ndodh tek të rinjtë, dhe madje edhe tek fëmijët. Në këtë rast, incidenca e diabetit tip 2 midis personave nën moshën 45 vjeç rritet.
 • Prediabetes. Kjo është një gjendje në të cilën niveli i sheqerit është mjaft i lartë, por jo akoma i mjaftueshëm për t’u konsideruar diabeti.
 • Diabeti gestacional. Ky është diabeti, i cili shfaqet tek gratë shtatzëna, por kalon pas lindjes. Gratë e tilla në të ardhmen kanë një rrezik të rritur të zhvillimit të diabetit tip 2.

Simptomat dhe komplikimet e diabetit

Simptomat e diabetit përfshijnë si më poshtë:

 • Etje e madhe në sfondin e urinimit të shpejtë.
 • Një ndjenjë e fortë e urisë.
 • Lodhje.
 • Humbje e peshës (jo vërejtur gjithmonë).

Vlen të përmendet se një përqendrim i lartë i glukozës ka një efekt toksik të theksuar në qelizat dhe indet e trupit. Përkundër këtij sfondi, zhvillohen një numër komplikimesh, kryesisht nga ana e enëve dhe indeve nervore. Në veçanti, preken enët e syve dhe veshkave, si rezultat i së cilës zhvillohet retinopatia diabetike dhe nefropatia. Anije të mëdha preken gjithashtu, në sfondin e së cilës zhvillohet sëmundja koronare e zemrës, dhe rreziku i sulmeve në zemër dhe goditje rritet.

Një nga ndërlikimet më serioze të diabetit është një këmbë diabetike – një proces purulent-nekrotik që zhvillohet për shkak të një shkelje të proceseve trofike në gjymtyrët.

Diagnoza e diabetit

Për diagnostikimin e diabetit mellitus tip XNUMX, mjaftojnë tre studime të thjeshta:

 • Glukozë agjërimi. Nëse përqendrimi i glukozës është më i lartë se ose i barabartë me 7 mmol / litër, atëherë kjo mund të tregojë diabetin e tipit 2. Në këtë rast, përqendrimi në intervalin 5,6-6,9 mmol / l tregon prediabetin.
 • Testi i tolerancës së glukozës. Ky është një studim i sheqerit në gjak pas ngarkimit të glukozës. Pacienti fillimisht matet në stomak bosh. Pastaj pacienti pi një zgjidhje glukoze, pas së cilës matjet bëhen çdo 30 minuta. Normalisht, 2 orë pas stërvitjes, niveli i glukozës bie nën 7,8 mmol / L. Nëse përqendrimi i sheqerit është në intervalin 7,8-11 mmol / l, atëherë kjo gjendje vlerësohet si prediabet. Në diabetin tip 2, përqendrimi i glukozës në gjak është më shumë se 11 mmol / l 2 orë pas stërvitjes.
 • Niveli i hemoglobinës glikoziluar HbA1 c. Nëse një test gjaku për glukozën tregon rezultatin aktual, atëherë me ndihmën e një testi të hemoglobinës së glikoziluar, diabeti tip 2 mund të vendoset që ka vazhduar për disa muaj. Gjë është se hemoglobina e përfshirë në qelizat e kuqe të gjakut (eritrocitet) përfundimisht "mbingarkohet" me glukozë (glikozilate). Për nga niveli i hemoglobinës së glikoziluar, ato gjykohen nëse pacienti ka apo jo diabeti tip 2. Norma – deri në 6,5% HbA1c. Një nivel mbi 6,5% vlerësohet si diabeti.
Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit me insulinë

Meqenëse ekzistojnë një numër sëmundjesh dhe gjendjesh në të cilat cikli i jetës së qelizave të kuqe të gjakut është i shqetësuar (të cilat normalisht jetojnë rreth 120 ditë), në raste të tilla niveli i HbA1c nuk pasqyron gjendjen e vërtetë të punëve në lidhje me diabetin mellitus. Për shembull, këta janë pacientë me anemi qelizore të drapërave, si dhe njerëz që kohët e fundit kanë pësuar humbje serioze të gjakut ose transfuzion të gjakut. Në situata të tilla, Shoqata Amerikane e Diabeteve (ADA) rekomandon përdorimin e vetëm analizave të glukozës së agjërimit dhe një test të tolerancës së glukozës për diagnozë.

