Hipoglikemia si ta njohim me kohë dhe çfarë të bëjmë

Uria e fortë, djersitja dhe duart e dridhura. Sigurohuni që të konsultoheni me një mjek nëse keni simptoma të tilla. Ato mund të tregojnë një nivel të ulët patologjikisht të sheqerit – hipoglikemia, e cila mund të rezultojë në gjendje kome. Si të njohim në kohë simptomat e hipoglikemisë, dhe çfarë të bëni për të shmangur komplikimet?

Isfarë është hipoglikemia?

Burimi kryesor i energjisë për trupin është glukoza. Formohet nga prishja e karbohidrateve, dhe më pas thithet në zorrë në gjak, i cili bart glukozën në qeliza. Ai ka evoluar në mënyrë që niveli i glukozës në gjak të ruhet në nivelin e 3,3 mmol / litër ose më shumë. Kjo është jetike për sigurimin e energjisë së indeve. Nëse, për një arsye ose një tjetër, niveli i glukozës bie nën 3,3 mmol / litër, atëherë po flasim për hipoglikeminë, e cila çon në sindromën hipoglikemike. Ky është një kompleks i simptomave që zhvillohet për shkak të një çekuilibri në sistemin e ruajtjes së niveleve normale të glukozës në plazmë.

Vlen të përmendet se hipoglikemia relative është folur tashmë në një nivel sheqeri prej 3,9 mmol / litër [1]. Tashmë në këtë përqendrim, trupi kalon në një mënyrë të kundër-rregullimit – mekanizma mbrojtës kundër një rënie të mëtejshme të niveleve të glukozës. Në këtë rast, vërehet një ulje e sekretimit të insulinës hormonale, si dhe një rritje e nivelit të hormoneve që rrisin sheqerin në gjak. Këto janë glukagon, adrenalinë, hormoni i rritjes dhe kortizoli.

Shkaqet e hipoglikemisë tek njerëzit e shëndetshëm

Vini re se një person i shëndetshëm pothuajse kurrë nuk pëson hipoglicemi. Kjo është e mundur vetëm me tre gjendje fiziologjike – shtatzëni, ushtrim fizik i zgjatur dhe intensiv dhe uria e zgjatur.

Gjatë shtatëzanisë, hipoglikemia shkaktohet nga fakti se një pjesë e ushqyesve të nënës është e nevojshme për zhvillimin e foshnjës, gjë që zvogëlon nivelin e glukozës në gjak. Nga ana tjetër, u zbulua se gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë, një grua rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës. Në lidhje me këtë, në një studim, u tregua qartë se incidenca e hipoglikemisë në tremujorin e parë të shtatëzanisë rritet për 3 herë, krahasuar me periudhën para konceptimit. Kjo është veçanërisht e vërtetë për gratë shtatzëna me diabet mellitus tip 2 [XNUMX].

Gjatë ushtrimit fizik, muskujt kryesisht ushqehen me glukozë në gjak, dhe më pas vjen radha e glukogjenit – polisakaridit, i cili shërben si karbohidrat kryesor rezervë në mëlçi. Kur konsumohen edhe dyqanet e glikogjenit, në një situatë të tillë trupi fillon të përjetojë mungesë të glukozës.

Lexoni artikullin:  Ushqyerja për diabetin tip 2

Hipoglikemia në diabet dhe sëmundje të tjera

Siç u përmend më lart, tek njerëzit e shëndetshëm, një gjendje hipoglikemike ndodh jashtëzakonisht rrallë. Më shpesh, nivelet patologjikisht të ulëta të sheqerit vërehen te pacientët me diabet mellitus me një mbidozë të insulinës ose tabletave për uljen e sheqerit. Këtu janë shkaqet kryesore të hipoglikemisë në pacientët me diabet mellitus:

 • Një mbidozë e insulinës dhe analogeve të saj. Për më tepër, një mbidozë e tillë mund të jetë e vetëdijshme ose e pavetëdijshme.
 • Mbidozimi (i vetëdijshëm ose i pavetëdijshëm) i barnave hipoglikemike.
 • Marrja e pamjaftueshme e ushqimit ose marrja e ushqimit përgjatë terapisë për uljen e sheqerit.
 • Aktiviteti fizik në sfondin e terapisë për uljen e sheqerit pa marrje shtesë të karbohidrateve.
 • Pritja e pijeve alkoolike.
 • Terapia e përhershme hipoglikemike në zhvillimin e dështimit të veshkave ose të mëlçisë.

Mekanizmi i zhvillimit të hipoglikemisë në abuzimin e pijeve alkoolike është i lidhur pazgjidhshmërisht me karakteristikat e metabolizmit në mëlçi. Gjë është se me ushtrimin fizik ose urinë e zgjatur, glukoneogjeneza aktivizohet në trup – rruga metabolike në të cilën formohet glukoza. Kjo është një "jastëk sigurie" i tillë që është zhvilluar evolucionarisht dhe përdoret për mungesë të ushqyesve, në veçanti të karbohidrateve. Për formimin e glukozës, kërkohet substanca NAD, e cila konsumohet gjatë metabolizmit të alkoolit në mëlçi. Për këtë arsye, për shkak të mungesës së substancës, NAD gjatë dehjes nga alkooli gjithashtu pengon glukoneogjenezën, e cila me uri të zgjatur, diabeti mellitus dhe një ushtrim fizik i konsiderueshëm mund të jetë kritik.

