Ilaçet hipoglikemike për diabetin tip 2

Klasifikimi

Meqenëse ka kaq shumë ilaçe për të ulur sheqerin në gjak, vendosa t'ju prezantoj së pari. Direkt me të gjithë në këtë artikull. Për lehtësinë tuaj, unë do të tregoj në kllapa emrin më të popullarizuar të tregtisë, por mos harroni se ka shumë më tepër. Pra, këtu janë:

 1. Grupi biguanide dhe përfaqësuesi i tij është metformina (siofor).
 2. Grupi sulfonylurea dhe përfaqësuesit e tij janë glibenclamide (maninyl), glikazidi (diabeti mv 30 dhe 60 mg), glimepiride (amaryl), glicidoni (glurenorm), glipizide (minidiab).
 3. Grupi klinik dhe përfaqësuesi i tij i vetëm është repaglinide (novonorm).
 4. Grupi tiazolidinedione dhe përfaqësuesit e tij janë rosiglitazone (avandium) dhe pioglitazone (actos).
 5. Grupi i frenuesit alfa-glukozidaza dhe përfaqësuesi i tij është akarboza (glukobai).
 6. Grupi i frenuesit dipeptidil peptidaz-4 (DPP-4) dhe përfaqësuesit e tij janë vildagliptina (galvus), sitagliptina (Januvia), saxagliptin (onglise).
 7. Grupi i agonistëve peptid-1 të ngjashëm me glukon (GLP-1) dhe përfaqësuesit e tij janë exenatide (byeta), liraglutide (Victoza).
 8. Risi. Grupi i frenuesve të natriumit-glukozës-transportues transportues tip 2 (frenuesit SGLT2) – dapagliflozin (Forsiga), canagliflozin (Invokana), empagliflosin (Jardians)

Prodhohen shumë ilaçe hipoglikemike, ato ndryshojnë nga njëra-tjetra në origjinën dhe formulën kimike. Dallohen grupe të tilla të agjentëve të hipoglikemisë orale:

 • derivatet e sulfonylurea;
 • glinides;
 • biguanide;
 • tiazolidinedionet;
 • frenuesit e α-glukozidazës;
 • incretins.

Për më tepër, një grup i ri i barnave për uljen e sheqerit është sintetizuar kohët e fundit – këto janë derivate të frenuesve të transportit të transportit të glukozës natriumi të tipit 2 (SGLT2).

Secila prej ilaçeve ka një gamë mjaft të gjerë të kundërindikacioneve dhe efekteve anësore, si dhe doza të ndryshme dhe regjime dozimi. Kjo për faktin se emërimi i tyre duhet të bëhet nga një specialist.

Dido diabetik e di se ka ilaçe të ndryshme për uljen e sheqerit për diabetin tip XNUMX. Lista është mjaft e gjerë, dhe vetë ilaçet u japin ndihmë të jashtëzakonshme pacientëve të tillë.

Ato mund të përdoren si për monoterapi, domethënë, trajtimi i sëmundjes kryhet me një substancë, dhe për një kombinim, domethënë, mund të përdoren disa tableta të ndryshëm. Kombinimi i tyre me insulinën është madje i mundur.

droga sulfonylurea

Mekanizmi i tyre i veprimit bazohet në një ulje të përqendrimit të glikogjenit në qelizat e mëlçisë. Një efekt tjetër është stimulimi i prodhimit të insulinës për shkak të restaurimit të qelizave të bishtit të pankreasit. Përfaqësuesit më të famshëm të këtij grupi janë Diabeton, Amaril, Maninil. Zakonisht, marrja e tyre projektohet një herë në ditë.

biguanide

Një klasë e barnave që janë zbuluar për një kohë të gjatë. Deri më tani, përbërësi aktiv më i përdorur është metformina, mbi bazën e së cilës bëhen përgatitje të tilla si Siofor, Glukofage dhe të tjerët.

Shpesh kombinohet me ilaçe të tjera. Ata justifikojnë përdorimin e tyre jo vetëm në diabetin tip 2, por edhe në kushte të tjera të shoqëruara me glicemi të rritur, siç është sindromi metabolik ose obeziteti i rëndë.

