Ilaçet me diabet të tipit të ri 2

Diabeti mellitus është një sëmundje shumë e pakëndshme që i jep pacientit shumë siklet. Fatkeqësisht, diabeti renditet i treti në vdekshmëri. Vetëm sëmundjet kardiovaskulare dhe onkologjike "tejkalojnë" atë. Në ditët e sotme, studimet për metodat moderne të trajtimit janë hedhur në nivelin federal në vendet udhëheqëse të botës, pasi diabeti është një nga problemet më të rëndësishme të shëndetit publik.

Diabeti tip 2

Studime të shumta kanë vërtetuar se kontrolli me kohë dhe i duhur i sëmundjes mund të parandalojë shumicën e komplikimeve. Shkenca ka vërtetuar se kontrolli i glicemisë zvogëlon dhe mohon praktikisht rrezikun e mikro- dhe makroangiopatisë. Kontrolli i glikemisë dhe mbajtja e vazhdueshme e presionit normal të gjakut zvogëlon rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve ishemike dhe cerebrovaskulare. Qëllimi kryesor në diabet është identifikimi dhe kompensimi i proceseve të gabuara të metabolizmit të karbohidrateve. Fatkeqësisht, është e pamundur të kurohet plotësisht një sëmundje e tillë, por ekziston një mundësi për ta menaxhuar atë me ndihmën e ilaçeve të gjeneratës së re për diabetin tip 2 dhe për të udhëhequr një mënyrë jetese aktive.

Kontrolli i ilaçeve për diabetin tip 2

Nëse sheqeri gjendet në gjak dhe bëhet një diagnozë zhgënjyese – diabeti, gjëja e parë që duhet të bëni është të ndryshoni rrënjësisht stilin e jetës tuaj. Do të kërkojë një program për të ulur peshën, për të rritur aktivitetin fizik. Vetëm në këtë mënyrë mund të arrihet një efekt pozitiv i trajtimit. Por qëllimi kryesor është ulja e sheqerit në trup për një afat të gjatë, dhe prapëseprapë është e nevojshme të drejtoheni tek medikamentet. Natyrisht, nuk ka një program të përgjithshëm të ilaçeve; trupi i secilit pacient është individual.

Ekspertët thonë se gjëja e parë që një specialist që ka diagnostikuar me diabet duhet të bëjë është të përshkruajë Metformin te pacienti. Kjo është faza fillestare e trajtimit të drogës (nëse nuk ka kundërindikacione). Ilaçi do të ketë një efekt të dobishëm në nivelin e sheqerit, do të ndihmojë në humbjen e peshës, dhe gjithashtu ka një listë të vogël të efekteve anësore (një faktor i rëndësishëm!) Dhe kosto e ulët.

Barnat për trajtimin e diabetit

Ka shumë ilaçe për diabetin tip 2. Ata klasifikohen në grupe:

 • Biguanide.
 • Preparate Sulfonylurea.
 • Tiazolidinediones (glitazones).
 • Rregullatorët prandial (glinids).
 • Frenuesit A-glukozidaza.
 • Inkretinomimetiki.
 • Frenuesi i Dipeptidil peptidazës – IV.

biguanide

Disa biguanides janë përdorur mjaft gjerësisht në mjekësinë moderne, megjithëse filluan të përdoren për të luftuar diabetin më shumë se gjysmë shekulli më parë. Por disa prej tyre janë vjetëruar pa shpresë dhe nuk aplikohen tani. Pra, Fenformin dhe Buformin nuk përdoren për shkak të shfaqjes së një efekti anësor – acidozës së laktatit. I vetmi ilaç që ka ruajtur rëndësinë e tij për terapinë moderne është Metformin.

Lexoni artikullin:  Cila është norma e sheqerit në gjak pas ngrënies në një person të shëndetshëm

Metformina ka një efekt të larmishëm në trupin e njeriut, duke ndihmuar në uljen e sheqerit:

 • çiftëzohet me insulinë zvogëlon prodhimin e glukozës nga mëlçia, duke rritur ndjeshmërinë e hepatociteve. Gjatë rrugës, rrit sintezën e glikogjenit dhe zvogëlon glikogjenolizën;
 • rrit veprimin e insulinës, duke rritur numrin e receptorëve;
 • ndihmon për të përmirësuar procesin e heqjes së glukozës nga trupi;
 • duke anuluar praktikisht thithjen e glukozës në zorrë, zbut përkeqësimin e glikemisë. Ky efekt është për shkak të një ulje të shpejtësisë së pastrimit të zorrëve dhe lëvizshmërisë së zorrëve të vogla;
 • Përmirësimi i procesit të përdorimit të glukozës në trupin e njeriut.

Pra, veprimi i Metformin ka për qëllim jo aq shumë në eliminimin e shkakut të vërtetë të diabeteve sa bllokimi i një rritje të mëtejshme të niveleve të sheqerit. Gjithashtu, nuk mund të vërehet efekti i dobishëm i ilaçit në zvogëlimin e rrezikut të trombozës dhe tolerancës së mirë të tij nga pacientët.

