Faktorët e rrezikut për diabetin

Diabeti mellitus është një sëmundje komplekse që është e vështirë për t'u trajtuar. Me zhvillimin e tij në trup, vërehet një shkelje e metabolizmit të karbohidrateve dhe një ulje në sintezën e insulinës nga pankreasi, si rezultat i së cilës glukoza pushon të përthithet nga qelizat dhe vendoset në gjak në formën e elementeve mikrokristaline.

Arsyet e sakta pse kjo sëmundje fillon të zhvillohet, shkencëtarët ende nuk kanë qenë në gjendje të vërtetojnë. Por ata identifikuan faktorët e rrezikut për diabet mellitus që mund të shkaktojnë shfaqjen e kësaj sëmundjeje si në të moshuarit ashtu edhe tek të rinjtë.

Disa fjalë në lidhje me patologjinë

Para se të merren parasysh faktorët e rrezikut për zhvillimin e diabetit, duhet të thuhet se kjo sëmundje ka dy lloje, dhe secila prej tyre ka karakteristikat e veta. Diabeti i tipit 1 karakterizohet nga ndryshime sistemike në trup, në të cilat jo vetëm metabolizmi i karbohidrateve, por edhe funksionaliteti i pankreasit është i ndërprerë. Për disa arsye, qelizat e tij ndalojnë prodhimin e insulinës në sasinë e duhur, si rezultat i së cilës sheqeri, i cili hyn në trup me ushqim, nuk i nënshtrohet proceseve të ndarjes dhe, në përputhje me rrethanat, nuk mund të përthithet nga qelizat.

Diabeti mellitus i tipit 2 është një sëmundje gjatë zhvillimit të së cilës ruhet funksionaliteti i pankreasit, por për shkak të një metabolizmi të dëmtuar, qelizat e trupit humbasin ndjeshmërinë e tyre ndaj insulinës. Përkundër kësaj, glukoza thjesht pushon së transportuari në qeliza dhe vendoset në gjak.

Por pa marrë parasysh se cilat procese ndodhin në diabet mellitus, rezultati i kësaj sëmundje është një – një nivel i lartë i glukozës në gjak, gjë që çon në probleme serioze shëndetësore.

Komplikimet më të zakonshme të kësaj sëmundje janë kushtet e mëposhtme:

 • hiperglicemia – një rritje e sheqerit në gjak përtej kufijve normalë (mbi 7 mmol / l);
 • hipoglikemia – një ulje e niveleve të glukozës në gjak jashtë intervalit normal (nën 3,3 mmol / l);
 • koma hiperglicemike – një rritje e sheqerit në gjak mbi 30 mmol / l;
 • komë hipoglikemike – një ulje e glukozës në gjak nën 2,1 mmol / l;
 • këmbë diabetike – ndjeshmëri e zvogëluar e ekstremiteteve të poshtme dhe deformimi i tyre;
 • retinopatia diabetike – ulje e mprehtësisë vizuale;
 • tromboflebitis – formimi i pllakave në muret e enëve të gjakut;
 • hipertensioni – rritje e presionit të gjakut;
 • gangrenë – nekroza e indeve të ekstremiteteve të poshtme me zhvillimin e mëvonshëm të një abscesi;
 • goditje dhe infarkt miokardi.
Lexoni artikullin:  Diabeti dhe alkooli dhe abuzimi me drogën

Këto janë larg nga të gjitha ndërlikimet e mbushura me zhvillimin e diabetit për një person në çdo moshë. Dhe për të parandaluar këtë sëmundje, është e nevojshme të dini saktësisht se cilët faktorë mund të shkaktojnë shfaqjen e diabetit dhe cilat masa përfshijnë parandalimin e zhvillimit të tij.

Diabeti tip 1 dhe faktorët e tij të rrezikut

Diabeti mellitus i tipit 1 (T1DM) zbulohet më shpesh tek fëmijët dhe të rinjtë e moshës 20-30 vjeç. Besohet se faktorët kryesorë të zhvillimit të tij janë:

 • predispozita trashëgimore;
 • sëmundjet virale;
 • dehje të trupit;
 • dietë jo e shëndetshme;
 • streset e shpeshta.

Prishja e trashëguar

Në fillimin e T1DM, një predispozitë trashëgimore luan një rol të madh. Nëse njëri prej anëtarëve të familjes vuan nga kjo sëmundje, atëherë rreziqet e zhvillimit të tij në gjeneratën e ardhshme janë afërsisht 10-20%.