Barnat për trajtimin e diabetit

Ka shumë ilaçe për diabetin tip 2. Ata klasifikohen në grupe:

 • Biguanide.
 • Preparate Sulfonylurea.
 • Tiazolidinediones (glitazones).
 • Rregullatorët prandial (glinids).
 • Frenuesit A-glukozidaza.
 • Inkretinomimetiki.
 • Frenuesi i Dipeptidil peptidazës – IV.

Më shpesh, trajtimi për diabetin tip XNUMX fillon me monoterapi. Kjo është zakonisht një dietë ose një ilaç i lehtë.

Metodat shtesë të trajtimit do të përshkruhen vetëm kur ato elementare nuk japin efektin e duhur terapeutik. Problemi kryesor është se një ilaç zakonisht nuk mund të zgjidhë të gjitha problemet, kështu që mjekët detyrohen të përshkruajnë një trajtim të kombinuar me disa ilaçe.

Sidoqoftë, shkencëtarët modernë kanë qenë në gjendje të krijojnë ilaçe që mund të zëvendësojnë disa ilaçe efektive menjëherë. Agjentët e kombinuar hipoglikemikë janë zakonisht shumë më të sigurt se sa homologët e tyre të vetëm, pasi ato nuk çojnë në formimin e efekteve anësore.

Një nga ilaçet më të njohura të kombinimit konsiderohet "Glibomet". Isshtë përshkruar nëse trajtimi me ilaçet e përshkruara më lart nuk ishte i suksesshëm. Ilaçet e tilla zakonisht nuk përshkruhen për pacientët me diabet tip XNUMX, si dhe për fëmijët dhe ata me insuficiencë të veshkave dhe mëlçisë. Gjithashtu, këto ilaçe nuk mund të përdoren gjatë shtatëzanisë dhe laktacionit.

Në asnjë rast mos u vetë-mjekoni, mos e rregulloni dozën dhe mos kaloni në ilaçe të tjera. Besoni një specialist me përvojë dhe gjendja juaj do të përmirësohet.

www.syl.ru

Terapia e insulinës

Tregu modern farmaceutik është i mbushur me të gjitha llojet e ilaçeve për uljen e sheqerit. Por ekspertët njëzëri thonë se nëse një dietë e rreptë dhe doza maksimale e ilaçeve për uljen e sheqerit nuk sjellin rezultatin e pritur dhe glicemia nuk zvogëlohet, është e nevojshme të filloni terapi me insulinë.

Në kombinim me grupet e përshkruar më sipër të ilaçeve të gjeneratës së re, insulinat lejojnë kontroll të plotë mbi nivelin e sheqerit në gjak të një pacienti me diabet tip 2. Mos bëni pa terapi me insulinë nëse, për ndonjë arsye, operacioni tregohet për diabetikët.

Lexoni artikullin:  Llojet, simptomat, trajtimi dhe parandalimi i diabetit një udhëzues i hollësishëm i sëmundjes

Insulina moderne Insulina me veprim të shkurtër (6-8 orë):

 • Insuman Rapid;
 • Humulin i rregullt;
 • Aktrapid NM.

Insulina Ultrashort (3-4 orë):

Insulina me kohëzgjatje mesatare (12-16 orë):

 • Protafan NM;
 • Humulin NPH;
 • Bazali i pagabueshëm.

Insulina të kombinuara të veprimit:

 • Humulin MZ;
 • Përzierje Humalog;
 • Mikstard NM;
 • Kombinimi Insuman.

Terapia për të mbajtur një nivel normal të sheqerit në gjak është zgjedhur për secilin pacient individual, duke marrë parasysh rrezikun e efekteve anësore dhe perceptimin e trupit për një grup të veçantë të ilaçeve.

Sapo diagnostikohet diabeti tip 2, Metformina është e përshkruar. Nëse nuk është e mundur të arrihet një nivel normal i glikemisë, zgjidhen ilaçe të reja të të njëjtit grup ose terapi kombinuese.

Kujdesuni mirë për shëndetin tuaj!

