Fazat e diabetit

Diabeti mellitus është një sëmundje serioze sistemike që prek më shumë se 20% të popullsisë në botë. Dhe mes tyre nuk janë vetëm të rriturit, por edhe fëmijët. Kjo sëmundje karakterizohet nga mosfunksionimi i pjesshëm ose i plotë i pankreasit, si dhe nga një shkelje e metabolizmit të yndyrës dhe karbohidrateve në trup.

Në varësi të llojit dhe fazës së diabetit, një person mund të ketë sëmundje të ndryshme shoqëruese që komplikojnë trajtimin e sëmundjes themelore dhe përkeqësojnë ndjeshëm gjendjen e përgjithshme të pacientit.

Thelbi i sëmundjes

Diabeti mellitus është një sëmundje, zhvillimi i së cilës provokon një metabolizëm të dëmtuar në trup. Për shkak të metabolizmit të shqetësuar të karbohidrateve dhe ujit, ndodhin keqfunksionime të ndryshme të pankreasit. Qelizat e saj dëmtohen dhe sasia e hormonit (insulinës) e prodhuar prej saj gradualisht po zvogëlohet. Por është insulina që është përgjegjëse për shndërrimin e sheqerit në glukozë. Kur mungesa e tij vërehet në trup, sheqeri fillon të grumbullohet në mënyrë aktive në gjak dhe ekskretohet përmes traktit urinar së bashku me urinën.

Si rezultat i kësaj, qelizat e trupit nuk do të marrin energjinë e nevojshme për funksionimin normal (energjia për ta është drejtpërdrejt glukozë), pushojnë të mbajnë lagështinë në vetvete dhe të vdesin. Rezultati është zhvillimi i sëmundjeve të tjera që mund të çojnë në pasoja të rënda, për shembull, hipertension, goditje në tru, infarkt miokardi, etj.

Sëmundja mund të jetë ose kongjenitale (d.m.th., të zhvillohet në sfondin e një predispozicioni trashëgues) ose të fitohet. Sidoqoftë, ashpërsia e rrjedhës së sëmundjes nuk varet fare nga kjo. Diabetikët në mënyrë të barabartë kanë nevojë për kompensim të insulinës dhe vuajnë nga komplikime. Për më tepër, më e zakonshme prej tyre është retinopatia diabetike (ulur shikimin), këmbën diabetike, aterosklerozën, gangrenën, dështimin e veshkave dhe të tjerët.

Mekanizmi për zhvillimin e diabetit është i kushtëzuar, pasi aktualisht mjekët vetëm pjesërisht e njohin atë. Kjo për faktin se kjo sëmundje ka dy lloje kryesore dhe të dyja ato janë radikalisht të ndryshme nga njëra-tjetra. Sidoqoftë, ekziston i ashtuquajturi indeksi hiperglikemik, i cili merret si bazë për zhvillimin e sëmundjes. Për të kuptuar se çfarë është, duhen thënë dy fjalë për një gjendje të tillë si hiperglicemia, karakteristike për të dy llojet e diabetit.

Hiperglicemia është një gjendje që karakterizohet nga sheqeri në gjak i ngritur. Kjo për faktin se sheqeri që hyn në trup me ushqim nuk përpunohet nga glukoza për shkak të mungesës së insulinës. Në këtë sfond, qelizat fillojnë të vuajnë nga mungesa e energjisë, pasi hormoni ndalon së ndërvepruari me to.

Një shpjegim i tillë i zhvillimit të diabetit shkaktohet nga fakti se hiperglicemia gjithashtu mund të zhvillohet përkundër sfondit të patologjive të tjera, të cilat përfshijnë:

 • hipertiroidizmi (hipertiroidizmi);
 • tumore beninje të gjëndrave mbiveshkore (ato prodhojnë hormone që kanë veti të kundërta të insulinës);
 • aktiviteti i tepruar i gjëndrave mbiveshkore (mund të ndodhë si nën ndikimin e një sfondi hormonal të shqetësuar, ashtu edhe me zhvillimin e sëmundjeve të tjera);
 • cirroza e mëlçisë;
 • somatostatinoma (tumori pankreatik aktiv-hormonal);
 • glukagonoma (një tumor malinj i pankreasit);
 • hiperglicemia kalimtare (karakterizohet me rritje periodike dhe afatshkurtër të sheqerit në gjak).
Lexoni artikullin:  Farë nuk mund të hani me diabet

Meqenëse ekzistojnë shumë kushte në të cilat niveli i glukozës në gjak është jashtë normës, dihet që hiperglicemia e vërtetë është gjendja që shfaqet në sfondin e një shkelje parësore të veprimit të insulinës.

Për këtë arsye, për të bërë diagnozën e saktë, mjekët duhet të kryejnë një ekzaminim të plotë të pacientit për të identifikuar sëmundjet e mësipërme. Nëse gjatë diagnozës u konfirmua prania e tyre, atëherë diabeti në këtë rast është i kushtëzuar dhe i përkohshëm. Shtë shumë e shërueshme, është mjaft e thjeshtë të kryhet terapia e saktë e sëmundjes themelore, pasi pas kësaj rivendoset funksionaliteti pankreatik dhe ndjeshmëria e indeve ndaj insulinës.

