Diabeti mellitus – pasojë e alkoolizmit

Në këtë artikull, ne do të përpiqemi sa më thjeshtë që të jetë e mundur, pa e kuptueshme nga shumë terma mjekësorë, për t'i përcjellë lexuesit thelbin:

ALCOHOLIZMI – NJ O ARSYE P FORR ZHVILLIMIN E NJIS SISMUNDJE TEG INTERRABLUAR – DIABETE.

Diabeti mellitus është një sëmundje e rrezikshme, manifestohet në pamundësinë e trupit për të përpunuar siç duhet glukozën që hyn në sistemet dhe organet e një personi me ushqim.

Glukoza është burimi kryesor i energjisë. Dhe për të dhënë këtë glukozë në qelizat e trupit dhe për ta "shndërruar" atë në energji, insulina hormon, e cila prodhohet nga pankreasi, është e nevojshme.

Përdorimi sistematik i alkoolit gjatë një periudhe të gjatë kohore (alkoolizmi) ndikon negativisht në të gjitha organet dhe sistemet e trupit të njeriut. Përfshirë (dhe një nga të parët) mëlçia dhe pankreasi preken.

Gjithashtu, pirja e shpeshtë mund të çojë në pankreatitit kronik – një sëmundje e pankreasit. Në njerëzit me pankreatitit kronik, shanset për të shmangur zhvillimin e diabetit janë minimale.

Pavarësisht zhvillimit të diabetit, një predispozicion gjenetik konsiderohet si faktori kryesor i rrezikut, alkoolizmi është gjithashtu shkaku i kësaj sëmundje. Në një alkoolik, pankreasi pushon së prodhuari sasinë e kërkuar të insulinës, ose insulina e prodhuar nuk e përmbush plotësisht qëllimin e saj.

Dhe në vend të glukozës të furnizuar me ushqim që lëviz në qelizat dhe bëhet burim energjie, glukoza nuk mund të depërtojë nëpër muret e qelizave në sasi të mjaftueshme – sepse "funksionet" e insulinës janë të dëmtuara.

Ndodh një deficit akut i energjisë, dhe glukoza e papërdorur mbetet në gjak dhe qarkullon në të gjithë trupin. Trupi po përpiqet të heqë qafe glukozën e tepërt, e heq atë me urinë. Prandaj, një nga shenjat e para të zhvillimit të diabetit është urinimi i shpeshtë me një përmbajtje të lartë sheqeri në lëng.

Por enët e gjakut "të sheqerosura" gjithashtu pushojnë të kryejnë plotësisht funksionin e tyre, ekziston një bllokim i enëve të gjakut, qarkullimi i gjakut i dëmtuar në organe të ndryshme. Sëmundjet e organeve të provokuara nga diabeti shfaqen, për shembull:

 • dështimi i veshkave (për shkak të bllokimit të arteries renale), humbjes së shikimit (bllokimi i enëve të syve);
 • gangrenë e ekstremiteteve (për shkak të bllokimit të arterieve të vogla në gishtërinjtë);
 • sulme në zemër, goditje në tru dhe sulme në zemër (për shkak të bllokimit të arterieve koronare dhe cerebrale).
Lexoni artikullin:  Parandalimi i pikëpamjes së endokrinologut të diabetit mellitus

Diabeti mellitus është i pashërueshëm, përparimtar dhe i rrezikshëm për pasojat e tij! Vetëm monitorimi i rreptë i gjendjes së diabetikëve, refuzimi i zakoneve të këqija (përfshirë alkoolizmin) dhe faktorët provokues (përfshirë mosrespektimin e dietës) mund të zgjasin kohëzgjatjen dhe cilësinë e jetës!

Klasifikimi i llojeve të diabetit

Diabeti mellitus klasifikohet në dy lloje kryesore:

Diabeti mellitus i tipit I (diabeti i varur nga insulina) – pjesa e tij në numrin e përgjithshëm të diabetikëve është afërsisht 15%.

Kontigjenti i sëmurë është kryesisht fëmijë dhe të rinj nën moshën 40 vjeç. Zhvillimi i sëmundjes shoqërohet me shkatërrimin e qelizave pankreatike, të cilat më parë në sasi të mjaftueshme prodhuan hormonin jetësor – insulinë. Për shkak të mungesës absolute të insulinës, marrja e glukozës nga të gjitha qelizat e trupit është e dëmtuar, gjë që çon në një rritje të përqendrimit të tij në gjak.

Ky lloj diabeti shpesh ka shkaqe trashëgimore dhe mund të jetë pasojë, e kombinuar me sëmundje të tjera autoimune.

Lloji i parë i diabetit përfshin administrimin e rregullt të insulinës në trup për të kompensuar prodhimin e pamjaftueshëm të "pankreasit". Më shumë informacion në lidhje me diabetin tip XNUMX mund të gjenden në burimet e specializuara të Internetit.

Si pjesë e projektit tonë kundër alkoolit, ne do t'i kushtojmë vëmendje diabetit mellitus tip II.

