Diabeti mellitus i varur nga insulina

Pse zhvillohet diabeti?

Diabeti mellitus i varur nga insulina (DM) zhvillohet si rezultat i aktivizimit të një procesi autoimun që pengon qelizat beta që prodhojnë insulinë. Arsyet e këtij reagimi të trupit ende nuk janë sqaruar.

Faktorët themelorë për zhvillimin e diabetit:

 • predispozita gjenetike;
 • sëmundja e pankreasit;
 • çrregullimi metabolik dhe mbipesha;
 • dehje të trupit;
 • sëmundjet virale.

Predispozita gjenetike, sot, është një faktor i diskutueshëm. Në të vërtetë, gjenet që provokojnë zhvillimin e patologjisë janë të trashëguara, por kjo nuk do të thotë një probabilitet absolut i zhvillimit të sëmundjes.

Nëse dy prindër diagnostikohen me diabet mellitus të varur nga insulina, probabiliteti i zhvillimit të një patologjie tek një fëmijë nuk kalon 17-20%. Nëse vetëm një prind është i sëmurë, kjo probabilitet zvogëlohet në 4-5%.

Ekzistojnë tipet 1 dhe 2 diabeti, dhe lloji i dytë i sëmundjes është gjithashtu i varur nga insulina.

Një ndryshim karakteristik midis dy formave është shkaku i zhvillimit të patologjisë. Një formë e varur nga insulina e tipit 1 zhvillohet për shkak të frenimit të qelizave që prodhojnë insulinë, si rezultat i së cilës prodhimi i hormonit zvogëlohet me 95%, dhe substanca e prodhuar nga trupi nuk është e mjaftueshme për të normalizuar nivelin e sheqerit.

Diabeti i tipit 2 është një formë e fituar e sëmundjes që zhvillohet në sfondin e metabolizmit të dëmtuar të karbohidrateve dhe mbipeshes. Sëmundja karakterizohet nga imuniteti qelizor ndaj insulinës dhe glukozës; si rezultat, glukoza nuk konsumohet dhe grumbullohet në trup.

Etiologjia dhe patogjeneza

Mungesa e insulinës në trup zhvillohet si rezultat i sekretimit të pamjaftueshëm të qelizave β të ishujve pankreatik të Langerhans.

Për shkak të mungesës së insulinës, indet e varura nga insulina (mëlçia, dhjami dhe muskujt) humbasin aftësinë e tyre për të përdorur glukozën në gjak dhe, si rezultat, niveli i glukozës në gjak rritet (hiperglicemia) – një shenjë kardinal diagnostikuese e diabetit.

Për shkak të mungesës së insulinës, prishja e yndyrës stimulohet në indin dhjamor, gjë që çon në një rritje të nivelit të tyre në gjak, dhe stimulohet prishja e proteinave në indet e muskujve, gjë që çon në një rritje të marrjes së aminoacideve në gjak.

Substratet e katabolizmit të yndyrave dhe proteinave shndërrohen në mëlçi në trupa ketoni, të cilat përdoren nga inde jo të varura nga insulina (kryesisht truri) për të ruajtur ekuilibrin energjetik në sfondin e mungesës së insulinës.

Glukosuria është një mekanizëm adaptues për largimin e glukozës së lartë nga gjaku kur niveli i glukozës tejkalon vlerën e pragut për veshkat (rreth 10 mmol / l). Glukoza është një substancë osmologjikisht aktive dhe një rritje në përqendrimin e saj në urinë stimulon ekskretim të rritur të ujit (poliuria), e cila në fund të fundit mund të çojë në dehidrim nëse humbja e ujit nuk kompensohet nga një konsum adekuat i rritur i lëngjeve (polidipsia).

Së bashku me rritjen e humbjes së ujit në urinë, kripërat minerale gjithashtu humbasin – një mungesë e kationeve të natriumit, kaliumit, kalciumit dhe magnezit, zhvillohen anione të klorit, fosfatit dhe bikarbonatit [3].

Ekzistojnë 6 faza të zhvillimit të diabetit tip 1. 1) Një predispozicion gjenetik ndaj T1DM i shoqëruar me sistemin HLA.

2) torift rrotullues hipotetik. Dëmtimi i qelizave β nga faktorë të ndryshëm diabetikë dhe nxitja e proceseve imune.