Duhet të theksohet se në këtë rast ne nuk po flasim për një fakt të vendosur, por për një predispozitë. Kjo do të thotë, nëse një nënë ose babai është i sëmurë me diabet tip 1, kjo nuk do të thotë që fëmijët e tyre gjithashtu do të diagnostikohen me këtë sëmundje. Predispozita sugjeron që nëse një person nuk ndërmerr masa parandaluese dhe drejton një mënyrë jetese jo korrekte, atëherë ai ka rreziqe të mëdha për t'u bërë diabetik brenda disa viteve.

Sidoqoftë, në këtë rast, duhet të kihet parasysh se nëse të dy prindërit vuajnë nga diabeti menjëherë, atëherë probabiliteti i shfaqjes së tij tek fëmija i tyre rritet ndjeshëm. Dhe shpesh në situata të tilla, kjo sëmundje diagnostikohet tek fëmijët qysh në moshën shkollore, megjithëse ata ende nuk kanë zakone të këqija dhe udhëheqin një mënyrë jetese aktive.

Sëmundjet virale

Sëmundjet virale janë një arsye tjetër pse mund të zhvillohet diabeti tip 1. Veçanërisht e rrezikshme në këtë rast janë sëmundje të tilla si shyta dhe rubeola. Shkencëtarët janë vërtetuar prej kohësh se këto sëmundje ndikojnë negativisht në punën e pankreasit dhe çojnë në dëmtimin e qelizave të tij, duke zvogëluar kështu nivelin e insulinës në gjak.

Duhet të theksohet se vlen jo vetëm për fëmijët e lindur tashmë, por edhe për ata që janë ende në bark. Anydo sëmundje virale që vuan një grua shtatzënë mund të shkaktojë zhvillimin e diabetit tip 1 tek fëmija i saj.

Toksikimi i trupit

Shumë njerëz punojnë në fabrika dhe ndërmarrje që përdorin kimikate, efekti i të cilave ndikon negativisht në punën e të gjithë organizmit, përfshirë funksionimin e pankreasit.

Kimioterapia, e cila është kryer për të trajtuar sëmundje të ndryshme onkologjike, gjithashtu ka një efekt toksik në qelizat e trupit, prandaj, sjellja e tyre gjithashtu disa herë rrit mundësinë e zhvillimit të diabetit tip 1 tek njerëzit.

Lexoni artikullin:  Ne heqim sheqerin nga dieta 8 hapat e nevojshëm

Dietë të gabuar

Kequshqyerja është një nga shkaqet më të zakonshme të diabetit tip 1. Dieta e përditshme e njeriut modern përmban një sasi të madhe të yndyrnave dhe karbohidrateve, e cila vë një ngarkesë të rëndë në sistemin e tretjes, përfshirë pankreasin. Me kalimin e kohës, qelizat e tij dëmtohen dhe sinteza e insulinës është e dëmtuar.

Duhet gjithashtu të theksohet se për shkak të kequshqyerjes, diabeti tip 1 mund të zhvillohet tek fëmijët e moshës 1-2 vjeç. Dhe arsyeja për këtë është futja e hershme e qumështit të lopës dhe të korrave të drithërave në dietën e foshnjës.

Stresi i shpeshtë

Streset janë provokues të sëmundjeve të ndryshme, përfshirë T1DM. Nëse një person përjeton stres, në trupin e tij prodhohet shumë adrenalinë, e cila kontribuon në përpunimin e shpejtë të sheqerit në gjak, duke rezultuar në hipoglicemi. Kjo gjendje është e përkohshme, por nëse ndodh në mënyrë sistematike, rreziqet e diabetit tip 1 rriten disa herë.

Diabeti tip 2 dhe faktorët e tij të rrezikut

Siç u përmend më lart, diabeti mellitus i tipit 2 (T2DM) zhvillohet si rezultat i një uljeje të ndjeshmërisë së qelizave ndaj insulinës. Kjo gjithashtu mund të ndodhë për disa arsye:

 • predispozita trashëgimore;
 • ndryshimet në lidhje me moshën në trup;
 • obeziteti;
 • diabeti gestacional.

Prishja e trashëguar

Në zhvillimin e T2DM, një predispozitë trashëgimore luan një rol edhe më të madh se sa me T1DM. Sipas statistikave, rreziqet e kësaj sëmundje tek pasardhësit në këtë rast janë 50% nëse diabeti tip 2 është diagnostikuar vetëm nëna, dhe 80% nëse kjo sëmundje është zbuluar menjëherë në të dy prindërit.

