Diabeti mellitus shkakton parandalim

Diabeti mellitus është një sëmundje e shoqëruar nga një rritje e sheqerit në gjak për shkak të insuficencës absolute ose relative të insulinës hormonale.
Qelizat speciale pankreatike të quajtura qelizat β prodhojnë insulinë. Nën ndikimin e ndonjë faktori të brendshëm ose të jashtëm, funksionimi i këtyre qelizave është i ndërprerë dhe shfaqet mungesa e insulinës, d.m.th., diabeti mellitus.

Gjenet duhet të fajësohen

Faktori kryesor në zhvillimin e diabetit luhet nga faktori gjenetik – në shumicën e rasteve kjo sëmundje trashëgohet.

 • Zhvillimi i diabetit tip I bazohet në një predispozicion gjenetik përgjatë një shtegu recesiv. Përveç kësaj, shpesh ky proces është autoimun (domethënë, sistemi imunitar dëmton qelizat β, si rezultat i të cilave ata humbasin aftësinë për të prodhuar insulinë). Antigjenet e identifikuara që predispozojnë për diabetin. Me një kombinim të caktuar të tyre, rreziku i zhvillimit të sëmundjes rritet ndjeshëm. Ky lloj diabeti shpesh kombinohet me disa procese të tjera autoimune (tiroiditi autoimun, goiter toksik, artrit reumatoid).
 • Diabeti mellitus i tipit II është gjithashtu i trashëguar, por tashmë përgjatë rrugës mbizotëruese. Në këtë rast, prodhimi i insulinës nuk ndalet, por zvogëlohet ndjeshëm, ose trupi humbet aftësinë për ta njohur atë.

Faktorët që provokojnë zhvillimin e sëmundjes

Me një predispozicion gjenetik për diabetin e tipit I, faktori kryesor provokues është një infeksion viral (shyta, rubeola, Coxsackie, citomegalovirus, enterovirus). Faktorët e tjerë të rrezikut përfshijnë:

 • historia familjare (nëse në mesin e të afërmve të ngushtë ka raste të kësaj sëmundje, atëherë probabiliteti i marrjes së tij tek një person është më i lartë, por ende shumë larg nga 100%);
 • që i përkasin racës Kaukaziane (rreziku për t'u sëmurë me përfaqësuesit e kësaj race është shumë më i lartë sesa mes aziatikëve, hispanikëve ose zezakëve);
 • prania në gjakun e antitrupave ndaj qelizave β.

Ka shumë më shumë faktorë që predispozojnë për diabetin e tipit II. Sidoqoftë, prania e madje të gjithë atyre nuk garanton zhvillimin e sëmundjes. Sidoqoftë, sa më shumë nga këta faktorë të ketë një person të veçantë, aq më e lartë ka gjasa që ai të sëmuret.

 • Sindromi metabolik (sindromi i rezistencës së insulinës) dhe obeziteti. Meqenëse indi dhjamor është vendi i formimit të një faktori që pengon sintezën e insulinës, diabeti në individë me mbipeshë është më se i mundshëm.
 • Atheroskleroza e rëndë. Rreziku i zhvillimit të sëmundjes rritet nëse niveli i kolesterolit "të mirë" (HDL) në gjakun venoz është më i vogël se 35 mg / dl, dhe niveli i triglicerideve është më shumë se 250 mg / dl.
 • Një histori e hipertensionit arterial dhe sëmundjeve vaskulare (goditje në tru, sulm në zemër).
 • Një histori e diabetit u ndesh për herë të parë gjatë shtatëzanisë, ose lindja e një fëmije që peshonte më shumë se 3,5 kg.
 • Një histori e sindromës së vezores policistike.
 • Mosha e vjetër
 • Prania e diabetit tek të afërmit e afërt.
 • Stresi kronik
 • Mungesa e aktivitetit fizik.
 • Sëmundjet kronike të pankreasit, mëlçisë ose veshkave.
 • Marrja e ilaçeve të caktuara (hormonet steroide, diuretikët tiazidë).

Shkaqet e diabetit tek fëmijët

Fëmijët vuajnë kryesisht nga diabeti tip I. Faktorët që rrisin mundësinë e një fëmije të ketë këtë sëmundje serioze përfshijnë:

 • predispozicion gjenetik (trashëgimia);
 • pesha e trupit të një të porsalinduri mbi 4,5 kg;
 • sëmundje të shpeshta virale;
 • imuniteti i reduktuar;
 • sëmundjet metabolike (hipotiroidizmi, mbipesha).