Nëse sëmundjet e mësipërme nuk u zbuluan gjatë ekzaminimit të pacientit, kjo mund të tregojë zhvillimin e diabetit mellitus të vërtetë. Sidoqoftë, në këtë rast, për të bërë një diagnozë të saktë dhe për të përshkruar terapi, do të kërkohen disa teste shtesë.

Llojet e diabetit

Siç u përmend më lart, diabeti është i ndarë në dy lloje kryesore – e para dhe e dyta. Do lloj diabeti ka veçoritë e veta dalluese. Për më tepër, edhe trajtimi në fazën fillestare të zhvillimit të tyre ka taktika krejtësisht të ndryshme. Por duhet thënë se me kalimin e kohës, simptomat e sëmundjes bëhen të njëjta për të gjithë, dhe regjimi i trajtimit është i barabartë me të njëjtën gjë – emërimin e terapisë zëvendësuese, e cila nënkupton përdorimin e injeksioneve të insulinës hormonale.

Lloji i diabetit 1

Diabeti mellitus i tipit 1 është një sëmundje në të cilën trupi fillon të shkatërrojë qelizat e veta pankreatike, duke rezultuar në një ndërprerje të plotë të prodhimit të insulinës. Për këtë arsye, kjo sëmundje quhet edhe e varur nga insulina, pasi në mungesë të plotë të insulinës në gjak, sheqeri nuk mund të prishet dhe përthithet në qelizat.

Pacientët të cilëve iu është dhënë kjo diagnozë u përshkruhet terapi zëvendësuese në fazat e hershme të diabetit. Dhe duke qenë se insulina tenton të prishet në traktin gastrointestinal, përdorimi i tij në formën e tabletave është jopraktike sepse nuk do të prodhojë efektin e dëshiruar. Prandaj, pacientët me diabet tip 1 janë të përshkruar injeksione që administrohen nënlëkurë ose intramuskulare dhe menjëherë hyjnë në qarkullimin e gjakut, ku fillojnë të ushtrojnë efektin e tyre terapeutik.

Farë është e rrezikshme për diabetin tip 1? Zhvillimi i saj çon në dekompensimin e pothuajse të gjithë organeve dhe sistemeve të brendshme. Para së gjithash, sistemi kardiovaskular dhe integrimi i lëkurës vuajnë prej tij. Me zhvillimin e tij, rreziqet e zhvillimit të gangrenës, goditjes në tru ose sulm në zemër rriten disa herë.

Lexoni artikullin:  Farë është buka e bletëve propertiesfarë karakteristikash ka ajo dhe çfarë do të ndihmojë në diabetin

Lloji i diabetit 2

Diabeti i tipit 2 konsiderohet një sëmundje e pavarur nga insulina dhe zbulohet kryesisht te njerëzit që vuajnë nga mbipesha në moshën 40 vjeç dhe më të vjetër. Zhvillimi i T2DM është shkaktuar nga fakti se qelizat e trupit përjetojnë një tepricë të ushqyesve dhe gradualisht fillojnë të humbasin ndjeshmërinë ndaj insulinës. Si rezultat i kësaj, ata pushojnë të thithin energji në vetvete dhe glukoza vendoset në gjak.

Në këtë rast, përdorimi i injeksioneve të insulinës është opcionale, pasi pankreasi nuk shqetësohet në zhvillimin e kësaj sëmundje. Për të normalizuar nivelin e sheqerit në gjak, përshkruhet një dietë speciale me karburant të ulët, e cila përjashton ushqimet nga menyja e përditshme e pacientit që kontribuojnë në një rritje të mprehtë të glukozës në gjak. Këto përfshijnë ëmbëlsira të ndryshme, pasta, ushqime të yndyrshme dhe të skuqura, mish të tymosur, etj.

Vetëm nëse ushqimi i duhur dhe ushtrimi i moderuar nuk ndihmojnë dhe ekziston një periudhë e subkompensimit (një përkeqësim i ndjeshëm i mirëqenies dhe funksionit të pankreasit të dëmtuar), ata i drejtohen injeksioneve insulinë.

