Glukoza normale e gjakut, glukoza e ngritur në gjak

Shumica e energjisë së shpenzuar nga një trup i shëndetshëm prodhohet nga oksidimi i glukozës. Burimet kryesore të një lënde të tillë si glukoza janë prishja e niseshtës dhe saharozës, si dhe glikogjenit. Këto substanca mund të vijnë me ushqim, të sintetizuar nga substrate jo karbohidrate si aminoacide dhe laktat. Përmbajtja e glukozës në gjak mund të përcaktohet nga raportet e të gjitha proceseve, si nga përdorimi ashtu edhe nga formimi i tij, të cilat janë nën kontrollin e hormoneve. Këtu, insulina është faktori kryesor hipoglikemik, sepse stimulon transportin e glukozës në vetë qelizat, dhe gjithashtu zvogëlon shkallën e tij në gjak.

Hormonet e tjera, të tilla si kortizoli dhe glukagoni, si dhe hormonet e sekretuara nga gjëndra tiroide dhe adrenalina, mund të shkaktojnë një rritje të glukozës në gjak. Për shkak të kësaj, një efekt hiperglikemik manifestohet. Në procesin e mekanizmave rregullues, niveli i glukozës në gjak mund të luhatet vetëm pak, brenda kufijve normal. Besohet se glukoza nuk duhet dhe nuk mund të ekskretohet në urinë, sepse pas procesit të filtrimit të saj në glomerulat renale, ajo prishet plotësisht në tubula të veçantë, proksimalë. Me një rritje të glukozës në 10 mmol / litër, që është pragu i veshkave për glukozën, ajo fillon të manifestohet në urinë. Glukoza e gjakut matet me anë të testeve laboratorike gjatë diagnostikimit të diabetit. Pacientët të cilët janë diagnostikuar me diabet duhet të jenë të sigurt për të monitoruar se si ndryshon glukoza në gjakun e tyre.

Treguesit nga 3,3 në 5,5 mmol / litër konsiderohen nivele normale të glukozës në gjak. Nëse flasim për përmbajtjen e sheqerit, atëherë tek fëmijët dhe tek të rriturit ky tregues është i njëjtë. Gjatë ditës, vlerat e glukozës mund të ndryshojnë brenda kufijve normal, e gjithë kjo është e lidhur me procese fiziologjike ose me procese në traktin tretës dhe sistemin tretës.

Nëse sheqeri në gjak është rritur për më shumë se 5,5 mmol, e cila quhet hiperglicemia, atëherë kjo mund të tregojë praninë e mundshme të diabetit mellitus, i cili për trupin mund të përballet me pasoja dhe komplikime të tmerrshme.

Lexoni artikullin:  Lart celandine

Vlen të kujtohet se shpesh, për shkak të sëmundjeve të rënda më parë, ose gjatë shtatëzanisë, sheqeri mund të rritet, megjithatë, me kalimin e kohës, ajo shpejt kthehet në normale, pa ndihmë shtesë. Natyrisht, kjo nuk është plotësisht normale, dhe mund të shërbejë si një arsye për zhvillimin e diabetit të mundshëm në të ardhmen, por megjithatë, në një fazë të veçantë kjo nuk është diabeti.

Nëse gjatë kalimit të testeve u konstatua se niveli i glukozës është rritur, atëherë patjetër që duhet të ndaloni përdorimin e karbohidrateve në këtë fazë, si dhe të kontrolloni gjendjen e pankreasit, për të cilën do të duhet të bëni një skanim me ultratinguj dhe të bëni një analizë për të përcaktuar enzimat pankreatike dhe trupat e ketonit në urinë. Sidoqoftë, edhe këtu, një rritje e sheqerit nuk tregon diabetin. Thjesht filloni të ndiqni disa udhëzime ushqimore me një dietë të caktuar dhe rimarrni përsëri analizën pas një periudhe të caktuar. Prania e diabetit mellitus nuk do të dyshojë nëse vlera e glukozës tejkalon 7 mmol / litër.

Me cilat shenja mund të kuptoni se sheqeri në gjak është ngritur?

 1. Gojë e qëndrueshme e thatë
 2. Urinimi i shpejtë, jo karakteristik i mëparshëm, në veçanti, gjatë natës.
 3. Rritja e urinës kur urinoni
 4. Lodhje dhe dobësi, një rënie e mprehtë e performancës
 5. Humbja e peshës plotësohet nga oreksi i shtuar
 6. Shërimi i dobët i plagëve dhe gërvishtjeve
 7. Shfaqja e vlon
 8. Imunitet i reduktuar
 9. Kruajtja e mukozave në të gjithë trupin

Simptomat që u përmendën më lart mund të ndodhin të dyja së bashku dhe ndodhin veçmas. Edhe nëse vëzhgoni disa nga këto shenja, kjo është një arsye e qartë për të menduar. Përveç këtyre shenjave, mund të ndodhin dhimbje koke dhe shikim të njollosur.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus i tipit 2 (jo i varur nga insulina) - shkaqet, simptomat dhe trajtimi i sëmundjes, prognoza

Dietfarë diete duhet të ndiqet me sheqer në gjak / glukozë të lartë?