Hipoglicemia e shkaktuar nga droga

Përveç insulinës, ilaçet e tjera gjithashtu mund të shkaktojnë hipoglicemi, e cila në një mënyrë ose në një tjetër ndikon në pjesë të ndryshme të metabolizmit të karbohidrateve. Ilaçet e tilla përfshijnë salicilate (p.sh. aspirinë), ilaqet kundër depresionit, antihistaminet, beta-bllokuesit dhe disa ilaçe anti-inflamatore.

Llojet e hipoglikemisë

Dallohen më shumë se 50 lloje të ndryshme të hipoglikemisë, në varësi të një parametri të veçantë [3]. Sidoqoftë, sipas kohës së paraqitjes, dallohen dy forma kryesore të kësaj gjendje:

 • Hipoglikemia që shfaqet në stomak bosh (agjërimi ose agjërimi). Ky është një nivel i ulët sheqeri që shfaqet në stomak bosh.
 • Hipoglicemia postprandiale – ndodh 2-4 orë pas vaktit.

Hipoglikemia e agjërimit shkaktohet nga sëmundjet dhe kushtet e mëposhtme:

 • Hiperinsulinizmi është një sekretim i rritur i insulinës hormonale. Kjo gjendje vërehet në sëmundje të tilla si insulinoma ose hiperplazia e aparatit izolues të pankreasit.
 • Hipoglicemia toksike për shkak të një mbidozimi të insulinës, alkoolit ose substancave të tilla si pentamidina dhe kininina.
 • Dështimi i veshkave, hepatike ose zemra.
 • Pamjaftueshmëria hormonale. Për shembull, mund të jetë mungesa e hormonit të rritjes ose insuficenca adrenale.
 • Disa lloje të tumoreve të mëlçisë dhe gjëndrave mbiveshkore.

Hipoglikemia postprandiale ndodh më pas çrregullimet e mëposhtme:

 • Sindroma hipoglikemike postprandiale (përfshirë idiopatinë) – zhvillimi i simptomave të hipoglikemisë 1-2 orë pas një vakt.
 • Shkelja e lëvizshmërisë së zorrëve.
 • Mangësi ose defekt i enzimave të përfshira në metabolizmin e karbohidrateve. Për shembull, mund të jetë galaktozemia (një defekt në enzimë që zbërthen galaktozën) ose intolerancë fruktoze.
 • Sëmundja e Hirt është një sindromë autoimune e insulinës. Ky është një sindrom klinik në të cilin gjendja e hipoglikemisë është e kombinuar me mbiprodhimin e insulinës dhe një nivel të lartë të antitrupave ndaj insulinës.
Lexoni artikullin:  Në mbrëmje, sheqeri në gjak është normal, ndërsa në mëngjes është ngritur pse ndodh kjo

Simptomat e hipoglikemisë

Nivelet e ulëta të glukozës ndikojnë menjëherë në gjendjen e një numri organesh dhe sistemesh. Një nga të parët që i përgjigjet mungesës së glukozës është truri, i cili ka nevojë për rreth 120 gram karbohidrate në ditë për funksionimin normal.

Në varësi të simptomave, hipoglikemia mund të jetë e butë dhe e rëndë. Hipoglikemia e butë shprehet nga djersitja, nervozizmi, dobësia, palpitacionet, dridhjet dhe një ndjenjë e fortë e urisë. Kjo ndodh për arsyen që, me një ulje të sheqerit në gjak, stimulon sekretimin e adrenalinës në gjëndrat mbiveshkore. Ky hormon ndihmon në largimin e glukozës në gjak nga ruajtja e karbohidrateve në mëlçi dhe muskuj. Simptomat e hipoglikemisë së butë ndodhin kur sheqeri në gjak është deri në 2,2 mmol / L.

Nëse përqendrimi i glukozës bie nën 2,2 mmol / L, atëherë zhvillohet hipoglikemia e rëndë, që rezulton në marramendje, dhimbje koke, të folur të njollosur, konfuzion, shikim të paqartë dhe humbje të vetëdijes (koma hipoglikemike). Këto simptoma ndodhin për shkak të faktit se në përqendrime të tilla sheqeri në gjak, furnizimi i glukozës në tru është ndërprerë.

E rëndësishme: pandjeshmëria ndaj hipoglikemisë

Si rregull, diabetikët menjëherë vërejnë simptoma të hipoglikemisë, dhe për raste të tilla ato gjithmonë kanë një lloj ëmbëlsie në dorë për të ndaluar këtë gjendje. Sidoqoftë, në disa raste, pacienti mund të pësojë pandjeshmëri ndaj hipoglikemisë. Për shembull, me stresin dhe marrjen e alkoolit, aftësia e një personi për të njohur simptomat e niveleve të ulëta të sheqerit në kohën e duhur zvogëlohet. Përveç kësaj, pandjeshmëria ndaj hipoglikemisë mund të zhvillohet te njerëzit me diabet për shumë vite.