Cili mjek për t'u kontaktuar

Një pacient me diabet duhet të monitorohet nga një endokrinolog. Për diagnostikimin e komplikimeve të diabeteve, është e nevojshme një konsultë e një neurologu, kardiologu, okulisti dhe kirurgu vaskular. Për të sqaruar pyetjen, cili është rreziku i zhvillimit të diabetit në një fëmijë të palindur, kur planifikoni shtatzëninë, prindërit që kanë raste të kësaj sëmundje në familjet e tyre duhet të vizitojnë një gjenetist.

Versioni i videos së artikullit:

Sot në botë ka më shumë se 150 milion njerëz që vuajnë nga një sëmundje kaq e rëndë si diabeti. Daydo ditë, numri i diabetikëve në planet po rritet me një ritëm të jashtëzakonshëm. Mjaft e çuditshme, diabeti është një nga sëmundjet më të vjetra, por ata mësuan ta diagnostikojnë atë vetëm në vitin 1922. Në këtë artikull do t'ju tregojmë për llojet dhe shkaqet e diabetit mellitus, si ta trajtoni atë dhe të prekni masat parandaluese.

Shpesh, në revista periodike dhe në televizione, ata flasin për diabetin si një fenomen i tmerrshëm që shkatërron gjithë jetën. Po, diabeti ju bën të ndryshoni stilin e jetës tuaj, por nëse vazhdimisht e monitoroni atë, nuk mund të përjetoni aspak probleme me këtë sëmundje.

Në mënyrë që të zbulohet plotësisht tema e diabetit, është e nevojshme të kuptohen arsyet pse shfaqet diabeti në trupin e njeriut.

Shkaqet e diabetit

Diabeti mellitus është i ndarë në 2 lloje: diabeti mellitus i llojit të parë dhe diabeti mellitus i llojit të dytë. Këto janë dy sëmundje plotësisht të ndryshme, por në rastin e parë dhe në rastin e dytë, fajtori i sëmundjes është sheqeri i lartë në gjak.

Sheqeri (glukoza) është një material ushqyes që na siguron energji, dhe insulina është një hormon i prodhuar nga pankreasi që ndihmon glukozën të hyjë në qelizat e trupit tonë. Ne do të përpiqemi të shpjegojmë me një shembull: gjatë funksionimit normal të trupit, pas ngrënies, insulina ndihmon glukozën të futet në qelizat e trupit tonë: në qelizat e trurit, qelizat nervore, qelizat e muskujve, etj. Në diabet, insulina ose nuk prodhon fare, ose qelizat nuk i përgjigjen asaj dhe për këtë arsye glukoza nuk mund të hyjë në qelizë. Si rezultat i kësaj, niveli i sheqerit në gjak rritet, dhe trupi i njeriut dehidrohet, yndyra zbërthehet, etj.

Lexoni artikullin:  Trajtimet e reja të diabeteve

Nëse nuk kontrolloni nivelin e sheqerit në gjak dhe nuk e trajtoni diabetin, atëherë kjo mund ta çojë një person në gjendje gjendje kome diabetike. Përveç komës, diabeti gjithashtu çon në pasoja të tjera negative, sheqeri shkatërron enët e gjakut dhe kjo mund të çojë në verbëri, dështim të veshkave, goditje në zemër dhe sulm në zemër, si dhe amputim të këmbëve.

Tani do të shqyrtojmë në mënyrë specifike shkaqet e diabetit në llojet e parë dhe të dytë.

Shkaqet e diabetit tip 1

Në diabetin tip 1, insulina pankreatike zvogëlohet ose pushon së prodhuari. Në thelb, shkaku i diabetit tip XNUMX është një predispozicion gjenetik. Në të njëjtën kohë, nuk është vetë diabeti që i transferohet personit në mënyrë gjenetike, por një predispozitë për të.

