Faktorët kryesorë të rrezikut për diabetin

sëmundja, e cila shoqërohet me një përqendrim të lartë të glukozës në gjak për shkak të mungesës së prodhimit të insulinës në trup, quhet "diabeti mellitus". Insulina hormonale prodhohet nga qelizat pankreatike. Si rezultat i dështimit të këtyre qelizave nën ndikimin e faktorëve të ndryshëm, formohet një sasi e pamjaftueshme e insulinës, e cila çon në zhvillimin e patologjisë.

Faktorët kryesorë të rrezikut për diabetin

Në zhvillimin e sëmundjes, trashëgimia ka një rëndësi parësore. Një faktor themelor në formimin e diabetit tip 1 është një predispozicion gjenetik, në të cilin rast sëmundja transmetohet përgjatë një shtegu recesiv. Diabeti i tipit 2 konsiderohet gjithashtu një faktor rreziku për trashëgiminë. Në këtë rast, ai transmetohet përgjatë rrugës mbizotëruese. Me trashëgimi të dobët, faktorët provokues të rrezikut për diabetin tip 1 përfshijnë:

 • infeksione të ndryshme virale;
 • historia familjare;
 • Raca Kaukaziane;
 • prania e antitrupave në gjak në qelizat ku kryhet prodhimi i insulinës.

Faktorët që çojnë në zhvillimin e llojit të 2 të sëmundjes janë shumë më tepër. Sidoqoftë, këto baza nuk janë një garanci që një person domosdoshmërisht të zhvillojë një patologji.

Shkaqet e diabetit

Për të parandaluar zhvillimin e sëmundjes së sheqerit dhe një prognozë të favorshme të rrjedhës së saj, vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet arsyeve që kontribuojnë në këtë.

Faktorët e rrezikut të diabetit 1:

 • Mbipesha, teprimi i tepërt, konsumimi i tepërt i ëmbëlsirave.
 • Stresi, mbivlerësimi emocional, mënyra e jetesës së ulur, dëmtimet fizike.
 • Hipertensioni, ateroskleroza, sëmundjet akute infektive (kollë e mirë, bajamet, fruthi, fruth i kuq, gripi).
 • Sëmundjet tretëse (pankreatiti, koliti, kolecistiti), mosha e pensionit.
 • Prania e të afërmve të ngushtë të varur nga insulina.

Faktorët e rrezikut të diabetit 2 përfshijnë:

 • Përdorimi i zgjatur i hormoneve seksuale dhe përdorimi i kontraceptivëve që përmbajnë kortikotropinë, estrogjene dhe glukagon.
 • Ndryshimet hormonale në trup për shkak të menopauzës dhe shtatzënisë.
 • Acidi urik në rritje.
 • Lezione vaskulare aterosklerotike.
 • Dështimi i qarkullimit të pankreasit në pleqëri.
 • Prejardhjes amerikane, afrikano-amerikane, aziatike dhe spanjolle.
 • Trashëgim.
 • Rritja e peshës trupore të të porsalindurit (tejkalon 4 kg).
 • Mbipeshë.
 • Stresi, infeksionet, dëmtimet.
Lexoni artikullin:  Hirudoterapia për diabetin si të trajtohet me shushunja

Shkaqet e arteriosklerozës në diabet

Sigurisht, masat parandaluese janë gjithashtu të një rëndësie të veçantë, të cilat parandalojnë zhvillimin e mëtutjeshëm të diabetit dhe efektin e tij në shfaqjen e aterosklerozës. Arsyet kryesore:

 • mosha (njerëzit me diabet janë më të prirur për arteriosklerozë në një moshë më të hershme sesa njerëzit e shëndetshëm);
 • gjinia (diabeti është sëmundja e vetme në të cilën ateroskleroza ndodh në mënyrë të barabartë shpesh si në gra ashtu edhe në burra);
 • hipertensioni arterial së bashku me diabetin rrit incidencën e arteriosklerozës;
 • mbipesha (në shumicën e rasteve, mbipesha shfaqet në diabetikët e tipit 2 dhe lidhet drejtpërdrejt me shkaqet e rrezikut të aterosklerozës, pavarësisht diabetit);
 • aktiviteti fizik (aktiviteti i ulët fizik kontribuon në mbipeshë, duke rritur rrezikun e zhvillimit të ishemisë kardiake në diabetikët);
 • infarkti i miokardit (te pacientët me diabet diagnostikohet më shpesh sesa tek njerëzit e shëndetshëm, dhe vazhdon në një formë më të rëndë).