Diabeti mellitus i tipit 2 është i rrezikshëm sepse zhvillohet në mënyrë të konsiderueshme dhe për një kohë të gjatë, pa simptoma të theksuara, dhe shpesh zbulohet vetëm kur shfaqen komplikime.

Alkoolizmi dhe diabeti tip 2

Siç u përmend më lart, marrja e tepruar e alkoolit është e dëmshme për organet e njeriut, përfshirë pankreasin. Pasoja e gëlltitjes së rregullt të etanolit është pankreatiti kronik.

"Pankreatiti kronik është një sëmundje inflamatore ngadalë progresive e pankreasit, e shoqëruar nga nekroza (nekroza e indit të gjëndrës) e kombinuar me fibrozë dhe që çon në përkeqësim progresiv të organit edhe pas ndërprerjes së efektit patogjen, i cili çoi në sëmundje."

Një efekt anësor i zakonshëm i pankreatitit kronik është diabeti i tipit II.

Marrja e tepërt dhe e rregullt e alkoolit zvogëlon ndjeshëm ndjeshmërinë e trupit ndaj insulinës (edhe nëse prodhohet në sasinë e duhur) – kjo gjithashtu mund të shkaktojë diabetin tip 2.

Lexoni artikullin:  Si diabeti steroid manifestohet dhe mjekohet
Shenjat, simptomat e diabetit

Simptomat kryesore të diabetit përfshijnë manifestimet e mëposhtme:

 • Lodhja, dobësia e përgjithshme, të cilat ndikojnë negativisht në performancën.
 • Urinimi i shpeshtë, një rritje e konsiderueshme e sasisë së urinës që ekskretohet.
 • Kruajtje gjenitale.
 • Goja e thatë, e shoqëruar nga një ndjenjë e etjes dhe detyrimi për të pirë lëng në sasi të mëdha (më shumë se 2 litra në ditë).
 • Një ndjenjë e vazhdueshme e urisë. Ngopja nuk ndodh edhe përkundër ngrënies së shpeshtë dhe të bollshme të ushqimit të hedhurinave.
 • E jashtme e paarsyeshme, por një rënie e mprehtë e peshës së trupit deri në zhvillimin e rraskapitjes. Ky simptomë është më pak karakteristik në diabetin e tipit 2, i cili shoqërohet me mbipeshë të përhapur në mesin e pacientëve në këtë grup.

Shenja shtesë të përparimit të sëmundjes:

 • Sëmundjet inflamatore të lëkurës dhe mukozave janë të zgjatura dhe të përsëritura (kërpudhat, vlon).
 • Edhe lezione të vogla të lëkurës nuk shërohen për një kohë të gjatë, ndodh suppurimi.
 • Ndjeshmëria e lëkurës zvogëlohet, mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash ose zvarritje – ndjehen nga gishtërinjtë dhe gishtërinjtë dhe pastaj përhapet më lart në gjymtyrë.
 • Shfaqen ngërçe në muskujt e viçit.
 • Procesi i dëmtimit të shikimit po rritet, dhimbjet e kokës dhe marramendja po rriten (për shkak të dëmtimit të enëve të gjakut në kokë).
Alkooli për diabetin – a mund të konsumohet?

Nëse pacienti tashmë është diagnostikuar me diabet mellitus, atëherë kohëzgjatja dhe cilësia e jetës së tij tani varet nga sa seriozisht e merr shëndetin e tij. Trajtimi i diabetit përfshin ndryshime në stilin e jetës, braktisjen e zakoneve të këqija, dietë dhe ilaçe të kontrolluara.

Përdorimi i alkoolit së bashku me ilaçet për diabet ndikon negativisht në efektin e pritur të marrjes së ilaçeve. Lloje të ndryshme të pijeve alkoolike mund të ulin dhe rrisin nivelin e glukozës në gjak. Hedhjet në nivelin e glukozës gjithashtu mund të çojnë në komplikime.

Një nga ndërlikimet më të rrezikshme është hipoglikemia.

Hipoglikemia – ulja e sheqerit në gjak nën 3,3 mmol / L.

Rezultati mund të jetë i trishtuar – pas disa kohësh pacienti bie në gjendje kome (pirja e alkoolit në mbrëmje, hipoglikemia mund të ndodhë në mëngjes). Për shkak të vonesës në kohë, njerëzit përreth nuk mund të dallojnë nëse alkooliko-diabeti është në gjendje të gjumit të dehur, apo në gjendje gjendje kome hipoglikemike. Prandaj, kujdesi mjekësor mund të mos ofrohet në kohë.

Lexoni artikullin:  Patogjeneza, shenjat dhe trajtimi i diabetit steroide

Koma, si pasojë e hipoglikemisë, kërcënon patologji të pakthyeshme në punën e trurit dhe zemrës. Kjo çon në paaftësi dhe vdekje.

Shikoni videon: diabeti dhe alkoolizmi

Diabetus Shqipëri