Rreziku i pandjeshmërisë ndaj hipoglikemisë është se në këtë kohë një person mund të kryejë veprime të njohura për të, për shembull, të drejtojë një makinë, pa e kuptuar se ai mund të humbasë vetëdijen brenda disa minutave.

Diagnoza e hipoglicemisë

Diagnoza e hipoglikemisë, si rregull, nuk shkakton ndonjë vështirësi. Për këtë, kryhet një test gjaku për sheqerin. Nëse niveli i ulët i sheqerit shoqërohet me simptoma tipike të hipoglicemisë, atëherë hipoglikemia përcaktohet mbi këtë bazë.

Nëse hipoglikemia ndodh disa herë në një person pa diabet, atëherë mund të shfaqen vështirësi me përcaktimin e shkakut të vërtetë të kësaj gjendje, pasi, siç u përmend më lart, një nivel i ulët i sheqerit mund të shkaktojë një numër sëmundjesh. Prandaj, në këtë rast, mund të kërkohen studime shtesë.

Lexoni artikullin:  Sheqeri kritik në gjak rreziku i vdekshëm

Tofarë duhet të bëni me hipoglikeminë

Nëse vëreni simptoma të hipoglikemisë, gjëja e parë që duhet të bëni është të matni nivelin e sheqerit tuaj me një glukometër të lëvizshëm. Nëse nuk keni mundësinë për të matur sheqerin, por keni besim në simptoma, atëherë vazhdoni të ndaloni hipoglikeminë, pa matur nivelin e sheqerit.

Për të eleminuar hipoglikeminë, duhet të hani ose pini diçka që përmban karbohidrate me veprim të shpejtë (ato që përthithen menjëherë) në një sasi prej 15 g. Për shembull, këto janë tre kube sheqer, gjysmë gote lëng frutash, 5 karamele, një lugë sheqer ose mjaltë.

E rëndësishme! Hipoglikemia dhe çokollata

Shoqata Amerikane e Diabeteve (ADA) nuk rekomandon ndalimin e një sulmi të hipoglikemisë me çokollatën, pasi yndyra, e cila gjendet në sasi të mëdha në çokollatë, ngadalëson thithjen e karbohidrateve [4]. Lejohet të përdorni çokollatë ose çokollata në ato raste kur nuk ka burim tjetër të karbohidrateve të shpejta në dorë.

Nëse pas 15 minutash niveli i sheqerit nuk është ngritur mbi 4 mmol / litër, atëherë merrni pjesën tjetër të 15 g karbohidrateve.

Për të parandaluar një sulm të dytë të hipoglikemisë, gjithashtu duhet të hani ushqime që përmbajnë karbohidrate komplekse (të cilat përthithen ngadalë). Kjo, për shembull, bukë, çarje, cookie, crackers.

Ndihma e parë për hipoglikeminë e rëndë

Nëse me hipoglicemi të butë vetë pacienti është në gjendje të kontrollojë procesin, atëherë në forma të rënda, kur zhvillohet konfuzion dhe ekziston një kërcënim nga koma hipoglikemike, pacienti ka nevojë për ndihmë nga jashtë.

Si rregull, diabetikët kanë karta të veçanta të identifikimit të diabetit. Nëse një person i tillë ka simptomat përkatëse, atëherë me një shkallë të lartë probabiliteti është e mundur të gjykoni hipoglikeminë. Mos harroni se mund t'i jepni ushqim dhe pije në kafaz një personi që vuan nga hipoglikemia vetëm kur është i vetëdijshëm. Përndryshe, pijet dhe ushqimi i gëlltitur mund të futen në traktin respirator, duke shkaktuar mbytje.

Me simptoma të hipoglikemisë së rëndë, menjëherë duhet të thirret një ambulancë, pasi që një pacient që ka humbur vetëdijen ka nevojë për administrim intravenoz të një zgjidhje glukoze.

Parandalimi i hipoglikemisë

Njerëzit me diabet e dinë që çelësi për shëndetin e mirë është një ekuilibër i vazhdueshëm midis dietës, stërvitjes, stilit të jetës dhe marrjes së insulinës ose ilaçeve hipoglikemike. Shtë e nevojshme të përpiqemi të sigurohet që niveli i sheqerit në gjak të jetë në intervalin 4-7 mmol / litër.

Për të parandaluar gjendjet hipoglikemike, duhet të zbatoni rregullat e mëposhtme:

 • Matni rregullisht nivelin e sheqerit tuaj.
 • Mos i kaloni vaktet.
 • Ndiqni të gjitha rekomandimet e mjekut dhe gjithmonë kontrolloni dozën e saktë të insulinës.
 • Jini të kujdesshëm – hani më shumë karbohidrate nëse planifikoni të ushtroheni.
Diabetus Shqipëri