Shkaku i diabetit tek fëmijët

Fëmijët diagnostikohen me diabet tip 1. Faktorët e rrezikut për diabetin tek fëmijët kryesisht përfshijnë:

 • trashëgueshmëri;
 • pesha më shumë se 4 kg gjatë lindjes;
 • diagnoza e mbipeshes, hipotiroidizmit;
 • sistemi imunitar i dobësuar;
 • sëmundje të një natyre virale, shpesh të përsëritura gjatë gjithë vitit.

Nuancat ushqyese

Dieta për diabetin tip 2 duhet të jetë e ekuilibruar dhe të sigurojë marrjen e të gjitha ushqyesve të domosdoshëm për funksionimin normal të trupit. Patientdo pacient që vuan nga kjo sëmundje duhet të mësojë të numërojë njësitë e bukës për përgatitjen e duhur të dietës së tyre dhe të mbajë rregullisht një ditar ushqyese. Rregulli kryesor nuk është të urie. Për popullsinë femra, kaloritë në ditë duhet të jenë të paktën 1200 kcal, dhe për seksin më të fortë – 400 kcal më shumë. Së bashku me endokrinologun, zhvillohet një dietë e përditshme për secilin person, duke marrë parasysh moshën, peshën e trupit, gjininë dhe profesionin.

Produktet që do të përjashtohen nga dieta:

 • pikante, e tymosur, pikante dhe e kripur;
 • turshi, yndyrore;
 • pasta;
 • ëmbëlsirat;
 • mjaltë;
 • lëngje frutash;
 • frutat: hurmë, banane, rrush;
 • pije alkoolike.
Lexoni artikullin:  Ilaçet hipoglikemike për diabetin tip 2

Rekomandohet të gatuani ushqim me avull, pjekje ose zierje.

Rekomandime të mjekëve të mjekësisë biologjike

Mjekët në këtë fushë të mjekësisë që specializohen në trajtimin e diabetit përshkruajnë pacientët me diabet mellitus tip 2 si rregullisht overeating dhe të trashë, dmth, me faktorë rreziku për diabetin. Shkaku i mbipeshes nuk është vetëm një tepricë e karbohidrateve të rafinuara në ushqim, por edhe një sasi e madhe yndyrnash, proteina, të cilat përpunohen në sheqer me konsum të shtuar. Një sasi e madhe e ushqimit të konsumuar çon në rritjen e funksionit të pankreasit, dhe si rezultat, ai nuk mund të funksionojë normalisht.

Karakteristikat e ushqimit dietë

Dieta e rekomanduar për diabetin mellitus tip 2 duhet të jetë me pak kalori. Preferenca duhet t'u jepet produkteve natyrore:

 • Perime të papërpunuara. Ushqimi i ushqimeve të papërpunuara rrit prodhimin e insulinës dhe përmirëson funksionin pankreatik.
 • Kokrra e plotë Diabetikët gjithashtu kanë nevojë për karbohidrate natyrale të tretshme ngadalë, të cilat gjenden në drithëra të tëra me të lashtat drithëra: tërshëra, meli, hikërror.
 • Fruta. Insulina nuk kërkohet për thithjen e fruktozës, e cila gjendet në fruta të freskëta, kështu që ato indikohen për këtë sëmundje.
 • Ushqimi i proteinave. Produkte të qumështit të bëra vetë: djathë, kefir, kos.