Trajtimi për diabetin tip 2: qasje moderne

Shoqata Amerikane e Diabeteve dhe Shoqata Evropiane për Studimin e Diabetit (EASD) në vitin 2018 prezantuan një dokument të përbashkët për trajtimin e diabetit tip 2 [1]. Aktualisht, rekomandimet e përcaktuara në dokumentin e konsensusit përdoren nga mjekët për të menaxhuar pacientët me diabet mellitus. Whatfarë lloj rekomandimesh janë këto, dhe a ka pasur ndryshime të rëndësishme në trajtimin e diabetit?

objektivat

Gjëja e parë për të thënë është objektivat e trajtimit të diabetit. Për çfarë duhet të përpiqen pacientët? Ekspertët ADA / EASD tregojnë se është e këshillueshme që të arrihet një nivel HbA1c prej 7% ose më pak. Kjo vlen për shumicën e pacientëve me diabet tip 2. Ekzistojnë kërkesa më të rrepta – deri në 6,5% të HbA1c [2]. Kërkesa të tilla sigurohen për pacientët që nuk vuajnë nga diabeti i tipit 2 për një kohë të shkurtër, dhe mund të arrijnë vlerat e synuara duke modifikuar stilin e jetës së tyre dhe duke marrë vetëm një ilaç për uljen e sheqerit (metformin).

Ekspertët ADA / EASD gjithashtu konsiderojnë vlera më pak të rrepta të synimit – deri në 8% HbA1c. Kërkesa të tilla janë të vërteta për pacientët me një histori të hipoglikemisë së rëndë, si dhe praninë e komplikimeve të rënda vaskulare në diabet.

Sa i përket nivelit të glukozës në gjak, në pacientët me diabet mellitus tip 2 në stomak bosh ky tregues duhet të jetë në intervalin 4,4-7,2 mmol / l. Dhe përqendrimi i glukozës pas 1-2 orësh pas një vakt (glukozë postprandiale) duhet të jetë më pak se 10,0 mmol / L.

Medikamente për diabetin tip 2

Në rekomandimet e ADA / EASD, zgjedhja e taktikave për trajtimin e diabetit tip 2 varet kryesisht nga niveli i hemoglobinës së glikoziluar. Në këtë rast, propozohet regjimi i mëposhtëm i trajtimit:

 • HbA1 c ≤ 9%. Nëse hemoglobina e glikoziluar nuk tejkalon 9%, atëherë rekomandohet të filloni me monoterapi të diabetit tip 2. Metformina rekomandohet pa kushte si ilaçi kryesor [3]. Studimet afatgjata mbi efektivitetin e përdorimit të metforminës – DPP dhe DPPOS (Studimi i Rezultateve të Programit të Parandalimit të Diabetit) treguan se metformina është gjithashtu ilaçi i zgjedhur për pacientët me prediabet, veçanërisht me një indeks të masës trupore më shumë se 35. Studimet e kontrollit rekomandohen 3-6 muaj pas fillimit duke marrë metformin. Nëse gjatë kësaj kohe pacienti nuk arrin qëllimet, atëherë ekspertët e ADA / EASD rekomandojnë të merren parasysh një terapi me dy përbërës.
 • HbA1 c> 9%. Nëse niveli i hemoglobinës së glikoziluar tejkalon 9%, si dhe në rast të joefikasitetit të monoterapisë metformin, rekomandohet të shtoni një ilaç tjetër për uljen e sheqerit. Në të njëjtën kohë, ekspertët tregojnë se zgjedhja e ilaçit të dytë bëhet nga mjeku bazuar në karakteristikat individuale të pacientit. Në veçanti, nëse, në sfondin e diabetit tip 2, pacienti gjithashtu ka sëmundje kardiovaskulare aterosklerotike (ASSC), atëherë rekomandohet të merrni një ilaç që zvogëlon ndjeshëm rrezikun e komplikimeve kardiovaskulare. Ilaçet e tilla përfshijnë empagliflosin, liraglutide ose kanagliflosin [4]. Si në rastin e mëparshëm, një studim kontrolli rekomandohet të bëhet 3-6 muaj pas. Nëse objektivat nuk arrihen, atëherë rekomandohet të merrni në konsideratë terapinë me tre komponentë (plus një ilaç tjetër antihiperglicemik).
 • HbA1 c ≥ 10%. Për pacientët që u diagnostikuan për herë të parë me diabet tip 2 me simptoma të rënda, një nivel HbA1c prej% 10% dhe përqendrim të glukozës mbi 16,7 mmol / L, rekomandohet terapi kombinuese me injeksione insulinë. Sa më shpejt që është e mundur të arrihet një ulje në tregues, regjimi i trajtimit është thjeshtuar, duke lënë vetëm ilaçe për uljen e sheqerit.
Lexoni artikullin:  Simptomat dhe trajtimi i ezofagitit candida me ilaçe

