Hipoglikemia pa diabet, për cilat arsye shfaqen Simptomat e sulmeve hipoglikemike

Sa për diabetikët, atëherë me siguri secili prej tyre të paktën një herë, por ndjeu fillimin e hipoglikemisë, domethënë një rënie të niveleve të sheqerit nën normale. Dikush me një gjendje patologjike kaloi pothuajse pa gjurmë, por disa zhvilluan një fazë të rëndë – komë që nuk shkon kurrë pa pasoja.

Hipoglikemia është një nga simptomat e diabetit mellitus, si i tipit I ashtu edhe i tipit II. Mund të lindë për shkak të dozave të zgjedhura në mënyrë jo të duhur të ilaçeve që zëvendësojnë insulinën ose sheqerin.

Por në disa raste, mund të ndodhë hipoglikemia pa diabet. Pse po ndodh kjo dhe si të parandalojmë zhvillimin, le të flasim në artikullin tonë.

Në njerëzit e shëndetshëm, hipoglikemia mund të ndodhë mirë.

Isfarë është hipoglikemia?

Hipoglikemia është një gjendje patologjike që ndodh për shkak të një uljeje të përqendrimit të sheqerit në gjak. Nëse një person është diagnostikuar me diabet mellitus, hipoglikemia mund të shfaqet në të kundër sfondit të një tepricë të insulinës hormonale, veprimi i së cilës ka për qëllim thithjen dhe prishjen e glukozës së marrë nga trupi.

Në mënyrë tipike, konfiskimet shoqërohen me:

 • ushqim i dobët;
 • mënyra e gabuar e jetës;
 • marrje e pakontrolluar e barnave zëvendësuese të insulinës;
 • ngarkesa me fuqi të lartë;
 • marrja e ilaçeve të tjera.

Për shkak të zhvillimit të konfiskimeve hipoglikemike, i gjithë trupi, dhe veçanërisht truri, përjeton urinë akute të energjisë. Kur glukoza bie nën 3,3 mmol / L, shfaqet sindroma hipoglikemike, e cila është e rrezikshme për pacientin nëse bie në gjendje kome.

Të gjitha sa më sipër janë të kuptueshme, sepse diabetikët kanë të gjitha parakushtet që trupi të hyjë në një gjendje patologjike. Por a mund të ketë hipoglicemi pa diabet?

Po, mundet, por për njerëzit që nuk kanë diabet, kjo gjendje është e rrallë, dhe koma ndodh edhe më rrallë. Arsyeja mbetet e njëjtë – një ulje e përqendrimit të sheqerit në gjak në kritik.

Ulja e sheqerit në një nivel kritik kontribuon në zhvillimin e komës.

Etiologjia e hipoglikemisë jo diabetike

Në njerëzit pa diabet, si tek njerëzit me diabet, hipoglikemia ndodh në sfondin e disa faktorëve provokues.

 • aktiviteti fizik i zgjatur dhe intensiv;
 • ushqim i varfër ose i rrallë;
 • prania e tumoreve të llojeve të ndryshme (në shumicën e rasteve, kjo është pankreasi);
 • një histori e një diagnoze të dështimit të veshkave ose të mëlçisë;
 • patologjinë e sistemit kardiovaskular;
 • medikamente të rregullta (warfarin, aspirinë, probenicid, etj.);
 • abuzimi i tepruar i pijeve alkoolike.

Warning. Trupi në raste të rralla është i prirur ndaj hipoglikemisë reaktive. Deri më sot, shkencëtarët nuk kanë përcaktuar plotësisht faktorët që provokojnë shfaqjen e një gjendje të tillë. Por një nga provat është lëshimi i hormonit adrenalinë. Shumë janë shumë të ndjeshëm ndaj tij, gjë që çon në shfaqjen e sulmeve hipoglikemike.

Kur ndodhin kushte patologjike për shkak të sintezës së dëmtuar të glukozës dhe dështimit hormonal në trupin e njerëzve të shëndetshëm, shpesh lind pyetja, a është hipoglikemia një diabet mellitus apo jo? Jo, nuk është gjithmonë kështu. Kushtet që zhvillohen në sfondin e niveleve të ulëta të sheqerit tek njerëzit e shëndetshëm mund të ndahen në tre grupe.