Arsyeja që zbuluam është trashëgimia, por si mund të shfaqet sëmundja vetë? Trashëgimia e diabetit mund të jetë në trup, por nën ndikimin e baktereve dhe viruseve, operacionit, etj. "Kërcënimi i fshehur" mund të hyjë në fazën aktive. Në këtë rast, në ata që janë të predispozuar ndaj diabetit, infeksionet virale mund të provokojnë krijimin e antitrupave që shkatërrojnë qelizat formuese të insulinës, gjë që çon në shfaqjen e sëmundjes.

Një person me një predispozitë të trashëgueshme ndaj diabetit mund të mos bëhet diabeti gjatë gjithë jetës së tij nëse kontrollon veten dhe udhëheq një mënyrë jetese të shëndetshme: ushqimin e duhur, aktivitetin fizik, mbikëqyrjen mjekësore, etj. Në mënyrë tipike, diabeti tip XNUMX ndodh tek fëmijët dhe adoleshentët.

Si rezultat i hulumtimit, mjekët arritën në përfundimin se shkaqet e trashëgimisë së diabetit mellitus në 5% varen nga nëna, 10% nga babai, dhe nëse të dy prindërit kanë diabet, probabiliteti i transmetimit të një predispozicioni te diabeti rritet në gati 70% .

Shkaqet e diabetit tip 2

Nëse në rastin e diabetit të llojit të parë, insulina nuk prodhohet nga trupi, atëherë në diabetin e llojit të dytë të insulinës, trupi ka mjaftueshëm, por glukoza nuk futet në qeliza.

Shkaku i diabetit tip 2 është një ulje në ndjeshmërinë e qelizave ndaj insulinës. Ky proces është fajtor për yndyrën e prodhuar nga hormoni adiponectin, për shkak të të cilit ndjeshmëria e receptorëve ndaj insulinës zvogëlohet, duke çuar në diabet mellitus. Rezulton se ka glukozë, ka insulinë, por qelizat nuk marrin glukozë. Në këtë rast, një tepricë e insulinës provokon një trashje edhe më të madhe, dhe një përmbajtje e shtuar e sheqerit çon në shkatërrimin e enëve të gjakut në trupin tonë, dhe, siç kemi thënë tashmë, kjo është e mbushur me verbëri dhe pasoja të tjera negative të përmendura më lart.

Shkaku më i zakonshëm i diabetit tip 2 është mbipesha. Në trashje, pankreasi dhe mëlçia mbështillen në yndyrë, si rezultat i së cilës qelizat humbasin ndjeshmërinë e tyre ndaj insulinës dhe nuk lejojnë glukozën.

Në ditët e sotme është shumë e vështirë të gjesh një person që do të hante siç duhet. Për shkak të faktit se ne: abuzojmë me produkte të dëmshëm, ekziston mungesë e fibrave dhe proteinave në dietën tonë, konsumojmë një sasi të madhe të ëmbëlsirave – e gjithë kjo çon në zhvillimin e diabetit. Lënia e vjeljes është e mbushur me shfaqjen e peshës së tepërt, dhe më pas obezitetit.

Një mënyrë jetese e ulur kontribuon në shfaqjen e peshës së tepërt, dhe jo vetëm që çon në trashje, por gjithashtu ndikon negativisht në nivelin e glukozës në gjak. Pasiviteti është i natyrshëm për punonjësit e zyrave, pronarët e makinave që lëvizin ekskluzivisht me makinë, të moshuarit, etj.

Kohët e fundit, mjekët nuk ia atribuan situatat stresuese shkaqeve kryesore të diabetit, por rritja e shpejtë e njerëzve, stresi i të cilëve shkaktoi diabet, e zhvendosi stresin në listën e shkaqeve kryesore të diabetit tip 2.

Farë është tipike, nëse diabeti i të parit mbizotëronte më parë, tani diabeti i llojit të dytë mbizotëron në sasi të mëdha. Sipas statistikave, vetëm 17% e numrit të përgjithshëm të pacientëve me diabet kanë llojin e parë të sëmundjes, kur rreth 83% e pacientëve vuajnë nga lloji i dytë.

Simptomat e diabetit

Simptomat e diabetit tip XNUMX

 • Etje e fortë;
 • Urinimi i shpeshtë;
 • Humbje peshe
 • dobësi;
 • Aftësia e zvogëluar për të punuar;
 • Kruarje.

