Diabeti mellitus i tipit XNUMX – shkaqet dhe simptomat, diagnoza dhe trajtimi i diabetit

Diabeti tip 2, i njohur gjithashtu si diabeti mellitus i varur nga insulina, është një sëmundje kronike në të cilën marrja e glukozës është e dëmtuar nga trupi.

Në diabetin mellitus tip 2, trupi i pacientit është rezistent ndaj insulinës ose nuk prodhon mjaftueshëm nga ky hormon. Meqenëse insulina rregullon thithjen e glukozës (sheqerit) nga qelizat tona, diabeti mellitus çon në një rritje të glukozës në gjak.

Pa trajtim, sëmundja mund të jetë fatale.

Nuk ka asnjë mënyrë për të kuruar një herë e përgjithmonë diabetin e tipit 2, por kjo sëmundje mund të kontrollohet në mënyrë efektive me dietë dhe medikamente.

Shkaqet e diabetit tip 2

Insulina është një hormon shumë i rëndësishëm që prodhohet nga qelizat beta të pankreasit. Gjatë një vakt, pankreasi ynë sekreton insulinë në rrjedhën e gjakut. Ky hormon vepron si një çelës që hap "dyert" mikroskopike të të gjitha qelizave të trupit, duke lënë glukozën në to nga gjaku. Kështu, insulina ul glukozën në gjak dhe siguron funksionimin normal të qelizave tona.

Glukoza (sheqeri) është burimi kryesor i energjisë për trupin tonë. Sidomos, shumë glukozë janë të nevojshme për qelizat e muskujve dhe qelizat e trurit që funksionojnë intensivisht. Trupi merr glukozë në dy mënyra: përmes ushqimit dhe përmes sintezës në mëlçi. Në rastin e parë, pas tretjes dhe asimilimit në traktin tretës, glukoza futet në qarkullimin e gjakut, nga ku insulinën e lejon atë në qelizat.

Mëlçia funksionon si një lloj depozitimi. Kur niveli i glukozës në gjak bie (për shembull, ju anashkaloni drekën), mëlçia zbërthen glukogjenin e ruajtur në të në glukozë. Glukoza hyn në qarkullimin e gjakut dhe niveli i saj normalizohet.

Tek diabeti mellitus tip 2, i gjithë ky proces është ndërprerë. Për shkak të rezistencës ose mungesës së insulinës, glukoza nuk absorbohet nga qelizat, por grumbullohet në gjak. Kjo kërkon një dietë dhe konsum të vazhdueshëm të ilaçeve hipoglikemike.

Dallimi midis diabetit tip 2 dhe diabetit tip 1 është si më poshtë. Në diabetin tip 1 (diabeti i varur nga insulina), pankreasi praktikisht nuk prodhon insulinë, kështu që pacientët janë të varur nga injeksione të këtij hormoni për jetën. Në diabetin tip 2, pankreasi është i aftë të prodhojë insulinë, por nuk prodhon sa duhet. Ilaçet për uljen e sheqerit stimulojnë qelizat beta, dhe ekuilibri rikthehet. Pacientët me diabet tip 2 mund të jetojnë pa injeksione në insulinë, kjo është arsyeja pse quhet e varur nga insulina.

Faktorët e rrezikut të diabetit 2:

• Mbipesha. Obeziteti është një faktor kryesor rreziku. Sa më shumë inde dhjamore, aq më shumë rezistente ndaj insulinës bëhen qelizat.
• Shpërndarja e yndyrës. Obeziteti abdominal (dhjami në bark) predispozon për diabet më shumë sesa llojet e tjera të mbipeshes.
• Pasiviteti. Mungesa e aktivitetit fizik është e lidhur statistikisht me rrezikun e diabetit tip 2.
• Histori familjare. Rreziku rritet ndjeshëm nëse prindërit, vëllezërit ose motrat tuaj vuajnë nga diabeti.
• Gara. Nuk është e qartë pse, por hispanikët, zezakët, indianët amerikanë dhe aziatikët vuajnë nga diabeti tip 2 më shpesh se evropianët.
• Mosha. Rreziku i diabetit tip 2 rritet me plakjen, veçanërisht pasi të keni arritur moshën 45 vjeç. Ndoshta kjo është për shkak të tendencës për të fituar peshë në moshën e rritur.
• Prediabeti. Prediabeti është një gjendje në të cilën niveli i glukozës është më i lartë se normal, por ende jo aq i lartë sa ta klasifikojë atë si diabet tip 2. Pa trajtim, prediabeti mund të shndërrohet në diabet.
• Diabeti gestacional. Nëse gjatë shtatëzanisë një grua zhvilloi diabet shtatzënë, atëherë rreziku i diabetit tip 2 rritet në të ardhmen.