Tabela numër 1. Kushtet patologjike që ndodhin te njerëzit e shëndetshëm, në sfondin e përqendrimit të ulët të glukozës në gjak:

shtetПричина
Kushtet patologjike që provokojnë sintezë të pamjaftueshme të glukozës nga qelizat e mëlçisë, muskujt dhe indet dhjamore.
 • mungesa e hormoneve;
 • sindromi hipotalamik-hipofizë;
 • mungesa e enzimës;
 • agjërimit;
 • patologjia e veshkave dhe mëlçisë;
 • abuzimi me alkoolin.
Kushtet që shkaktojnë një rritje të përqendrimit të insulinës hormonale.
 • insulinoma;
 • hipoglikemia tek foshnjat, hiperplazia e qelizave β të ishujve Largenhans;
 • hipoglikemia reaktive;
 • sindromi autoimune hipoglikemike.
Konfiskimet hipoglikemike që ndodhin me një nivel të mjaftueshëm të insulinës.Në veçanti, tumoret e pankreasit.

Një fakt interesant. Në praktikën mjekësore, dallohet një sulm funksional (i rremë) hipoglikemik. Kjo gjendje është karakteristike për personat me çrregullime neuropsikiatrike, ose shfaqet në sfondin e një rënie të mprehtë të niveleve të glukozës, ndërsa treguesi përfundimtar është brenda kufijve normal.

Grupi i parë etiologjik i hipoglikemisë jo diabetike

Kushtet që provokojnë sintezë të pamjaftueshme të glukozës nga qelizat e mëlçisë, si dhe indet e muskujve dhe dhjamit.

Mungesa e hormonit

Kur shfaqet panhypopituitarism (një ulje e hormoneve të hipofizës), ndodh një mosfunksionim funksional i të gjitha organeve periferike endokrine, në veçanti të pankreasit. Kjo çon në mënyrë të pashmangshme në një rënie të nivelit të të gjitha hormoneve, për prodhimin e të cilave janë përgjegjës organet endokrine jofunksionale. Kjo do të thotë, pankreasi fillon në një gjendje të dobësuar për të prodhuar insulinë aq të nevojshme për trupin.

Lexoni artikullin:  Simptomat e diabetit mellitus tip 2, trajtimi dhe ushqimi

Sindromi hipotalamik-hipofizë

Puna e hipotalamusit dhe gjëndrës së hipofizës gjithashtu është e lidhur ngushtë me sintezën e glukozës në trup. Sindroma të tilla përfshijnë:

 1. Debre Marie.
 2. Lawrence Moon Bidel Borde.
 3. Pehkrantsa-Babinski.

Mangësia e enzimës

Mekanizmi i asimilimit dhe prishjes së glukozës në trup ndodh në disa faza, ndërsa për shndërrimin e tij në glukogjenin e substancës energjetike, puna e shumë enzimave është e nevojshme. Përjashtimi i një ose madje disa prej këtyre enzimave mund të shkaktojë një gjendje hipoglikemike.

ngordhje

Shumë shpesh, veçanërisht një seks më i dobët, ata drejtojnë dieta të ndryshme për të hequr qafe peshën e tepërt. Por, për fat të keq, jo të gjitha mënyrat për të korrigjuar ushqimin kanë një efekt të dobishëm në shëndet.

Nëse flasim për urinë afatshkurtër, kjo nuk do të çojë në ndryshime globale, por nëse një person kufizon veten në lëndë ushqyese për një kohë të gjatë, proceset e dëmshme fillojnë në trupin e tij. Rezervat e energjisë së glikogjenit asgjësohen shpejt, ndërsa niveli i sheqerit nuk rimbushet nga asgjë, pra sulmet hipoglikemike tek njerëzit e shëndetshëm.

Refuzimi i ushqimit mund të provokojë një sulm hipoglikemik.

Shtë e rëndësishme. Hipoglikemia mund të ndodhë tek gratë gjatë shtatëzënësisë në tremujorin e tretë. Kjo periudhë karakterizohet nga konsumi i lartë i energjisë nga trupi, mekanizmat kompensues dhe glikogjeni janë varfëruar shpejt, dhe kjo, nga ana tjetër, çon në një rënie të niveleve të sheqerit. Për të përjashtuar një gjendje të mundshme patologjike për gratë shtatzëna, veçanërisht në muajt e fundit, kërkohet që rregullisht të bëhen teste gjaku dhe urina.