 1. Kufizoni veten tek karbohidratet, veçanërisht kur bëhet fjalë për karbohidratet e thjeshta, të cilat treten lehtë.
 2. Ulja e konsumit të kalorive. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit me mbipesha.
 3. Ushqimi duhet të jetë i pasur me vitamina
 4. Dieta duhet të respektohet në mënyrë sistematike
 5. Ushqimi duhet të konsumohet në të njëjtat orë, afërsisht gjashtë herë në ditë.
 6. Mos u teproni

Kur zhvilloni një dietë posaçërisht për veten tuaj, duhet të merrni parasysh peshën e trupit, si dhe praninë e mbipeshes ose mungesës së saj. Shtë gjithashtu e nevojshme të merren parasysh sëmundjet shoqëruese, dhe, vetë, një tregues i glukozës. Një faktor i rëndësishëm këtu është lloji i aktivitetit, përkatësisht, konsumi i energjisë. Përkatësisht, ajo merr parasysh tolerancën e trupit ndaj ushqimeve specifike, në veçanti të pjatave për një dietë diabetike.

Cilat ushqime nuk mund të konsumohen me hiperglicemi?

Siç u përmend më parë, para së gjithash, është e nevojshme të kufizoni veten në karbohidrate, të cilat thithen lehtë, dhe gjithashtu absorbohen shpejt. Karbohidratet e tilla përfshijnë sheqerin në vetvete, reçelin dhe ëmbëlsirat, çdo ëmbëltore, rrush dhe fiq. Glukoza në produkte të tilla përmbahet në sasi të mëdha, dhe, si saharoza, ajo shpejt përthithet në gjak direkt nga zorrët, për shkak të së cilës indeksi i glukozës në gjak ngrihet.

Farë duhet të përfshini në dietë për hipergliceminë?

Nuk ka kufizime në vetvete për perimet, të cilat, megjithëse përmbajnë karbohidrate në sasi të ndryshme, megjithatë, përthithja e tyre është më e ngadaltë se ajo e karbohidrateve "sheqer". Kastravecat (por vetëm ato të freskëta), si dhe domatet dhe lakra, kungull i njomë dhe sallata, kungulli, do të jenë veçanërisht të dobishme. Përfshini majdanoz dhe qepë, si dhe kopër. Mundohuni të hani karrota dhe panxhar më shpesh, megjithatë është e rëndësishme të koordinoni konsumin e produkteve të tilla me mjekun tuaj.

Nëse marrim parasysh produktet e furrës, atëherë këtu duhet të japim preferencën tonë përsëri për produktet ku numri i karbohidrateve minimizohet. Kjo është buka me proteina-grurë, si dhe buka me krunde proteina. Këtu, lënda e parë kryesore për përgatitjen e saj është gluteni i papërpunuar – një substancë proteinike që është e pranishme në përbërjen e kokrrave. Pjekja e bukës së tillë, krunde e bërë nga gruri i shtohet përbërjes së saj.

Lexoni artikullin:  Trajtimet për diabet insipidus

Mos i jepni fund përdorimit të thekurit ose bukës së bardhë nga gruri. Nëse mjeku ju këshillon një dietë, për shembull, me një përmbajtje karbohidrate prej 300 gramë, atëherë rreth 130 prej tyre mund të sigurohen me siguri me bukë (grurë ose thekër), por pjesa tjetër e karbohidrateve mund të merret nga perime ose enët e bëra nga drithërat.

Të dobishme për diabetikët do të jenë mollët dhe kokrra të kuqe, supë shëruese nga ijet e trëndafilit dhe pije nga maja, lëngje frutash të bëra në xylitol. Sigurohuni të hani zarzavate.
Përbërja e përafërt e dietës me një shkallë të rritur të glukozës: peshk dhe mish, shpendë, vajra bimore dhe shtazore, djathë dhe vezë, produkte të acidit laktik dhe gjizë, manaferra dhe fruta. Ushqime të tilla do të kufizojnë karbohidratet dhe do të rrisin nivelin e proteinave në gjak.

A është e mundur mjalti për diabetin?

Nëse flasim për përdorimin e mjaltit në sasi të vogla, atëherë mjekët nuk do të shqetësojnë. Norma është rreth tre lugë mjaltë në ditë. Përkundër faktit se një person vuan nga një nivel i rritur i glukozës në gjak, ai duhet të marrë absolutisht të gjitha substancat në mënyrë që të gjitha sistemet e trupit të funksionojnë mirë, dhe pa glukozë kjo është e pamundur.

Diabetus Shqipëri