Simptomat e diabetit tip 2

Simptomat e sëmundjes, si rregull, zhvillohen shumë ngadalë. Një pacient mund të vuajë nga diabeti për shumë vite pa e kuptuar as atë.

Simptomat mund të përfshijnë:

• Etje e fortë dhe urinim i shpeshtë. Me një tepricë të glukozës në gjak, lëngu "tërhiqet" nga qelizat. Kjo çon në etje dhe urinë të tepërt.
• Uria e pazakontë. Pa insulinë, thithja e sheqerit është ndërprerë, gjë që bën që trupi të shpenzojë rezerva alternative të energjisë dhe shkakton uri.
• humbje peshe. Pavarësisht oreksit të rritur, pacientët mund të humbin peshë. Kjo është për shkak të aftësisë së dëmtuar të qelizave për të absorbuar glukozën.
• Lodhje. Nëse qelizave u mungon energjia, pacientët mund të ndjehen të lodhur dhe të irritohen.
• Vizion i paqartë. Nëse niveli i sheqerit është shumë i lartë, gjendja e thjerrëzave të syrit mund të dëmtohet. Kjo shkakton probleme me qartësinë e shikimit.
• shëron ngadalë plagët dhe ulcerat. Me diabet tip 2, aftësia e trupit për t'i rezistuar infeksioneve përkeqësohet.
• Pika të errëta në lëkurë. Në disa pacientë, njolla me lëkurë të errët dhe të butë formohen në palosjet e trupit, zakonisht në sqetull. Kjo është akanthoza e zezë, e cila mund të jetë një shenjë e rezistencës ndaj insulinës.

Lexoni artikullin:  Biokimi Diabeti Steroid

Diagnoza e diabetit tip 2

Në vitin 2009, një komitet ndërkombëtar i përbërë nga ekspertë nga ADA, IDF dhe Shoqata Evropiane për Studimin e Diabetit propozuan testin e mëposhtëm për diagnostikimin e diabetit tip 2.

Testi i hemoglobinës së glikuar (A1C). Ky test gjaku pasqyron nivelin mesatar të glukozës në gjakun e pacientit gjatë 2-3 muajve të fundit. Për këtë, matet përqindja e glukozës që shoqërohet me hemoglobinë në gjak. Sa më i lartë niveli i sheqerit, aq më shumë hemoglobinë shoqërohet me glukozë. Një nivel A1C mbi 6,5%, i zbuluar në dy teste të veçanta, konsiderohet një tregues i diabetit tip 2. Një rezultat ndërmjet 5,7% dhe 6,4% sugjeron prediabet. A1C normal duhet të jetë nën 5,7%.

Nëse testi A1C nuk është i mundur, si për shkaqe teknike, ashtu edhe gjatë shtatëzanisë (testi është jo i besueshëm), atëherë mjeku mund të përshkruajë teste të tjera:

1. Testi i gjakut për sheqerin në raste të rastit.

Për këtë, merret një kampion i vogël gjaku. Nivelet e glukozës në gjak shprehen ose në miligramë për decilitër (mg / dL) ose në milimole për litër (mmol / L). Në Perëndim, mënyra e parë e shprehjes është më e zakonshme. Sipas standardeve amerikane, një nivel i glukozës më pak se 140mg / dL (7,8 mmol / L) konsiderohet normale. Një nivel midis 140mg / dL (7,8 mmol / L) dhe 199mg / L (11 mmol / L) është prediabeti, dhe mbi 200mg / dL (11,1 mmol / L) do të thotë diabeti, veçanërisht në kombinim me simptomat karakteristike të sëmundjes.

2. Testi i gjakut për sheqerin e agjëruar.

Ky test gjaku bëhet në mëngjes, para mëngjesit. Nivelet e sheqerit të agjërimit nën 100mg / dL (5,6 mmol / L) konsiderohen normale. Nivelet nga 100 në 125mg / dL (5,6–6,9 mmol / L) konsiderohen prediabet. Nivelet e sheqerit mbi 126mg / dL (7 mmol / L) në dy analiza të veçanta, ekspertët amerikanë rekomandojnë të konsiderojnë diabetin.