Faza e zhvillimit të diabetit

Ekzistojnë 4 faza të diabetit, secila prej të cilave ka karakteristikat e veta të rrjedhës së sëmundjes:

 • Faza e parë. Shtë më e lehtë, pasi niveli i sheqerit në gjak normalizohet shpejt me ushqimin e duhur dhe marrjen e ilaçeve për uljen e sheqerit. Por duhet të theksohet se kjo sëmundje diagnostikohet rrallë në këtë fazë të zhvillimit të saj, pasi niveli i sheqerit në gjak nuk kalon 7 mmol / L dhe nuk ekskretohet në urinë. Në të njëjtën kohë, vetë pacienti ndihet mjaft i kënaqshëm dhe nuk vëren simptomat e diabetit.
 • Faza e dytë. Ekziston një rritje e glukozës në gjak përtej 7 mmol / l, ka shenja të komplikimeve. Me zhvillimin e fazës së dytë të diabetit, preken disa organe dhe sisteme. Më shpesh, në këtë fazë të rrjedhës së sëmundjes, vërehet dëmtimi i organeve vizuale, veshkave dhe sistemit vaskular.
 • Faza e tretë. Në këtë fazë të diabetit, niveli i glukozës në gjak rritet në 14 mmol / L dhe fillon të ekskretohet në mënyrë aktive në urinë. Pacienti ka shenja të theksuara të komplikimeve – një përkeqësim të mprehtë të shikimit, mpirje të gjymtyrëve, kërcime të mprehta në presionin e gjakut, etj. Barnat dhe dieta për uljen e sheqerit nuk japin rezultate pozitive, dhe për këtë arsye, injeksionet me insulinë janë përcaktuar tashmë për fazën 3 të diabetit.
 • Faza e katërt. Forma e fundit dhe më e avancuar e sëmundjes, e cila karakterizohet nga një rritje e sheqerit në gjak në kufijtë maksimalë 25 mmol / l dhe më të lartë. Kur kaloni teste, shfaqja e një përqendrimi të lartë të glukozës dhe proteinave në urinë (kjo e fundit normalisht nuk duhet të jetë e pranishme fare). Gjendja e përgjithshme po përkeqësohet. Përveç shikimit të dëmtuar dhe hipertensionit, pacienti diagnostikohet me dështim të veshkave, dhe ulcerat trofike shfaqen në ekstremet e poshtme, të cilat përfundimisht çojnë në zhvillimin e gangrenës. Në këtë rast, dietat, ushtrimet e moderuara dhe ilaçet për uljen e sheqerit nuk japin një rezultat pozitiv. Pacienti detyrohet të "ulet" vazhdimisht në insulinë dhe në mënyrë periodike i nënshtrohet një kursi të trajtimit në një spital.
Lexoni artikullin:  Ilaçet hipoglikemike për diabetin tip 2

Shtë e pamundur të thuhet se sa kohë sëmundja duhet të kalojë nga një fazë në tjetrën, pasi këtu gjithçka varet nga vetë personi dhe qëndrimi i tij për shëndetin e tij. Nëse ai vazhdimisht i përmbahet dietës dhe ndjek të gjitha rekomandimet e mjekut menjëherë pasi të jetë diagnostikuar me diabet, ai lehtë mund të kontrollojë rrjedhën e sëmundjes dhe të parandalojë zhvillimin e komplikimeve në sfondin e tij.

Simptomat kryesore

Diabeti mellitus është një sëmundje që është karakteristike si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit. Shtë shumë e rëndësishme që të identifikohet me kohë zhvillimi i tij në fazën fillestare, pasi mënyra e vetme për të shmangur zhvillimin e komplikimeve në sfondin e saj. Dhe për ta bërë këtë, nëse nuk i dini simptomat kryesore të sëmundjes, është e pamundur.

Shenjat e para të diabetit janë:

 • goja e thatë dhe etja e vazhdueshme;
 • urinim të shpeshtë;
 • kruarje;
 • dobësi e muskujve;
 • një ndryshim në peshën e trupit (si rritja ashtu edhe ulja e tij mund të vërehet);
 • presion të lartë të gjakut;
 • shfaqja në trupin e plagëve dhe pustulave që shërojnë për një kohë shumë të gjatë.

Nëse shfaqen të paktën disa shenja të zhvillimit të sëmundjes, është e nevojshme që menjëherë të filloni matjen e niveleve të sheqerit në gjak dhe të regjistroni rezultatet në një ditar. Nëse ka një rritje të vazhdueshme të treguesve, duhet menjëherë të kërkoni ndihmë nga një mjek. Mos bëni vetë-mjekim në asnjë rast. Mjetet juridike popullore këtu janë akoma joefektive, dhe përdorimi i pahijshëm i ilaçeve vetëm mund të përkeqësojë rrjedhën e sëmundjes.

Trajtimi për diabetin gjithmonë përshkruhet individualisht. Në këtë rast, faktorë të tillë si:

 • lloji i sëmundjes;
 • faza e zhvillimit të patologjisë;
 • mosha e pacientit;
 • prania e sëmundjeve shoqëruese në pacient.

Si rregull, trajtimi i diabetit pa dështim përfshin një dietë të ulët karboni, aktivitet fizik të moderuar, marrjen e ilaçeve për uljen e sheqerit dhe simptomatike. Për mosfunksionimin e pankreasit, përdoren injeksione insulinë.

Përkundër faktit se diabeti është një sëmundje serioze që konsiderohet e pashërueshme, nuk është fjali për një person. Pajtueshmëria me të gjitha rekomandimet e një mjeku do të ndihmojë për të shmangur komplikimet dhe për të udhëhequr një mënyrë jetese të njohur.

Diabetus Shqipëri