E njëjta gjë mund të thuhet për atletët. Me rritjen e aktivitetit fizik, i cili zgjat një kohë të gjatë, trupi në mënyrë kritike ka nevojë për rimbushje të energjisë. Me rraskapitje të plotë të glikogjenit nga muskujt, niveli i sheqerit fillon të bie me shpejtësi.

Patologjia e mëlçisë dhe veshkave

Në një trup të shëndetshëm, veshkat kryejnë shumë funksione të rëndësishme. Dy më të rëndësishmet prej tyre janë:

 • sinteza e glukozës për shkak të glukoneogjenezës;
 • prodhimi i një enzime insulinazë të përfshirë në prishjen e insulinës hormonale.

Me shfaqjen e dështimit renal, këto funksione shtypen, gjë që provokon zhvillimin e hipoglikemisë.

Mëlçia ka aftësinë të grumbullojë glikogjen në vetvete dhe ta përdorë atë kur është e nevojshme. Me shkatërrimin e më shumë se 80% të qelizave të mëlçisë, këto aftësi ulen, gjë që çon në mënyrë të pashmangshme në një ulje të përqendrimit të glukozës.

Ekziston një listë e patologjive të mëlçisë që provokojnë një rënie të niveleve të sheqerit:

 • nekroza e indeve të mëlçisë;
 • hepatiti akut viral;
 • patologjitë onkologjike të mëlçisë;
 • Sëmundja e Reye
 • Sindromi HELLP.

Hipoglikemia e alkoolit

Pijet alkoolike përmbajnë etanol, i cili shtypë sintezën e glukozës në mëlçi. Kur gëlltitet, etanoli shpërndahet në acetaldehid, enzima e dehidrogjenazës së alkoolit kontribuon në këtë.

Por kjo enzimë mund të kryejë funksionet e saj vetëm në prani të dinukleotidit të koenzimës nikotinamidine. Nëse abuzoni me pijet alkoolike, kjo koenzimë fillon të konsumohet me shpejtësi, ndërsa etanoli mbetet i pandryshuar dhe ndikon negativisht në qelizat e mëlçisë.

Konsumi i tepruar i alkoolit është një parakusht për uljen e niveleve të sheqerit.

Hipoglikemia alkoolike në raste të shpeshta zhvillohet gjatë natës, kur pas argëtimit me stuhi trupi mori të gjitha rezervat e mundshme të koenzimës. Sigurisht, e gjithë kjo është e natyrshme për alkoolistët e rëndë, por mundësia e hipoglikemisë së natës në njerëz plotësisht të shëndetshëm nuk përjashtohet. Për shembull, nëse pinin pije që përmbajnë alkool në stomak bosh.

Grupi i dytë etiologjik i hipoglikemisë jo diabetike

Kushtet që shkaktojnë një rritje të përqendrimit të insulinës.

insulinoma

Insulinoma është një inflamacion aktiv i hormoneve të qelizave β të pankreasit, i cili në shumicën e rasteve është vendosur në bishtin e një organi. Karakteristika kryesore e gjendjes patologjike është sekretimi i tepërt i insulinës hormonale, dhe siç e dini, insulina e tepërt është një rrugë e drejtpërdrejtë për fillimin e hipoglikemisë. Sulmet hipoglikemike shfaqen në veçanti në stomak bosh.

Për arsye mjekësore, insulinoma është vetëm në raste të rralla malinje.

Hipoglikemia dhe hiperplazia e qelizave β tek foshnjat

Kjo gjendje patologjike në foshnjat karakterizohet nga një rritje në numrin e qelizave β në pankreasit, si rezultat i së cilës rritet sinteza e insulinës. Ky proces quhet edhe hipoglikemia neonatale.

 • nezidioblastosis kongjenitale (rritje e përmbajtjes së insulinës me një natyrë kongjenitale);
 • Sindroma Beckwith-Wiedemann;
 • eritroblastoza fetale (anemi hemolitike).

Përveç arsyeve të mësipërme për shfaqjen e hipoglikemisë tek të porsalindurit, rreziku i një gjendje patologjike shfaqet nëse nëna e fëmijës diagnostikohet me diabet mellitus. Por në këtë rast, hipoglikemia është e përkohshme, e njëjta gjë vërehet edhe gjatë lindjes së bebeve të parakohshme, binjakëve me peshë të ulët, ose në prani të çrregullimeve të zhvillimit intrauterine.