Simptomat e diabetit tip XNUMX

 • obeziteti;
 • etje;
 • Një ndjenjë e vazhdueshme e urisë, edhe pas ngrënies;
 • Gojë e thatë;
 • Urinimi i shpeshtë;
 • Përkeqësimi i vizionit;
 • Dhimbje koke;
 • Dobësi muskulore;
 • Kruarje.

Siç mund ta shihni, disa simptoma janë të ngjashme në rastin e parë dhe të dytë, por ka ndryshime. Diabeti tip 30 manifestohet para moshës 40 vjeç, duke filluar në moshë të re, dhe diabeti tip XNUMX është i natyrshëm te njerëzit mbi XNUMX vjeç.

Mjekimi i diabetit

Diabeti mellitus duhet të trajtohet pa dështuar, përndryshe është i mbushur me pasoja shumë të rënda, të cilat u renditën më lart. Sa më shpejt të diagnostikohet diabeti, aq më shumë ka të ngjarë që pasojat negative të shmangen plotësisht dhe të jetohet një jetë normale dhe plotësuese. Si ta trajtojmë diabetin?

Trajtimi i diabetit mellitus tip 1

Ky lloj diabeti quhet gjithashtu i varur nga insulina. Në diabetin tip 1, qelizat që prodhojnë insulinë të pankreasit janë shkatërruar, dhe në përputhje me rrethanat, sekretimi i këtij hormoni zvogëlohet ndjeshëm, gjë që kontribuon në mungesën e tij. Si rezultat, trupi nuk mund të thith sheqerin nga gjaku dhe qelizat përjetojnë të ashtuquajturin uri energjie, ndërsa niveli i sheqerit në gjak rritet. Më shpesh, me këtë lloj diabeti, pankreasi humb plotësisht aftësinë e tij për të prodhuar insulinë. Prandaj, nëse trupi nuk mund të prodhojë insulinë në mënyrë të pavarur, atëherë ne duhet ta ndihmojmë atë në këtë duke injektuar insulinë në trup. Injeksionet në insulinë janë shumë të thjeshta dhe aspak të rrezikshme, për këtë nuk keni nevojë të shkoni në dhomën e manipulimit – injeksionet mund t’i bëni vetë.

Lexoni artikullin:  Hipoglikemia pa diabet, për cilat arsye shfaqen Simptomat e sulmeve hipoglikemike

Për të injektuar një injeksion të insulinës, një pacient me diabet do të ketë nevojë për një stilolaps shiringë. Mjafton të hiqni kapakun dhe të bëni një injeksion në bark – procedura është plotësisht pa dhimbje. Ju gjithmonë mund ta bartni këtë njësi vetë, por çiftohet me një pajisje që mat nivelin e sheqerit në gjak.

Përveç stilolapsit të shiringës, ekziston një pompë insuline, gjilpëra e së cilës duhet të jetë vazhdimisht në trup. Pajisja monitoron vazhdimisht nivelin e sheqerit në gjakun tonë, dhe posa të ngrihet, pajisja injekton insulinë në trup, duke arritur kështu një ekuilibër të përmbajtjes së sheqerit. Si rezultat i kësaj, një person jeton një jetë të zakonshme, dhe diabeti nuk manifestohet, përveç veshjes së kësaj pajisje. Ky opsion është shumë më i përshtatshëm dhe praktik se ai i mëparshmi.

Trajtimi i diabetit mellitus tip 2

Lloji i dytë i diabetit quhet jo i varur nga insulina. Diabeti i tipit 2 shoqërohet me një sheqer të lartë në gjak që nuk hyn në qelizat e trupit. Si të trajtojmë diabetin e tipit XNUMX?

Humbja e peshës do të ndihmojë në uljen e sasisë së yndyrës brenda stomakut, e cila nga ana tjetër do të rrisë ndjeshmërinë e qelizave ndaj insulinës, dhe do të fillojë të lehtësojë depërtimin normal të glukozës në qelizat e trupit tonë. Prandaj, gjëja e parë që duhet të bëni me diabetin e tipit XNUMX është të humbni peshë, atëherë ndoshta do të shpëtoni plotësisht nga problemet me sheqerin e lartë në gjak.

Ushtrimi i rregullt mund të ndihmojë në uljen e sheqerit në gjak. Përveç kësaj, aktiviteti fizik do të ndihmojë në humbjen e peshës.