Diabeti mellitus dhe sëmundjet kardiovaskulare

Një nga komponentët e trajtimit të diabetit tip 2 është zvogëlimi i rrezikut të ngjarjeve kardiovaskulare, duke pasur parasysh faktin se diabeti tip 2 komplikon rrjedhën e patologjive kardiovaskulare.

Rekomandohet që pacientët me diabet mellitus tip 2 të masin presionin e gjakut çdo ditë dhe ta mbajnë atë nën 140/90 mm Hg. Art. Vlen të përmendet se një numër i bashkësive kardiologjike autoritative kanë rishikuar tregues të tillë për disa vjet, duke vendosur vlera më të rrepta të synimit – deri në 130/80 mm Hg. Art. Sidoqoftë, ekspertët e ADA / EASD, duke studiuar bazën e provave dhe rezultatet e vëzhgimeve klinike, arritën në përfundimin se për pacientët me diabet tip 2, arritja e objektivave të vështirë nuk shoqërohet me një ulje të rrezikut ose një përmirësim të gjendjes së përgjithshme [5].

Nëse një pacient me diabet tip 2 ka një presion të gjakut më të madh se 120/80 mmHg. Art., Në këtë rast, rekomandohen masa për normalizimin e peshës (dietë dhe rritjen e aktivitetit fizik), zvogëlimin e marrjes së natriumit dhe rritjen e marrjes së kaliumit.

Me presionin e gjakut prej 140/90 mm RT. Art. dhe më lart, rekomandohet terapi farmakologjike, e cila zvogëlohet në marrjen e barnave që ulin presionin e gjakut – frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE), bllokuesit e receptorëve të angiotenzinës, bllokuesit e kanalit të kalciumit, si dhe diuretikët e ngjashëm me tiazidin).

Diabeti dhe kontrolli i lipideve

Pacientët me diabet tip 2 rekomandohet monitorim i rregullt i lipideve të gjakut. Trigliceridet konsiderohen të ngritura në 150 mg / dl dhe më të larta. Një fenomen i padëshirueshëm është gjithashtu një nivel i ulur i lipoproteinave me densitet të lartë (kolesterol i mirë). Shenja më e ulët për burrat është një tregues i kolesterolit HDL 40 mg / dL; për gratë – 50 mg / dl.

Për të normalizuar lipidet e gjakut, ekspertët ADA / EASD rekomandojnë terapi me statinë. Në të njëjtën kohë, intensiteti i terapisë me statinë varet si nga mosha, ashtu edhe nga prania e sëmundjeve aterosklerotike.

Terapia me statinë me intensitet të lartë tregohet për pacientët e të gjitha moshave që vuajnë nga diabeti i tipit 2 dhe që kanë sëmundje të sistemit kardiovaskular me origjinë aterosklerotike: sëmundje koronare të zemrës, sëmundje arterie periferike (e vendosur në ultratinguj të stenozës së arterieve karotide ose sëmundjes së diagnostikuar të arterieve të ekstremiteteve të poshtme).

Terapia me statinë me intensitet të moderuar ose të lartë (p.sh., atorvastatin në doza prej 40-80 mg në ditë, ose rosuvastatin në doza 20-40 mg / ditë) tregohet për pacientët me diabet tip 2 deri në 40 vjeç me faktorë rreziku për sëmundjet kardiovaskulare. Sa i përket pacientëve me diabet tip 2, mbi 40 vjeç, rekomandohet të marrin statina pa praninë e faktorëve të rrezikut të CVD (dozimi zgjidhet nga një mjek).

Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit të yogës

Trajtimi i statinës është kundërindikuar në shtatzëni!