Në pacientët, antitrupat e mësipërm përcaktohen tashmë në një titull të vogël, por sekretimi i insulinës nuk vuan ende. 3) Insuliniti aktiv autoimun.

Titri i antitrupave është i lartë, numri i qelizave β zvogëlohet, sekretimi i insulinës zvogëlohet. 4) Ulur sekretimin e stimuluar të glukozës I.

Në situata stresuese, pacienti mund të zbulojë NTG kalimtare (tolerancën e glukozës së dëmtuar) dhe NGPN (glukozë plazmatike e dëmtuar). 5) Manifestimi klinik i diabetit, duke përfshirë edhe një episod të mundshëm të “muajit të mjaltit”.

Sekretimi i insulinës zvogëlohet ndjeshëm, pasi më shumë se 90% e qelizave β vdiqën. 6) Shkatërrimi i plotë i qelizave β, ndërprerja e plotë e sekretimit të insulinës.

Mekanizmi patogjenetik i zhvillimit të diabetit tip 1 bazohet në pamjaftueshmërinë e prodhimit të insulinës nga qelizat endokrine të pankreasit (β-qelizat e pankreasit), të shkaktuara nga shkatërrimi i tyre nën ndikimin e disa faktorëve patogjenë (infeksion viral, stres, sëmundje autoimune, etj.).

Glukosuria është një mekanizëm adaptues për largimin e glukozës së lartë nga gjaku kur niveli i glukozës tejkalon vlerën e pragut për veshkat (rreth 10 mmol / l). Glukoza është një substancë osmologjikisht aktive dhe një rritje e përqendrimit të saj në urinë stimulon ekskretim të rritur të ujit (poliuria), e cila përfundimisht mund të çojë në dehidrim të organizmit nëse humbja e ujit nuk kompensohet nga një konsum adekuat i rritur i lëngjeve (polidipsia).

Lexoni artikullin:  Si të ulet sheqeri në gjak; Trajtimi i diabetit bimor

Së bashku me rritjen e humbjes së ujit në urinë, kripërat minerale gjithashtu humbasin – zhvillohet një mungesë e natriumit kationik, kaliumit, kalciumit dhe magnezit, klorurit anion, fosfat dhe bikarbonatit [3].

Shkaqet e sëmundjes

Pavarësisht nga sasia e madhe e hulumtimeve, mjekët dhe shkencëtarët nuk mund të japin një përgjigje të saktë në pyetjen për shkakun e diabetit.

Ajo që saktësisht e ekspozon sistemin imunitar të funksionojë kundër vetë trupit, mbetet një mister.

Sidoqoftë, studimet dhe eksperimentet nuk ishin të kota.

Shtë e vështirë të theksohen shkaqet specifike të këtij lloji të diabetit. Sidoqoftë, faktorët predispozues mund të dallohen, për shembull, predispozita trashëgimore.

Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet një infeksioni viral (hepatiti viral i transferuar, rubeolës dhe të tjerët). Diabeti mellitus i varur nga insulina mund të zhvillohet nën ndikimin e përbërësve toksikë, për shembull, pesticideve, nitrosamines dhe madje edhe emrat medicinale.

Përveç kësaj, kushtojini vëmendje reagimeve autoimune – goiter toksik difuz, tirotoksikozës dhe të tjerët.

Baza e zhvillimit të sëmundjes është vdekja e rreth 90% të qelizave B të pankreasit përgjegjëse për prodhimin e insulinës. Kjo shkakton mungesën e tij, përqendrimi i sheqerit në gjak rritet, dhe insulina është e padisponueshme për qelizat.

Diabeti mellitus i tipit 1 është më i zakonshëm tek fëmijët ose të rinjtë, dhe diabeti i varur nga insulina tip 2 në njerëzit e moshuar dhe të moshës së mesme. Shkaqet e përçarjes endokrine në trup ende nuk janë përcaktuar. Por, formohen faktorë që shkaktojnë zhvillimin e tablove klinike të patologjisë:

 • ndjeshmëria e trashëguar ndaj sëmundjes – diabeti i fëmijërisë;
 • transferimi i sëmundjeve të shkaktuara nga virusi:
  • hepatitis;
  • shytat;
  • rubeola.
 • ekspozimi ndaj substancave toksike:
 • shkelja e forcave mbrojtëse në trup;
 • obeziteti është një diabet i pavarur nga insulina tip 2.