3. Test për tolerancën e glukozës.

Për këtë provë, një person vdes gjatë gjithë natës, dhe në mëngjes matet me stomak bosh. Pastaj ai pi ujë me sheqer, pas së cilës testet përsëriten për orët e ardhshme. Analiza tregon se sa mirë ka trajtuar pankreasi ngarkesën.

Shoqata Amerikane e Diabeteve (ADA) rekomandon teste të rregullta sheqeri për të gjithë personat mbi 45 vjeç. Shqyrtimi gjithashtu rekomandohet për mbipesha, një mënyrë jetese të ulur, diabeti i mëparshëm i grave shtatzëna, një histori familjare e ngarkuar.

Nëse jeni diagnostikuar me diabet, mjeku juaj mund të përshkruaj teste të tjera për të ndihmuar në përcaktimin e llojit tuaj të diabetit. Kjo është shumë e rëndësishme sepse strategjia e trajtimit për diabetin tip 1 dhe tip 2 është e ndryshme.

Trajtimi i diabetit mellitus tip 2

Trajtimi për diabetin tip 2 nuk vlen për katër shtyllat kryesore:

• Monitorimi i niveleve të sheqerit.
• Ushqimi i shëndetshëm.
• Ushtrimi.
• Barna për uljen e sheqerit.

Trajtimi dhe monitorimi mjekësor duhet të kryhen vazhdimisht, sepse diabeti i kontrolluar dobët çon në komplikime të rrezikshme, përfshirë dëmtimin e pakthyeshëm të organeve të brendshme. Patientdo pacient duhet ta marrë trajtimin e tij shumë seriozisht.

1. Monitorimi i niveleve të sheqerit.

Kontrolli normal i diabetit është i paimagjinueshëm pa bërë teste 4-7 herë në javë. Kjo kërkon që të keni njehsorin tuaj të glukozës në gjak – një pajisje e lëvizshme për matjen e sheqerit në gjak.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus, simptomat dhe trajtimi i diabetit

Vlerat e glukozës duhet të regjistrohen në mënyrë që ato të mund të analizohen nga një mjek.

Pacientët duhet të mbajnë një ditar me të cilin do të mësojnë të parashikojnë reagimin e trupit ndaj ndryshimeve të caktuara:

• Racioni ditor.
• Ushtrimi.
• Pranimi i ilaçeve të caktuara.
• Sëmundjet (përfshirë ftohjet).
• Pritja e pijeve alkoolike.
• Stresi emocional.
• Cikli menstrual, etj.

2. Ushqimi i shëndetshëm.

Në kundërshtim me besimin popullor, pacientët me diabet nuk kanë nevojë për një dietë brutale ose monotone. Përkundrazi, duhet të përqendroheni në ngrënien e shumë frutave, perimeve dhe kokrrave të plota. Këto produkte kanë vlerë të lartë ushqyese dhe përmbajnë një minimum të substancave të dëmshme. Shtë gjithashtu e nevojshme të kufizoni ushqimet shtazore dhe ëmbëlsirat në dietën tuaj.

Një ushqyes profesionist do t'ju mësojë se si të llogaritni karbohidratet në dietën tuaj. Gjithashtu, një specialist do të hartojë një plan të plotë për një dietë të shëndetshme dhe të shijshme. Gjëja kryesore që kërkohet nga ju është të përpiqeni të mbani mend proporcionet e produkteve dhe të hani përafërsisht të njëjtën sasi të karbohidrateve çdo ditë, pa e tejkaluar normën. Ky zakon do të vijë me kohën.

Theksi duhet të vendoset në produktet me një indeks të ulët glicemik. Indeksi i glicemisë tregon se sa shpejt ky produkt ngre sheqerin në gjak. Ushqimet me indeks të ulët glicemik ndihmojnë në mbajtjen e niveleve më të qëndrueshme të sheqerit. Këto janë zakonisht ushqime të pasura me fibra.

3. Ushtrime fizike.

Patientdo pacient ka nevojë për stërvitje të rregullt. Zgjidhni aktivitete që ju pëlqejnë dhe merrni pëlqimin e mjekut tuaj. Mjekët amerikanë rekomandojnë që shumica e pacientëve të kryejnë ushtrime me intensitet mesatar prej 30 minutash në ditë, të paktën 3-4 ditë në javë. Ky kontribut i vogël do t'ju ndihmojë të mbani shëndetin tuaj për vitet në vazhdim.