Lexoni artikullin:  Patogjeneza, shenjat dhe trajtimi i diabetit steroide

Në foshnjat e parakohshme, rreziku i hipoglikemisë rritet.

Konfiskimet reaktive të hipoglikemisë

Hipoglicemia reaktive afatshkurtër mund të ndodhë tek njerëzit e prirur për hiperinsulinizëm. Kjo do të thotë, me marrjen e produkteve që përmbajnë një indeks të lartë glicemik, sinteza e hormonit rritet ndonjëherë, gjë që ndihmon në uljen e përqendrimit të sheqerit në gjak. Ky mekanizëm quhet hipoglikemia alimentare.

Nëse bëhen vëzhgime, mund të theksohet se niveli i glukozës rritet 30-60 minuta pas ngrënies së ushqimeve. Një person ka shenjat e para alarmuese të hipoglikemisë. Trupi reagon ndaj kësaj duke lëshuar hormonet konstante që depozitojnë energji (glikogjen) në mëlçi.

Grupi i rrezikut për sulme reaktive të hipoglikemisë përfshin njerëzit që janë të predispozuar ndaj diabetit (prediabetes), toleranca e tyre ndaj glukozës tashmë është e dëmtuar. Personat të cilët kanë bërë operacione në stomak, gjithashtu janë në rrezik. Për të përcaktuar shkallën e tolerancës lejon testin e tolerancës së glukozës. Kur konfirmojnë dyshimin, pacientë të tillë duhet të përmbahen nga marrja e ushqimeve me shumë karbele.

Konfiskimet autoimune hipoglikemike

Hipoglikemia autoimune në raste të rralla ndodh në individë pa një diagnozë të diabetit, por me antitrupa ndaj insulinës aktive. Ajo zhvillohet në sfondin e prishjes spontane të komplekseve autoimune, pas së cilës një sasi e madhe e insulinës lëshohet në gjak.

Grupi i tretë etiologjik i hipoglikemisë jo diabetike

Konfiskimet hipoglikemike që ndodhin me një nivel të mjaftueshëm të insulinës.

Me normën e insulinës, konfiskimet hipoglikemike shfaqen mjaft rrallë, megjithatë, ekzistojnë disa arsye që kontribuojnë në gjendjen patologjike:

 • neoplazmat që nuk shoqërohen me pankreasit;
 • metabolizëm i dëmtuar i acideve yndyrore të etiologjisë kongjenitale;
 • mungesa e karnitinës (një substancë e ngjashme me vitaminën e prodhuar nga qelizat e mëlçisë që ndihmon në normalizimin e proceseve metabolike).

Prania e neoplazmave provokon një mosfunksionim në punën e të gjithë organizmit, duke çuar në një ulje të niveleve të glukozës.

Etiologjia e zhvillimit të hipoglikemisë në diabetikët

Ajo që është hipoglikemia në diabet është e njohur për të gjithë ata që kanë hasur në këtë diagnozë të pakëndshme. Në raste të shpeshta, hipoglikemia zhvillohet në pacientët me një tepërt të insulinës.

Faktorët e mëposhtëm mund të shërbejnë si pasojë e kësaj gjendje:

 • marrje e pakontrolluar e ilaçeve për uljen e sheqerit dhe insulinës që zëvendësojnë;
 • ushqim me cilësi të dobët dhe jo të rregullt.

Tabela numër 3. Etiologjia e hipoglikemisë në diabetikët e lidhur me terapinë me ilaçe:

Faktori etiologjikПричина
Një mbidozë e ilaçeve.
 • doza e futur gabimisht e ilaçeve që zëvendësojnë insulinë (mungesa e kontrollit të sheqerit në gjak, pasaktësia e treguesve të glukometrit, gabimi i llogaritjes për shkak të mungesës së vetëdijes);
 • mosfunksionim i stilolapsit të shiringës që injekton;
 • mbidozë e qëllimshme me qëllim të vetëvrasjes.
Ndryshimi në efektin e ilaçeve për uljen e sheqerit.
 • ndryshimi i injeksioneve të insulinës në një lloj tjetër (për shembull, kalimi nga insulina me veprim të gjatë në insulinë me veprim të shkurtër);
 • prania e dështimit të veshkave ose të mëlçisë, e cila çon në sekretim të vonuar të insulinës nga trupi;
 • injeksion intramuskular (administrohet saktë nënlëkuror);
 • ndryshimi i vendit të injektimit;
 • lëvizjet e masazhit në vendin e injektimit (forconi efektin e ilaçit).
Rritja e ndjeshmërisë së indeve ndaj insulinës.
 • ngarkesa të zgjatura dhe të shpeshta të energjisë;
 • lindja e parakohshme;
 • mosfunksionimi i gjëndrës mbiveshkore, hipotalamusit, ose gjëndrës së hipofizës.