Kontrolli i ilaçeve për diabetin tip 2

Nëse sheqeri gjendet në gjak dhe bëhet një diagnozë zhgënjyese – diabeti, gjëja e parë që duhet të bëni është të ndryshoni rrënjësisht stilin e jetës tuaj. Do të kërkojë një program për të ulur peshën, për të rritur aktivitetin fizik.

Vetëm në këtë mënyrë mund të arrihet një efekt pozitiv i trajtimit. Por qëllimi kryesor është ulja e sheqerit në trup për një afat të gjatë, dhe prapëseprapë është e nevojshme të drejtoheni tek medikamentet.

Natyrisht, nuk ka një program të përgjithshëm të ilaçeve; trupi i secilit pacient është individual.

Ekspertët thonë se gjëja e parë që një specialist që ka diagnostikuar me diabet duhet të bëjë është të përshkruajë Metformin te pacienti. Kjo është faza fillestare e trajtimit të drogës (nëse nuk ka kundërindikacione). Ilaçi do të ketë një efekt të dobishëm në nivelin e sheqerit, do të ndihmojë në humbjen e peshës, dhe gjithashtu ka një listë të vogël të efekteve anësore (një faktor i rëndësishëm!) Dhe kosto e ulët.

Ilaçet për injeksion

Diabeti mellitus i tipit 2 shpesh ka probleme me përafrimin e glukozës postprandiale. Në këtë rast, ilaçet e incretinës ulin glukozën në gjak pas ngrënies pa shkaktuar hipoglikemia.

Barnat në rritje janë një formë relativisht e re e terapisë për trajtimin e diabetit mellitus tip 2 – ato u miratuan për herë të parë për përdorim në Shtetet e Bashkuara në 2005. Në vitin 2014, u shfaq në Rusi dhe Ukrainë.

Ndonjëherë frenuesit DPP-4 gabimisht quhen ilaçe incretin, por frenuesit DPP-4 i përkasin një klase të barnave të quajtura gliptynami.

Le të shqyrtojmë më në detaje qëllimin dhe efektin e përgatitjeve të incretinës.

Drogat incretin përdoren në trajtimin e diabetit tip 2, kur dietat dhe stërvitjet, si dhe ilaçet e tjera për uljen e sheqerit nuk japin efektin e dëshiruar. Ato zakonisht përdoren në kombinim me ilaçe të tjera antidiabetike – metformin dhe tiazolidinedione.

Drogat incretin përdoren në kombinim me insulinë me veprim të shkurtër dhe të mesëm. Këto janë ilaçe për injeksion nënlëkuror, megjithatë, ato nuk janë insulinë.

Drogë e re për uljen e sheqerit – cilat janë hormonet incretin

Përgatitjet e prekjes të pranishme në tregun e brendshëm miratohen nga vendet e BE-së.

Më shpesh, Metformin përdoret për të trajtuar diabetin. Për momentin, ky është "standardi i artë" për trajtimin e "sëmundjes së ëmbël". Dhjetra studime serioze ndërkombëtare janë kryer që kanë treguar me besueshmëri efektivitetin e jashtëzakonshëm të ilaçit.

Përparësitë e saj kryesore në krahasim me ilaçet e tjera janë:

 1. Efekt i hipoglikemisë së theksuar. Për shkak të një uljeje të rezistencës së indeve periferike ndaj insulinës, ilaçi lejon që glukoza të përthithet nga qelizat normalisht, gjë që zvogëlon përqendrimin e tij në gjak.
 2. Një numër i vogël i reagimeve anësore. Sidoqoftë, nuk mund të flitet për mungesën e tyre të plotë.
 3. Tolerancë e mirë e pacientit.
 4. Lehtësia dhe prakticiteti në aplikim.

Ilaçet janë në dispozicion në tableta 500 mg. Doza ditore është 1000 mg në 2 doza të ndara pas një vakt. Shtë e rëndësishme të pini produktin me të paktën 200 ml ujë.

Lista e ilaçeve të përdorura për "sëmundjen e ëmbël" është në të vërtetë shumë më e gjatë, por shkencëtarët vazhdojnë të kërkojnë vazhdimisht formula të freskëta kimike.

