Glukozë e ulët në gjak

Kërkimi dhe zgjedhja e trajtimit në Rusi dhe jashtë saj

Recipes Ushqimi

dorëzim

Sheqeri i ulët i gjakut

DIETA.RU – Korrik 2007

Një rënie e mprehtë e sheqerit në gjak quhet hipoglicemia dhe shpesh ndodh në ata që përpiqen t'i përmbahen një diete shumë të rreptë kufizuese. Shenjat kryesore të glukozës në gjak të ulët janë: zbehje, djersitje, palpitacione, dridhje, ankth, uri e papritur, ligështim, letargji dhe nervozizëm.

Nivelet e glukozës në gjak rriten, zakonisht si rezultat i ngrënies. Pas ngrënies, sasia e sheqerit në gjak rritet, dhe për këtë arsye pankreasi fillon të prodhojë insulinë. Ky hormon, duke hyrë në gjak, kryen transportin e glukozës në qeliza, ku përdoret ose si burim energjie ose ruhet "në rezervë" në formën e yndyrës. Si rregull, për shkak të insulinës, sasia e sheqerit në gjak kthehet në nivelin e saj të mëparshëm. Sidoqoftë, ndonjëherë ndodh një lëshim i tepërt i hormonit, si rezultat i të cilit përmbajtja e glukozës në gjak bëhet shumë e ulët.

Hipoglikemia shpesh ndodh në pacientët me diabet, të cilët në këto raste rrisin nivelin e tyre të glukozës duke ngrënë diçka të ëmbël. Në njerëzit e shëndetshëm, kjo gjendje nuk ndodh aq shpesh dhe manifestohet në një formë të butë, por nën ndikimin e disa rrethanave, karakteristikave individuale dhe një diete të pazakontë, hiperglicemia mund të manifestohet në një formë të theksuar edhe në ata që nuk vuajnë nga diabeti.

Arsyet kryesore për uljen e sheqerit në gjak janë:

 • Pushime të mëdha midis vakteve. Disa orë pas një vakt të varfër, e gjithë energjia e marrë do të shterojë. Nëse dieta ka shterur tashmë të gjitha rezervat e brendshme, kjo mund të çojë në një rënie të fortë të glukozës në gjak.
 • Pjesë shumë të vogla të ushqimit, konsum shumë të ulët kalori. Në rastet kur pak energji furnizohet me ushqim, niveli i sheqerit mund të bjerë pasi të jetë zhytur e gjithë glukoza nga trupi pa gjurmë (edhe nëse konsumoni ushqim në interval të shkurtër). Në këto raste, hipoglikemia është një sinjal i kequshqyerjes. Për ta parandaluar këtë, rrisni konsumimin e kalorive dhe ndryshoni menunë për të përfshirë më shumë ushqime me një indeks të ulët glicemik.
 • Aktivitete sportive intensive. Gjatë një stërvitje të gjatë, trupi mund të përdorë të gjitha dyqanet në dispozicion të glukozës. Kjo do të shkaktojë simptoma të glicemisë dhe nuk do të mund të vazhdoni më tej klasat. Për të shmangur këtë, atletët konsumojnë karbohidrate në formën e ushqimeve ose pijeve para dhe pas stërvitjes, dhe nganjëherë gjatë.
 • Abuzimi i ëmbëlsirave. Kur hamë diçka të ëmbël dhe niseshte (një produkt me indeks të lartë glicemik), sheqeri në gjak rritet shpejt, duke shkaktuar prodhimin e tepërt të insulinës, i ndjekur nga një rënie e mprehtë e niveleve të glukozës. Pas një euforie të shkurtër të shkaktuar nga një kuti me çokollata ose një pako cookies, vjen dobësia, lodhja, përgjumja dhe dëshira për të përsëritur gjithçka gjithçka përsëri në mënyrë që të rimarrin gjendjen e festës (ushqimet me karburant të lartë rrisin nivelin e serotoninës, e cila është përgjegjëse për ndjenjën e kënaqësisë). Meqenëse një ulje e sheqerit në gjak çon në dëshirën për të ngrënë diçka të ëmbël, ndonjë nga shkaqet e hipoglikemisë mund të çojë në abuzim të ushqimeve me GI të lartë.
 • Konsumi i pijeve të gazuara dhe alkoolike. Pijet e pasura me sheqer mund të rrisin shpejt sheqerin në gjak. Alkooli është i njëjti sheqer, dhe i dehur në stomak bosh, menjëherë hyn në qarkullimin e gjakut me të gjitha pasojat që pasojnë.
Lexoni artikullin:  Normat e sheqerit (glukozës) në gjakun e një adoleshenti

Si të shmangni një rënie të mprehtë të sheqerit në gjak? Ndiqni udhëzimet e thjeshta ushqyese:

  Mundohuni të hani sa më pak ushqime të jetë e mundur me një indeks të lartë glicemik. Si rregull, këto janë karbohidrate të thjeshta, domethënë gjithçka që përmban sheqer dhe miell të bardhë. Smbëlsirat, ëmbëlsirat, donat, sode dhe birra janë veçanërisht tinëzare. Sigurohuni t'i kombinoni ato me ushqime që kanë një indeks të ulët glicemik.
 • Hani karbohidrate me një indeks të ulët glicemik më shpesh. Ata treten më gjatë, ndërsa glukoza futet në qarkullimin e gjakut gradualisht, dhe insulina prodhohet pak nga pak gjatë një periudhe të gjatë kohore. Për shkak të kësaj, nuk ka kërcime të mprehta në sheqerin në gjak dhe nuk ka simptoma të hipoglikemisë, përfshirë urinë e rëndë dhe dëshirën për ëmbëlsirat.
 • Hani rregullisht në pjesë të vogla. Shtë më mirë të rregulloni veten 5-6 vakte në ditë (përkatësisht duke zvogëluar përmbajtjen kalorike të çdo shërbimi).
 • Mos pini duhan, sepse pirja e duhanit ndërhyn në procesin e normalizimit dhe mbajtjes së një niveli të qëndrueshëm të sheqerit në gjak.
 • Mundohuni të ulni konsumimin e kafeinës, e cila stimulon prodhimin e insulinës së tepërt.
 • Mos pini alkool në stomak bosh ose me ushqime me një indeks të lartë glicemik. Pijet alkoolike rrisin shpejt sheqerin në gjak, gjë që mund të shkaktojë hipoglicemi.
 • Hani një pjesë të vogël të karbohidrateve para ushtrimit. Zgjidhni ushqime me një indeks glicemik të ulët ose të mesëm, si dhe karbohidrate komplekse të pasura me fibra.
 • Hani ushqime të pasura me acide yndyrore omega-3. Këto përfshijnë peshk vajor, farat e lirit, farat e kungullit, disa vajra vegjetale, dhe të tjerët. Këto yndyrna ndihmojnë në stabilizimin e niveleve të glukozës në gjak, duke zvogëluar rezistencën ndaj insulinës.
 • Konsumoni ushqime që përmbajnë krom, i cili ndihmon në rregullimin e sheqerit në gjak. Konsumoni rregullisht ushqime deti, mikrob gruri, arra, djathë, si dhe perime dhe fruta, të cilat përmbajnë shumë nga ky element gjurmë.
Lexoni artikullin:  A është e mundur të vendosni shushunjat për diabetin

BARIATRIA është metoda më e efektshme sot në botën e peshës së hollë dhe tërheqjes pas rrallimit.

Ne do të tregojmë të GJITHA rreth operacioneve për humbje peshe + 7-925-750-25-15

Diabetus Shqipëri