Warning. Besohet se injeksioni në muskulin e gjymtyrëve ngadalëson efektin e ilaçit.Pra, një ndryshim në vendin e injektimit mund të provokojë hipoglikeminë.

Përveç faktorëve etiologjikë të ilaçeve, shenjat e hipoglikemisë në diabet shfaqen kundër sfondit të kequshqyerjes.

Këta faktorë përfshijnë:

 • marrje e parakohshme e ushqimit;
 • marrje e pamjaftueshme e karbohidrateve në trup;
 • aktivitete fizike të paplanifikuara që kryheshin pa konsumuar një sasi të mjaftueshme të karbohidrateve;
 • marrja e një sasie të madhe alkooli;
 • përpjekjet për të humbur peshë pa diskutuar me një mjek për uljen e dozës së insulinës ose tabletave për uljen e sheqerit;
 • mungesa e enzimave tretëse, gjë që çon në thithjen e dobët të ushqimit të konsumuar (sindromi i malabsorbimit);
 • një ndryshim në dietën e zakonshme që lidhet me shtatzëninë dhe ushqyerjen me gji.

Gjatë ushqyerjes me gji, një grua duhet të ndryshojë dietën e saj, por sigurohuni që ta koordinojë atë me mjekun që merr pjesë.

Besohet se nëse një diabetik merr në mënyrë sistematike tableta për uljen e sheqerit ose bën injeksione në insulinë, atëherë ai ka konfiskime hipoglikemike 1-2 herë në javë, dhe se ky është një reagim plotësisht natyral i trupit. Po, me të vërtetë kjo është e mundur për shkak të faktit se ilaçet hipoglikemike për diabetin tip 2 në shpesh raste janë baza e terapisë, dhe kur ato merren, nivelet e sheqerit në gjak duhet të monitorohen vazhdimisht.

Lexoni artikullin:  Tabela e moshës së nivelit të sheqerit në gjak (niveli i glukozës)

Nëse ndiqni të gjitha rekomandimet dhe emërimet e diabetologut tuaj, atëherë sulmet e hipoglikemisë do të ndodhin shumë më rrallë dhe kanë karakter sipërfaqësor.

Manifestimet klinike të hipoglikemisë

Simptomat e hipoglikemisë në diabet mund të ndahen në dy faza:

 • shenjat fillestare;
 • zhvillimi i komës.

Tabela Nr.4. Shenjat e hipoglikemisë:

Faza e hipoglikemisëСимптомы
Faza fillestare
 • zbehja e lëkurës;
 • djersitje në rritje;
 • rritje e rrahjeve të zemrës;
 • dridhje në trup;
 • ndjenjën e urisë së rëndë;
 • mungesa e përqendrimit;
 • ankth pa shkak, acarim;
 • të përzier;
 • marramendje.
Ulja e sheqerit në një nivel kritik (zhvillimi i komës hipoglikemike)
 • dobësi e rëndë e muskujve;
 • dhimbje koke, vjellje, marramendje;
 • frikë pa shkak;
 • shqetësime në sjellje dhe të folur;
 • vizion i paqartë;
 • mungesa e koordinimit të lëvizjeve;
 • dridhje e rëndë në trup;
 • konvulsionet;
 • zalisur.

Këshilli. Kur shfaqen simptomat fillestare, duhet të hani sa më shpejt diçka të ëmbël, lehtësisht të tretshme nga sistemi tretës (një copë sheqer, çokollatë, një simite, një pije e ëmbël).

Nëse një diabetik ka shenja të një sulmi akut të hipoglikemisë, kjo do të thotë që koma tashmë është shumë afër. Në këtë rast, duhet të mbështeteni vetëm në ndihmën e mjekëve.

Edhe kur pacienti tërhiqet nga koma, pasojat e rënda nuk përjashtohen, më globale janë çrregullimet cerebrale deri në shfaqjen e çmendurisë (çmenduri).

Të metat nga një sulm i hipoglikemisë do të thotë zhvillimi i një gjendje kome.