Një shembull është ilaçet e reja për uljen e sheqerit për diabetin tip 2:

 1. Agonistët e peptidit-1 të ngjashëm me glukagon (GLP-1). Liraglutide prek kryesisht metabolizmin e dhjamit dhe zvogëlon peshën e pacientit. Kështu, është e mundur të rritet ndjeshmëria e indeve ndaj insulinës. Në këtë fazë, ai nuk përfshihet në protokollet standarde të trajtimit klinik, por po fiton me shpejtësi popullaritetin si një shtesë për mjetet juridike tradicionale. Paraqitet si hormoni i pankreasit duke përdorur një stilolaps të veçantë për shiringë. Sasia fillestare e ilaçeve është 0,6 mg në ditë me injeksionin e parë nënlëkuror. Më tej sipas udhëzimeve të mjekut.
 2. Frenuesit e dipeptidil peptidazës-4 (DPP-4). Sitagliptina rrit numrin e substancave specifike të incretinës që aktivizojnë punën e qelizave B me një rritje në sintezën e hormonit të tyre. Për shkak të kësaj, glikemia zvogëlohet. Në dispozicion në tableta 25-50 mg. Vlera ditore – 100 mg në 2 doza të ndara, pavarësisht nga marrja e ushqimit.

Siç mund ta shihni, numri i barnave efektive për diabetin e tipit 2 është me të vërtetë i madh. Gjëja kryesore nuk është të hutoheni dhe të ndiqni të gjitha udhëzimet e mjekut që merr pjesë. Me një përzgjedhje të mirë të ilaçeve, është e mundur që të kontrollohet plotësisht niveli i glukozës në gjak dhe të sigurohet një cilësi e shkëlqyeshme e jetës.

Duhet të theksohet se diabeti tip XNUMX është mjaft i vështirë për të kontrolluar patologjinë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ata pacientë që nuk respektojnë rekomandimet e mjekut që ndjek, në lidhje me stilin e jetës së tyre.

Barnat e gjeneratës së re ju lejojnë të merrni këtë sëmundje nën kontroll dhe të ndihmoni në parandalimin e zhvillimit të komplikimeve të saj. Vihet re gjithashtu efekti i mbrojtjes së pankreasit, domethënë, varfërimi i shpejtë i tij nuk ndodh, gjë që vërehet me përdorim të zgjatur të shumicës së barnave të gjeneratës së dytë.

Një nga rregullat themelore kur fillon trajtimin për diabetin tip 2 është doza minimale e fillimit. Me kalimin e kohës, me një ulje të pamjaftueshme të glicemisë, mjeku që merr pjesë rrit dozën, në mungesë të efekteve anësore. Rekomandohet të kombinoni ilaçet me një dietë me kalori të ulët dhe terapi ushtrimore.

Lexoni artikullin:  Norma e sheqerit në gjak në mbrëmje pas darkës

Insulina është substanca kryesore për të cilën kanë nevojë njerëzit me diabet. Por përveç tij ka shumë më shumë ilaçe për administrimin oral që kanë një efekt hipoglikemik. Ato prodhohen në formën e tabletave dhe merren gojarisht në trajtimin e diabetit tip 2.

Ilaçet ndihmojnë në normalizimin e numrit të glukozës në gjak. Ekzistojnë disa grupe ilaçesh. Këto përfshijnë sulfonylureas, meglitinides, biguanides, frenuesit alfa-glukozidaza.

Për administrim parenteral, përdoret insulina. Injeksione janë shumë të rëndësishme për pacientët me diabet tip XNUMX. Kjo fazë e patologjisë shoqërohet me një shkelje të prodhimit të insulinës endogjene. Prandaj, për të normalizuar gjendjen e pacientit, kërkohet terapi zëvendësuese me futjen e insulinës artificiale.

gliklazide

Mjekët kryesisht preferojnë të përshkruajnë tableta oralë të quajtur "Glidiab" për pacientët. Përbërësi i tyre aktiv është gliclazide. Ilaçi prodhon një efekt të prekshëm në uljen e sheqerit në gjak, përmirëson parametrat hematologjikë, vetitë e gjakut, hemostazën, qarkullimin e gjakut.