Terapia me Metformin fillon me doza të vogla (500 mg një herë ose dy herë në ditë) me vakt. Nëse brenda një jave ilaçi absorbohet nga trupi i pacientit, pa efekte negative, atëherë doza dyfishohet.

Duke u përqëndruar në Metformin, nuk mund të thuhet se ilaçi është furnizuar, ka mbijetuar vetë dhe është zbehur në sfond në mjekësinë moderne. Ai ishte dhe mbetet një jetë shpëtimtar, i cili shpëtoi shumë jetë nga një sëmundje tinëzare. Por, për të dhënë kredi për një gjeneratë të re të ilaçeve të diabetit tip 2 është e nevojshme.

Preparate Sulfonylurea

Efekti i këtyre ilaçeve bazohet në aktivizimin e sekretimit të insulinës (Fig. 1). Tableta ka një efekt në pankreas, duke mbyllur kanalet kalium të ndjeshme ndaj ATP të membranës qelizore dhe duke hapur kanalet e kalciumit (Ca2 +). Shtë e rëndësishme që ky ilaç bashkëvepron vetëm me receptorët pankreatik, duke mbyllur kanalet e tij të kaliumit. Kanalet ATPK gjenden në muskujt e zemrës, dhe në neuronet, dhe në epitelin, dhe mbyllja e tyre mund të çojë në pasoja të pakthyeshme për trupin.

Trajtimi zakonisht fillon me dozën më të vogël të mundshme, duke u rritur një herë në javë për të arritur nivelet e dëshiruara të sheqerit në gjak.

Efektet anësore të grupit të ilaçeve sulfonylurea:

 • çekuilibër në përbërjen e gjakut;
 • hypoglycemia;
 • shtim në peshë;
 • çrregullime të zorrëve;
 • kruajtje dhe skuqje në lëkurë;
 • hepatotoxicity.

Një shembull i ilaçeve në këtë grup:

 • glibenklamid;
 • Euglyukon;
 • glimepiride;
 • asvalproat;
 • Glycvidon, etj.

Thiazolidions (glitazones)

Ky grup ilaçesh ndikon në receptorët dhe klasifikohet si një gjeneratë e re e barnave hipoglikemike. Receptorët me të cilët ndërveprojnë medikamentet gjenden kryesisht në bërthamat qelizore të indeve dhjamore dhe muskulore. Një rritje në ndjeshmërinë ndaj insulinës në këto inde dhe mëlçi është shkaktuar nga një rritje në shprehjen e një numri të madh të gjeneve që kodojnë proteinat përgjegjëse për aktivitetin jetik të acideve yndyrore dhe glukozës.

Lexoni artikullin:  Sheqeri në gjak dhe insulina

Në Federatën Ruse, 2 ilaçe nga grupi i mësipërm janë regjistruar dhe aprovuar për përdorim:

Ilaçet e tilla nuk janë të përshtatshme për pacientët me diabet mellitus tip 2, nëse ka dështim të zemrës të shkallës 3-4 dhe ka një rritje të transamizanit të mëlçisë me 3 ose më shumë herë. Ndalohet përdorimi gjatë shtatëzanisë dhe gjatë laktacionit.

Studime të shumta kanë treguar se tiazolidions (glitazones) janë shumë efektive në trajtimin e diabetit tip 2. Gjatë terapisë me rosiglitazone çdo ditë (4 mg gjatë javës së parë dhe 8 mg më tej nëse nuk janë vërejtur efekte anësore), niveli i glikemisë u ul me 1-2 mmol / l dhe 2-3 mmol / l, përkatësisht.

Rregullatorët Prandial (Klinikat)

Këto janë ilaçe me veprim të shkurtër që ul sheqerin në gjak për shkak të një stimulimi të mprehtë të prodhimit të insulinës. Rregullatorët prandial ju lejojnë të kontrolloni gliceminë menjëherë pas ngrënies.

Ashtu si përgatitjet sulfonylurea, rregullatorët prandial ndikojnë në pankreasit duke mbyllur kanalet e ndjeshme ATPK të membranës qelizore dhe duke hapur kanale të kalciumit (Ca2 +). Kalciumi që futet në qelizat β kontribuon gjithashtu në prodhimin e insulinës. Dallimi është se grupet e ilaçeve ndikojnë në pjesë të ndryshme të sipërfaqes së qelizave β.

Barnat e mëposhtme të grupit janë regjistruar në Rusi:

Frenuesit A-glukozidaza

Ky grup përfshin ilaçe që kanë një efekt hipoglikemik për shkak të zhvendosjes së karbohidrateve dietike duke bllokuar vendet lidhëse të enzimave përgjegjëse për thithjen e karbohidrateve të padëshiruara në diabet.

Në Rusi, njihet vetëm një frenues – Acarbose. Nën ndikimin e këtij ilaçi, sasia e karbohidrateve nuk ulet, por përpunimi i tyre ngadalësohet, duke parandaluar kështu një kërcim të mprehtë në nivelin e sheqerit.