Vlen të thuhet se të gjitha shenjat e një gjendje patologjike nuk shfaqen në të njëjtën kohë, ndërsa në të njëjtin pacient çdo sulm i hipoglikemisë mund të shoqërohet me simptoma të ndryshme.

Gjëja më e rrezikshme që mund të jetë është një humbje e papritur e vetëdijes pa shenja të mëparshme. Shtë shumë e vështirë të shpëtosh pacientë të tillë, sepse zbehje nënkupton hipoglikeminë e rëndë dhe komën e ngushtë.

Rreziku i një situate të tillë lind në prani të faktorëve të mëposhtëm:

 • ulur rregullisht përqendrimin e glukozës në gjak;
 • kohëzgjatja e diabetit;
 • pleqëria e pacientit;
 • sulme të shpeshta të hipoglikemisë, të cilat me kalimin e kohës nuk ndjehen aq të ndritshme.

Shtë e rëndësishme. Në prani të të gjitha parakushteve për sulme të rënda hipoglikemike, pacientët e tillë nuk duhet të kryejnë punën nga e cila varet jeta dhe shëndeti i njerëzve të tjerë. Për shembull, nuk lejohen të drejtojnë automjete ose të mbajnë pozicionin e punëtorit mjekësor.

Ndihma e parë për hipoglikeminë

Sulmet hipoglikemike mund të ndodhin në gjendje të butë, të moderuar dhe të rëndë (komë). Ju mund të dalloni ashpërsinë e figurës klinike duke përcaktuar nivelin e glukozës.

Tabela Nr. 5. Ashpërsia e hipoglikemisë dhe niveli i sheqerit:

Shkalla e ashpërsisëNiveli i sheqerit, mmol / L
i lehtë3,3
Mesatare2,7
peshëPër të ndaluar një sulm të hipoglikemisë së butë, mjafton që menjëherë të hani diçka të ëmbël, trupit do ju duhen vetëm 20 gram karbohidrate të thjeshta:
 • lëng frutash i ëmbël – 150 gram;
 • një filxhan çaj të ngrohtë me 2 lugë sheqer;
 • kajsi të thata ose prunes – 6 feta;
 • karamele ose një copë çokollatë.

Duhet të themi menjëherë se nuk rekomandohet të konsumoni karbohidrate komplekse (sanduiç, qull, biskota, qumësht), pasi ato thithen nga trupi për një kohë të gjatë.

Warning. Për të ndaluar sulmin, ju nuk mund të hani shumë të ëmbël, pasi kjo mund të ndikojë në një kërcim të fortë të sheqerit mbi normalen, i cili gjithashtu mund të shkaktojë një sulm, por tashmë hiperglicemia.

Me zhvillimin e ashpërsisë së moderuar të hipoglikemisë (niveli i sheqerit – 2,7 mmol / l), algoritmi i mëposhtëm i veprimeve është i nevojshëm:

 1. Matni nivelin e glukozës.
 2. Hani disa ushqime të ëmbla (cilat, ato që përmendëm më lart).
 3. Pas 20 minutash, matni përsëri nivelin e sheqerit.
 4. Nëse pas 2 kontrolleve glukoza nuk është kthyer në normale, konsumoni akoma 20 gram karbohidrate të shpejta.
 5. Pas 20 minutash të tjera, kontrolloni glukozën në gjak.

Kryeni veprime derisa niveli i glukozës të normalizohet plotësisht.

Dido diabetik i varur nga insulina duhet të ketë një glukometër, kjo ju lejon të përcaktoni shpejt nivelin e sheqerit.

Forma e rëndë e hipoglikemisë kërkon domosdoshmërisht ndihmën e mjekëve. Para se të arrijë ambulanca, nëse pacienti është i vetëdijshëm, ai duhet të hajë 20 gram karbohidrate të shpejtë. Zakonisht, me kontakt me kohë me një institucion mjekësor, pacienti nxirret shpejt nga koma.

Shtë shumë e rëndësishme që diabetikët të monitorojnë shëndetin e tyre dhe të monitorojnë rregullisht nivelin e glukozës. Kur ndodhin konfiskime hipoglikemike, më shumë se 1-2 herë në javë, një taktikë e ndryshme e terapisë është dakorduar me mjekun, mbase ai do të përshkruaj një dozë të ndryshme të insulinës ose ilaçeve hipoglikemike.

Diabetus Shqipëri