Mjet parandalon dëmtimin e retinës, eliminon efektin negativ të trombociteve, ka një efekt antioksidues. Ju nuk mund ta përshkruani atë në rast të mbindjeshmërisë ndaj përbërësve të ilaçit, diabetit mellitus tip 18, ketoacidozës, komës, dështimit të veshkave dhe mëlçisë, mbajtjes dhe ushqimit të fëmijëve, mosha më pak se XNUMX vjeç.

glimepiride

Tabletat për administrim oral rritin prodhimin e insulinës nga pankreasi, përmirësojnë lëshimin e kësaj substance. Gjithashtu ndikojnë në mënyrë të favorshme në zhvillimin e ndjeshmërisë së indeve periferike ndaj insulinës. Ilaçi është i përshkruar për diabetin mellitus tip 2 gjatë monoterapisë ose në kombinim me metformin ose insulinë.

Nuk lejohet marrja e tabletave për personat me ketoacidozë, komë, ndjeshmëri të lartë ndaj ilaçit, sëmundje të rëndë të mëlçisë ose veshkave, intolerancës ndaj laktozës, mungesës së laktazës në trup. Gjithashtu, nuk mund të përdorni ilaçin për gratë shtatzëna dhe lactating, fëmijë.

Natriumi Levothyroxine

Në dispozicion në formën e tabletave me gojë të quajtur "L-tiroksina". Caktoni në mënyrë që të përmirësoni proceset metabolike të karbohidrateve dhe substancave të tjera të rëndësishme, të forconi punën e zemrës dhe enëve të gjakut, sistemin nervor.

Për të hequr qafe diabetin dhe simptomat e tij, përdoren ilaçe speciale që kanë për qëllim uljen e nivelit të sheqerit në gjakun e një personi të sëmurë. Agjentë të tillë antidiabetikë (hipoglikemikë) mund të jenë për përdorim parenteral, si dhe oral.

Barnat hipoglikemike të hipoglikemisë orale zakonisht klasifikohen si më poshtë:

 1. derivatet e sulfonylurea (keto jane Glibenclamide, Glikvidon, Gliklazid, Glimepirid, Glipizid, Chlorpropamide);
 2. frenuesit e alfa glukozidazës ("Acarbose", "Miglitol");
 3. meglitinides (Nateglinide, Repaglinide);
 4. biguanides (Metformin, Buformin, Fenformin);
 5. thiazolidinediones (Pioglitazon, Rosiglitazon, Tsiglitazon, Englitazon, Troglitazon);
 6. inkretinomimetiki.

Karakteristikat dhe veprimi i derivateve sulfonylurea

Derivatet e sulfonylureas u zbuluan krejt rastësisht në mesin e shekullit të kaluar. Aftësia e komponimeve të tilla u vendos në një kohë kur doli që ata pacientë që morën ilaçe sulfa për të hequr qafe sëmundjet infektive gjithashtu morën një ulje të sheqerit në gjak.

Kështu, këto substanca gjithashtu kishin një efekt të theksuar hipoglikemik te pacientët.

Për këtë arsye, menjëherë filloi kërkimi për derivatet e sulfonamides me aftësinë për të ulur nivelin e glukozës në trup. Kjo detyrë kontribuoi në sintezën e derivateve të parë në botë të sulfonilureas, të cilët ishin në gjendje të zgjidhnin në mënyrë cilësore problemet e diabetit.

Ekspozimi ndaj derivateve sulfonylurea shoqërohet me aktivizimin e qelizave beta pankreatike specifike, i cili shoqërohet me stimulim dhe rritje të prodhimit të insulinës endogjene. Një parakusht i rëndësishëm për një efekt pozitiv është prania në pankreasin e qelizave të gjalla dhe beta të plota.

Vlen të përmendet se me përdorimin e zgjatur të derivateve të sulfonylurea, efekti i shkëlqyer fillestar i tyre humbet plotësisht. Ilaçi pushon së ndikuari në sekretimin e insulinës.