Parandalimi i diabetit tek fëmijët

Nuk ekziston asnjë metodë e garantuar për parandalimin e sëmundjes tek fëmijët dhe adoleshentët, sipas profesionistëve mjekësorë. Sidoqoftë, ekzistojnë disa rregulla që mund të parandalojnë shfaqjen e faktorëve të rrezikut për diabet mellitus ose të përmirësojnë cilësinë e jetës:

 1. Veçanërisht monitorim i kujdesshëm i gjendjes së të porsalindurit në rastin kur të dy ose një prind kanë këtë sëmundje.
 2. Ushqeni qumështin e gjirit të fëmijës tuaj për aq kohë sa të jetë e mundur.
 3. Dieta e fëmijës duhet të ndihmojë në ruajtjen e peshës së trupit në gjendje optimale.
 4. Monitorim i rregullt i sheqerit në gjak.
 5. Zbatimi i qartë i rekomandimeve dhe recetave të mjekut, përfshirë futjen e përgatitjeve për insulinë.
 6. Nëse është e mundur, duke mbajtur një mënyrë jetese aktive.

Diabeti mellitus: faktorët e rrezikut dhe parandalimi

Në mjekësi, ekziston një term i tillë si diabeti i fshehtë, ai karakterizohet nga ndryshime të kthyeshme në metabolizmin e karbohidrateve, por, natyrisht, është gjithashtu një faktor rreziku. Shtë gjatë kësaj periudhe që trajtimi i saktë do të parandalojë zhvillimin e sëmundjes.

Lexoni artikullin:  Terapia e zëvendësimit të testosteronit mundësi dhe perspektivë moderne

Pasi të jetë vendosur një diagnozë, pacientët inkurajohen të ndjekin shkollat ​​e diabetit që mësojnë vetëkontroll, japin rekomandime për ushqimin, parandalimin e komplikimeve, trajtimin dhe informacione të tjera të dobishme. Klasat mësohen nga profesionistë të kualifikuar mjekësorë.

Me trajtimin e duhur dhe pajtueshmërinë e pacientit me të gjitha rekomandimet e mjekut që ndjek, përqendrimi i glukozës në gjak stabilizohet. Sigurisht, diagnoza në raste të tilla nuk hiqet, por rreziku i zhvillimit të komplikimeve serioze është zvogëluar, dhe personi udhëheq një ekzistencë normale.

Një rol të madh në drejtim të parandalimit të sëmundjes dhe faktorëve të rrezikut për diabetin luan përbërësi psikologjik. Fatkeqësisht, jo të gjithë janë në dispozicion për ndihmë nga psikoterapistët për shkak të kostos së lartë të këtij shërbimi. Në raste të tilla, duhet të mësoni të mos bini në gjendje depresive, të shmangni stresin dhe të mos refuzoni ndihmën e të dashurve.

Shumë shpesh me diabet, trupi gjithashtu i nënshtrohet patologjive të tjera të sistemit endokrin dhe kardiovaskular. Kështu që, parandalimi dhe trajtimi i këtyre sëmundjeve është po aq i rëndësishëm sa edhe kontrolli i niveleve të sheqerit.

Parandalimi i diabetit sjell përfitime të mëdha për të gjithë trupin. Dieta, dieta e ekuilibruar, ushtrimi i rregullt, kontrolli i peshës – këto janë masa parandaluese që rekomandohen për sëmundje neurologjike, vaskulare dhe sëmundje të tjera.

Ndërlidhja e ngushtë dhe mirëkuptimi i ndërsjellë ndërmjet pacientit dhe mjekut, si dhe vetë-kontrolli dhe motivimi i pacientit janë çelësi i suksesit. Bashkëpunimi i vazhdueshëm dhe zbatimi i rreptë i recetave të mjekut do të ndihmojë në stabilizimin e përqendrimit të glukozës, domethënë, arritjen e qëllimit të trajtimit.

Kështu, me faktorët ekzistues të rrezikut për diabet mellitus, është e nevojshme të monitorohet glukoza e gjakut në dinamikë dhe të kryhen teste për tolerancën ndaj karbohidrateve, dhe gjithashtu të mos harroni për parandalimin e kësaj sëmundjeje.

Diabetus Shqipëri