4. Barnat për uljen e sheqerit.

Disa njerëz nuk kanë dietë dhe ushtrime të mjaftueshme për të arritur nivelet normale të sheqerit në gjak. Në këto raste, mjekët përshkruajnë agjentë të hipoglikemisë orale.

Shpesh ilaçi i parë për kontrollimin e sheqerit është metformina (Glukofage, Siofor) – një ilaç që ul sintezën e glukozës në mëlçi. Nëse metformina nuk është e mjaftueshme, mund të shtohen ilaçe të tjera. Ka ilaçe që stimulojnë prodhimin e insulinës në pankreas. Këto përfshijnë glipizide (Glucotrol), glukurid dhe glimepiride (Amaryl). Të tjerë bllokojnë veprimin e enzimave që shkatërrojnë karbohidratet në glukozë, ose i bëjnë indet më të ndjeshëm ndaj insulinës, siç është pioglitazoni (Actos).

Nëse nuk mund të merrni metformin, atëherë ekzistojnë ilaçe të tjera oral që përfshijnë sitagliptin (Januvia), saksagliptinë (Onglyza), repaglinide (Prandin) ose nateglinide (Starlix). Injeksionet Exenatide (Byetta) dhe liraglutide (Victoza) janë lëshuar së fundmi.

Të mirat dhe të këqijat e të gjitha këtyre barnave duhet të diskutohen vetëm me mjekun tuaj. Disa ilaçe kanë efekte anësore serioze. Për shembull, jo shumë kohë më parë në Sh.B.A u zbulua se rosiglitazone (Avandia) është e lidhur me sulme në zemër, pas së cilës FDA në përgjithësi ndaloi këtë ilaç.

Trajtim tjetër

Përveç agjentëve hipoglikemikë, një mjek mund të përshkruaj doza të ulëta të Aspirinës dhe ilaçeve antihipertensive për të parandaluar komplikimet kardiovaskulare (goditje në tru, sulm në zemër). Disa pacientë me diabet tip 2 gjithashtu kërkojnë administrim periodik të insulinës. Insulina është në dispozicion vetëm në formë injeksioni, kështu që injeksionet janë të domosdoshme. Insulina mund të jetë me veprim të gjatë, të mesëm ose të shkurtër. Një mjek do t'ju ndihmojë të kuptoni llojet dhe përfitimet e insulinës.

Individët me diabet dhe një indeks në masë të trupit mbi 35 (mbipesha e rëndë) mund të jenë kandidatë për kirurgji për humbje peshe. Kjo quhet kirurgji bariatrike. Pas procedurës, niveli i sheqerit kthehet në normale në 55-95% të pacientëve. Në të ardhmen, ruajtja e një peshe të shëndetshme të trupit është e nevojshme.

Lexoni artikullin:  Karakteristikat e trajtimit të dështimit kronik të zemrës tek të moshuarit

Gratë me diabet mellitus tip 2 gjatë shtatëzanisë ka të ngjarë të duhet të ndërpresin mjekimin e tyre. Metformin, megjithatë, nuk tregoi efekte teratogjene, por siguria e tij gjithashtu nuk është kuptuar mirë. Gjatë shtatëzanisë, një grua do të duhet të kalojë në trajtimin e insulinës. Përveç kësaj, korrigjimi do të kërkohet në ambiente të tjera – zëvendësimi i ilaçeve antihipertensive, etj.

Kushtet e rrezikshme për diabetin:

Ky është një nivel i rritur i glukozës në gjak. Ndodh me një shkelje të dietës, duke anashkaluar mjekimin. Simptomat: etja e rëndë, urinimi i shtuar, goja e thatë, shikimi i paqartë, dobësia dhe vjellja.

2. ketoacidoza diabetike.

Kjo është një përmbajtje e rritur e trupave të ketonit në urinë. Ndodh kur ka mungesë të glukozës në qelizë, kur ato fillojnë të prishin yndyrnat për energji. Shenjat: humbje e oreksit, dobësi, të vjella, ethe, dhimbje në stomak, djersë, erë frutash nga goja.