Acidi acetilsalicilik (aspirina) për diabetin

Për pacientët me diabet tip 2 të cilët kanë një histori të CVD me origjinë aterosklerotike, rekomandohet terapi me aspirinë me dozë të ulët (75-162 mg në ditë). Për pacientët që i nënshtrohen sindromës akute koronare, ekspertët rekomandojnë terapi të dyfishtë antiplomatike: frenuesit e receptorit P2Y12 (klopidogrel ose tikagrelor) i shtohen gjithashtu aspirinës me dozë të ulët.

Në rekomandimet e fundit të ADA / EASD, terapia me aspirinë me dozë të ulët konsiderohet gjithashtu si profilaksi parësore në pacientët me diabet mellitus tip 1 dhe tip 2 me rreziqe të zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare. Një trajtim i tillë rekomandohet për shumicën e grave dhe burrave në kategorinë e moshës 50+.

Terapia me aspirinë me dozë të ulët gjithashtu mund të konsiderohet si një profilaksi e preeklampsisë (toksikozë e vonë) në gratë shtatzëna me diabet tip 1 ose tip 2.

Trajtimi jo-ilaç dhe parandalimi i diabetit tip 2

Trajtimi jo-ilaç është një komponent thelbësor i trajtimit të diabetit, si dhe prediabetes. Në shumë mënyra, trajtimi jo-ilaç përkon me rekomandimet për parandalimin e diabetit tip 2. Këtu janë kushtet themelore për terapi jo-ilaçe të diabetit tip XNUMX:

Ndryshimi i stilit të jetës

Mënyra e jetesës moderne është e tillë që të gjithë kemi një rrezik të lartë të zhvillimit të diabetit tip 2. Nëse keni gjetur diabet të tipit 2, atëherë tani e tutje duhet të monitoroni vazhdimisht sheqerin në gjak. Detyra juaj nr. 1 është të ruani një nivel optimal të glukozës, duke parandaluar një rritje të përqendrimit të sheqerit më shumë se 7,2 mmol / l dhe hipoglikemisë.

Një nga komponentët më të rëndësishëm për trajtimin jo-ilaç dhe parandalimin e diabetit është aktiviteti fizik. Mos harroni se konsumatorët kryesorë të glukozës janë muskujt. Sa më aktiv fizikisht të jeni, aq më shumë glukozë do të konsumohet. Në të njëjtën kohë, mbani mend se niveli i aktivitetit fizik përcaktohet nga mjeku [6].

Ushqimi i ushqimit

Një analizë e studimeve të shumta sugjeron që nuk ka rekomandime të përgjithshme në lidhje me raportin e kalorive, karbohidrateve, proteinave dhe yndyrave. Në këtë rast, gjithçka është individuale dhe zgjidhet nga mjeku juaj pjesëmarrës. Sidoqoftë, ekzistojnë disa rekomandime të përgjithshme:

 • Për çrregullimet e metabolizmit të karbohidrateve, ushqimi rekomandohet të paktën 4 herë në ditë, mundësisht në të njëjtën kohë.
 • Perimet, përveç patateve, mund të hahen pa kufizime.
 • Frutat, niseshte dhe produktet e qumështit mund të konsumohen në bazë të "ndarjes në gjysmë". Kjo do të thotë që një person me diabet ose prediabet duhet të ndajë pjesën e zakonshme për një person të shëndetshëm në rreth gjysmën.
 • Nga frutat, kategorikisht nuk rekomandohet të hani rrush, banane dhe fruta të thata.
 • Zhdukni ose minimizoni përdorimin e mishit yndyror, majonezës, gjalpit, mishit të tymosur, mishit të konservuar dhe peshkut. Natyrisht, të gjitha llojet e produkteve të ëmbëlsirave që përmbajnë sheqer janë plotësisht të ndaluara.

Kontrolli i peshës së trupit

Kontrolli i përhershëm i peshës trupore është i domosdoshëm për njerëzit që janë mbipeshë dhe mbipeshë. Të gjithë mund të vlerësojnë peshën e tyre duke përdorur formulën me të cilën llogaritet indeksi i masës trupore (BMI). BMI tregon raportin e peshës për lartësinë katror të personave. Për shembull, BMI optimale për një person me lartësi 1,80 m dhe një peshë prej 84 kg është 84 / 1,80 2 = 25,9. Një BMI prej 18,5 deri 24,9 konsiderohet normale; 25-29,9 – mbipesha; 30-34,9 – trashje e shkallës së parë; 35-39,9 – mbipesha e shkallës së dytë; më shumë se 40 – trashje e shkallës së tretë.

Diabetus Shqipëri