Ilaçi ka një efekt të dobishëm në pankreas, duke kryer një pjesë të funksioneve të tij, duke e mbrojtur kështu nga ezaurimi.

Rezultatet e studimeve të Acarbose si një mjet për të parandaluar diabetin mellitus tip 2 ishin vërtet të shkëlqyera. Në fokus grupin me ndjeshmëri të dëmtuar të glukozës, rreziku i zhvillimit të sëmundjes u ul me më shumë se një e treta, me 37%!

Increcinomimetics (agonistë të polipeptidit-1 të ngjashëm me glukagon)

Ilaçi i parë i këtij grupi i njohur nga komuniteti mjekësor botëror është Exenatide. Incretins janë hormonet e traktit gastrointestinal, është me funksionet e tyre që veprimi i ilaçit për diabet është i lidhur. Ndërsa ushqehen, formohen shumë hormone që janë përgjegjës për sekretimin e lëngut të stomakut, funksionimin e fshikëzës së tëmthit dhe thithjen e ushqyesve. Duke vepruar në një nivel hormonal, ekzenatidi stimulon prodhimin e insulinës dhe ngadalëson sekretimin e glukagonit, duke mbajtur kështu nivele normale të sheqerit në gjak.

Lexoni artikullin:  Tinkturë propolisi për diabetin tip 2

Terapia ekzenatide fillon me 5 mcg 2 herë në ditë për një orë. Pas një muaji, doza mund të dyfishohet. Pas fillimit të marrjes së një ilaçi të tillë për diabetin tip 2, në shumicën e rasteve, shfaqet vjellja, duke kaluar pas dy deri në tre javë.

Inhibitori i Depteptidil Peptidazës – IV

Ilaçi më i ri, i cili u shfaq në tregun farmaceutik kohët e fundit, quhet sitagliptin. Efekti farmakologjik i ilaçit është shumë i ngjashëm me efektin e eksenatidit, i diskutuar pak më lart, bazuar në hormonet e traktit gastrointestinal. Por ilaçi nuk është një lloj i mimetikës incretin! Ekziston një stimulim i përgjigjes së insulinës njëkohësisht me një rënie të prodhimit të glukagonit me një rritje të nivelit të glukozës në gjakun e pacientit.

Sitagliptina u hetua në mënyrë të përsëritur, dhe bashkësia shkencore globale mjekësore arriti në përfundimet e mëposhtme:

 • Ilaçi kontribuon në një ulje të konsiderueshme të glukozës plazmatike.
 • Promovon një ulje të konsiderueshme të glukozës plazmatike pas ngrënies.
 • Redukton hemoglobinën e glikuar në një nivel normal.
 • Përmirëson funksionimin e qelizave β.

Avantazhi i padyshimtë i ilaçit është gjithashtu se nuk ndikon në peshën e trupit, prandaj mund të përdoret në mënyrë të sigurt edhe nga pacientët me mbipesha. Efekti i ilaçit është i gjatë, frekuenca e rekomanduar e administrimit është 1 herë në ditë.

Terapia e insulinës

Tregu modern farmaceutik është i mbushur me të gjitha llojet e ilaçeve për uljen e sheqerit. Por ekspertët njëzëri thonë se nëse një dietë e rreptë dhe doza maksimale e barnave për uljen e sheqerit nuk sjellin rezultatin e pritur dhe glicemia nuk zvogëlohet, është e nevojshme të filloni terapi me insulinë. Në kombinim me grupet e përshkruara më lart të ilaçeve të gjeneratës së re, insulinat lejojnë kontroll të plotë mbi nivelin e sheqerit në gjak të një pacienti me diabet tip 2. Mos bëni pa terapi me insulinë nëse, për ndonjë arsye, operacioni tregohet për diabetikët.

Insulina moderne
Insulina me veprim të shkurtër (6-8 orë):

 • Insuman Rapid;
 • Humulin i rregullt;
 • Aktrapid NM.

Insulina Ultrashort (3-4 orë):

Insulina me kohëzgjatje mesatare (12-16 orë):

 • Protafan NM;
 • Humulin NPH;
 • Bazali i pagabueshëm.

Insulina me veprim të gjatë (16-29 orë):

Insulina të kombinuara të veprimit:

 • Humulin MZ;
 • Përzierje Humalog;
 • Mikstard NM;
 • Kombinimi Insuman.

Terapia për të mbajtur një nivel normal të sheqerit në gjak është zgjedhur për secilin pacient individual, duke marrë parasysh rrezikun e efekteve anësore dhe perceptimin e trupit për një grup të veçantë të ilaçeve. Sapo diagnostikohet diabeti tip 2, Metformina është e përshkruar. Nëse nuk është e mundur të arrihet një nivel normal i glikemisë, zgjidhen ilaçe të reja të të njëjtit grup ose terapi kombinuese.

Diabetus Shqipëri