Megjithë studimin, shkencëtarët dhe shkencëtarët modernë nuk mund të përgjigjen saktë në pyetjen: pse shfaqet diabeti tip XNUMX?

Ajo që e bën sistemin imunitar të funksionojë kundër vetvetes mbetet një mister. Sidoqoftë, studimet e mëparshme nuk ishin të kota.

Duke përdorur një numër të madh eksperimentesh, ekspertët ishin në gjendje të zbulojnë se ekzistojnë disa faktorë që mund të rrisin mundësinë e diabeti mellitus i varur nga insulina dhe jo nga insulina.

Foto klinike

Sëmundja karakterizohet nga një shkelje e të gjitha proceseve metabolike në trup. Në këtë rast, para së gjithash, metabolizmi i proteinave dhe karbohidrateve, imuniteti dhe metabolizmi i ujit vuajnë. Si rregull, kjo formë e patologjisë zhvillohet në një moshë të re. Simptomat e mëposhtme janë tipike për diabetin:

 • rritja e konsumit të ujit për shkak të etjes gjithnjë në rritje;
 • lodhje e shpejtë;
 • humbje e shpejtë e peshës, e cila shoqërohet me një rritje të oreksit;
 • simptoma të dehjes;
 • acarime të lëkurës dhe skuqje të lëkurës;
 • frekuenca e rritur e urinimit;
 • çrregullime nervore – nervozizëm, pagjumësi, apati.

Sëmundja prek të gjitha sistemet e trupit. Shpesh ka një rënie të mprehtësisë vizuale. Pacientët ankohen për ngërçe dhe mpirje të ekstremiteteve të poshtme. Për diabetin karakterizohet nga një përkeqësim i imunitetit dhe një rritje në shpeshtësinë e sëmundjeve infektive.

Një simptomë karakteristike është era e acetonit në ajrin e nxjerr, i cili karakterizon zhvillimin e ketoacidozës.

Një lloj sëmundje e varur nga insulina është e mbushur me komplikime serioze. Nëse nuk merrni masat e nevojshme menjëherë pas zbulimit të simptomave të para, rreziku i komës diabetike është i lartë.

Klasifikimi

 1. Nga ashpërsia:
  1. kurs i butë
  2. ashpërsia e moderuar
  3. kurs i rëndë
 2. Sipas shkallës së kompensimit të metabolizmit të karbohidrateve:
  1. faza e kompensimit
  2. faza e nënkompensimit
  3. faza e kompensimit
 3. Nga komplikimet:
  1. Mikro dhe makroangiopatia diabetike
  2. Polneuropatia diabetike
  3. Artropatia diabetike
  4. Oftalmopatia diabetike, retinopatia
  5. Nephropathy diabetik
  6. Encefalopati diabetik

Diabeti mellitus (DM) është një sëmundje me origjinë autoimune, e cila karakterizohet nga një ndërprerje e plotë ose e pjesshme e prodhimit të një hormoni ulës të sheqerit të quajtur "insulinë". Një proces i tillë patogjenik çon në akumulimin e glukozës në gjak, e cila konsiderohet "materiali energjetik" për strukturat qelizore dhe indeve.

Nga ana tjetër, indet dhe qelizat u mungon energjia e nevojshme dhe fillojnë të prishen yndyrnat dhe proteinat.

Insulina është i vetmi hormon në trupin tonë që është në gjendje të rregullojë sheqerin në gjak. Prodhohet nga qelizat beta, të cilat ndodhen në ishujt e Langerhans të pankreasit.

Sidoqoftë, në trupin e njeriut ka një numër të madh të hormoneve të tjerë që rrisin përqendrimin e glukozës. Kjo, për shembull, adrenalina dhe norepinefrina, "komandojnë" hormonet, glukokortikoidet dhe të tjerët.

Zhvillimi i diabetit ndikohet nga shumë faktorë, të cilët do të diskutohen më poshtë. Besohet se mënyra e jetesës aktuale ka një ndikim të madh në këtë patologji, pasi njerëzit modernë janë më shpesh të trashë dhe nuk luajnë sport.