Nuk është e nevojshme të bëni vrap ditor ose të shkoni në palestër, mjafton të bëni aktivitet fizik të moderuar të paktën 30 minuta 3 herë në javë. Shëtitjet e përditshme do të jenë shumë të dobishme. Edhe nëse punoni në komplotin tuaj personal disa ditë në javë, kjo do të ndikojë pozitivisht në mirëqenien tuaj.

Për trajtimin e suksesshëm të diabetit, ushqimi i duhur është një nga kushtet më të rëndësishme. Blloku i parë i ushqimit të duhur është ushqimet që duhet të përjashtohen nga dieta:

 • Smbëlsirat (pastiçeri, çokollata, ëmbëlsirat, akulloret, reçeli, etj.);
 • miell;
 • panxhar;
 • patate;
 • karota;
 • oriz;
 • shalqi;
 • banane;
 • datat;
 • mjaltë;
 • Ushqim pikant, i kripur dhe i tymosur;
 • Alkooli.

Ushqimi duhet të jetë i ekuilibruar dhe i menduar:

 • Përmbajtja kalorike e ushqimit duhet të korrespondojë me nevojat e pacientit;
 • Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet duhet të jenë të ekuilibruar;
 • Shtë e nevojshme të ndahet marrja ditore e ushqimit me 5-6 herë;
 • Ushqimi rekomandohet të instalohet në të njëjtën kohë.

Farë duhet të mbizotërojë në dietë:

 • Bukë e zezë ose bukë integrale;
 • Supa në një mish të dobët, peshk ose supë me perime (1-2 herë në javë);
 • Mishi dhe shpendët ekskluzivisht i zier ose zier;
 • Peshku (vetëm me pak yndyrë) në formë të zier ose të pjekur;
 • Fruta të ëmbla dhe të tharta.

Me diabet të llojit të dytë, është e nevojshme të përdorni pilula, të cilat ndahen në 3 grupe:

 1. Pilula që zvogëlojnë thithjen e glukozës nga zorrët;
 2. Pilula që ndihmojnë glukozën të hyjë në qeliza në mënyra të tjera pa insulinë;
 3. Pilula që rrisin përkohësisht përqendrimin e insulinës.

Trajtimi i diabetit me mjete juridike popullore
Në diabet mellitus, bimë të tilla si mund të ndihmojnë në lehtësimin e pankreasit:

Metabolizmi i duhur promovohet nga:

 • Gjethet e manit;
 • Sophora;
 • Pods fasule.

Më vete, vlen të përmendet një bimë si artichoke e Jeruzalemit, zhardhokët e së cilës përmbajnë një sasi të madhe të inulin, e cila ndihmon në uljen e sheqerit në gjak.

Parandalimi i diabetit

Nëse bini në të ashtuquajturin grup rreziku ose thjesht doni të mbroheni nga diabeti. Atëherë ne do t'ju japim disa rekomandime parandaluese në lidhje me këtë.

Hapi i parë në parandalimin e diabetit është të kontrolloni nivelin e sheqerit tuaj. Ju mund ta bëni këtë duke blerë një pajisje të veçantë personale për këtë – një glukometër. Mund ta bartni me vete dhe të kontrolloni nivelin e sheqerit në çdo kohë.

Përveç niveleve të sheqerit në gjak, kontrolloni peshën tuaj, nëse filloni të fitoni, pa ndonjë arsye të veçantë, kilogramë, ose nëse vëreni simptoma karakteristike të diabetit mellitus, atëherë këshillohuni me një mjek pa dështuar.

Kushtojini vëmendje të veçantë ushqimit. Hani ushqime që mund të provokojnë mbipesha, si dhe ushqime që përmbajnë përbërës të dëmshëm, sa më rrallë që të jetë e mundur. Hani 5-6 herë në ditë, vakti i fundit duhet të jetë 3 orë para gjumit. Ushqimet e pasura me karbohidrate komplekse duhet të mbizotërojnë në dietën tuaj, e cila do të ndihmojë në ngadalësimin e lëshimit të glukozës në gjak. Dieta duhet të jetë e ekuilibruar në mënyrë që të mos vendosni tendosje në pankreas. Mos abuzoni me ëmbëlsirat, veçanërisht nëse jeni të prirur për diabet. Nëse sheqeri në gjak është "keq", atëherë me ndihmën e një glukometri mund të llogaritni produktin ose grupin e produkteve që rrit nivelin e sheqerit në mënyrë që t'i përjashtoni ato në të ardhmen.