3. Sindromi jo-ketoacidotik hiperglizemik hiperosmolar.

Gjendje kërcënuese për jetën. Shenjat: niveli i sheqerit mbi 600mg / dL (33,3 mmol / L), goja e thatë, etja ekstreme, ethe mbi 38C, përgjumja, konfuzioni, humbja e shikimit, halucinacionet, urina e errët.

Ky është një nivel i zvogëluar i glukozës në gjak, i cili mund të ndodhë kur kaloni ushqim, punë fizike të tepërt ose mbidozë të barnave për uljen e sheqerit. Shenjat: djersitje, dridhje, dobësi, uri, marramendje, dhimbje koke, palpitacione, fjalim i ngadaltë, letargji, konfuzion dhe konfiskime.

Komplikimet e diabetit tip 2

Diabeti i tipit 2, nëse injorohet, mund të ndikojë në organe të rëndësishme, përfshirë zemrën, enët e gjakut, nervat, sytë dhe veshkat.

Vetëm kontrolli efektiv i sheqerit mund të ndihmojë në parandalimin e këtyre komplikimeve:

• Ateroskleroza.
• Hipertensioni.
• Angina pectoris.
• Sulmi dhe sulmi në zemër.
• Nefropatia (dëmtimi i veshkave).
• Neuropatia (dëmtimi i nervit).
• Retinopatia (dëmtimi i retinës).
• Këmba diabetike.
• Infeksione të lëkurës.
• Osteoporoza.
• Dëmtimi i dëgjimit.
• Sëmundja e Alzheimerit.

Këshilla për pacientët me diabet të tipit 2

Për të kontrolluar më mirë sëmundjen tuaj dhe për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve, ndiqni këto këshilla të thjeshta:

• Mësoni më shumë rreth diabetit. Konsultohuni me mjekët dhe lexoni letërsinë e pacientëve. Kjo do t'ju ndihmojë të mbani të shëndetshëm dhe të shëndetshëm.
• Identifikoni veten. Shtë e dobishme të vishni një byzylyk të veçantë me një shënim që një person vuan nga diabeti. Kjo do të ndihmojë në ofrimin e një ndihme të shpejtë dhe të përshtatshme nëse ndodh ndonjë gjë.
• Bëni një provim vjetor fizik dhe vizitoni rregullisht një okulist. Kjo është e nevojshme në kohë për të identifikuar komplikimet e diabetit.
• Bëni të gjitha vaksinimet. Diabeti dobëson sistemin imunitar, kështu që parandalimi i sëmundjeve infektive nuk do të jetë i tepërt.
• Kujdesuni për dhëmbët tuaj. Diabeti ju bën të ndjeshëm ndaj infeksioneve të mishrave të dhëmbëve. Lyeni dhëmbët tuaj dy herë në ditë, floss dhe vizitoni dentistin tuaj 2 herë në vit.
• Shikoni gjurmët tuaja. Lani këmbët në ujë të ngrohtë. Pastroni butësisht këmbët dhe lagini ato me locion. Kontrolloni këmbët tuaja për shkurtime, fshikëza ose skuqje. Nëse keni probleme, këshillohuni me një mjek.
• Mbani nën kontroll presionin e gjakut. Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe marrja e barnave antihipertensive do të parandalojë komplikimet kardiovaskulare.
• Sigurohuni që të hiqni dorë nga pirja e duhanit. Mos harroni se pirja e duhanit rrit rrezikun tuaj për komplikime të diabetit siç janë sulmi në zemër, goditje në tru, dëmtim nervi dhe sëmundje të veshkave.
• Kufizoni konsumimin e alkoolit. Alkooli mund të shkaktojë luhatje në sheqerin në gjak, kështu që është më mirë të mos pini për diabetikët.
• Kontrolloni stresin. Mësoni të shmangni stresin në punë dhe në shtëpi. Luftoni efektet e stresit sepse është e keqe për shëndetin tuaj. Mësoni teknikat e relaksimit, merrni gjumë të mjaftueshëm, mos mbingarkoni veten.

Pavarësisht gjithçkaje, akordoni në një mënyrë pozitive. Diabeti është një sëmundje serioze, por mjekësia moderne lejon që ajo të kontrollohet. Nëse bëni gjithçka që varet nga ju, mund të shijoni një jetë të gjatë dhe përmbushëse.

Konstantin Mokanov: Master i Farmacisë dhe përkthyes profesional mjekësor

Diabetus Shqipëri