Llojet më të zakonshme të sëmundjes janë:

 • diabeti tip 1 i varur nga insulina diabeti mellitus (IDDM);
 • diabeti mellitus i tipit 2 (NIDDM);
 • diabeti gestacional.

Diabeti i tipit 1, i varur nga insulina, diabeti mellitus (IDDM) është një patologji në të cilën prodhimi i insulinës ndalet plotësisht. Shumë shkencëtarë dhe mjekë besojnë se arsyeja kryesore për zhvillimin e IDDM të tipit 1 është trashëgimia.

Kjo sëmundje kërkon monitorim dhe durim të vazhdueshëm, sepse sot nuk ka ilaçe që mund të shërojnë plotësisht pacientin. Injeksionet në insulinë janë një pjesë integrale e trajtimit të diabetit mellitus të varur nga insulina.

Lexoni artikullin:  Cilat mjete juridike popullore për diabetin tip 2 janë më të mirë dhe më të efektshëm për trajtim

Diabeti mellitus jo-i varur nga insulina i tipit 2 (NIDDM) karakterizohet nga perceptimi i dëmtuar i qelizave të synuara nga një hormon ulës i sheqerit. Për dallim nga lloji i parë, pankreasi vazhdon të prodhojë insulinë, por qelizat fillojnë të reagojnë gabimisht ndaj tij.

Kjo lloj sëmundje, si rregull, prek njerëzit mbi 40-45 vjeç. Diagnoza e hershme, terapia dietike dhe aktiviteti fizik ndihmojnë për të shmangur trajtimin e ilaçeve dhe terapinë me insulinë.

Diabeti gestacional zhvillohet gjatë shtatëzënësisë. Në trupin e nënës që pret, ndodhin ndryshime hormonale, si rezultat i të cilave treguesit e glukozës mund të rriten.

Me qasjen e duhur ndaj terapisë, sëmundja zhduket pas lindjes së fëmijëve.

Siç u përmend më herët, diabeti i varur nga insulina konsiderohet lloji i parë i sëmundjes.

Shkaqet e sëmundjes

B. Përforcimi
proceset e prishjes së proteinave.

V.
Azot i shtuar i mbetur
(për shkak të amoniakut, acidit urik).

D. Zhvillimi
proceset e frenimit të sistemit nervor.

A. Shkelje
proceset e sintezës së proteinave.

B. Shkelje
transporti i hormoneve.

D. Pozitive
ekuilibri i azotit.

Shenjat karakteristike

Si ta njohim hipergliceminë?

Rritja e shpejtë e përqendrimit të glukozës është pasojë e zhvillimit të "sëmundjes së ëmbël". Diabeti i varur nga insulina nuk mund të ndihet për një kohë të gjatë, duke shkatërruar ngadalë muret vaskulare dhe mbaresat nervore të pothuajse të gjitha organeve të trupit të njeriut.

Sidoqoftë, me diabetin mellitus të varur nga insulina ka shumë shenja. Një person që është i vëmendshëm për shëndetin e tij, do të jetë në gjendje të njohë sinjalet e trupit që tregojnë hiperglicemi.

Pra, cilat janë simptomat e diabetit mellitus të varur nga insulina? Midis dy polururive kryesore lëshojnë (urinim të shpejtë), si dhe etjen e vazhdueshme. Ato shoqërohen me punën e veshkave, të cilat filtrojnë gjakun tonë, duke hequr trupin e substancave të dëmshme.

Sheqeri i tepërt është gjithashtu një toksinë, prandaj ekskretohet në urinë. Një ngarkesë e shtuar në veshkat bën që organi i çiftuar të tërheq lëngun që mungon nga indet e muskujve, duke shkaktuar simptoma të tilla të diabetit të varur nga insulina.

Симптомы

Etja mund të jetë ose e theksuar ose mezi e perceptueshme. E njëjta vlen edhe për urinimin e shpejtë. Fatkeqësisht, diabeti tip 2 shpesh zbulohet rastësisht. Sidoqoftë, me një sëmundje të tillë, diagnoza e hershme është jashtëzakonisht e rëndësishme. Për ta bërë këtë, duhet të bëni rregullisht një test gjaku për nivelin e sheqerit.

Me një etje të theksuar, pacienti mund të pijë deri në 3-5 litra në ditë. Frekuentimi i shpeshtë i natës në tualet.