Ndryshimet në lidhje me moshën në trup

Mjekët e konsiderojnë T2DM një sëmundje të të moshuarve, pasi që tek ata zbulohet më shpesh. Arsyeja për këtë janë ndryshimet që lidhen me moshën në trup. Fatkeqësisht, me moshën, nën ndikimin e faktorëve të brendshëm dhe të jashtëm, organet e brendshme "lodhen" dhe funksionaliteti i tyre është i dëmtuar. Përveç kësaj, me moshën, shumë njerëz pësojnë hipertension, gjë që rrit më tej rreziqet e zhvillimit të T2DM.

trashje

Obeziteti është shkaku kryesor i zhvillimit të T2DM si tek të moshuarit ashtu edhe tek të rinjtë. Arsyeja për këtë është një grumbullim i tepërt i yndyrës në qelizat e trupit, si rezultat i së cilës ata fillojnë të tërheqin energji prej tij, dhe sheqeri bëhet i panevojshëm për ta. Prandaj, me trashje, qelizat ndalojnë thithjen e glukozës, dhe ajo vendoset në gjak. Dhe nëse një person në prani të peshës së tepërt të trupit gjithashtu udhëheq një mënyrë jetese pasive, kjo forcon më tej gjasat e diabetit tip 2 në çdo moshë.

Diabeti gestacional

Diabeti gestacional quhet gjithashtu "diabeti shtatzënë" nga mjekët, pasi zhvillohet pikërisht në kohën e shtatëzanisë. Shfaqja e saj është shkaktuar nga çrregullime hormonale në trup dhe aktivitet i tepërt i pankreasit (ajo duhet të punojë për "dy"). Për shkak të ngarkesave të rritura, ajo lodhet dhe pushon së prodhuari insulinë në sasitë e duhura.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i insulinës me diabet

Pas lindjes, kjo sëmundje largohet, por lë një shenjë serioze në shëndetin e fëmijës. Për shkak të faktit se pankreasi i nënës pushon së prodhuari insulinë në sasinë e duhur, pankreasi i fëmijës fillon të funksionojë në një mënyrë të përshpejtuar, gjë që çon në dëmtimin e qelizave të saj. Përveç kësaj, me zhvillimin e diabetit gestacional, rreziku i obezitetit në fetus është rritur, gjë që gjithashtu rrit rreziqet e zhvillimit të diabetit tip 2.

parandalim

Diabeti është një sëmundje që mund të parandalohet lehtësisht. Për ta bërë këtë, mjafton që vazhdimisht të kryhet parandalimi i tij, i cili përfshin masat e mëposhtme:

 • Ushqimi i duhur. Ushqimi i njeriut duhet të përfshijë shumë vitamina, minerale dhe proteina. Yndyrnat dhe karbohidratet gjithashtu duhet të jenë të pranishëm në dietë, pasi pa to trupi nuk mund të funksionojë normalisht, por në moderim. Sidomos duhet të keni kujdes nga karbohidratet lehtësisht të tretshëm dhe yndyrnat trans, pasi ato janë arsyeja kryesore për shfaqjen e peshës së tepërt të trupit dhe zhvillimin e mëtutjeshëm të diabetit. Sa për foshnjat, prindërit duhet të sigurohen që ushqimet plotësuese të prezantuara janë sa më të dobishme për trupin e tyre. Dhe çfarë muaji mund t'i jepet foshnjës, mund ta mësoni nga pediatri.
 • Jetesa aktive. Nëse e lini pas dore sportin dhe drejtoni një mënyrë jetese pasive, gjithashtu mund të “fitoni” lehtësisht diabetin. Aktiviteti njerëzor kontribuon në djegien e shpejtë të yndyrnave dhe shpenzimin e energjisë, duke rezultuar në rritjen e kërkesës për glukozë të qelizave. Në njerëzit pasiv, metabolizmi ngadalësohet, si rezultat i të cilit rreziqet e zhvillimit të diabetit rriten.
 • Monitoroni rregullisht sheqerin në gjak. Sidomos, ky rregull vlen për ata që kanë një predispozitë trashëgimore për këtë sëmundje, dhe njerëzit që janë "50 vjeç". Për të monitoruar nivelin e sheqerit në gjak, nuk është e nevojshme që vazhdimisht të shkoni në klinikë dhe të bëni teste. Shtë e mjaftueshme vetëm për të blerë një glukometër dhe të bëni teste të gjakut vetë në shtëpi.

Duhet kuptuar që diabeti është një sëmundje që nuk mund të mjekohet. Me zhvillimin e saj, ju duhet të merrni vazhdimisht ilaçe dhe të bëni injeksione insulinë. Prandaj, nëse nuk doni të keni gjithmonë frikë për shëndetin tuaj, drejtoni një mënyrë jetese të shëndetshme dhe trajtoni me kohë sëmundjet tuaja. Kjo është mënyra e vetme për të parandaluar shfaqjen e diabetit dhe për të ruajtur shëndetin tuaj për vitet në vazhdim!

Diabetus Shqipëri