Ecja, edukimi fizik dhe sporti duhet të jenë miqtë tuaj. Ushtrimi i lehtë për të moderuar është një mënyrë e shkëlqyeshme për të parandaluar diabetin. Gjëja kryesore nuk është të udhëheqni një mënyrë jetese të ulur – ky është çelësi i mbipeshes.

Stresi është shoqërues i shumë sëmundjeve, përfshirë diabetin. Mbani të qetë dhe mos lejoni që stresi t’ju ​​kapërcejë, dhe gjithashtu të mësoni se si të relaksoheni. Kontrolloni veten dhe mos u mërzitni për vogëlsirat. Nëse befas nervozoheni, pini qetësues.

Lexoni artikullin:  Metodat e testit të gjakut për sheqerin, si të përgatiteni për analiza dhe deshifroni rezultatin vetë

Kujdesuni për shëndetin tuaj paraprakisht, dhe jo kur sëmundja tashmë ju ka kapur.

Ekzistojnë dy lloje të diabetit:

 • diabeti tip 1 ndodh për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të insulinës pankreatike,
 • diabeti tip 2 është më i zakonshëm. Karakterizohet nga fakti se insulina prodhohet jo vetëm në vëllimin e nevojshëm, por edhe në një vëllim më të madh, por nuk gjen aplikim, pasi qelizat indore nuk e thithin atë.

Faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e diabetit

Shkaqet e diabetit janë:

 • predispozita trashëgimore
 • pesha e tepërt (mbipesha),
 • streset e shpeshta nervore,
 • sëmundjet infektive
 • sëmundje të tjera: sëmundje koronare të zemrës, hipertension arterial.

Për shkak të faktit se shkaqet e llojit të parë dhe të dytë të sëmundjes janë të ndryshme, masat parandaluese janë disi të ndryshme.

Masat parandaluese për diabetin tip 1

Diabeti mellitus i tipit 1 nuk mund të parandalohet, por pas disa rekomandimeve mund të ndihmojë në vonimin dhe ndalimin e zhvillimit të sëmundjes. Parandalimi i diabetit është veçanërisht i domosdoshëm për njerëzit në rrezik. Këta janë ata që kanë një predispozitë të trashëgueshme, domethënë janë të lidhura ngushtë me një person me diabet tip XNUMX.

Masat parandaluese përfshijnë:

 • ushqimi i duhur. Shtë e nevojshme të monitorohet sasia e aditivëve artificialë të përdorur në ushqim, për të zvogëluar konsumin e ushqimeve të konservuara të pasura me yndyrna dhe karbohidrate. Dieta duhet të jetë e larmishme, e ekuilibruar, dhe gjithashtu të përfshijë frutat dhe perimet.
 • parandalimi i sëmundjeve infektive dhe virale, të cilat janë disa nga shkaqet e diabetit.
 • refuzimi i alkoolit dhe duhanit. Dihet se dëmi nga këto produkte është i madh për secilin organizëm, duke refuzuar të pini alkool, si dhe pirjen e duhanit, mund të zvogëlojnë ndjeshëm rrezikun e diabetit.

Si të parandalohet diabeti tek fëmijët

Parandalimi i kësaj sëmundje tek fëmijët duhet të fillojë që gjatë lindjes. Për shkak të faktit se përzierjet artificiale përmbajnë një sasi të madhe të proteinës së qumështit të lopës (e cila mund të ndikojë negativisht në pankreas), atëherë, para së gjithash, foshnja ka nevojë për ushqyerjen me gji deri në një vit ose një vit e gjysmë. Kjo do të forcojë imunitetin e fëmijës dhe do ta mbrojë atë nga sëmundjet e një natyre infektive. Masa e dytë për të parandaluar diabetin është parandalimi i sëmundjeve virale (gripi, rubeola, etj.).