Simptomat e mësipërme të rënda në 20-30% të pacientëve janë shenjat e para të dukshme të diabetit. Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme të bëni teste çdo vit për të shmangur kushte të tilla.

zdorov.online

Simptomat kryesore të sëmundjes tip 1 dhe 2 përfshijnë:

 • goja e thatë dhe etja ekstreme (sidomos në mbrëmje);
 • çrregullime të gjumit (më shpesh të shkaktuara nga udhëtimet e natës në tualet);
 • urinim të shpeshtë;
 • dëmtimi i shikimit;
 • ulje e performancës.

Dhe në disa pacientë, diabeti fillon me ketoacidozë të rëndë, e cila manifestohet:

 • të vjella, nauze, dhimbje barku;
 • përgjumja;
 • konfuzion i vetëdijes;
 • erë acetoni nga goja.

Në këtë rast, një person ka nevojë për vëmendje urgjente mjekësore, pasi mungesa e tij mund të çojë në dehidrim të rëndë dhe madje edhe në gjendje kome.

Shtë e rëndësishme të theksohet se me këtë lloj të sëmundjes shkelen të gjitha format ekzistuese të metabolizmit: elektrolit, proteina, enzimatike, imune, peptide dhe ujë.

Shenjat kryesore të pranisë së një sëmundje endokrine në trup janë si më poshtë:

 • etje;
 • membranat e thata të mukozës së zgavrës me gojë;
 • lodhje;
 • dhimbje në kokës;
 • humbje e shpejtë e peshës me oreks të mirë;
 • urinim i shpejtë dhe i përhapur;
 • kruarje;
 • të përzier;
 • çrregullime gjumi;
 • dëmtimi i shikimit.

Simptomat e diabetit tip II nuk janë shumë të ndryshme nga simptomat e tipit I, por ato janë më pak të theksuara, si rezultat i të cilave mund të duhen disa vjet nga fillimi i sëmundjes para se të bëhet diagnoza e diabetit mellitus:

 • Etje e rritur;
 • Urinimi i shpeshtë;
 • Uri e vazhdueshme;
 • Goja e thatë, lëkura e kruar, vlon;
 • lodhje;
 • Aritmi kardiake.

Diagnostics

Në praktikën klinike, kritere të mjaftueshme për diagnostikimin e diabetit mellitus tip 1 është prania e simptomave tipike të hiperglicemisë (poliuria dhe polidipsia) dhe hiperglicemia e konfirmuar nga laboratori – glukoza glukozë e gjakut që agjëron më shumë se 7,0 mmol / l dhe / ose në çdo kohë të ditës më shumë se 11,1 mmol / l;

Kur vendosni një diagnozë, mjeku vepron sipas algoritmit të mëposhtëm.

 1. Përjashtoni sëmundjet që manifestohen nga simptoma të ngjashme (etja, poluria, humbja e peshës): diabeti insipidus, polidipsia psikogjenike, hiperparatiroidizmi, insuficenca kronike renale, etj. Kjo fazë përfundon me një deklaratë laboratorike të sindromës së hiperglicemisë.
 2. Specifikohet forma nosologjike e diabetit. Para së gjithash, sëmundjet që përfshihen në grupin "Llojet e tjera specifike të diabetit" janë të përjashtuara. Dhe vetëm atëherë zgjidhet çështja e diabetit tip 1 ose diabeti tip 2. Përcaktimi i nivelit të C-peptidit në stomak bosh dhe pas stërvitjes. Vlerësohet gjithashtu niveli i përqendrimit të antitrupave GAD në gjak.
Lexoni artikullin:  Sheqeri (glukoza) në gjakun e fëmijëve si të bëhet një analizë dhe shkaqet e anomalive

Duke ditur që ka mjaft komplikime në këtë sëmundje, pacientët kërkojnë ndihmë nga mjeku i tyre. Pas ekzaminimit të pacientit, endokrinologu, duke dyshuar për një lloj patologjie të pavarur nga insulina ose nga insulina, e drejton atë të bëjë një analizë.

Aktualisht, ekzistojnë shumë metoda për diagnostikimin e diabetit. Më e thjeshtë dhe e shpejtë është një test gjaku nga një gisht.