Shkencëtarët besojnë se kjo është për shkak të një ulje të numrit të receptorëve në qelizat beta. Gjithashtu u zbulua se pas një ndërprerje në një trajtim të tillë, reagimi i këtyre qelizave ndaj ilaçit mund të rikthehet plotësisht.

Disa sulfonylureas gjithashtu mund të japin një efekt ekstra pankreatik. Një veprim i tillë nuk ka vlerë të konsiderueshme klinike. Efektet ekstra-pankreatike përfshijnë:

 1. rritjes së ndjeshmërisë së indeve të varura nga insulina ndaj insulinës me natyrë endogjene;
 2. ulur prodhimin e glukozës në mëlçi.
Lexoni artikullin:  Farë do të thotë sheqeri i lartë në gjak

I gjithë mekanizmi i zhvillimit të këtyre efekteve në trup është për shkak të faktit se substancat ("Glimepiride" në veçanti):

 1. rrit numrin e receptorëve të ndjeshëm ndaj insulinës në qelizat e synuara;
 2. përmirësojnë cilësisht bashkëveprimin me insulinë-receptor;
 3. normalizoni transduksionin e sinjalit postreceptor.

Përveç kësaj, ka të dhëna që derivatet e sulfonilureas mund të bëhen një katalizator për lëshimin e somatostatinës, gjë që do të bëjë të mundur shtypjen e prodhimit të glukagonit.

sulfonilureas

Ekzistojnë disa gjenerata të kësaj substance:

 • Brezi i parë: "Tolazamide", "Tolbutamide", "Carbutamide", "Acetohexamide", "Chlorpropamide";
 • Brezi i dytë: Glibenclamide, Glikvidon, Gliksoksid, Glibornuril, Gliklazid, Glipizid;
 • Gjenerata e 3-të: Glimepiride.

Deri më tani, në vendin tonë, ilaçet e gjeneratës së parë thuajse nuk përdoren në praktikë.

Dallimi kryesor midis ilaçeve të gjeneratës 1 dhe 2 në shkallë të ndryshme të aktivitetit të tyre. Sulfonylurea e gjeneratës së dytë mund të përdoret në doza më të ulëta, gjë që ndihmon për të zvogëluar në mënyrë cilësore mundësinë e efekteve të ndryshme anësore.

Duke folur në numër, aktiviteti i tyre do të jetë 50 ose edhe 100 herë më i lartë. Pra, nëse doza mesatare ditore e kërkuar e ilaçeve të gjeneratës së 1 duhet të jetë nga 0,75 në 2 g, atëherë ilaçet e gjeneratës së dytë sigurojnë tashmë një dozë prej 2-0,02 g.

Disa derivate hipoglikemike gjithashtu mund të jenë të ndryshme në tolerancë.

Ilaçet më të njohura

"Gliclazide" është një nga ato barna që përshkruhen më shpesh. Ilaçi ka jo vetëm një efekt cilësor hipoglikemik, por gjithashtu kontribuon në përmirësim:

 • treguesit hematologjikë;
 • vetitë reologjike të gjakut;
 • sistemet hemostatike, mikroqarkullimi i gjakut;
 • heparina dhe aktiviteti fibrinolitik;
 • toleranca e heparinës.

Përveç kësaj, Glyclazide është në gjendje të parandalojë zhvillimin e mikrovaskulitit (dëmtimin e retinës), shtypë çdo shfaqje agresive të trombociteve, rrit ndjeshëm indeksin e ndarjes dhe shfaq vetitë e një antioksidanti të shkëlqyeshëm.

Përdorimi i glukofagës në diabet të llojit të dytë

Deri më sot, shkencëtarët kanë zhvilluar një numër mjaft të madh të barnave që përdoren për të trajtuar diabetin. Shumica e tyre janë shumë efektive në trajtimin e patologjisë.

Një nga ilaçet më të njohura dhe efektive është Glukofage për diabetin tip 2. Substanca e tij aktive është metformina, e lidhur me biguanidet.