Gratë kanë më shumë të ngjarë të vuajnë nga diabeti, megjithatë, parandalimi i diabetit tek burrat gjithashtu duhet të bëhet dhe të fillohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Si të mos merrni diabet tip XNUMX

Grupi i rrezikut për diabetin tip 2 përfshin njerëzit mbi moshën 45 vjeç, si dhe të afërmit me diabet. Në këto raste, një ekzaminim për të përcaktuar nivelin e sheqerit në gjak është i detyrueshëm të paktën 1 herë në 1-2 vjet. Kontrollimi i niveleve të glukozës në kohë do t'ju lejojë të identifikoni sëmundjen në fazat e hershme dhe të filloni trajtimin në kohë. Pasojat e diabetit mund të ndodhin në komplikimet e mëposhtme:

 • humbja e shikimit
 • dëmtimi i sistemit kardiovaskular,
 • funksioni i dëmtuar i veshkave.

Meqenëse mbipesha është shkaku kryesor i diabetit trashëgues pas trashëgimisë, parandalimi i diabetit tip 2 duhet të fillojë me rregullime ushqyese. Një mënyrë e njohur për të matur peshën e tepërt është llogaritja e BMI (indeksi i masës trupore). Nëse ky tregues tejkalon normat e lejueshme, atëherë rekomandimet e mëposhtme për humbje peshe duhet të respektohen:

 • agjërimi i papranueshëm dhe pasioni për dieta të rrepta,
 • hani më mirë disa herë në ditë, por në pjesë të vogla dhe në periudha të caktuara,
 • nëse nuk ndjehesh sikur ha,
 • diversifikoni menunë, përfshini perime dhe fruta të freskëta në dietë, eliminoni ushqimet yndyrore dhe të konservuara.

Ushtrimi, aktiviteti fizik i moderuar ditor i takon gjithashtu masave parandaluese në luftën kundër diabetit. Kur luani sport, aktivizohet metabolizmi, azhurnohen qelizat e gjakut, përbërja e tyre përmirësohet. Sidoqoftë, mbani mend se sporti dhe niveli i ngarkesës duhet të zgjidhen bazuar në gjendjen e përgjithshme fizike, është më mirë të konsultoheni me një mjek.

Parandalimi i diabetit është gjithashtu ruajtja e një fryme emocionale pozitive. Stresi i vazhdueshëm, depresioni, rraskapitja nervore mund të çojnë në zhvillimin e sëmundjes. Vlen të shmangni situatat që ju bëjnë nervoz, të gjeni mundësi për të dalë nga një gjendje depresive.

Grupi i rrezikut përfshin ato gra, pesha e të cilave është rritur për më shumë se 17 kg gjatë shtatëzanisë, si dhe ato në të cilat ka lindur foshnja duke peshuar 4,5 kg dhe më lart. Parandalimi i diabetit tek gratë duhet të fillojë menjëherë pas lindjes së fëmijës, pasi diabeti zhvillohet gradualisht dhe mund të ndodhë në disa vjet. Masat parandaluese për gratë përfshijnë rimëkëmbjen e peshës, ushtrimin dhe mbajtjen e një stili jetese të shëndetshëm.

Si të shmangni komplikimet nga diabeti

Diabeti mellitus është një sëmundje kronike, ndërlikimi i së cilës mund të shkaktojë pasoja të tjera të pakthyeshme:

 • dëmtimi i enëve të organeve të ndryshme,
 • dëmtimi i retinës, i cili mund të çojë në ulje dhe humbje të shikimit,
 • dështimi i veshkave, i cili mund të shkaktohet nga enët e dëmtuara të veshkave,
 • encefalopatia (dëmtimi i enëve të trurit).

Në funksion të pasojave mjaft serioze, pacientëve u kërkohet urgjentisht të parandalojnë komplikimet e diabetit.

Masat parandaluese përfshijnë:

 • monitorim i vazhdueshëm i rregullt i glukozës në gjak. Nëse indikacioni i lejueshëm tejkalohet, fillon procesi i dëmtimit vaskular;
 • ruajtja e presionit të gjakut;
 • njerëzit me diabet duhet të ndjekin një dietë;
 • diabetikët duhet të heqin dorë nga alkooli dhe pirja e duhanit, gjë që mund të përkeqësojë gjendjen dhe të çojë në komplikime të pakthyeshme.

Duke pasur parasysh që numri i pacientëve me diabet po rritet, parandalimi është i dëshirueshëm për secilin person.

Diabetus Shqipëri