Gardhi kryhet në stomak bosh në mëngjes. Një ditë para analizës, mjekët nuk rekomandojnë të hani shumë ëmbëlsira, por mohimi i vetes ushqim gjithashtu nuk ia vlen.

Vlera normale e përqendrimit të sheqerit tek njerëzit e shëndetshëm është një interval nga 3,9 në 5,5 mmol / L.

Sëmundja ka simptoma karakteristike, por kjo nuk është e mjaftueshme për të përcaktuar ashpërsinë dhe llojin e diabetit. Diagnoza kryhet duke përdorur analizat e mëposhtme:

 • përcaktimi i sasisë së glukozës në gjak;
 • analiza e hemoglobinës së glikuar;
 • urinaliza për të përcaktuar trupat e ketonit;
 • përcaktimi i niveleve të insulinës.

Këto studime ndihmojnë për të marrë një panoramë të plotë të gjendjes shëndetësore të pacientit, për të përcaktuar formën e sëmundjes dhe metodat e tjera të trajtimit.

Për të diagnostikuar sëmundjen, duhet të kaloni një test gjaku "për sheqerin". Nëse gjatë një studimi laboratorik të një kampioni bosh gjaku, u zbulua se niveli i sheqerit është më shumë se 7,0 mmol / l (analiza kryhet dy herë në ditë të ndryshme), atëherë prania e diabetit nuk është në dyshim.

Kur niveli i sheqerit në një test të tillë të gjakut është më shumë se 5,6 mmol / l, por më pak se 7,0 mmol / l, atëherë përshkruhet një test i tolerancës së glukozës që sqaron gjendjen e metabolizmit të karbohidrateve. Ajo kryhet si më poshtë: së pari, bëhet një test i rregullt i gjakut të agjërimit (pas vaktit të fundit, duhet të kalojnë të paktën 10 orë), pastaj pacientit i jepen 75 g glukozë dhe pas dy orësh niveli i sheqerit në gjak matet përsëri.

Nëse analiza e dytë tregon praninë e sheqerit në një sasi më shumë se 11,1 mmol / l, atëherë diagnoza konfirmohet. Dhe treguesit në rangun prej 7,8 – 11 mmol / l tregojnë një shkelje të tolerancës ndaj karbohidrateve.

Në mënyrë që pacienti të marrë trajtimin e saktë, ai duhet të diagnostikohet me kohë dhe të bëjë diagnozën e saktë. Baza e diagnozës është marrja në pyetje dhe ekzaminimi i pacientit. Complaintsshtë ankesa e pacientit për etjen e rritur dhe numrin e urinimeve që luajnë një rol të rëndësishëm në diagnozën diferenciale. Më tej, për të konfirmuar diagnozën, mjeku përshkruan teste laboratorike:

 • provë e gjakut;
 • analiza e urinës;
 • testi i glukozës;
 • kardiogram (EKG);
 • diagnostifikimi me ultratinguj i trupit.

Përveç pamjes klinike të theksuar, duhet të shënohet niveli i sheqerit në gjak.

Nëse zbulohet 6,4 mmol / L ose më shumë se 10,2 mmol / L dy orë pas testit të tolerancës së glukozës, mund të thuhet se pacienti ka diabet.

Akoma, si rregull, në urinë ka një përmbajtje të rritur të glukozës. Ndër të tjera, një nivel i lartë i hemoglobinës së glikoziluar mund të tregojë praninë e hiperglicemisë.

Për të diagnostikuar diabetin, pacienti bën një test gjaku. Përqendrimi i glukozës duhet të jetë (me stomak bosh):

 1. Norma – 3,3-5,5 mmol / l, nëse gjaku ishte marrë nga një gisht, dhe 6,0-7,0, nëse nga një venë;
 2. Prediabeti – 5,5-6,0 mmol / L;
 3. Diabeti mellitus – 6,1 e lart, nëse gjaku merrej nga një gisht. 7,0 dhe më lart nëse gjaku ishte marrë nga një venë.

Përqendrimi i glukozës në gjak pas një vakt ngrihet ndjeshëm në 8,0-9,5 mmol / L, dhe ndonjëherë edhe më i lartë, prandaj gjaku merret për analiza vetëm në stomak bosh.

Përdorimi i një testi të tolerancës së glukozës: dy orë pas një doze oral të glukozës, niveli i plazmës duhet të jetë

Diabetus Shqipëri