Në mënyrë tipike, kjo ilaç përshkruhet nga mjeku që merr pjesë – familja, terapisti ose endokrinologu. Isshtë krijuar për përdorim të vazhdueshëm dhe të zgjatur, me kusht që të mos ketë efekte anësore të theksuara dhe një tolerancë adekuate nga trupi i tij.

Falë Glukofagut, arrihet kontroll i mirë i sëmundjeve. Në raste shumë të rralla, mjeku mund të përshkruajë terapi afatshkurtër të drogës.

Përdorimi i diabetit

Endokrinologët, përkatësisht diabetologët, konfirmojnë efikasitetin e lartë të përdorimit të Glukofagut, bazuar në të dhënat e studimeve të shumta dhe në përvojën tonë klinike. Kjo ju lejon të zvogëloni gliceminë dhe hemoglobinën e glikuar.

Treguesit e cilësisë së jetës dhe prognoza në lidhje me kohëzgjatjen e saj janë duke u përmirësuar, pasi ilaçi lejon parandalimin indirekt të zhvillimit të sëmundjeve të organeve të synuara të diabetit mellitus, të tilla si ateroskleroza, veshkat, syri dhe sëmundje të tjera. Një efekt tjetër pozitiv mund të jetë një rënie në peshën e trupit. Zakonisht është lloji i dytë i patologjisë që kërkon emërimin e glukofagut.

Përbërja dhe forma e lirimit

Glukofage është në dispozicion në formën e tabletave të veshura të bardha për përdorim të brendshëm. Ekzistojnë tre doza të substancës aktive: 500 mg, 850 mg, 1000 mg. Duhet të kihet parasysh se në shumicën e rasteve ilaçi shpërndahet ekskluzivisht me recetë. Ju nuk duhet ta merrni atë me vendim tuajin.

Glukofage prodhohet nga kompania franceze MerckSante. Sidoqoftë, ekzistojnë mjaft analoge, të cilat përfshijnë:

 • Siofor;
 • metformina;
 • Diaformin;
 • Metfogamma dhe të tjerët.

Përbërja e këtyre ilaçeve përfshin metformin (përbërësin kryesor aktiv), povidon, stearat magnez (të cilat janë substanca ndihmëse). Përbërja e membranës mbuluese përfshin makrogol, hipermelaza.

Ekzistojnë gjithashtu përgatitje të kombinuara të Glukofagës, kur, përveç metforminës, tableta përmban ilaçe të tjera për trajtimin e diabetit – Douglimax, Dianorm-m dhe të tjerët.

Efekti i ilaçit dhe indikacionet

Glukofage në diabetin tip 2, si dhe në sindromën metabolike, mund të zvogëlojë gliceminë gjatë gjithë ditës duke rritur ndjeshmërinë e qelizave dhe indeve të trupit ndaj insulinës endogjene (intrinsike) dhe ekzogjene (të administruar nga jashtë).

Kjo justifikon përdorimin e Glukofagut në llojin e dytë të diabetit, i cili përfshin diabet të varur nga insulina sekondare. Ilaçi nuk ndikon në prodhimin e insulinës në qelizat beta të pankreasit. Përveç vetë diabetit, Glukofage është pjesë e protokollit për trajtimin e obezitetit të lartë, sindromës metabolike dhe çrregullimeve të tolerancës së karbohidrateve.

Противопоказания

Kundërindikimet kryesore për përdorimin e agjentëve hipoglikemikë të të gjitha brezave janë të tilla.

 1. Patologjitë e veshkave, të shoqëruara nga fenomenet e dështimit kronik të veshkave si klinikisht ashtu edhe sipas testeve laboratorike.
 2. Sëmundjet e mëlçisë, veçanërisht ato me një rritje të transaminazave dhe bilirubinës.
 3. Periudha e shtatzanisë dhe laktacionit është e kufizuar, por diabetologët preferojnë të transferojnë pacientë të tillë në terapi me insulinë.

Në shkelje të rekomandimeve mjekësore, mund të vërehen efekte të tilla si shtimi i peshës së tepërt, simptomat dispeptike që shoqërohen me sindromën diarreale. Ndonjëherë problemet e lëkurës zhvillohen – kruajtje, skuqje, acarime.

Diabetus Shqipëri